Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αγαθονήσι Δωδεκάνησα

Η φύση στο Αγαθονήσι

Η φύση στο Αγαθονήσι

Το Αγαθονήσι μαζί με τα γειτονικά νησιά, εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 και αποτελεί βιότοπο σπάνιων ειδών πτηνών, όπως ο Αιγαιόγλαρος, η φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Στο νησί ευδοκιμεί και το ενδημικό φυτό Silene holzmannii, που προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης και την Ελληνική Νομοθεσία, ενώ στις περισσότερες βραχονησίδες γύρω από το Αγαθονήσι παρατηρούνται κάποια είδη τα οποία εκλείπουν, όπως τα: Convolvulus oleifolius, Helichrysum orientale, Allium commutatum, Lavatera arborea. Το έδαφος του νησιού αποτελείται από βραχώδεις και άγονους λόφους με πολλές λίγες πεδιάδες. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι ελάχιστα. Η βλάστηση φτωχή και θαμνώδης, αραιά και τα δέντρα, ελιές, χαρουπιές, αμυγδαλιές, συκιές και φραγκοσυκιές. Πηγές δεν υπάρχουν εκτός από λίγα πηγάδια με υφάλμυρο νερό. Το κύριο λιμάνι του είναι ο Άγιος Γεώργιος και το λιμάνι του Καθολικού είναι ένα μικρό φυσικό λιμάνι, το δεύτερο σε μέγεθος στο Αγαθονήσι, στο οποίο αγκυροβολούν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι ψαράδες του νησιού. Το Αγαθονήσι περιβάλλεται από έξι βραχονησίδες: το Γλάρο ή Κατσαγάνι στα ανατολικά, το Κουνέλι ή Κουνελονήσι στα νότια, τα Νερά ή Νερονήσι, την Πίτα ή Πιάτο ή Ψαθονήσι ή Ψαθώ, το Πράσο στα βόρεια και την Στρογγυλή ή Στρογγυλό και αρκετές ανώνυμες νησίδες ή νησίδια με τα οποία αποτελούν το Πολύνησο του Αγαθονησίου.

Βότσοι

Οι Βότσοι είναι σπηλιές – βάραθρα που υπάρχουν πολλοί στο Αγαθονήσι. Οι πλέον γνωστοί είναι ο «βότσος» του Αγίου Νικολάου που η είσοδός του βρίσκεται κοντά στο ξωκλήσι Άγιος Νικόλαος, στο δρόμο προς το Καθολικό και κοντά στους Θόλους. Είναι ένα μεγάλο βάραθρο που επικοινωνεί με τις δύο άκρες του νησιού δια μέσου υπόγειων στοών. Άλλοι βότσοι είναι της Ακρίδας, της Ορνιάς και της Κεφάλας.

Σπήλαια

Γύρω από το νησί κρύβονται πέντε σπήλαια, που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγια από την απειλή των πειρατών. Το πιο γνωστό είναι η Χρυσοσπηλιά με σταλαγμίτες και σταλαχτίτες που βρίσκεται στην παραλία της Σπηλιάς.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Google Maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register