Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σαμοθράκη

H Σαμοθράκη είναι ένα από τα Ελληνικά νησιά που η φύση έχει προικίσει με άφθονες πηγές, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα και με τον κεντρικό ορεινό του όγκο το όρος Σάος να έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000. Στη νότια πλευρά του νησιού κυριαρχούν γυμνές πλαγιές του Σάος, αραιοί θαμνότοποι, ελαιώνες και σιταροχώραφα. Στη βόρεια πλευρά του κυριαρχούν καταπράσινες πλαγιές, δάση με τις βελανιδιές, τα πλατάνια και τα σκλήθρα, πυκνοί θαμνότοποι που φθάνουν ως τις ακτές και εντυπωσιακά ρέματα με τους καταρράκτες.

Βάθρες

Οι χαρακτηριστικές «βάθρες» της Σαμοθράκης είναι φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά στις οποίες χύνονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες. Η ομορφιά τους δύσκολα περιγράφεται με λόγια, αλλά σας υπόσχονται αναμφισβήτητα το πιο αναζωογονητικό κολύμπι της ζωής σας. Η Σαμοθράκη έχει τουλάχιστον 100 βάθρες, με πιο γνωστές και εντυπωσιακές αυτές της Γριάς Βάθρας, του Φονιά και της Κλείδωσης.

Ξηροπόταμος

Μέσα στο ομώνυμο φαράγγι ανάμεσα σε απότομους βράχους κρύβεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης με μια αρκετά μεγάλη βάθρα.

Φονιάς

Ο Φονιάς είναι το πιο ξακουστό ποτάμι του νησιού. Κατά μήκος του ποταμού σχηματίζονται οι πιο φημισμένες βάθρες. Η «Γριά Βάθρα» έχει εύκολη και ευχάριστη πρόσβαση. Στην «Κλείδωση» καταλήγουν τα νερά ενός καταρράκτη ύψους 35 μέτρων, όπου τα νερά πέφτουν με εκκωφαντικό θόρυβο σχηματίζοντας μια μαγική βάθρα μέσα στους βράχους.

Χριστού ή Γρηγοράκη

Στις βάθρες του «Χριστού» ή αλλιώς του «Γρηγοράκη» μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τη «Γριά Βάθρα» ή οδηγώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο απέναντι από το δημοτικό κάμπινγκ. Το τοπίο εδώ μοιάζει με το τοπίο της Γριάς Βάθρας μόνο που από ορισμένες βάθρες του Χριστού απολαμβάνει κανείς και μοναδική θέα στη θάλασσα.

Άλλες φημισμένες βάθρες είναι στον ποταμό Τσιβδογιάννη κοντά στα Θερμά απ΄ όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Σάος, ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου, στον Άγγιστρο, στο Γιάλι και στο Βάτο, όπου οι επισκέπτες φθάνουν με καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού.

Δάση

Το δάσος του Μαρτίνη που απλώνεται πάνω από τα Θέρμα και τους Καρυώτες είναι ίσως το νομαδικό πρωτογενές δάσος του Αιγαίου, με τόσο μεγάλης ηλικίας βελανιδιές, λείψανο των μεγάλων δρυοδασών που κάποτε κάλυπταν όλο το νησί.

Καταρράκτες

Κρεμαστός

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Μεσογείου, που πέφτει απευθείας στη θάλασσα από ύψος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Βρίσκεται στα νότια της Σαμοθράκης και μπορεί κανείς να τον προσεγγίσει μόνο με τα εκδρομικά καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού. Απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικότητας, είναι σίγουρα ένα μέρος που θα σας καταπλήξει, ενώ τα περιβόητα Πανιά της Γριάς, οι παράξενες αυτές γραμμές που μοιάζουν να έχουν ζωγραφιστεί πάνω στους βράχους, συνθέτουν μια εικόνα μαγευτική.

Ξηροπόταμος

O εντυπωσιακός καταρράκτης βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, ανάμεσα σε απότομους βράχους με μια αρκετά μεγάλη βάθρα.

Φονιάς

Το ποτάμι Φονιάς βρίσκετα προς τα βόρεια των Λουτρών. Στα κατακάθαρα νερά του, υπάρχουν άφθονα χέλια και καβούρια. Η διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, ανάμεσα στα πλατάνια, στα σκλήθρα και τις φτέρες είναι μοναδική. Στις όχθες του ομώνυμου ποταμού σχηματίζονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες, ο εντυπωσιακότερος από τους οποίους φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και στην κατάληξή του σχηματίζει λίμνη διαμέτρου 30 μέτρων.

Άλλοι καταρράκτες είναι: της «Κακιάς Πλάκας», της «Καρυάς» αλλά και στα ρυάκια του Καραγιαννάκη,  το Γυάλι, ο Άγκιστρος, της Πλατιάς και του Αράπη.

Λίμνη Βδελολίμνη

Η Βδελολίμνη είναι μια ρηχή λίχνη και σημαντικός υγρότοπος που καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δάσος σκλήθρου, ένα είδος που σπάνια βρίσκει κανείς στα νησιά του Αιγαίου. Βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα στις εκβολές του Φονιά.

Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα

Η Λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαμοθράκης, κοντά στην Καμαριώτισσα και είναι σημαντικός υδροβιότοπος για τα πουλιά και την ιχθυοπανίδα της περιοχής. H περιοχή ονομάζεται Ακρωτήρι και είναι σχεδόν εντελώς «μπλοκαρισμένη» από την ηπειρωτική πλευρά της θάλασσας, η οποία επικοινωνεί με την υπόλοιπη θάλασσα με ένα μικρό άνοιγμα.

Πηγές

«Πηγές» ή αλλιώς «Νεροτσουλήθρες» αποκαλούνται ορισμένες βάθρες του Φονιά οι οποίες βρίσκονται αρκετά ψηλά στο βουνό. Για να διασκεδάσει κανείς στις φυσικές νεροτσουλήθρες τις οποίες σχηματίζουν, χρειάζεται να οδηγήσει 9 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου και 6 χιλιόμετρα δύσβατου χωματόδρομου (αφετηρία τα Θέρμα) και στη συνέχεια να σκαρφαλώσει ακολουθώντας προσεκτικά τη σήμανση.

Φαράγγια

Η Σαμοθράκη έχει περίπου 15 φαράγγια και σχεδόν όλα έχουνε νερό όλο το χρόνο.

Bάτος: Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, δε σχηματίζει μεγάλους καταρράκτες και καταλήγει στην ομώνυμη και διάσημη παραλία του νησιού. Οι καταρράκτες του Βάτου προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα καθώς σχηματίζουν σκαλοπάτια.

Γριάς: Αρκετά διάσημο φαράγγι με μικρότερη παροχή νερού από το Φονιά, αλλά προσφέρει ιδιαίτερα όμορφες εικόνες και μοναδική θέα στη θάλασσα σε αρκετά σημεία.

Γυάλι: Είναι ένα μεγαλειώδες φαράγγι στη νότια πλευρά του νησιού. Έχει και αυτό όπως ο Φονιάς πολλά μικρά ρέματα με λιγότερο ή περισσότερο νερό που τροφοδοτούν το κυρίως ρέμα. Έχει περίπου 25 καταρράκτες και καταλήγει σε μία απομονωμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού. Η διαφυγή από την παραλία γίνεται μόνο με πλωτά μέσα.

Καραγιαννάκης: Ο Καραγιαννάκης σχηματίζεται από το Φεγγάρι και το Λουλούδι. Οι κύριες πηγές του ξεκινάνε κάτω από την κορυφή και δεκάδες βάθρες και καταρράκτες κρύβονται στο εσωτερικό του.

Κλείδωση: Διάσημος και ιδιαίτερος καταρράκτης ύψους 35 μέτρων.

Κούσιαντας: Ο Κούσιαντας βρίσκεται ανατολικότερα του Καραγιαννάκη και χρειάζεται αρκετή πεζοπορία για να φτάσει κανείς σε αυτό. Τα νερά του προέρχονται από μικρές πηγές κάτω από την κορυφή Λουλούδι. Λίγα άτομα έχουν διασχίσει το εσωτερικό του.

Τσιβδογιάννης: Γειτονικό φαράγγι με της Γριάς όπου το νερό κινείται υπογείως για να εμφανιστεί δειλά-δειλά από τα 650 μέτρα υψόμετρο και κάτω, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κάτω μέρος του είναι εύκολα προσβάσιμο, κοντά στα Θέρμα και το επισκέπτεται αρκετός κόσμος για να δροσιστεί στις βάθρες του.

Φονιάς: Ο Φονιάς έχει είσοδο στα 700 περίπου μέτρα υψόμετρο, στη θέση Κλειδί, και καταλήγει στη θάλασσα, κοντά στον ομώνυμο Πύργο. Είναι ο πλέον γνωστός και εντυπωσιακός καταρράκτης με αμέτρητες βάθρες και τοπία παραδεισένια.

Χλωρίδα – Πανίδα

– Στις ανοικτές εκτάσεις των χωραφιών κυνηγούν τα αρπακτικά πουλιά (χρυσαετός, γεράκι) του νησιού και οι λευκοπελαργοί τρέφονται με ασπόνδυλα και ερπετά στα θερισμένα σιταροχώραφα στις αρχές του καλοκαιριού.

– Στους ελαιώνες βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρόπουλα, ενώ η ηλικία των ελαιόδενδρων που μερικές φορές υπερβαίνει τα 100 χρόνια, αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική αξία αυτών των τοπίων.

– Στο νησί συναντάται ακόμα μια σπάνια πλέον ποικιλία του ελληνικού αίγαγρου (αγριοκάτσικο) που είναι συγγενές είδος με το κρητικό κρι-κρι, καθώς και πολλά έντομα, λιβελούλες και δηλητηριώδη φίδια.

– Το νησί βρίσκεται πάνω στους διαδρόμους αποδημίας των πουλιών, καθώς βρίσκεται κοντά στα στενά του Βοσπόρου το ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της Ευρώπης.

– Οι θαλάσσιοι βιότοποι του νησιού είναι από τους πιο πλούσιους και σημαντικούς στην Ελλάδα (η περιοχή Κατάρτι, ένα από τα πιο βαθιά σημεία στο Αιγαίο με βάθος 1.020 μέτρων).

– Οι σπηλιές και η αφθονία σε ψάρια με θαλάσσια είδη που ξεπερνούν τις 4.000, αποτελούν ένα από τα τελευταία καταφύγια της φώκιας monachus-monachus και της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta, κάτι που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, για αυτό το λόγο παραμένει και απροστάτευτο.

Διαμονή στη Σαμοθράκη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register