Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Κίμωλο

Η Κίμωλος εξαιτίας της ηφαιστειακής της προέλευσης διαθέτει αφάνταστη ποικιλία πετρωμάτων, που σχηματίζουν σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και σπήλαια τόσο κατά μήκος των ακτών, όσο και στο εσωτερικό των νησιών. H περιοχή διαθέτει μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα, καθώς αρκετά από τα είδη που απαντώνται εδώ είναι ενδημικά και σπάνια. Δύο είδη ερπετών, η οχιά Macrovipera sveitzerii και η σαύρα Podarcis milensis ζουν αποκλειστικά σε αυτά τα νησιά, καθώς και στη γειτονική Μήλο.  Τέλος, στα καταγάλανα νερά της περιοχής κολυμπά η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, είδος που παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΒΔ Κίμωλος έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έντονης ενδημικής βιοποικιλότητας

Χλωρίδα

Η παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα διαμόρφωσε τη σημερινή βλάστηση, στη Κίμωλο, που αποτελείται κυρίως από φρύγανα και αραιούς θαμνώνες, που εναλλάσσονται με παραδοσιακές καλλιέργειες. Αν και δεν έχει πολύ βλάστηση έχει μεγάλη σημασία από βιολογική άποψη, καθώς παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα. Στη φυσική βλάστηση του νησιού περιλαμβάνονται, πάνω από 400 καταγραμμένα, κοινά και σπάνια ή ακόμη και απειλούμενα. Διαθέτει εξάλλου μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην τοπική κουζίνα, όπως η κάππαρη, ο αμάραθος, το θυμάρι, το θρούμπι, το δενδρολίβανο και πολλά άλλα. Πέρα από τις συνηθισμένες ελιές, συκιές και κλήματα, συναντούμε σχεδόν παντού φραγκοσυκιές, οι οποίες, αν και είναι ξενικό είδος, έχει προσαρμοστεί απόλυτα στο περιβάλλον της Κιμώλου. Κοντά στις ακτές, σε βράχους πάνω από τη θάλασσα και στις εκτεθειμένες στον άνεμο πλαγιές επικρατούν τα φρύγανα και το σταμναγκάθι. Ανάμεσα στα φρύγανα απαντούν αραιοί ή πυκνότεροι ασυνεχείς θαμνώνες με φίδες και σχίνα. Προς το εσωτερικό κυρίαρχα είδη είναι η λαδανιά, το ρείκι, η λεβάντα και σπανιότερα η αστοιβή. Πυκνότεροι θαμνώνες βρίσκονται κυρίως σε ρεματιές με κυρίαρχα είδη πάλι τη φίδα, τα σχίνα και την αγριελιά. Ποικιλία φυτικών ειδών απαντάται στους μικρούς υγρότοπους και στις αμμώδεις παραλίες, που σχηματίζονται στις εκβολές των ρεμάτων. Οι ακτές είναι ως επί το πλείστον βραχώδεις, με χαρακτηριστικά είδη τα αμάραντα και την αλιμιά. Η φυσική βλάστηση αρχίζει πλέον να εισβάλλει και στις εγκαταλελειμμένες πεζούλες.

Πανίδα

Όσο αφορά τη πανίδα στη Κίμωλο βρίσκουν καταφύγιο τρία είδη προς εξαφάνιση. Η ενδημική κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri και η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis και η πασίγνωστη φώκια Μονάχους-Μονάχους. Κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα της ανοιξιάτικης μετανάστευσης μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρκετά είδη υδρόβιων πουλιών στον μικρό υγρότοπο της Αλυκής.

Ερπετά

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ερπετοπανίδα της Ελλάδας αφού στο νησί  απαντώνται 2 ενδημικά είδη, η σαύρα Podarcis milensis και η οχιά Macrovipera schweizeri. Τα δύο αυτά ερπετά ανήκουν στα ελάχιστα ενδημικά είδη σπονδυλοζώων της Ελλάδας.

Ορνιθοπανίδα

Στις βραχώδεις ακτές φωλιάζει ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis), γνωστός με την τοπική ονομασία «καλικατσού». Το είδος αυτό κορμοράνου είναι εύκολο να δει κανείς στα βράχια, όπου κάθεται στον ήλιο ακίνητο με ανοικτά φτερά για να στεγνώσει ή στη θάλασσα όταν βουτάει κάθε τόσο το μακρύ λαιμό του για να ψαρέψει. Άλλα είδη που συναντάμε στις βραχώδεις ακτές είναι ο Πετρίτης (Falco peregrinus), η Αετογερακίνα (Buteo rufinus), η Χρυσή κουκουβάγια, ένα σπάνιο είδος γερακιού και πολλά αποδημητικά πουλιά. Ακόμα στην Κίμωλο μπορεί να δει κάποιος πληθώρα ενδημικών πουλιών, όπως πέρδικες, γλάρους, αγριοπερίστερα, στρουθιόμορφα κ.ά. Η παραλία Αλυκή βρίσκεται σε μεγάλο κόλπο στη νότια πλευρά της Κιμώλου, στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό. Πίσω από το δασάκι είναι η ομώνυμη λίμνη της, η οποία το χειμώνα και την άνοιξη λειτουργεί ως υδροβιότοπος και φιλοξενεί πάνω από 260 είδη αποδημητικών πουλιών. Στον υδροβιότοπο της Αλυκής μπορείτε να παρατηρήσετε πολλά αποδημητικά πουλιά, μέχρι αργά την άνοιξη, ενώ υπάρχει επίσης πλήθος ενδημικών πουλιών.

