Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σίφνο

Ο περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος της Σίφνου αναδεικνύεται απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρο το νησί, γεγονός που αποδεικνύεται και από το χαρακτηρισμό του, με υπουργική απόφαση το 1976, ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Επιπλέον, για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της, μια σημαντική έκταση της Σίφνου, 20.000 περίπου στρεμμάτων, που απλώνεται από το βουνό του Προφήτη Ηλία μέχρι τις δυτικές ακτές του νησιού, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, αποτελώντας έτσι περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος, που υπόκειται σε ευρωπαϊκό καθεστώς νομοθεσίας. Η περιοχή NATURA της Σίφνου, με μέσο υψόμετρο 150 μέτρα, φιλοξενεί 39 ειδών πτηνών, 19 σπάνια, ενδημικά κυρίως, είδη ζώων και φυτών. Μεταξύ αυτών και το προστατευόμενο είδος κέδρου uniperus-uniperus (φίδα στη σιφναίικη ντοπιολαλιά).

Στο χερσαίο τμήμα της περιοχής αναπτύσσεται ένας απίστευτος πλούτος από διάφορα είδη κέδρων, σχίνων, αρωματικών φυτών και αγριελιών και καταγράφονται σημαντικές για το νησί υδάτινες πηγές. Στο θαλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, απλώνεται πλούσια βλάστηση (ποσειδωνία), ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια εντυπωσιακή εναλλαγή μικρών όρμων και βραχωδών ακτών. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, η περιοχή NATURA αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρμονικής συνύπαρξης φύσης – ανθρώπου.

Ανθρώπινες δημιουργίες, άρρηκτα δεμένες με το περιβάλλον, βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή. Εκατοντάδες μέτρα ξερολιθιάς, έργο πολλών ανθρώπων ανά τους αιώνες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους, στη συγκράτηση του πολύτιμου χώματος και στην οριοθέτηση των ιδιοκτησιών.

Η περιοχή Natura της Σίφνου, εκτός από το σημαντικό χερσαίο πλούτο του νησιού, περιλαμβάνει και μέρος του θαλάσσιου, όπου παρατηρείται κυρίως η εναλλαγή βραχώδων ακτών  με μικρούς όρμους.

Η αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου είναι φανερή σε ολόκληρη την περιοχή Natura. Οι εκατοντάδες εκκλησίες της Σίφνου, οι αρχαίοι πύργοι, η Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα  και όλα τα ανθρώπινα έργα από την αρχαιότητα ως σήμερα, δημιουργούν σε συνδυασμό με τη φύση, ένα μοναδικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: Δήμος Σίφνου

Διαμονή στη Σίφνο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register