Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στον Πόρο

Χλωρίδα

Σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια του Πόρου, εκτός από τμήματα της Β-ΒΑ πλευράς του, καλύπτεται από πεύκα. Στη Β-ΒΑ πλευρά του νησιού υπάρχουν ελαιώνες και μερικά κτήματα με λεμονιές και πορτοκαλιές. Στα οροπέδια του Πολυχρόνι και στα Παλάτια υπάρχουν συκιές, αμυγδαλιές και στις πλαγιές χαρουπιές. Στο λεκανοπέδιο της Φούσας καλλιεργούνται ακόμα μερικά αμπέλια που βγάζουν το περίφημο φουσαΐτικο κρασί. Στα βόρεια της Φούσας, στα βουνά φύονται θάμνοι και φρύγανα, με επικρατέστερα τις βελανιδιές, σχίνα, μπρέτια και κουμαριές, ενώ στη χερσόνησο του Μπιστιού επικρατούν οι βένιες.

Πανίδα

Το γεωλογικό υπόβαθρο (ασβεστολιθικό), η φυσιογνωμία της χλωρίδας και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διαβίωση στην περιοχή μεγάλης ποικιλίας ειδών χερσαίας πανίδας και ορνιθοπανίδας. Τα είδη που παρατηρούνται είναι λαγοί, αγριοκούνελα, ασβοί, σκαντζόχοιροι, χελώνες, ποντίκια και νυφίτσες. Από ερπετά διαβιούν δενδρογαλιά, (δραγκωλιά), αστρίτης, σαΐτα, σπανίως οχιά. Συχνά βρίσκει κανείς σαύρες. Από πτηνά υπάρχουν κοράκια, χελιδόνια, πετροχελίδονα, σπουργίτια, κουκουβάγιες, γκιώνιοι, θαλασσοπούλια, μπούφοι, αγριοπερίστερα, σουσουράδες, κεφάλες, κοτσίφια, κοκκινολέμηδες, καρακάξες και διάφορα ωδικά όπως σπίνοι, καρδερίνες και φλώροι. Επίσης από τα αποδημητικά πουλιά που επισκέπτονται το νησί είναι τα τρυγώνια, ορτύκια, τσίχλες, μπεκάτσες, μελισσουργοί και συκοφάγοι. Το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής είναι υγιέστερο από αυτό της Βόρειας πλευράς του Σαρωνικού και παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ποικιλία και πληθυσμού και ειδών. Μεταξύ αυτών τα κυριότερα είδη που έχουν εντοπιστεί είναι: μαρίδα, σαρδέλα, αθερίνα, γαύρος, γόπα, παλαμίδα, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, μπακαλιάρος, κέφαλος, κωβιός, σκουμπρί, σαφρίδι, κολιός, σπάρος, γύλος, πέρκα, χάνος, σαργός, σκορπιός, λιθρίνι, στήρα, ροφός, σφυρίδα, συναγρίδα, λαυράκι, τσιπούρα, χταπόδι, σουπιά, σαλάχι, σμέρνα, μουγκρί, ζαργάνα και πολλά άλλα διάφορα είδη θαλασσινών. Τελευταία, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και η οργανωμένη ιχθυοκαλλιέργεια. Σήμερα λειτουργούν ήδη πέντε μονάδες που εκτρέφουν λαυράκι και τσιπούρα με ικανοποιητική απόδοση.

Μονοπάτια

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο ξετυλίγονται και μας φανερώνουν έναν τόπο με ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον που η μυρωδιά του πεύκου και η θαυμάσια θέα στην ευρύτερη περιοχή από τους λόφους του νησιού συναρπάζουν. Αρκετά μονοπάτια στην πανέμορφη Καλαυρία διατηρούνται και πολλά άλλα έχουν κλείσει. Κάθε πεζοπορική διαδρομή στον Πόρο αποκαλύπτει την ομορφιά του νησιού.

Ναός του Ποσειδώνα

Η διαδρομή από τον Πόρο στο ναό του Ποσειδώνα γίνεται μέσω τριών διαδοχικών μονοπατιών. Ξεκινώντας από το τέλος του συνοικισμού το πρώτο μονοπάτι περνάει μέσα από τον ξεροπόταμο και καταλήγει στη Βρυσούλα. Στη συνέχεια ξεκινάει το δεύτερο μονοπάτι πάνω από την πηγή και φτάνει στον Άγιο Στάθη από όπου ξεκινάει το τρίτο μονοπάτι που περνάει από το οροπέδιο «Πολυχρόνι« και φτάνει στη μεγάλη ελιά που βρίσκεται στην άκρη του οροπέδιου που είναι ο Ναός του Ποσειδώνα ο οποίος είναι δωρικού ρυθμού του 6ου π.Χ. αιώνα και λέγεται ότι εκεί  αυτοκτόνησε με δηλητήριο ο ρήτορας Δημοσθένης το 322 π.Χ.

Φάρος Ντάνα

Η διαδρομή μέχρι το Φάρο Ντάνα προσφέρει πανοραμική θέα στον Πόρο και στο μαγευτικό νησάκι Δασκαλιό περνώντας μπροστά από το Ρώσικο Ναύσταθμο. Το μονοπάτι είναι μέτριας δυσκολίας με χαλίκι στο έδαφος και η διάρκειά του είναι περίπου τρεις ώρες.

Άλλες περιπατητικές διαδρομές που προσφέρουν εξαιρετική θέα στο Σαρωνικό είναι:

– Κάστρο-Ακρωτήρι Κοκορέλλι

– Μονή Καλαυρείας-Στραβοράχη

– Λιμάνι-Καστέλι-Άγιος Αθανάσιος

Διαμονή στον Πόρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register