Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Έβρου

Ο Έβρος χαρακτηρίζεται από τις φυσικές του ομορφιές και για το οικοσύστημα πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, όπως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, προσφέροντας ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Δάση

Απολιθωμένο δάσος Φυλακτού στο Σουφλί

Οι ανασκαφές του διακεκριμένου καθηγητή Παλαιοβοτανικής – Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελου Βελιτζέλου έφεραν στο φως το Απολιθωμένο Δάσος της περιοχής του Φυλακτού, ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης, με κορμούς εξαιρετικής απολίθωσης και τέλεια διατηρημένους. Το Απολιθωμένο Δάσος του Φυλακτού βρίσκεται -ακολουθώντας μια ήπια περιπατητική διαδρομή- περίπου ένα χιλιόμετρο από το ομώνυμο χωριό που απέχει 6 χιλιόμετρα από το Τυχερό που ήταν παλαιότερα έδρα δήμου. Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ηλικίας 40 εκατομμυρίων ετών, σπάνιας ομορφιάς, μοναδικό στην Ευρώπη και το αρχαιότερο δάσος της Ελλάδας. Τα απολιθώματά του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος. Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν πως το απολιθωμένο δάσος Φυλακτού δημιουργήθηκε εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με τη ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25 εκατομμύρια χρόνια.

Τα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου διαλύματα που προέκυπταν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις διαπότισαν το δάσος και απολίθωσαν το σύνολό του: αντικατέστησαν δηλαδή ολόκληρη την οργανική φυτική ύλη με ανόργανη.

Διαφορετικές είναι οι γνώμες των ειδικών για την ύπαρξη του ηφαιστείου στην περιοχή. Η μια εκδοχή είναι ότι το ηφαίστειο βρισκόταν στο διπλανό χωριό Λυκόφη. Η άλλη εκδοχή είναι ότι η Σαμοθράκη ήταν ενωμένη με τη Θράκη και η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σάος του νησιού, είχε σαν αντίκτυπο τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμμης. Η απολίθωση που παρατηρείται στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού θεωρείται τέλεια, γιατί τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του κέντρου Οικοτεχνίας – Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού στην είσοδο του χωριού, δίπλα στη λίμνη. Τα ευρήματα είναι απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, προγονικής μορφής δρυός, φύλλα του δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και φύλλα της προγονικής μορφής της αμπέλου, ιδιαίτερα σπάνια τόσο για τον Ελληνικό όσο και για τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 428.000 στρεμμάτων και η πληθώρα των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας το αναδεικνύουν σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη από το 1980, αλλά υπάχθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου το 2006.

Λίμνες

Μέσα στο Δέλτα του Έβρου βρίσκονται οι μόνιμες λίμνες γλυκού νερού Νυμφών, Σκέπη, Τσεκούρι, Σπίτια, Γυναίκα, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα νερά που καλύπτουν το νοτιοανατολικό τμήμα του Δέλτα κατά τη διάρκεια περιοδικών πλημμυρών τους χειμερινούς μήνες. Η αντίθεση ανάμεσα στο νότιο τμήμα και το βόρειο είναι χαρακτηριστική. Το μάτι, που συνήθισε στους βαριούς όγκους των δέντρων, ξεκουράζεται τώρα στο ελαφρό λίκνισμα των καλαμιών, που, καστανοκίτρινες το χειμώνα, καταπράσινες με νέα βλαστάρια την άνοιξη, συγκεντρώνονται σε πυκνούς καλαμιώνες στις όχθες ή σε ιδιαίτερες νησίδες στο μέσον του ποταμού. Στα κανάλια γλυκού νερού και στις υδάτινες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού αναπτύσσεται ελόβια βλάστηση, η οποία, εκτός από τους καλαμιώνες, περιλαμβάνει και επιπλέοντα είδη, όπως το νεροκάστανο. Ανήκουν όλες στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR1110001, Δέλτα Έβρου και εντυπωσιάζουν με τους χρυσοκίτρινους καλαμιώνες που τις περικλείουν.