Θαλάσσιο Περιβάλλον

Ο βυθός της Κιμώλου επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον με μοναδικούς αχινούς, κοράλλια, πίνες, αστακοί και πολλά είδη ψαριών. Συχνή είναι και η παρουσία θαλάσσιων χελωνών στα νερά και τις αμμώδεις παραλίες. Ξεχωριστή σημασία στο βυθό έχει η παρουσία της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια (φυκιάδες) και εμπλουτίζουν τη θάλασσα με οξυγόνο για να αποτελεί βιότοπο για μεγάλο αριθμό ψαριών και ασπονδύλων.

Φώκια monachus monachus

Η θαλάσσια περιοχή της Κιμώλου αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το είδος αυτό  βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός του δεν ξεπερνά πλέον τα 500 άτομα, τα μισά από τα οποία ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Στις πολυάριθμες θαλασσινές σπηλιές που σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών, οι φώκιες βρίσκουν καταφύγιο για να ξεκουραστούν και να γεννήσουν. Κάθε χρόνο γεννιούνται 6-8 μικρά, ενώ ο πληθυσμός του είδους στην περιοχή εκτιμάται σε 40 περίπου ζώα. Για ένα θηρευτή όπως η φώκια, που βρίσκεται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής πυραμίδας, τα παραπάνω νούμερα αποτελούν ένδειξη ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Σκιάδι (Γεωλογικό Μνημείο)

Το Σκιάδι που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καπέλο, βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος». Οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Οι σκληρότεροι βράχοι στην κορυφή του μνημείου παραμένουν στη θέση τους, αλλά οι μαλακότεροι βράχοι στη βάση έχουν διαβρωθεί λόγω του ανέμου. Σπάνιο μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εντυπωσιακό για το μέγεθος και τη μορφή του, το οποίο είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Σπηλιά Κονσολίνα

Στην κορυφή του Κάστρου, η περίφημη σπηλιά της Κονσολίνας, κατασκευασμένη για την αποθήκευση νερού, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Χαρίδημος Μουστάκας.  Δυστυχώς μας είναι άγνωστο πώς ονομαζόταν το σπήλαιο στην αρχαιότητα, αλλά σύμφωνα με πηγές, η συγκεκριμένη σπηλιά πήρε το όνομά της γύρω στον Μεσαίωνα, όταν σε μία πειρατική επιδρομή που έγινε στο νησί, η γυναίκα του Γάλλου Κόνσολα (πρόξενου) βρήκε καταφύγιο στο εν λόγω σπήλαιο. Από τότε λοιπόν, ονομάστηκε σπηλιά της Κονσολίνας. (Πηγή: History of Kimolos)

Θαλάσσια σπηλιά Πελεκητή

Η εντυπωσιακή σπηλιά Πελεκητή βρίσκεται στο ύψος του Κακού Ποταμού, στη νότια πλευρά της Κιμώλου, δίπλα από την παραλία Αγιόκλημα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Είναι μια σπηλιά με εσωτερική διαμόρφωση μέσα σε βράχο, που ένα τμήμα της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι άγνωστο το πότε κατασκευάστηκε και για ποιον λόγο έγινε. Είναι άριστα διατηρημένη, παρά τη διάβρωση που έχει υποστεί τόσους αιώνες από τη θάλασσα. Η σπηλιά όπως φαίνεται επικοινωνεί με μια άλλη εσωτερική με μικρή είσοδο. Η θάλασσα έχει υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, που προσελκύει αρκετά σκάφη για κολύμπι και εξερεύνηση με μάσκα.

Θαλάσσια σπηλιά Του Γερονικόλα τ’ Αψηλά ή Σπηλιά της Γερακιάς

Του Γερονικόλα τ’ Αψηλά ή Σπηλιά της Γερακιάς βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι, στη βόρεια πλευρά της Κιμώλου. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος και μονοπάτι. Είναι από τα σημαντικότερα θαλάσσια σπήλαια της Κιμώλου, γιατί ο μηχανισμός της θαλάσσιας διάβρωσης που πραγματοποιείται στα ηφαιστειακά πετρώματα εξαιτίας των κυμάτων το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πρόκειται για λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα, ηφαιστειακά πετρώματα με ανισόπεδες βαθμίδες. Συγκαταλέγεται στις οκτώ πιο εντυπωσιακές θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας, με υπέροχα νερά και θαλάσσιες σπηλιές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Μέσα στην σπηλιά της Γερακιάς εμφανίζονται επίσης πολλά κοράλλια και όστρακα (Σταμπολίδης, κ.ά., 2002). Η θάλασσα έχει υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, που προσελκύει αρκετά σκάφη για κολύμπι και εξερεύνηση με μάσκα.

Διαμονή στην Κίμωλο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register