Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Σάμο

Η Σάμος χαρακτηρίζεται ως νησί απαράμιλλης ομορφιάς γιατί συνδυάζει  το βουνό με τη θάλασσα. Εκτός από μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, έχει να επιδείξει κατάφυτους ορεινούς όγκους, μονοπάτια για πεζοπορία, αναρριχητικά πεδία, σπήλαια και φαράγγια. Περισσότερες από 40 διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά πευκοδάση προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση της πολυποίκιλης πανίδας και χλωρίδας του νησιού. Ο Κέρκης,  όπως και το όρος Άμπελος  (οι δύο ορεινοί όγκοι του νησιού) παρουσιάζουν πλούσια πανίδα και φιλοξενούν πάνω από 1400 είδη ενδημικών και σπάνιων φυτών. Μαγευτικές περιηγήσεις  σε γραφικά και λιθόστρωτα μονοπάτια μέσα από δάση, υγρές ρεματιές, αμπελώνες και γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών,  αποκαλύπτουν την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Παρθένα μέρη με άγρια και επιβλητική ομορφιά, αποτελούν ιδανικό τόπο για όσους αγαπούν τη φύση και την ορειβασία. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η Σάμος λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους της (ασβεστόλιθος) έχει πληθώρα σπηλαίων και βαράθρων, φαινόμενο σπάνιο για νησί. Έχουν καταγραφεί και εξερευνηθεί 80 περίπου φυσικά σπήλαια διαφόρων μεγεθών, με πλούσιο και ιδιαίτερης ομορφιάς σταλαγματικό και σταλακτικό διάκοσμο, από το δραστήριο Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου, τα οποία δυστυχώς, δεν είναι ακόμη επισκέψιμα.

Ευπαλίνειο Όρυγμα

Το Ευπαλίνειο όρυγμα σχεδιάστηκε από τον διάσημο μηχανικό της εποχής Ευπαλίνο, που καταγόταν από τα Μέγαρα Αττικής, και ολοκληρώθηκε με την εργασία Λεσβίων αιχμαλώτων. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο και είναι στην ουσία ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες, τη “Μεγάλη πηγή” σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα κατασκευάστηκε περίπου το 550 π.Χ. επί εποχής του τυράνου Πολυκράτη και οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κράτησαν 10 χρόνια. Έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις 1,80×1,80. Για την κατασκευή του αγωγού απομακρύνθηκαν συνολικά 7000 κυβικά μέτρα φυσικού βράχου. Η σήραγγα διασχίζει όλο το όρος Κάστρο 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το νερό κυλάει σε κεραμικούς σωλήνες βάθους 2-9 μέτρα που βρίσκονται στο εσωτερικού της σήραγγας. Το Ευπαλίνειο Όρυγμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα όλου του αρχαίου κόσμου. Έχει ξύλινη υποστήριξη από κορμούς δέντρων και οι δύο είσοδοι του ήταν κτισμένες με πέτρα και τούβλα. Το αξιοσημείωτο με τη σήραγγα είναι ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές και οι εργάτες συναντήθηκαν σχεδόν στο μέσο της απόστασης με απόκλιση μόλις 5 μέτρων. Σήμερα η σήραγγα είναι φωταγωγημένη και προσκαλεί όλους τους επισκέπτες του νησιού να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του αρχαίου κόσμου.

Καταρράκτες

Μία ακόμα από τις ευχάριστες εκπλήξεις του νησιού είναι οι φυσικοί καταρράκτες στο Καρλόβασι. Ένα γραφικό μονοπάτι και με πολύ καλή σήμανση, εξασφαλίζει την πρόσβαση από την περιοχή Ποτάμι στον πρώτο από τους καταρράκτες. Για να φτάσετε στον επόμενο – και μεγαλύτερο – θα πρέπει να ανεβείτε τα 60 ξύλινα σκαλοπάτια και να καταλήξετε σε ένα ξέφωτο με υπέροχη θέα ή για τους πιο τολμηρούς, με τη βοήθεια σχοινιών να ανεβείτε μέσα από το ποτάμι. Ο μεγάλος καταρράκτης του Καρλοβασίου έχει περίπου πέντε μέτρα ύψος και προσφέρει ευκαιρίες για κολύμπι στα δροσερά νερά της μικρής λίμνης, που σχηματίζεται στη βάση του.

Όρος Άμπελος

Το βουνό πήρε το όνομα «Άμπελος» από τα πολλά αμπέλια που καλλιεργούσαν εκεί από την αρχαιότητα. Το βουνό αυτό, παλαιότερα ήταν γνωστό στη Σάμο με την ονομασία «Καρβούνης». Η Άμπελος καλύπτει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Σάμου, και καταλαμβάνει πολλαπλάσια έκταση απ’ ότι ο Κέρκης. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας που έχει υψόμετρο 1153 μ. και γύρω από την κορυφή αυτή υπάρχουν κι άλλες που το υψόμετρό τους ξεπερνά τα 1000 μέτρα, όπως οι Γκιναίοι και ο Λάζαρος. Οι αναβαθμοί ή πεζούλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και η μέθοδος με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την διάβρωση του εδάφους, λόγω των μεγάλων μορφολογικών κλίσεων. Το μέσο υψόμετρο του βουνού είναι 900 μ. Η βλάστηση της Αμπέλου είναι πολύ πλούσια. Κυριαρχούν τα πεύκα – στα χαμηλά η τραχεία πεύκη και ψηλότερα η μαύρη πεύκη, υπόλειμμα της εποχής των παγετώνων που σχηματίζει εκτεταμένα μονότονα δάση – εναλλασσόμενα με αμπέλια σε αναβαθμίδες. Υπάρχουν ακόμα κυπαρίσσια, βελανιδιές, καστανιές κι’ άλλα είδη δένδρων, μαζί με θάμνους, φρύγανα και γεώφυτα, στις πιο άγονες και βραχώδεις περιοχές. Γενικά, η περιοχή είναι σημαντική από οικολογική άποψη διότι σ’ αυτήν μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδημικά και πολύ σπάνια φυτά.