Εκτός αυτών υπάρχουν και λιμνοθάλασσες Μονολίμνη ή Παλούκια, η Δράνα ή Δράκοντος και η λιμνοθάλασσα Λακί ή Αυγανών. H μικρή υψομετρική διαφορά του δέλτα του ποταμού Έβρου από την επιφάνεια της θάλασσας και οι μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις στην ροή των νερών του, έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η περιοχή από τις Φέρες μέχρι τη θάλασσα και να σχηματίζονται μόνιμες ή εποχικές λίμνες. Οι κυριότερες είναι των Νυμφών, η Σκέπη, το Τσεκούρι, τα Σπίτια και η Γυναίκα. Εκτός των λιμνών με γλυκό νερό σχηματίζονται και λιμνοθάλασσες όπως η Δράνα ή Δράκοντας, το Λακί ή λίμνη Αυγανών και η Μονολίμνη ή Παλούκια.

Λίμνη Νυμφών

Η λίμνη Νυμφών βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δέλτα του Έβρου, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία και είναι η ανατολικότερη λίμνη της ηπειρωτικής Ελλάδας και επικοινωνεί μέσω διώρυγας με την θάλασσα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η στάθμη των νερών του Έβρου πέφτει, η θάλασσα επηρεάζει τη λίμνη. Η έκτασή της εποχικά ποικίλλει και υπολογίζεται από τα 1.330 ως στα 2.600 στρέμματα, ενώ το ύψος της από την επιφάνεια της θαλάσσης είναι γύρω στο ένα μέτρο.

Λίμνη Σκέπη

Η λίμνη Σκέπη βρίσκεται στο νοτιότερο και το πιο απομακρυσμένο σημείο των εκβολών του Έβρου και πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (330μ.), στις παρυφές της παλιότερα Ελληνικής πόλης Αίνου, της σημερινής τουρκικής Ενέζ. Το μέγεθος της φτάνει τα 490 στρέμματα και η περίμετρος της τα 3,2 χλμ και επικοινωνεί κι αυτή με την θάλασσα μέσω μιας διώρυγας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η στάθμη των νερών του Έβρου πέφτει, η θάλασσα επηρεάζει τη λίμνη. Η βλάστηση γύρω από τη Σκέπη αποτελείται κυρίως από μεγάλους καλαμιώνες. Γύρω της απλώνονται υγροτοπικές εκτάσεις που αναπτύσσεται υδρόβια και ελόβια βλάστηση με κυρίαρχα είδη το νεροκάστανο, την νεραγκούλα και το λευκό νούφαρο Nymphaea alba. Στη λίμνη απαντώνται πολλά από τα είδη της ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας του Έβρου. Ο μοναδικός τρόπος για να την επισκεφθεί κανείς τη λίμνη είναι μόνο μέσω πλεούμενου και σχετικής άδειας από το Λιμενικό ή τον Φορέα Διαχείρισης.

Λίμνη Τσεκούρι

Η λίμνη Τσεκούρι έχει έκταση περίπου 460 στρέμματα

Λιμνοθάλασσες

Οι λιμνοθάλασσες Μονολίμνη ή Παλούκια, Δράνα ή Λίμνη Δράκοντος και Λακκί ή Λίμνη Αυγανών βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Δέλτα, στις εκβολές του ποταμού και αποτελούν σημαντικά υγροτοπικά συστήματα. Τα θαλάσσια ρεύματα εισχωρούν βαθιά στη στεριά, μεταβάλλοντας την ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού. Η μεγάλη περιεκτικότητα των νερών σε αλάτι επηρεάζει ποιοτικά τον τύπο της βλάστησης. Από τα αλόφυτα, το επονομαζόμενο Limonium σκεπάζει το έδαφος, το καλοκαίρι, με μπλε λουλούδια. Καθώς ο καιρός βαδίζει προς το Φθινόπωρο, το χρώμα του μεταπίπτει βαθμιαία σε μωβ και άσπρο. Αναπτύσσεται πλούσια υδρόβια βλάστηση από τα είδη Ruppia και Zostera, που αποτελούν τροφή για τις πάπιες και τους κύκνους.

