Η φύση στη Σκόπελο
Πουλιά
Κατά τις υπαίθριες εξορμήσεις σας στο μαγευτικό νησί θα δείτε πολλά είδη πουλιών που θα σας συντροφεύουν με το χαρακτηριστικό κελάηδημα τους. Επικρατούν βέβαια οι κουρούνες, τα μεγάλα σταχτόμαυρα πουλιά, που είναι πανταχού παρόντα. Επίσης, στα γύρω υπαίθρια μέρη κοντά στην Χώρα, τη Γλώσσα αλλά και στο Παλιό Κλήμα θα συναντήσετε τους γνωστούς μαυροπετρίτες. Ακόμα και αετούς ή και γύπες θα μπορούσατε να παρατηρήσετε σε μη κατοικημένες ορεινές περιοχές, κυρίως στη Βόρεια πλευρά της νήσου. Μία άλλη κατηγορία πτηνών που θα μπορούσατε να δείτε σε ρηχά νερά κοντά σε παραλίες και ιδιαιτέρα πίσω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ρηνίου, είναι τα παρυδάτια πουλιά, με τα χαρακτηριστικά τους μακριά, ψηλά πόδια και τα μακρουλά τους ράμφη. Το βράδυ σίγουρα θα ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο του μπούφου, αλλά και του γκιώνη που είναι ένα μικρό είδος κουκουβάγιας.
Χλωρίδα
Η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από αγριολούλουδα που ξεπερνούν τα 7.000 είδη, από τα οποία 700 περίπου είναι ενδημικά που σημαίνει ότι δε συναντώνται πουθενά αλλού. Η Σκόπελος, το πράσινο αυτό νησί, είναι άφθονο σε τέτοια φυτικά είδη που μπορείτε να τα συναντήσετε και να τα μυρίσετε στη διάρκεια όλου του χρόνου. Παντού στις οδοιπορικές σας διαδρομές θα αντικρίσετε θάμνους από Φρύγανα και Μακία. Εξάλλου πολύ συχνά βλέπουμε διάσπαρτους μικρούς θάμνους, όπως είναι ο πρίνος με τα μικρά χαρακτηριστικά αγκαθωτά του φύλλα. Στα φρύγανα, που είναι κοινά φυτά στο νησί, κατατάσσονται το φασκόμηλο, η γνωστή μας ρίγανη και ο αειθαλής κίστος με θεραπευτικές ικανότητες, που για πολλούς θεωρείται από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά φυτά της Ευρώπης. Από του ψηλότερους θάμνους θα συναντήσουμε φραουλιές, το σπάρτο, την κουτσουπιά και το ρείκι. Στα ρέματα, τα ρυάκια και τις χαράδρες με τα υπόγεια νερά τους, θα απολαύσετε πλατάνια με ροζ λουλούδια με τις πυκνές σκιές και τη δροσιά που προκαλούν. Ένα άλλο είδος θεραπευτικού βοτάνου που απαντάμε στην Σκόπελο είναι το εκβάλιο με τα μικρά λευκά άνθη και τους καρπούς σαν φραγκοστάφυλα από τους οποίους βγαίνει ένα υγρό, που θεωρείται θεραπευτικό για οιδήματα, ρευματισμούς, τον έρπητα ζωστήρα την παράλυση κ.α. Επίσης το κρίταμο, γνωστό από την αρχαιότητα, είναι ένα μικρό αρωματικό φυτό το οποίο αναπτύσσεται σαν βότανο του γιαλού, σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σε αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες και γι΄ αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τρώγεται με τη μορφή πικάντικης σαλάτας και θεωρείται ιδανικό συνοδευτικό Σκοπελίτικων μεζέδων πίνοντας το τσίπουρο σας. Στις υπαίθριες περιοδείες σας θα συναντήσετε επίσης πολλά οπορωφόρα δένδρα, από τα οποία σημαντική θέση κατέχουν οι ροδιές. οι συκιές, οι κυδωνιές, οι μουσμουλιές κ.α.
Χόρτα
Στη Σκόπελο μπορείτε να ανακαλύψετε 20 περίπου είδη χόρτων, τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας γεύμα. Αφού τα βράσετε και προσθέσετε ελαιόλαδο και λεμόνι θα έχετε μία υγιεινή και γευστικότατη σαλάτα. Χρειάζεται η δέουσα προσοχή όμως καθώς όλα τα χόρτα δεν είναι βρώσιμα γι’ αυτό χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου γνώστη. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το μάζεμα των χόρτων είναι μία δραστηριότητα που την προτιμούν πολλοί για ψυχαγωγία, ή απλά για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, ή ακόμη και ως ένα είδος ψυχοθεραπείας.
Πηγή πληροφοριών: Δήμος Σκοπέλου
Πηγή photo slider: Pikist