Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Αρκαδίας

Δάσος δενδρόκεδρου

Στην περιοχή γύρω από τη Μονή Μαλεβής, στην Κυνουρία, εκτείνεται το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από δενδρόκεδρους, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ή συριακή άρκευθος είναι σπάνιο είδος, ενδημικό της Ανατολικής Μεσογείου και σε δάση συναντάται μόνο στη Συρία. Παρ’ όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό της χλωρίδας του Πάρνωνα και στη συγκεκριμένη τοποθεσία συναντάται σε αμιγή συστάδα έκτασης 740 στρεμμάτων. Στο ίδιο δάσος έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή αυτή.

Δάσος Σκιρίτιδας

Τεχνητό δάσος στο δήμο Τρίπολης του νομού Αρκαδίας. Πρόκειται για αρχαιότατο δάσος με βελανιδιές, που καταστράφηκε από πυρκαγιές την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Βρίσκεται στη νότια Αρκαδία σε υψόμετρο 650-1100μ. και εκτείνεται νοτίως του Μαινάλου και δυτικά του Πάρνωνα. Στο νότιο τμήμα του ανοίγεται προς την κοιλάδα της Σπάρτης. Έχει έκταση περί τα 40.000 στρέμματα και από τα βάθη του πηγάζει ο Ευρώτας, ο οποίος καταλήγει στην κοιλάδα της Σπάρτης. Μεγάλο τμήμα της αρχικής έκτασής του μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τους παλαιούς κάτοικους της περιοχής. Ο δασολόγος και συγγραφέας (και βουλευτής Ροδόπης-Ξάνθης) Τάσος Στεφάνου πρότενε το 1976 την ιδέα αναδάσωσης της περιοχής με μεγάλα δέντρα, καθώς έως τότε είχε κυρίως θαμνώδη βλάστηση. Με τη βοήθεια των κατοίκων, το δάσος ξαναφυτεύτηκε με έλατα, μαύρη πεύκη και καστανιές. Πρόκειται για τον πρώτο τεχνητό δρυμό της Ελλάδας. Στο δάσος έχει χαραχτεί μονοπάτι μήκους 14χλμ. με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ακολουθώντας το, ο ταξιδιώτης μπορεί να αποκτήσει μια εικόνα της περιοχής πριν την αναδάσωση. Καθώς διασχίζει το δάσος θα δει τα παλαιά κτίσματα και πολλά οπορωφόρα δέντρα (άγρια πλέον σήμερα). Τα 5χλμ. της διαδρομής γίνονται σε δασικούς δρόμους και τα υπόλοιπα σε μονοπάτι. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχει σήμανση για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η υψομετρική διαφορά δεν ξεπερνά τα 450μ. Εδώ βρίσκονται και οι πηγές του Ευρώτα, που δημιουργούν ρυάκια κατά μήκος του δάσους δίνοντας τη δυνατότητα πόσιμου νερού στους πεζοπόρους. Για να διασχίσει κανείς το δάσος θα χρειαστεί από 6 έως 8 ώρες.

Λίμνη Μουστού

Ο υγροβιότοπος της λίμνης Μουστού, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, έχει πλούσια χλωρίδα (βούρλα, καλάμια, ψαθιά, αρμυρήθρες κ.ά.) και πανίδα (ψάρια, χέλια, ερπετά, πουλιά κ.ά.). Κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζει εδώ πλήθος υδρόβιων πουλιών (σακοράφες, πολλά είδη κεφάλων, κύκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες κ.ά.). Στην αμμώδη παραλία μπροστά από τη λίμνη πολλαπλασιάζεται και μικρός αριθμός χελωνών Caretta caretta. Η περιοχή προσφέρεται στον επισκέπτη για πεζοπορία σ’ ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, στα δρομάκια και στα γραφικά μονοπάτια του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και για μπάνιο στη λίμνη με τα ιαματικά νερά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Λίμνη Τάκα

Στο οροπέδιο της Τεγέας, 10 χλμ. από την Τρίπολη και σε υψόμετρο 650 μ. βρίσκεται η λίμνη Τάκα, μία περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Η περιοχή παλιότερα ονομαζόταν «Μανθουρικό πεδίο»· εδώ πρέπει να βρισκόταν η αρχαία πόλη της Μανθυρέας, όπως έδειξαν τα ίχνη που ήλθαν στο φως από ανασκαφές. Μία βόλτα στις όχθες της θα αποκαλύψει την όμορφη βλάστηση από ιτιές και νούφαρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους και οι εκπρόσωποι της πλούσιας πανίδας: νερόκοτες, χαλκόκοτες, αγριόπαπιες, τσικνιάδες, αλκυόνες, φιδαετοί, κύκνοι, καθώς και αρκετά θηλαστικά και αμφίβια, είναι μερικά μόνο από τα είδη που διαβιούν στη λίμνη Τάκα, 13 εκ των οποίων έχουν κριθεί ιδιαίτερα σημαντικά. Η ορεινή θέση Κάνδαλος προσφέρει την πιο ωραία θέα στην περιοχή. Το βάθος της λίμνης δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι το ύψος των βροχοπτώσεων και η δραστηριότητα των υπογείων ρευμάτων και πηγών. Η λίμνη τροφοδοτείται με γλυκό νερό από διάφορες πηγές, ενώ ένα σύστημα από καταβόθρες μεταφέρει τα νερά της σε υπόγειους ποταμούς. Εξαιτίας του φυσικού αυτού φαινομένου, υπάρχουν μεταβολές στη στάθμη της, ορισμένες φορές και από χρόνο σε χρόνο· κάποια έτη, κυρίως το καλοκαίρι, η λίμνη ξηραίνεται εντελώς. Οι μεταβολές αυτές δημιουργούν και το εξής εντυπωσιακό: το χωριό Βουνό, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, σε περιόδους που τα νερά της λίμνης είναι ψηλά, γίνεται παρόχθιο, ενώ όταν τα νερά κατεβαίνουν γίνεται μεσόγειο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η περιοχή φιλοξενεί αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας, εντάσσοντάς την στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο: το καλοκαίρι τα νερά της αποστραγγίζονται εντελώς, ενώ από το φθινόπωρο αρχίζει σιγά-σιγά πάλι να γεμίζει. Μέχρι το χειμώνα τα νερά της έχουν φτάσει στο μέγιστο ύψος τους, με αποτέλεσμα το χωριό Βουνό, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, να μετατρέπεται σε παρόχθιο.

Όρος Πάρνωνας

Το όρος Πάρνωνας, που είναι γνωστό και ως Μαλεβός, καταλαμβάνει μια έκταση 2 εκ. στρεμμάτων στα ανατολικά της Πελοποννήσου. Ήδη από την αρχαιότητα θεωρούνταν θαυμαστό βουνό: το όνομά του σημαίνει κορυφή που λάμπει. Πράγματι, η περιοχή του Πάρνωνα έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και οικολογική αξία. Η κατοίκησή του ξεκίνησε ήδη από την παλαιολιθική εποχή και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, όπως μαρτυρούν οι ενδείξεις που είναι διάσπαρτες στην περιοχή: αρχαιολογικά λείψανα, κάστρα, παρατηρητήρια, λατομεία και μνημεία της βυζαντινής περιόδου μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε όλη την έκτασή του. Στην περιοχή του Πάρνωνα αναπτύχθηκε επίσης ιδιαίτερα ο μοναστικός βίος. Το βουνό βρίθει από μοναστήρια, και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί το «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου».

Διαμονή στο νομό Αρκαδίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register