Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Κω

Αλυκή Τιγκάκι

Μεταξύ των παραθαλάσσιων οικισμών Τιγκάκι και Μαρμάρι στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής, η οποία λειτούργησε μέχρι και το 1989 ως χώρος παραγωγής θαλάσσιου αλατιού. Δύο χείμαρροι μαζί με θαλασσινό νερό το οποίο εισέρχεται μέσω αγωγού τροφοδοτούν μία λιμνοθάλασσα αλμυρού – υφάλμυρου νερού. Τα τελευταία χρόνια η είσοδος θαλασσινού νερού τους καλοκαιρινούς μήνες είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλάζοντας έτσι την υδροπερίοδο του υγροτόπου από εποχιακή σε μόνιμη. Σήμερα η περιοχή προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura και φιλοξενεί είδη της τοπικής πανίδας και χλωρίδας, καθώς και πληθώρα αποδημητικών πτηνών. Στην περιοχή της αλυκής συναντάμε διάφορα είδη βλάστησης, όπως υπερυδατική, θαμνώδη, υγρολιβαδική, αλοφυτική κ.α. με αγριοκάλαμα, βούρλα και αρμυρίκια. Η αλυκή του Τιγκακίου φιλοξενεί ποικίλα ειδών χλωρίδας και πανίδας. Οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί αποτελούν ορισμένα από τα είδη πουλιών τα οποία συναντώνται στην αλυκή κατά τη διάρκεια του έτους . Οι νεροχελώνες και τα νερόφιδα αποτελούν μερικά από τα αξιόλογα είδη ζώων που συναντώνται στην περιοχή.

Λίμνη Λινοπότη

Η λίμνη του Πυλίου ή Νερομάνα αποτελεί μία μικρή τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που δημιουργήθηκε από περιμετρικό φράγμα σε περιοχή με καρστικές πηγές. Παλαιότερα η συγκεκριμένη λίμνη πότιζε όλο τον κάμπο. Η λίμνη βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό του Πυλίου και απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, έχει έκταση 2 έως 3 στρέμματα. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 έπειτα από εντολή των Ιταλών κατακτητών για την καταπολέμηση της λειψυδρίας που μάστιζε την περιοχή. Παλαιότερα η περιοχή αποτελούσε σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ένα τεράστιο λιβάδι – βάλτο με βούρλα, του οποίου η προσπέλαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη με τα μέσα της συγκεκριμένης εποχής. Σήμερα φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων όπως Νεροχελώνες, πάπιες, Κουνουπόψαρα και χέλια! Η βλάστηση που επικρατεί στην περιοχή αποτελείται από αγριοκάλαμα του γλυκού νερού, λεύκες και πικροδάφνες.

Όρος Δίκαιος

Το όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ. Η προέλευση του ονόματός του είναι άγνωστη. Ο κύριος ορεινός όγκος του Δίκαιου δομείται από ασβεστόλιθους και μάρμαρα, καθώς και μεγάλες μάζες πλουτωνιτών και ηφαιστιτών. Στην επαφή των ηφαιστιτών με τους ασβεστόλιθους και τα μάρμαρα αναπτύσσεται κατά τόπους μεταλλοφορία, με χαρακτηριστικές αποθέσεις πολύχρωμων οξειδίων μετάλλων. Η κατανομή των υψομέτρων είναι ασύμμετρη. Στα νότια της κορυφογραμμής και σε απόσταση το πολύ 2 χλμ., το όρος έχει μεγάλη κλίση προς τη θάλασσα. Αντίθετα, η απόσταση ανάμεσα στην κορυφογραμμή και την ακτή βορείως του άξονα του όρους είναι 6-7 χλμ. Το ίδιο το σχήμα του νησιού καθορίζεται από τους άξονες των πτυχώσεων και την κατεύθυνση των ρηγμάτων, ενώ οι ρεματιές έχουν κατεύθυνση κάθετη προς αυτήν, όπως φαίνεται γύρω από την κορυφή του Δίκαιου προς την πλευρά του Ασφενδιού. Λείψανα μεσαιωνικού οικισμού, δεξαμενές νερού, οπτόπλινθοι και άφθονα πήλινα όστρακα που προέρχονται από διάφορες εποχές φανερώνουν έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή κατά τους αρχαίους και μέσους χρόνους. Οι θέσεις θέας στο εκκλησάκι του Χριστού και σε άλλες τοποθεσίες, όπως στο φαράγγι του Χριστού, δημιουργούν στον επισκέπτη μια αίσθηση απεραντοσύνης.

Πάρκο Ζιάς

Βρείτε τη γαλήνη και γίνετε ένα με τη φύση στο Φυσικό Πάρκο της Ζιάς. Περπατήστε στα πέτρινα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και εισπνεύστε καθαρό αέρα. Παρατηρήστε από κοντά τα ζώα και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα κιάλια του πάρκου, τοποθετημένα στα καλύτερα σημεία, σας προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του νησιού. Στην κορυφή του πάρκου υπάρχουν στημένες αιώρες για τους κουρασμένους επισκέπτες.

Πευκοδάσος Πλάκας

Το πευκοδάσος της Πλάκας βρίσκεται κοντά στην Αντιμάχεια. Είναι γεμάτο με παγώνια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο και όσοι το επισκέπτονται μπορούν να τα αγγίξουν και να τα ταΐσουν, αφού είναι πολύ φιλικά. Το πανέμορφο πευκοδάσος βρίσκεται σε ένα φαράγγι. Μπορείτε να απολαύσετε την αναζωογονητική ατμόσφαιρα του δάσους και να θαυμάσετε τα παγώνια που επιδεικνύουν τα υπέροχα, πολύχρωμα φτερά τους. Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να χαλαρώσετε στα διάσπαρτα παγκάκια.

Υδροβιότοπος Ψαλιδίου

Το έλος του Ψαλιδίου, ή αλλιώς βιότοπος του Ψαλιδίου, σχηματίζεται από δύο χείμαρρους που εκβάλλουν στην ακτή του Ψαλιδίου σχηματίζοντας ένα σχεδόν παράκτιο έλος. Συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός καναλιού που έχει μπαζωθεί με φυσικό τρόπο από χώματα και βλάστηση και αποτελεί ένα έλος υφάλμυρου έλους με μόνιμη παρουσία νερού. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Κω, περίπου 4 χιλιόμετρα στα ανατολικά της, και η έκτασή του κυμαίνεται από 85–100 στρέμματα. Την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής, ο υγρότοπος λειτουργούσε ως αλυκή για την παραγωγή αλατιού. Η πλούσια πανίδα του περιλαμβάνει νεροχελώνες, ερωδιούς και φλαμίνγκο σε μεγάλους αριθμούς. Το έλος αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ισχύει καθεστώς προστασίας για τη διαφύλαξή του.

Διαμονή στην Κω: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register