Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στη Λήμνο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που θα δείτε ποτέ προσφέρει η φύση της Λήμνου με πολύ ξεχωριστά φυσικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Χορταρόλιμνη – Αλυκή – Ασπρόλιμνη

Οι υγρότοποι της Χορταρόλιμνης, της Αλυκής, της μεγαλύτερης φυσικής αλυκής στην Ελλάδα και της Ασπρόλιμνης, θεωρούνται από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας και συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000. Και οι τρεις μαζί συντηρούν ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, στο οποίο διαχειμάζουν πάνω από 4.000 είδη πτηνών, όπως ερωδιοί, αβοκέτες, αλκυόνες, χαλκόκοτες, φλαμίνγκο.

Αμμοθίνες Λήμνου

Βορειοδυτικά του νησιού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Κατάλακκος, συναντάται μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι «Παχιές Άμμδες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, που καλύπτουν μία έκταση 70 στρεμμάτων.

Φράγμα Κοντιά

Το Φράγμα Κοντιά ή τεχνητή λίμνη Αγίου Δημητρίου στη Λήμνο βρίσκεται στη θέση Τριπόταμα μεταξύ των χωριών Κοντιάς και Άγιος Δημήτριος, στο κεντρικό μέρος του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για συλλογή των νερών του χειμάρρου Χαντριά. Η ολοκλήρωση του φράγματος Κοντιά έγινε τη δεκαετία του ’70 και δημιούργησε στην περιοχή μια τεχνητή λίμνη, που χρησιμοποιείται σήμερα για την άρδευση των γύρω αγροτικών εκτάσεων. Αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Λήμνου, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει πλήθος ορνιθοπανίδας.

Φαρακλό

Η περιοχή Φαρακλό βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Βράχια σε περίεργους χρυσοκίτρινους και κοκκινωπούς χρωματισμούς, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη καλύπτουν τη μικρή πλαγιά και χάνονται στο νερό. Λέγεται ότι πρόκειται για λάβα που ήρθε σε επαφή με το νερό και πάγωσε, σχηματίζοντας αυτά τα περίεργα καλούπια, όμως πιθανότερα πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα. Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού προσελκύει πλήθος επισκεπτών για αυτή τη μοναδική ομορφιά του.

Φακός

Ο Φακός είναι χερσόνησος της Λήμνου στα δυτικά όπου πραγματικά η φύση έχει χαρίσει απλόχερα την ομορφιά της. Στο Φακό θα συναντήσετε σπάνια πουλιά και ζώα, που είτε περνούν κατά την μετανάστευσή τους είτε ζουν στην ήσυχη αυτή γωνιά της γης. Η ορεινή αυτή χερσόνησος συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με το Διαπόρι, έναν αμμώδη ισθμό. Οι τρεις κορυφές του δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 350 μέτρα οι ακτές του όμως είναι γενικά απόκρημνες. Στα ηφαιστειακά πετρώματα του εδάφους έχουν εντοπιστεί και κορμοί απολιθωμένων δέντρων που είναι τμήματα του Απολιθωμένου Δάσους της Λήμνου. Στις ακτές του Φακού βρίσκονται και δύο βραχονησίδες, το Κόμπι και τα Καστριά, ενώ στο νοτιοδυτικό άκρο βρίσκεται το νησάκι Πράσο. Στο νοτιοδυτικό άκρο του Φακού βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Ευθυμίας ή της Αγιαθυμιάς.

Σπηλιά Φιλοκτήτη

Ο Φιλοκτήτης είναι ένας από τους ήρωες που ταυτίζεται με τη μυθολογική ιστορία της Λήμνου που η ζωή και τα πάθη του αποτέλεσαν θέμα πολλών αρχαίων τραγωδών. Ο Φιλοκτήτης ήταν ο βασιλιάς των Θεσσαλών, που πήρε μέρος στην τρωική εκστρατεία με επτά πλοία. Κατά τη στάση του στόλου του στη Λήμνο όμως, ένα δηλητηριώδες φίδι τον δάγκωσε και υπέφερε από φρικτούς πόνους. Οι Αχαιοί μη θέλοντας να καθυστερήσουν αλλά και μην μπορώντας να τον πάρουν μαζί τους εγκατέλειψαν τον πολεμιστή στο νησί κι εκείνος βρήκε για δέκα χρόνια καταφύγιο στο μέρος που ως σήμερα ονομάζεται Σπηλιά του Φιλοκτήτη η οποία βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, το Καβείριο. Ένα μικρό, σύντομο αλλά και στενό και απότομο μονοπάτι στην απόκρημνη ακτή οδηγεί στη σπηλιά. Από ψηλά φαίνεται το «άνοιγμα» της ακτής, όπου η θάλασσα εισχωρεί στο σπήλαιο. Η είσοδος αυτή δεν είναι η μοναδική είσοδος για τη Σπηλιά καθώς πρόκειται για  σπήλαιο με ακόμα ένα άνοιγμα από την ξηρά.

