Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Ρόδο

Αττάβυρος

Ο Αττάβυρος ή Ατάβυρος είναι το ψηλότερο βουνό της Ρόδου και της Δωδεκανήσου με υψόμετρο 1.216 μέτρα. Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και στις πλαγιές του (στα 500 μέτρα υψόμετρο) είναι κτισμένα τα χωριά Έμπωνα και Άγιος Ισίδωρος. Γύρω από το βουνό βρίσκονται οι σημαντικότεροι αμπελώνες του νησιού όπου καλλιεργούνται παραδοσιακά οι ποικιλίες Μανδηλαριά (Αμοργιανό), Αθήρι κ.α. που δίνουν κρασιά ΠΟΠ (ΠΟΠ Ρόδος). Η περιοχή φημίζεται και για την πολύ καλή της σούμα η οποία είναι η ροδίτικη εκδοχή του τσίπουρου. Ο Αττάβυρος διαθέτει σημαντική χλωρίδα και πανίδα και για αυτό το λόγο περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Μερικά σημαντικά είδη χλωρίδας είναι τα σπάνια και ενδημικά Paeonia rhodia, Asyneuma giganteum (υπάρχει επίσης στην Κάρπαθο και Χάλκη) και Centaurea lactucifolia (υπάρχει και στην Χάλκη). Το βουνό είναι επίσης πλούσιο σε είδη ορχιδέων, μεταξύ των οποίων η Ophrys rhodia και Ophrys lucis. Στις ΒΔ πλαγιές του, στη θέση Κατάρτι, υπάρχει το σπουδαίο αμιγές δάσος Κυπαρισσιών το οποίο είναι ανακηρυγμένο ως Μνημείο της Φύσης. Σημαντικά είδη πανίδας είναι το πλατώνι (Dama dama), που αποτελεί και σύμβολο του νησιού, και, ο ροδίτικος ασβός (Meles meles rhodius). Υπάρχουν επίσης αλεπούδες (Vulpes vulpes), πετροκούναβα (Martes foina), λαγοί (Lepus europaeus), σκαντζόχοιροι (Erinaceus concolor) και πολλά αρπακτικά πουλιά. Γενικά το βουνό, στα χαμηλά, είναι δασωμένο σε μεγάλο βαθμό. Στα ψηλά όμως έχει ελάχιστα δέντρα (κυρίως είδη βελανιδιάς) λόγω της υπερβόσκησης από χιλιάδες αδέσποτα κατσίκια. Η βλάστηση του, κυρίως η ανατολική του πλευρά, υπέστη σοβαρή καταστροφή στην μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου τον Ιούλιο του 2008, στην οποία κάηκαν περίπου 100.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Στην κορυφή του όρους υπάρχει ναός του Ατταβυρίου Διός. Τις ημέρες που δεν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, είναι ορατή η Κάρπαθος και πολλά ακόμα από τα Δωδεκάνησα, καθώς και η ενδοχώρα της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στα ψηλότερα σημεία του βουνού παρατηρείται χιονοκάλυψη και εντονες χιονοπτώσεις.

Επτά Πηγές

Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.

Kοιλάδα των Πεταλούδων

Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στο χωριό Καλαμώνας. Διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά, απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Τα πέτρινα σκαλάκια που συναντούν οι επισκέπτες της κοιλάδας οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που χτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782. Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.

Λίμνη Απολακκιάς

Η λίμνη Απολακκιάς αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τις υπαίθριες δραστηριότητες αλλά και για αυτούς που αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Πρόκειται για μια λίμνη μέσα στο νησί, όπου η αρμονία των χρωμάτων μαγεύει κάθε επισκέπτη, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η θέα της λίμνης και των βουνών είναι εξαιρετική, μετατρέποντας το μέρος σε έναν ήσυχο, πανέμορφο υδροβιότοπο, όπου μόνο οι μελωδίες των πουλιών διαταράσσουν τη σιγή. Χαρακτηριστικό σημείο της λίμνης είναι ένα μικρό παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, κοντά στο φράγμα, το οποίο, όταν η λίμνη το χειμώνα είναι γεμάτη, τότε αυτό βυθίζεται στο νερό.

Πάρκο του Ροδινιού

Το πάρκο του Ροδινιού είναι ένας επίγειος παράδεισος που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου. Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και ένα μικρό ζωολογικό κήπο. Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την προσοχή των επισκεπτών. Το πάρκο διαθέτει αναψυκτήριο.

Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο

Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού Ψίνθος, στο οποίο φθάνει κανείς οδικώς από την επαρχιακή οδό Ρόδου – Καλυθιών. Στον οικισμό Καλυθιών υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ψίνθος και στην Πηγή Φασούλι.Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ένα φυσικό περιβάλλον γύρω από το χείμαρρο με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση από ψηλά πλατάνια (platanus orientalis) και μυρτιές (myrtus communis).Ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων ανάσχεσης της ροής σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani. Οι πέτρινοι περίπατοι που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του χειμάρρου καθιστούν επισκέψιμη ολόκληρη την περιοχή.

Ποταμός Αργυρός

Είναι ένας από τους 4 ποταμούς της Ρόδου. Πηγάζει από το καταπράσινο βουνό Προφήτης Ηλίας (800 μέτρα υψόμετρο) και εκβάλει στη θάλασσα δίπλα από το χωριό Καλαβάρδα. Στην πορεία του προς τη θάλασσα ο ποταμός διατρέχει εκτάσεις με πυκνά δάση πεύκης, φρυγανικά οικοσυστήματα καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κοντά στις πηγές του ποταμού βρίσκεται η περίφημη Κοιλάδα της Νύμφης που βρίσκεται στο χωριό Σάλακος. Ο Αργυρός αποτελεί βιότοπο για το σπάνιο είδος ψαριού γλυκού νερού που συναντάτε μόνο στη Ρόδο, το Γκιζάνι που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Ακόμη στο ποτάμι συναντάτε σε μερικά σημεία, κυρίως στα πιο ορεινά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νύμφης και η Πεταλούδα της Ρόδου όπου υπάρχει στην ομώνυμη κοιλάδα (Κοιλάδα Πεταλούδων) στο χωριό Θεολόγος (Θολός). Ακόμη στο ποτάμι συναντά κανείς και αρκετά είδη πτηνών, καβούρια, γαρίδες και χελώνες του γλυκού νερού. Δυστυχώς λόγο της κλιματικής αλλαγής αλλά και της άρδευσης μέσω των γεωτρήσεων που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες η ποσότητα του νερού είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Μαρτυρίες χωρικών αναφέρουν ότι το ποτάμι είχε σταθερή ροή με ικανή ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά δε τους χειμερινούς μήνες η διάβαση του ποταμού με τα πόδια ήταν πολύ δύσκολη λόγο της μεγάλης ποσότητας νερού. Σήμερα δυστυχώς το ποτάμι στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν έχει σταθερή ροή όλο το χρόνο, κατά την υγρή περίοδο του έτους (Νοέμβριο με Απρίλιο) αν οι βροχές είναι αρκετές τότε υπάρχει σταθερή ροή νερού ανάλογη με τον υετό που έπεσε στην περιοχή, τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο με Οκτώβριο) το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού είναι ξερό και μόνο σε μερικά τμήματα υπάρχουν μικρές λιμνούλες που αντιστέκονται στην ζέστη και στην ξηρασία κι αυτές κυρίως κοντά στις πηγές και στις εκβολές του ποταμού. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που κινδυνεύει το Γκιζάνι με εξαφάνιση, η έλλειψη νερού για αρκετούς μήνες. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις με υγρές χρονιές όπου υπάρχει νερό σε μεγάλο τμήμα του ποταμού σχεδόν όλο το χρόνο.

Προφήτης Ηλίας

Το όρος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων και πήρε το όνομά του από τη Μονή του Προφήτη Ηλία. Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στις 5 Μαΐου 1912 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του νησιού. Έτσι τη δεκαετία του 1930 δημιούργησαν στην Ελεούσα το χωριό Campo Ciaro και τα δύο μαγευτικά ξενοδοχεία Έλαφος το 1929 και Ελαφίνα το 1932 ή Cervo e Cerna στα ιταλικά με αρχιτεκτονική δυτικού Τυρόλου τύπου σαλέ. Τα ξενοδοχεία αυτά βελτιώθηκαν το 1950. Η περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν γεμάτη δάση όπου κατοικούν χιλιάδες ελάφια.

Φράγμα της Απολλακιάς

Το Φράγμα της Απολλακιάς με την τεχνητή λίμνη του αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, μοναδικό στο νησί. Η περιβαλλοντική αξία της λίμνης που προκύπτει από την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της την ενέταξε στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.

Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register