Σπήλαια Σάμου και Σπήλαιο Πυθαγόρα

Ένα από τα πιο γνωστά από τα 82 καταγεγραμμένα σπήλαια στην Σάμο είναι το σπήλαιο της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας δυτικά του Μαραθόκαμπου σε υψόμετρο 320 μέτρα. Η ονομασία του οφείλεται στα 40 σκαλιά που οδηγούν στην είσοδό του όπου βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας. Σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται η σπηλιά του Πυθαγόρα, η οποία προσφέρει εντυπωσιακή θέα, όπου σύμφωνα με την παράδοση κατέφυγε ο Πυθαγόρας καταδιωκόμενος από τον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη.

Σπήλαιο Σιδερένια Πόρτα

Ο ίδιος αγροτικός δρόμος που οδηγεί στα 2 προηγούμενα σπήλαια οδηγεί και στο σπήλαιο Σιδερένια Πόρτα που βρίσκεται κοντά, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Σάμου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολυάριθμες αίθουσες με πλούσιο διάκοσμο με σταλαγμιτικές κολώνες ύψους μέχρι και 5 μέτρων.

Υδροβιότοποι της Σάμου

Η Σάμος είναι ένα νησί με πολλούς υδροβιότοπους οι οποίοι φιλοξενούν διάφορα πουλιά που έρχονται για να βρουν τροφή, να αναπαραχθούν και να κρυφτούν από τους φυσικούς τους εχθρούς.

Βιότοπος της Αλυκής

Ο βιότοπος της Αλυκής, στα ανατολικά του νησιού, αποτελεί σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού της Σάμου και σε μικρή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια. Η συνολική έκταση του βιότοπου είναι 420 στρ. από τα οποία 350 στρ. είναι η παλιά Αλυκή και τα υπόλοιπα 70 στρ. έλος. Η Αλυκή παλιά έβγαζε αλάτι. Το 1965 έπαψε να λειτουργεί. Η Αλυκή έγινε βιότοπος και σήμερα, εκτός από την αισθητική της αξία έχει ευρύτερη οικολογική σημασία επειδή αποτελεί σπάνιο οικότοπο για τα δεδομένα των νησιών του Αιγαίου. Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής έγκειται κυρίως στον μεγάλο αριθμό πουλιών που επισκέπτονται ή και αναπαράγονται κάθε χρόνο στο βιότοπο. Η περιοχή έχει αναγνωριστεί σα βιότοπος στον κατάλογο που έχει εκδώσει το ΕΚΒΥ, περιλαμβάνεται στα CORINE και στο NATURA 2000 και χαρακτηρίζεται σαν Περιοχή Προστασίας στο Χωροταξικό Σχεδιασμό του νησιού. Θηλαστικά του βιότοπου: σκαντζόχοιροι, λαγοί, μαυροποντικοί, τσακάλια, κουνάβια. Αμφίβια και ερπετά: πράσινοι φρύνοι, λιμνοβάτραχοι, ποταμοχελώνες, ελληνικές χελώνες, χαμαιλέοντες, νερόφιδα, οχιές, σαύρες κ.λ.π. Ορνιθοπανίδα: έχουν καταγραφεί 127 είδη πτηνών ανάμεσα στα οποία είναι λευκοτσικνιάδες, φοινικόπτερα, χαλκόκοτες, καστανόπαπιες, βαρβάρες, νησιωτικές πέρδικες, φιδαετοί, αετογερακίνες, καλαμοκανάδες, μουστακογλάρονα κ.ά. πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται σα σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση.

Βιότοπος του Μεσόκαμπου

Σε πολύ μικρή απόσταση από την Αλυκή βρίσκεται ο υδροβιότοπος του Μεσόκαμπου, ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος του νησιού με έκταση 1400 στρέμματα. Η βιολογική αξία του υδροβιότοπου οφείλεται στο γεγονός ότι η οργιώδης βλάστηση από βούρλα και καλαμιές πού τον χαρακτηρίζει, αποτελεί σπουδαίο καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και της τοπικής πανίδας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο καστανόχηνες, πάπιες και άλλα πουλιά. Η περιοχή αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για το φώλιασμα και την αναπαραγωγή των πουλιών αφού οι καλαμιώνες τους προσφέρουν προστασία και κάλυψη από την ενοχλητική παρουσία του ανθρώπου κατά την φάση της αναπαραγωγής τους.

Λίμνες Γλυφάδες

Οι λίμνες Γλυφάδες είναι δύο λίμνες στην περιοχή του δήμου Πυθαγορείου. Στις λίμνες αυτές συχνάζουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί πάπιες και αργυροπελεκάνοι.

Πηγή: Π.Ε. Σάμου

Διαμονή στη Σάμο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register