Λιμνοθάλασσα Δράνα (Φέρες)

Η λιμνοθάλασσα Δράνα βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα των εκβολών του ποταμού Έβρου με επιφάνεια 4.000 στρεμμάτων. Αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα σπανίων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας, ενώ λειτουργούσε ως ιχθυοτροφείο εκτατικής καλλιέργειας μέχρι το 1961, οπότε εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελέσθηκαν στο Δέλτα Έβρου. Η λιμνοθάλασσα λειτούργησε ξανά ως ιχθυοτροφείο μισθωμένο σε ιδιώτη από το 1977 ως το 1985 και στη συνέχεια μισθώθηκε στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Αλεξανδρούπολης. Το 1987 η λιμνοθάλασσα αποξηράνθηκε παράνομα με πρωτοβουλία αγροτών της περιοχής. Από το καλοκαίρι του 1987 παρέμεινε αποξηραμένη και ανεκμετάλλευτη. Τον Ιούνιο του 2004, στο πλαίσιο έργου LIFE σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε ο επαναπλημμυρισμός της λιμνοθάλασσας, συνοδευόμενος από ένα συστημικό πρόγραμμα παρακολούθησης της αποκατάστασής του.

Ποτάμια

Έβρος Ποταμός – Δέλτα Έβρου

Ο Έβρος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης και ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου. Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα πλούσιο Δέλτα συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου τα 105 τετρ.χιλ. ανήκουν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα των φυσικών διεργασιών στην περιοχή είναι να δημιουργούνται διάφοροι σχηματισμοί όπως παραποτάμια δάση, λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, αμμονησίδες, κανάλια. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μοναδικό οικοσύστημα για την διαβίωση ψαριών, εντόμων, ζώων και πουλιών. Ο υγροβιότοπος του Δέλτα αποτελεί σημαντικότατο και μοναδικό υγρότοπο στον Ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και της Μεσογείου. Από τη συνολική του έκταση τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) ως περιοχή ειδικής προστασίας. Επίσης μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου». Το Δέλτα του Έβρου διαθέτει μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και συνθέτει ένα ποικιλόμορφο φυσικό μωσαϊκό. Στην περιοχή ζουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας γεγονός που οφείλεται και στη γεωγραφική θέση του υγρότοπου στη συγκεκριμένη βιοκλιματική ζώνη. Στην περιοχή του Έβρου έχουν καταγραφεί πάνω από 350 είδη χλωρίδας. Στα νερά και τις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 46 είδη ιχθυοπανίδας, 7 είδη αμφιβίων 21 είδη ερπετών και 40 και πλέον είδη θηλαστικών. Η σημαντικότερη όμως παρουσία είναι ο εκπληκτικός αριθμός ειδών ορνιθοπανίδας που έχει καταγραφεί στην περιοχή, με πάνω από 300 είδη!

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξία του υγροτόπου τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το ξεχειμώνιασμα πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Τον χειμώνα, δεκάδες χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα, αυτή η εποχή ενδείκνυται για να θαυμάσει κανείς εκατοντάδες φοινικόπτερα, κύκνους και χιλιάδες πάπιες να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα, ενώ το σούρουπο να μετακινούνται προς τις ακτές. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής και η οικολογική αξία του Έβρου και του Δέλτα του Έβρου είναι γνωστές και εκτός Ελλάδας. Κάθε χρόνο συρρέουν στην περιοχή παρατηρητές πουλιών και φωτογράφοι άγριας πανίδας για να παρατηρήσουν και απαθανατίσουν τα εκατοντάδες είδη που συνωστίζονται στους σημαντικούς οικοτόπους και υγροτόπους που σχηματίζει ο ποταμός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο Δέλτα του Έβρου έχουν καταγραφεί 319 είδη πουλιών, όταν σε ολόκληρητην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 425 είδη. Ο φυσικός πλούτος του νομού Έβρου δεν εξαντλείται στο Δέλτα και στη Δαδιά. Υπάρχουν οι απείρου κάλλους λιμνοθάλασσες Λίμνη των Νυμφών, Τσεκούρι, Σκέπη και Γυναίκα, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα νερά που καλύπτουν το νοτιοανατολικό τμήμα του Δέλτα κατά τη διάρκεια περιοδικών πλημμυρών τους χειμερινούς μήνες, αλλά και οι λιμνοθάλασσες Δράνα, Λακί και Παλούκια βορειοανατολικά των εκβολών του Έβρου. Στην Τραϊανούπολη λειτουργεί από το 1997 το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου για θέματα ενημέρωσης για το Δέλτα, οργάνωσης και προγραμματισμού επισκέψεων και ξεναγήσεων, αλλά και προμήθεια έντυπου υλικού. Εντός του Κέντρου λειτουργεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος με φωτογραφίες και υλικό για το Δέλτα, αίθουσα προβολών και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη. Με αφετηρία την Τραϊανούπολη και τις Φέρες οργανώνονται ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών σε επιλεγμένες χερσαίες αλλά και υδάτινες ειδυλλιακές διαδρομές στο δέλτα.