Ρουσσούνια

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκονται τα Ρουσσούνια με την πηγή που αναβλύζει από το βράχο με το ραδιούχο νερό, που θεωρείται κατάλληλο για λουτροθεραπεία και λασποθεραπεία. Τα Ρουσσούνια έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Ιαματικών και Θερμαλιστικών Πηγών της Ελλάδας, καθότι ο άργιλος, έπειτα από επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε ρευματισμούς, αρθρίτιδες, νευρασθένειες και χρόνια τραύματα.

Θέρμα Λήμνου

Στα Θέρμα Λήμνου βρίσκονται οι περίφημες ιαματικές θερμές πηγές του νησιού, πασίγνωστες από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές τους. Η καταπράσινη τοποθεσία των λουτρών βρίσκεται στο τέλος ενός κατάφυτου από λεύκες και πλατάνια δρόμου, σε ένα ύψωμα κοντά στο χωριό Κορνός μεταξύ τριών λόφων. Το νερό στα Θέρμα αναβλύζει μέσα από τους βράχους, από δύο πηγές και από βάθος 1200 μέτρων. Η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 39 – 43°C κάθε εποχή του χρόνου και διαθέτει μετεωρικά και ολιγομεταλλικά στοιχεία. Θεωρείται ιδανικό για λουτροθεραπεία αλλά και για ποσιμοθεραπεία. Πολλοί ντόπιοι συγκεντρώνουν νερό σε δοχεία και το χρησιμοποιούν ως πόσιμο.

Καταρράκτες Κάσπακα

Τα επιφανειακά νερά της Λήμνου είναι λιγοστά, αλλά ο ορεινός όγκος στα δυτικά με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του, δημιουργεί απορροές από τη συλλογή των βρόχινων νερών τα οποία σχηματίζουν χείμαρρους και καταρράκτες στη διαδρομή τους. Ο σημαντικότερος απ’ αυτούς βρίσκεται στο χωριό Κάσπακας. Από την παραλία του Αϊ Γιάννη, που απλώνεται κάτω από το χωριό, ακολουθήστε το μονοπάτι που αρχίζει από τις τελευταίες μάντρες και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό τοπίο. Στο «Ρέμα του Κατσαϊτη» ή «Κρεμαστά Νερά», όπως λέγεται το μέρος αυτό, θα συναντήσετε άφθονο τρεχούμενο νερό και δύο επιβλητικούς καταρράκτες ύψους 20 μέτρων! Απόδειξη της ποσότητας των νερών είναι ο νερόμυλος που υπήρχε παλαιότερα εδώ. Η πτώση των ορμητικών νερών έχει διαμορφώσει διάφορα πλατώματα με μικρές λιμνούλες, όπου βρίσκουν καταφύγιο βατράχια, καβούρια, χελώνες και χέλια, ενώ αγριοκάτσικα κινούνται με άνεση ανάμεσα στα κοφτερά και απότομα βράχια. Όσον αφορά τη βλάστηση, οι πικροδάφνες και οι λυγαριές είναι τα φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή. Οι καταρράκτες του Κάσπακα αποτελούν κάτι ξεχωριστό για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, αφού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μικρογραφία των Μετεώρων και είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και φυσικά της φύσης.

Διαπόρι

Το Διαπόρι βρίσκεται στη νότια Λήμνο, στον όρμο του Κοντιά και συνδέει τη Λήμνο με τη χερσόνησο του Φακού. Είναι ένας στενός ισθμός ξηράς, αμμώδης με μεγαλύτερο πλάτος τα 800 μέτρα περίπου. Είναι ένα από τα γεωλογικά στοιχεία της Λήμνου που την κάνουν να ξεχωρίζει. Στα ανατολικά εκτείνεται ο όρμος Βουρλίδια που είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά σημεία της Λήμνου καθώς αγκυροβολούν οι ψαρόβαρκες. Το αμμώδες έδαφος και το γεγονός πως το Διαπόρι σε κάποια σημεία δεν είναι πλατύτερο από 400 μέτρα, συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί στο σημείο ένας εντυπωσιακός υγροβιότοπος που φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών. Στο σημείο υπάρχει μια ενημερωτική πινακίδα που δείχνει το δρόμο και δίνει πληροφορίες για το ότι στην περιοχή υπάρχουν φλαμίνγκο, χαλκόκοτες, ερωδιούς, πάπιες και νεροχελώνες.

