Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Κέρκυρα

Τυφλός Ποταμός

Ο Τυφλός Ποταμός ρέει στη βορειοδυτική Κέρκυρα, σε μια καταπράσινη περιοχή. Έχει νερό και συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ποτάμια του νησιού. Κατά τη ροή του Τυφλού Ποταμού μάλιστα και την πορεία του ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση της φύσης στην Κέρκυρα, σχηματίζονται μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι καταρράκτες, δημιουργώντας πανέμορφα τοπία. Ο Τυφλός Ποταμός εκβάλλει στην παραλία στο Σιδάρι.

Ποταμός Μεσογγής

Ο Ποταμός Μεσογγής εκβάλλει σε μια από τις πιο τουριστικές ακτές του νησιού, μεταξύ της παραλίας Μεσογγής  και της παραλίας στα Μωραΐτικα.  Στην ουσία αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των τουριστικών θέρετρων της Μεσογγής  και του γειτονικού χωριού Μωραΐτικα. Το ποτάμι είναι πλωτό σε ένα μεγάλο μέρος του, ιδίως προς τη θάλασσα. Μαζί με το Ποτάμι, τον Τυφλό και το ποτάμι της Λευκίμμης, ο Ποταμός Μεσογγής είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Κέρκυρας και τα πιο γνωστά.

Ποτάμι

Το Ποτάμι που διασχίζει το χωριό Ποταμός, είναι το μεγαλύτερο της Κέρκυρας, αν και βρίσκεται σχετικά κοντά στην πόλη  του νησιού, στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας. Το Ποτάμι έχει τη μεγαλύτερη ροή από όλα τα ποτάμια της Κέρκυρας, που είναι αρκετά και σημαντικά, λόγω του κλίματος του νησιού, αλλά και του ανάγλυφου του εδάφους του. Πηγάζει από τα ορεινά του χωριού Πέλεκας και εκβάλλει στις Αλυκές, διασχίζοντας την Κέρκυρα κατά πλάτος. Το οικοσύστημα που δημιουργείται στις όχθες και τις εκβολές του Ποταμιού θεωρείται από τα σπουδαιότερα του νησιού. Διάφορα είδη της πανίδας της Κέρκυρας και ιδίως της χλωρίδας, συναντώνται αποκλειστικά εκεί.

Ποτάμι της Λευκίμμης

Είναι το χαρακτηριστικότερο σημείο του οικισμού, καθώς το ποτάμι της Λευκίμμης χρωματίζει το τοπίο της μικρής κωμόπολης σε ξεχωριστούς τόνους. Είναι γεμάτο με τις ψαρόβαρκες και τα μικρά καΐκια των ντόπιων. Το ποτάμι της Λευκίμμης ξεπροβάλλει ανάμεσα στους στενούς δρόμους και τα παραδοσιακά ψηλά σπίτια, πριν καταλήξει στην παραλία Μπούκα, στη θάλασσα. Μικρά γεφυράκια κατά μήκος του συνδέουν τη μια «όχθη» της Λευκίμμης με την άλλη.

Σκοτεινή Λίμνη

Καλά κρυμμένη κάτω από ένα παλιό νταμάρι, στο τέλος ενός χωματόδρομου στην περιοχή Δανίλλια στο Τεμπλόνι, βρίσκεται η μικρή λίμνη Σκοτεινή, η οποία έγινε γνωστή ως μία από τις λίμνες στις οποίες εξορμούσε ο Gerald Durrell, κατά την διάρκεια της διαμονής του στο νησί λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σκοτεινή φιλοξενεί ένα οικοσύστημα με πλούσια βλάστηση και υδρόβια ζωή.

Λίμνη Σαβούρα

Η λίμνη Σαβούρα, βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κέρκυρας, τον ξακουστό Ερημίτη στην Κασσιόπη. Ένα παρθένο οικοσύστημα, ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής σημασίας συντίθεται από τη Σαβούρα και τις δύο άλλες μικρές λίμνες του Ερημίτη, τη Βρωμόλιμνη και την Άκολη. Και οι τρεις έχουν το χαρακτηριστικό πως βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, από την οποία τις χωρίζει μόνο μια στενή λωρίδα γης. Η Σαβούρα είναι η λίμνη που βρίσκεται πιο βόρεια και από τις τρεις.