Άρδας στις Καστανιές

Ο ποταμός Άρδας είναι παραπόταμους του Έβρου και ο βορειότερος της Ελλάδας με μήκος 49 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με την ονομασία Αρπησσός. Οι πηγές του εντοπίζονται στην οροσειρά Κούλα της Βουλγαρίας. Αφού διανύσει 241 χιλιόμετρα μέσα στην γειτονική χώρα, εισέρχεται σε Ελληνικό έδαφος κοντά στο χωριό Μηλέα. Από εκεί διασχίζει άλλα 49 χιλιόμετρα για να καταλήξει στον Έβρο, κοντά στο χωριό Καστανιές στην Ανδριανούπολη. Σήμερα η ροή των υδάτων του ποταμού ανακόπτεται από τρία φράγματα, ένα στην Ελλάδα και δύο στη Βουλγαρία, που συγκεντρώνουν τα νερά του για αρδευτικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο γέφυρες στον ποταμό Άρδα η πρώτη από το 1960 στον Κυπρίνο (όπου και το φράγμα) και η δεύτερη στις Καστανιές. Στις όχθες και στη λεκάνη του έχουν αναπτυχθεί μικρά και μεγαλύτερα χωριά.

Οι οικισμοί αυτοί είναι: η Μηλιά, το Θεραπειό, ο Κυπρίνος, η Μικρή και Μεγάλη Δοξιπάρα, τα Κόμαρα, το Αμμόβουνο, το Φυλάκιο, η Ελαία, ο Κέραμος, η Πλάτη, ο Άρζος, ο Καναδάς, τα Μαράσια και τα κεφαλοχώρια Ρίζια και Καστανιές. Ο ποταμός Άρδας είναι σημαντικός για το οικοσύστημα της περιοχής γιατί το δάσος που αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του, είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο. Όλη η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα natura 2000. O Άρδας είναι από τους πιο πλούσιους και όμορφους βιοτόπους στους οποίους πρωταγωνιστούν οι πολλές αμμώδεις νησίδες με βλάστηση και ένα από τα πιο πλούσια και εντυπωσιακά παραποτάμια δάση της χώρας μας. Τα δάση του ποταμού προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη και την δυνατότητα φωλεοποίησης από τη πλευρά της ορνιθοπανίδας, η ερπετοπανίδα είναι εξίσου πλούσια, η ιχθυοπανίδα του ποταμού είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του Έβρου και περιλαμβάνει 20 είδη.

