Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σέριφο

Τα κυρίαρχα στοιχεία στη Σέριφο είναι η φρυγανώδης βλάστηση. Μπορείς να συναντήσεις χαμηλή βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από φρύγανα, κάπαρη, ρίγανη, θυμάρι, φραγκοσυκιές, γεράνια, πικραγγουριές, αμπέλια καθώς και ελαιόδεντρα.

Το έδαφός του νησιού είναι γνωστό για τα πλούσια μεταλλεύματα όπως ο λιεβρίτης και ο πράσινος χαλαζίας. Ο πράσινος χαλαζίας θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιος και αυτός που βρέθηκε στο Μεγάλο ή Μία Χωριό τώρα εκτίθεται στο ορυκτολογικό μουσείο του Παρισιού.

Στο βυθό της θάλασσας στη Σέριφο υπάρχουν αποικίες από το γνωστό θαλάσσιο φυτό ποσειδονία (poseidonia oceanica), που προστατεύεται με αυστηρούς νόμους από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η νότια Σέριφος λόγω του συνδυασμού των γεωμορφολογικών και υδρογεωλογικών της σχηματισμών είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και γι’ αυτό το λόγο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Στην περιοχή έχουν αναφερθεί μόνο τρία ενδημικά φυτά, αντίθετα από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Η πανίδα της όμως είναι αρκετά πιο πλούσια.

Η ύπαρξη θαλάσσιων θηλαστικών όπως η φώκια monachus – monachus και το δελφίνι είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είδη στο νησί. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ασπόνδυλα όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 16 ενδημικά είδη. Ειδικά για τα είδη Deroceras seriphium, Tinodes serifos, Stactobia livadia και Hydraena malickyi το νησί είναι η βασική τους τοποθεσία. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια είδη σαλιγκαριών.

Η Σέριφος, όπως και όλες οι Κυκλάδες, είναι πέρασμα θαλάσσιων χελωνών και αποδημητικών πουλιών και υπάρχουν εποχιακοί περιορισμοί στο κυνήγι.

Σπήλαιο Κουταλά

Το σπήλαιο Κουταλά (ή Σταυρακόπουλου), που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1893 κατά τη διάρκεια εξορύξεων, με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή, καθώς και το εντυπωσιακό σύστημα σιδηροτροχιών πάνω σε λιθόκτιστες οδούς και ράμπες, απ’ όπου τα βαγονέτα μετέφεραν το μετάλλευμα απ’ τις πλαγιές των γύρω λόφων στις «Σκάλες» για φόρτωση.

Μονοπάτια

Τα μονοπάτια της Σερίφου, ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 46,4 χιλιόμετρα, δημιουργήθηκαν απ’ τα αρχαία χρόνια για τις ανάγκες της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής αλλά και για τα Μεταλλεία της Σερίφου (όπως ο δρόμος των Μεταλλωρύχων) και είχαν καθημερινή χρήση. Στις μέρες μας, τα μονοπάτια περνούν μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς, γραφικά ξωκλήσια και είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψετε ένα αυθεντικό, ανεξερεύνητο νησί των Κυκλάδων, φιλόξενο και εντυπωσιακό, όλες τις εποχές του χρόνου!

Διαμονή στη Σέριφο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register