Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στον Άγιο Ευστράτιο

Ο Άγιος Ευστράτιος διαθέτει πλούσιο υπέδαφος και ελάχιστη βλάστηση, όπου υπάρχουν διάσπαρτες μικρές δασώδεις εκτάσεις που αποτελούνται κυρίως από βελανιδιές. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα στο Αιγαίο, λόγω των σημαντικών βιότοπων που διαθέτει και για αυτό έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς εντάσσεται στο Δίκτυο «NATURA 2000».

Κοντά στις παραλίες και στους λόφους αναπτύσσεται η τυπική μεσογειακή χλωρίδα με είδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βλάστηση των μικρών υγροτόπων, όπου εκτός από τις πικροδάφνες και τις λυγαριές, απαντώνται και κάποια σπάνια υδροχαρή φυτά.

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί είναι πολύ σημαντική για τα θαλάσσια θηλαστικά με την συχνή παρουσία ειδών, όπως ο μεγαλόπρεπος φυσητήρας, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

Η θέση του Άη-Στράτη και η παρουσία των υγροτόπων προσελκύει κατά τη μεταναστευτική περίοδο πολλά πουλιά που έρχονται εδώ για να ξεκουραστούν.

Πρωταγωνιστές της ορνιθοπανίδας είναι οι μαυροπετρίτες που φωλιάζουν στα κάθετα βράχια και στις βραχονησίδες της περιοχής. Γύρω από το νησί συναντώνται πολλά είδη από θαλασσοπούλια, όπως αρτέμηδες, μύχοι, υδροβάτες, ασημόγλαροι, αιγαιόγλαροι και θαλασσοκόρακες. Στα φρύγανα και στα δάση είναι πολύ συχνή η παρουσία της νησιώτικης πέρδικας. Από τα αρπακτικά εδώ απαντώνται φιδαετοί, σπιζαετοί, γερακίνες, αετογερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα.

Δάσος Βελανιδιάς

Στον Άη-Στράτη πρωταγωνιστούν τα δάση της ήμερης βελανιδιάς που βρίσκονται διάσπαρτες σε μικρές ομάδες σε όλο σχεδόν το νησί. Το Δάσος της Βελανιδιάς βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, όπου κυριαρχεί ένα μοναδικό στο είδος του άγριο-δρυοδάσος.

Το δάσος όμως των ήμερων βελανιδιών που μέρος αυτών είναι αιωνόβιες, καταλαμβάνει μία έκταση περίπου χιλίων στρεμμάτων. Ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά του νησιού, Αυλάκια και καταλήγει ανατολικά στην παραλία Αλωνίτσι. Εντυπωσιακό είναι ότι οι βελανιδιές είναι ριζωμένες σε γκρεμούς και φτάνουν μέχρι τις ακτές, δημιουργώντας έναν αξιοσημείωτο βιότοπο.

Θαλάσσιες Σπηλιές

Στον Άγιο Ευστράτιο υπάρχουν πολλές θαλάσσιες σπηλιές, κατά μήκος των ακτών του νησιού, όπου κατοικούν πολλές φώκιες.

Τρύπια Σπηλιά

Η Τρύπια Σπηλιά βρίσκεται κοντά στο λιμάνι στο ακρωτήριο Πούντα. Την ονομασία την πήρε γιατί η σπηλιά έχει δυο ανοίγματα, όπου μπορείς να μπεις από τη μία μεριά και να βγεις από την άλλη. Τη σπηλιά τη χρησιμοποιούν για φώλιασμα τα αγριοπερίστερα.

Σπηλιά της Φώκιας στο Δασκαλιό

Η σπηλιά της Φώκιας βρίσκεται στη βραχονησίδα Δασκαλιό και λέγεται έτσι από τις φώκιες που κατοικούν εδώ.

Σπηλιά του Αγίου Ευστρατίου

Η σπηλιά του Αγίου Ευστρατίου βρίσκεται κοντά στην παραλία Αλωνίτσι, σκαρφαλωμένη στο βράχο, σε σημείο με μοναδική θέα στην θάλασσα. Είναι η σπηλιά στην οποία κατέφυγε και μόνασε ο Όσιος Ευστράτιος όταν κυνηγήθηκε από τους εικονομάχους (8ος αιώνας μ.Χ.) και στον οποίο πιστεύεται ότι οφείλεται η σημερινή ονομασία του νησιού. Το εσωτερικό του θυμίζει εκκλησάκι, αφού υπάρχουν θυμιατά και εικόνες.

Σπηλιά Καταφύγι

Η σπηλιά Καταφύγι βρίσκεται στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος όπου κρύβονταν οι κάτοικοι όταν γίνονται πειρατικές επιδρομές στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Η σπηλιά αρχικά βρισκόταν μέσα στον οικισμό, αλλά μετά το σεισμό βυθίστηκε.

Διαμονή στον Άγιο Ευστράτιο.: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register