Η περιοχή προσφέρεται για αναψυχή και άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο Άρδας είναι γνωστός για το μουσικό φεστιβάλ «Συνάντηση Νέων», ή «Φεστιβάλ Άρδα», με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από το 1995, όπου οι νέοι συναντώνται και κατασκηνώνουν για πέντε μέρες στο ποτάμι και με μουσική και διάφορες άλλες δράσεις, στέλνουν το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Σπήλαια

Σπήλαιο Βούβα στο Διδυμότειχο

Το Σπήλαιο Βούβα βρίσκεται μεταξύ του Διδυμοτείχου και του χωριού Κουφόβουνου. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1962 από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας. Η είσοδός του βρίσκεται πάνω στην οδική αρτηρία, απέναντι από το λατομείο και 10 μέτρα περίπου ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου. Δύο στενές δίοδοι οδηγούν στα βαθύτερα σημεία της, που έχουν γίνει επανειλημμένα αφορμή θρύλων για σύνδεση της «Βούβας» με το «Κάστρο» του Διδυμοτείχου ή ακόμα και με το Σουφλί. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα μπορεί κανείς να δει σταλακτίτες και σταλαγμίτες μεγάλων διαστάσεων που βαθύτερα πολλαπλασιάζονται και αποτελούν μοναδικό θέαμα για τον επισκέπτη. Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο διότι είναι δύσκολη η πορεία στο εσωτερικό του και διότι η περιεκτικότητα του σε οξυγόνο είναι μικρή. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της αποστολής του 1962, η συνολική του έκταση δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια λόγω του σχεδίου του που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό διαδρόμων και εξαιρετικά δαιδαλώδη κάτοψη αλλά και επειδή δεν εξερευνήθηκε σε όλο του το βάθος.

Σπήλαιο Καγιάλι ή Σπήλαιο της Aκρόπολης

Η είσοδός του βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ακρόπολης, απέναντι από τον βυζαντινό πύργο του Πεντάζωνου και πρόκειται για φυσικό σπήλαιο. Η θέση του σπηλαίου ήταν γνωστή στους ντόπιους από παλιά και είχε δώσει αφορμή για την επινόηση πολλών θρύλων που ήθελαν την είσοδο αυτή να βγάζει στην κορυφή του «Καλέ». Το μήκος της σπηλιάς είναι περίπου 150m, ενώ το ύψος της σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 20m. Η επιφάνεια στο εσωτερικό της βαθαίνει σε κάποια σημεία ως και 3m από το επίπεδο της εισόδου. Αμέσως μετά την είσοδο συναντά κανείς μια ορθογώνια αίθουσα μικρών διαστάσεων που καταλήγει σε δύο διαδρόμους. Ο αριστερός (νότιος) είναι φαρδύτερος και αδιέξοδος. Ο δεξιός όμως, ιδιαίτερα στενός, οδηγεί μετά από πορεία 100m περίπου σε δύο συνεχόμενες αίθουσες ακανόνιστου σχήματος και αρκετά μεγάλων διαστάσεων. Το πιο αξιόλογο παλαιοντολογικό εύρημα αλλά και το πιο αποκαλυπτικό για τη γεωλογική ιστορία του τόπου, είναι ένα δείγμα απολιθώματος στην είσοδο του σπηλαίου, που ανήκει σε κοράλλι του τύπου Cladocora Cespitosa.

Σπηλιές

Σπηλιά του Κύκλωπα στην Αλεξανδρούπολη

Η σπηλιά του Κύκλωπα βρίσκεται στο παραλιακό χωριό της Μάκρης, πάνω από το γραφικό λιμανάκι του Πλάτανου. Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός που είναι από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν η κατοικία του κύκλωπα Πολύφημου, που ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε. Ο χώρος του αποτελείται από δύο ορόφους και τρεις θαλάμους με εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο εσωτερικό του έχουν βρεθεί αγαλματίδια, όστρακα και πήλινα σκεύη από τη Νεολιθική περίοδο.

Σπηλιές Λόφου Καλέ στο Διδυμότειχο

Οι σπηλιές βρίσκονται στη πόλη του Διδυμότειχου, γνωστές από παλιά, αφού είχαν δώσει και αφορμή για θρύλους που ήθελαν την είσοδο αυτή να βγάζει στην κορυφή του «Καλέ». Στο λόφο του Καλέ βρίσκονται δεκάδες σπηλιές που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες. Εδώ μάλιστα φυλακίστηκε ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ο 12ος, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος κατά τη διάρκεια των πολέμων στη βόρεια Ευρώπη.

Διαμονή στο νομό Έβρου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register