Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σύρο

Σπηλιά του Φερεκύδη

Στο δρόμο προς Άνω Σύρο και λίγο μετά τον αγροτικό οικισμό Κυπερούσσα βρίσκεται η Σπηλιά του Φερεκύδη. Για να φτάσει κανείς στη σπηλιά ακολουθεί ένα μικρό χωμάτινο δρομάκι που σιγά σιγά αρχίζει να κατηφορίζει οδηγώντας τους οδοιπόρους σε ένα μαγευτικό τοπίο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό και με θέα τον καταγάλανο ορίζοντα. Στη σπηλιά αυτή διέμενε ο θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης κατά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες τον 6ο αιώνα π.Χ.

Όρος Σύριγγας

Η περιοχή της Σύρου στο βόρειο τμήμα του νησιού καταλαμβάνει έκταση 783 εκταρίων και ανήκει στο πρόγραμμα προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων του κόσμου («NATURA 2000»). Περιλαμβάνει το όρος Σύριγγας(240 μ.) και εκτείνεται μέχρι τις δυτικές ακτές, από τον κόλπο Μαρμάρι μέχρι τον κόλπο Δελφίνι. Είναι το μοναδικό μέρος του νησιού που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Υπάρχουν πολλές πηγές, που περιβάλλονται από υδροχαρή φυτά, απόκρημνες βραχώδεις ακτές, γκρεμοί, σπήλαια, σάρες και μικρά φαράγγια. Η σπουδαιότητα της περιοχής προκύπτει από πολλά στοιχεία. Το όρος Σύριγγας προστατεύεται φυσικά, επειδή οι απόκρημνες πλαγιές, οι γκρεμοί και η απουσία δρόμων καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση. Η χλωρίδα είναι πλούσια σε κοινά και σε σπάνια ενδημικά είδη του Αιγαίου. Οι αμμοθίνες, είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της χλωρίδας. Η πανίδα της είναι επίσης πλούσια σε τοπικά ενδημικά ασπόνδυλα. Η περιοχή, και ιδιαίτερα το βουνό Σύριγγας, είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα και τα θηλαστικά της, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της και της παρουσίας πολλών φυσικών καταφυγίων.

Χλωρίδα – Πανίδα

Το ξεχωριστό μικροκλίμα, ο δυνατός ήλιος, η θαλασσινή αύρα και οι δυνατοί αέρηδες κάνουν τα βότανα της Σύρου να έχουν έντονες γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Τα πιο κοινά είδη είναι το θυμάρι, ο ασφόδελος και το φασκόμηλο, τα οποία θα δείτε ανθισμένα αν βρεθείτε εκεί την άνοιξη. Στην περιοχή θα βρείτε και σπάνια είδη φυτών, όπως ο μανδραγόρας, που περιέχει φαρμακευτική ουσία και χρησιμοποιείται ως καθαρκτικό, καθώς και τρία είδη κρόκων (ζαφοράς) που είναι ενδημικά της Σύρου. Στο νότιο τμήμα του νησιού, η οικιστική ανάπτυξη γίνεται περισσότερο εμφανής και συνυπάρχει με πλούσια βλάστηση το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτελούν οι κατά τόπους συστάδες πεύκων. Η πανίδα της Σύρου, επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τα κατσίκια που σκαρφαλώνουν στις ξερολιθιές και ροβολούν σε βράχια μέχρι τη θάλασσα, οι πιο μυημένοι μπορούν να παρατηρήσουν πουλιά, ερπετά, αμφίβια λαγούς και κουνέλια. Σε όλο το νησί, και κυρίως στην Απάνω Μεριά, ενδημούν 11 είδη ερπετών, ο πρασινόφρυνος (είδος αμφιβίου) και 47 είδη πουλιών.

Διαμονή στη Σύρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register