Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Φολέγανδρος φύση

Η φύση στη Φολέγανδρο

Η φύση στη Φολέγανδρο

Το μεγαλύτερο μέρος της Φολέγανδρου είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000. Πρόκειται για ένα βραχώδη βιότοπο με θαμνώδη βλάστηση και σπήλαια στα οποία βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες μοναχοί. Στα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας περιλαμβάνονται: σιληνή του Χόλτζμαν, σύμφυτο των Κυκλάδων, ανθυλλίς του Αιγαίου, ενδημικές καμπανούλες, κρόκοι, αγριογαρύφαλλα, ηρύγγια τα Αμοργινά, φιτιλάρια του Έρχαρτ, γάλιο της Αμοργού, ελίχρυσο το ανατολίτικο, πιμπινέλες του Πρετεντέρη, σέσελι το κριταμόφυλλο, σιληνή η Κύθνια, σενέκια τα δίχρωμα, κ.α. Στα προστατευόμενα είδη της πανίδας περιλαμβάνονται: λαφιάτες, κυρτοδάκτυλοι, έρυξ, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, οχιές και πίννα η ευγενής. Στην προστατευόμενη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνονται: μαυροπετρίτες, μύχοι της Μεσογείου, σπιζαετοί, πετρίτες, φρυγανοτσίχλονα, μαυροσταχτάρες, γερακίνες, αετογερακίνες, αρτέμης, γιδοβύζια, πελαργοί, λευκοχελίδονα, λευκοτσικνιάδες, κιρκινέζια, σταβλοχελίδονα, αιγαιόγλαροι, λιμόζες, θαλασσοκόρακες, σκουφοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, τρυγόνια, κ.α. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Σπηλιά του Γεωργίτση

Σπηλιά του Γεωργίτση Φολέγανδρος

Η σπηλιά Γεωργίτση βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στον Καραβοστάση, αλλά είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με το καραβάκι στη διαδρομή προς την παραλία Κάτεργο. Αποτελεί ιδανικό σημείο για καταδύσεις. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Φολέγανδρου) (Πηγή photo: google maps)

Χρυσοσπηλιά

Χρυσοσπηλιά Φολέγανδρος

Για να επισκεφτείτε τη γνωστή Χρυσοσπηλιά, ένα από τα θεαματικότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας γενικότερα, είναι προτιμότερο να πάρετε πλοιάριο από τον Καραβοστάση. Για να μπορέσετε να εισέλθετε στο μοναδικό αυτό ανεξερεύνητο σπήλαιο χρειάζεται ειδική άδεια από την κοινότητα και φυσικά να είναι ήπιος ο καιρός χωρίς δυνατούς ανέμους. Το σπήλαιο βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σχεδόν 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πολλά και αξιόλογα ευρήματα, όπως ανθρώπινα οστά, σπασμένα αγγεία, ρωμαϊκή δεξαμενή νερού, αλλά και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός ήταν χώρος λατρείας και τέλεσης πιθανότατα τελετών ενηλικίωσης του 4ου αιώνα π.Χ. Στα τοιχώματα της οροφής και των πλευρών της διακρίνονται πολλά ονόματα μαζί με τον τόπο καταγωγής εφήβων που λάμβαναν μέρος στις τελετές αυτές. Κάτι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα. Επίσης από άλλες επιγραφές οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο νησί την περίοδο εκείνη λάτρευαν την θεά Άρτεμη την Σελασφόρο και τον Απόλλωνα τον Προστατήριο. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Φολέγανδρου) (Πηγή photo: Aegean Islands)

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register