Δάσος Βελανιδιών Λήμνου

Το Δάσος Βελανιδιών είναι το μοναδικό δάσος στο νησί. Καλύπτει έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων και γειτνιάζει με τη Χορταρόλιμνη, ένα σημαντικό υδροβιότοπο της Λήμνου. Το Δάσος Βελανιδιών Λήμνου είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού που ακριβώς λόγω της μοναδικότητάς του θα πρέπει να επισκεφθεί κανείς κατά την παραμονή του στο νησί.

Απολιθωμένο δάσος Λήμνου

Το φημισμένο Απολιθωμένο Δάσος συναντιέται σε ολόκληρη τη δυτική Λέσβο, με σημαντικότερες συγκεντρώσεις στις περιοχές Σιγρίου, Ερεσού και Άντισσας. Αποκαλύπτει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη σύνθεση της Παλαιοχλωρίδας και ταυτόχρονα, αποτελεί ένα μοναδικό βιβλίο στο οποίο καταγράφεται όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι κορμοί ανήκουν στις σεκόιες, τα μεγαλύτερα δέντρα που έζησαν πάνω στη γη και στις πευκίδες, που αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου πεύκου. Έχουν προσδιοριστεί επίσης πολλά είδη δέντρων όπως λεύκη, δάφνη, τα κανελλόδεντρα, πλάτανος, βελανιδιά, καρυδιά, οξιά, φοίνικας, σκλήθρο, σφένδαμος, κυπαρίσσι. Η σύνθεση της απολιθωμένης χλωρίδας δείχνει ότι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αναπτύχθηκε σε υποτροπικό κλίμα. Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, πιστοποιεί ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αυτόχθονο απολιθωμένο δάσος.

Σήμερα από τη φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων που φτάνουν σε μήκος ως και τα είκοσι μέτρα ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών πλησιάζει τα τρία μέτρα. Ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα έρχονται επίσης στο φως από τις συστηματικές και σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα νέα ευρήματα που έρχονται στο φως από τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές, που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά μήκος της χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα φέρνοντας στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα. Έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε δέκα περιοχές κατά μήκος του δρόμου στις οποίες έχουν εντοπισθεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών, οι οποίες έχουν περιφραχθεί με στόχο να καταστούν επισκέψιμες. Σήμερα συνεχίζεται η ανασκαφή σε έξι θέσεις κατά μήκος του δρόμου στις οποίες έχουν εντοπισθεί ιστάμενοι κορμοί δένδρων, κλαδιά και φύλλα.

Τα αποτελέσματα από την αναγνώριση των ευρημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για κορμούς κωνοφόρων και πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως σεκόιες, πευκίδες, βαλανιδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες. Εντυπωσιακούς γιγάντιους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, επάλληλους κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων, εντυπωσιακές συστάδες αγγειόσπερμων δένδρων, μεγάλους ριζικούς κόμβους κωνοφόρων δένδρων. Στη Νησιώπη, τη νησίδα που αποτελεί το φυσικό κυματοθραύστη του κόλπου του Σιγρίου, στη δυτική Λέσβο και στη γύρω προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.

Στη Νησιώπη πραγματοποιήθηκε εκτεταμένο πρόγραμμα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας των απολιθωμένων κορμών. Δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί ανασκάφηκαν, στερεώθηκαν και αναδείχθηκαν με προσοχή, εκατοντάδες σπαράγματα συγκολλήθηκαν με στόχο την ανασύσταση τραυματισμένων απολιθωμένων δένδρων. Κατασκευάσθηκαν επίσης ειδικά κινητά στέγαστρα προστασίας για την αποτροπή φθορών στους αποκαλυμμένους κορμούς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να περιηγηθούν στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Νησιώπη με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα και να γνωρίσουν σημαντικές θέσεις απολιθωμάτων τόσο στις παράκτιες ζώνες όσο και στο θαλάσσιο πυθμένα. Κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων διαδρομών μπορούν μέσα από το γυάλινο πυθμένα του σκάφους να παρατηρήσουν τη βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας. Μπορούν επίσης να παρατηρήσουν εντυπωσιακές θέσεις ηφαιστειακών, τεκτονικών και παράκτιων γεωτόπων.

Διαμονή στη Λήμνο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register