Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σκιάθο

Η Σκιάθος έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Εθνικής Αξίας και διαθέτει αξιόλογες παραλίες, πλούσια βλάστηση, γραφικά μονοπάτια, ιστορικά μνημεία και παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο φυσικό περιβάλλον με πάρα πολλές προστατευόμενες περιοχές που κάθε επισκέπτης πρέπει να γνωρίσει.

Αισθητικό Δάσος Σκιάθου

Πρόκειται για δασικές περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή καθώς και τουριστική σημασία όπου προστατεύεται η πανίδα, η χλωρίδα και το φυσικό τους κάλλος. Στην Ελλάδα από το 1973 έχουν χαρακτηριστεί ως Αισθητικά Δάση 19 δασικές περιοχές. Τα 3/2 του νησιού της Σκιάθου είναι Αισθητικά Δάση έκτασης 30 τ.χλμ. και περιλαμβάνουν όλες τις δασικές εκτάσεις του νησιού που καλύπτονται από χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis), δάση κουκουναριάς (Pinus pinea) και αείφυλλα πλατύφυλλα. Η χαλέπιος πεύκη είναι το κοινό πεύκο που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο, σε ξερές και ζεστές περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Η κουκουναριά είναι αειθαλές κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας Pinaceae που εξαπλώνεται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα και χρειάζεται αμμοαργιλώδη ή αργιλοαμμώδη εδάφη καλά στραγγιζόμενα, για να ευδοκιμήσει. Ως φωτόφιλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ηλιακό φως, περισσότερο από κάθε άλλο είδος πεύκου και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς είναι ανθεκτική στα άλατα της θάλασσας. Ωστόσο, δεν είναι ανθεκτική στις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας και στους παγετούς. Η περιοχή όπου βρίσκεται το Αισθητικό Δάσος της Σκιάθου αποτελεί πλήρως προστατευόμενη περιοχή – δηλαδή απαγορεύονται με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οικοδομικές δραστηριότητες ή παρεμβάσεις-. Η περιοχή περιλαμβάνει το Δάσος των Κουκουναριών καθώς και μέρος της περιοχής της Ιεράς Μονής της Ευαγγελίστριας.

Καταφύγια Άγριας Ζωής

Καταφύγια Άγριας Ζωής χαρακτηρίζονται οι «φυσικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικοί τόποι ανάπτυξης της άγριας χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης των ειδών της άγριας πανίδας ή ως περιοχές αναπαραγωγής των ψαριών και συγκέντρωσης γόνου ή, τέλος, ως σημαντικοί θαλάσσιοι οικότοποι». Ως Καταφύγια Άγριας Ζωής έχουν θεσμοθετηθεί δυο περιοχές στο νησί της Σκιάθου: η θέση Κεχριάς (1722 στρέμματα) και η θέση Κουκουναριές (168 στρέμματα).

Μικροί Νησιωτικοί Υγρότοποι

Στο νησί της Σκιάθου έχουν χαρακτηριστεί ως υγρότοποι απόλυτης προστασίας ο υγρότοπος Βρωμόλιμνος, με έκταση 19 στρέμματα, το Έλος Πλατανιά, με έκταση 30 στρέμματα καθώς και ο Τσουγκριάς, το υπέροχο νησί απέναντι από το παλαιό λιμάνι της Σκιάθου.

Περιοχές «NATURA 2000»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει νομοθεσία για την προστασία της φύσης η οποία αναπτύχθηκε με γνώμονα το οικολογικό δίκτυο Natura 2000 στόχος του οποίου είναι η προστασία των απειλούμενων ειδών. Στο Δήμο Σκιάθου η περιοχή «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» ανήκει στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και καλύπτει έκταση πάνω από 888 στρέμματα. Πρόκειται για το μοναδικό βιότοπο Κουκουναριών σε νησί στη Μεσόγειο. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και περιλαμβάνει το δάσος Στροφυλιάς, την παραθαλάσσια και τη θαλάσσια ζώνη του. Ο συνολικός χώρος οριοθετείται βόρεια, ανατολικά και δυτικά από το οδικό δίκτυο και νότια φτάνει μέχρι τη θάλασσα σε βάθος 20 μέτρων και το υψόμετρό του δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Πηγή: Δήμος Σκιάθου

Διαμονή στη Σκιάθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register