Λίμνες της Γαϊδαράνας

Οι Λίμνες της Γαϊδαράνας στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας είναι ουσιαστικά ένα συγκρότημα μικρών λιμνών, που σχηματίζονται μέσα στην καταπράσινη φύση του νησιού. Η περιοχή είναι κοντά στο χωριό Γαρδελάδες και στη Μονή Αγίου Ονουφρίου, και πρόκειται για ένα μεγάλο λιβάδι, μια πεδιάδα, που διακόπτεται μόνο από λίγους χαμηλούς λόφους και τις μικρές αυτές λίμνες. Βούρλα και λεύκες φυτρώνουν στις όχθες των Λιμνών της Γαϊδαράνας ενώ οι ασφόδελοι κυριαρχούν στο τοπίο. Μονοπάτια που οδηγούν από τη μια λιμνούλα στην άλλη, στη Μονή Αγίου Ονουφρίου και πιο νότια, θα συναρπάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας στις Λίμνες της Γαϊδαράνας. Η περιοχή θεωρείται σημαντικός υγρότοπος, καθώς στις Λίμνες της Γαϊδαράνας βρίσκουν καταφύγιο ζώα από την πανίδα της Κέρκυρας, αλλά και πολλά είδη φυτών. Σήμερα είναι χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή, αλλά στο παρελθόν υπήρχε αγροτική κυρίως δραστηριότητα κι έτσι σήμερα ανάμεσα στις λίμνες υπάρχουν και αγροτόσπιτα του 19ου αιώνα, που συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα της περιοχής.

Καβουρόλιμνη

Κρυμμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση της Κέρκυρας, η Καβουρόλιμνη βρίσκεται κοντά στο χωριό Πουλάδες. Στην Καβουρόλιμνη θα θαυμάσετε το καταπράσινο τοπίο, καθώς οι χορτολιβαδικές εκτάσεις απλώνονται και διακόπτονται μόνο από ψηλές βελανιδιές και πουρνάρια. Την άνοιξη, η φύση γύρω από την Καβουρόλιμνη γίνεται πολύχρωμη, καθώς τα αγριολούλουδα δίνουν τις δικές τους πινελιές.

Βρωμόλιμνη

Η Βρωμόλιμνη, μαζί με την Άκολη και τη Σαβούρα είναι οι τρεις λίμνες της περιοχής Ερημίτης  στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πανέμορφη καταπράσινη και πυκνή βλάστηση και τις τρεις λίμνες να την ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο. Νοτιότερα και από τις τρεις βρίσκεται η Βρωμόλιμνη, η οποία μάλιστα χωρίζεται από τη θάλασσα μόνο από μια στενή λωρίδα στεριάς. O μικρός υγρότοπος της Βρωμολίμνης καταλαμβάνει 14 στρέμματα και η λεκάνη απορροής της περίπου 109 στρέμματα. Βρίσκεται κοντά στην παραλία της Ασπάλαθρας, που πήρε το όνομά της από το θάμνο που φύεται στην περιοχή και της παραλίας Κορφοβονιά που ονομάστηκε έτσι γιατί είναι πολύ καλά προστατευμένη από όλους τους ανέμους.

Άκολη

Μια από τις τρεις λίμνες της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η Άκολη θεωρείται από τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματα του νησιού. Ο υγροβιότοπος, εκτός από τη σπάνια ομορφιά, καθώς η φύση γύρω είναι καταπράσινη και δίπλα βρίσκεται η θάλασσα, συγκεντρώνει πλήθος ειδών της ορνιθοπανίδας που την προτιμούν ως στάση στο μεταναστευτικό τους ταξίδι. Η Άκολη στο παρελθόν ενωνόταν με τη θάλασσα με ένα μικρό ανοιχτό κανάλι από την εποχή της Ενετικής κατοχής, σημάδια του οποίου φαίνονται μέχρι σήμερα. Η κατασκευή αυτή επέτρεπε τη μετακίνηση των ψαριών όταν λειτουργούσε σαν ιχθυοτροφείο. Η Άκολη είναι η λίμνη που βρίσκεται πιο βόρεια από τις υπόλοιπες και μπροστά της εκτείνεται μια μαγευτική παραλία.

Σπήλαιο Λουτσών

Το Σπήλαιο Λουτσών  ή Γράβα για τους ντόπιους βρίσκεται κοντά στο χωριό Λούτσες του Παντοκράτορα σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων. Η είσοδος στο Σπήλαιο Λουτσών βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλότητας με επιβλητικά, κάθετα τοιχώματα. Ένα μονοπάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τους χειμερινούς μήνες λόγω ολισθηρότητας θα σας οδηγήσει στο εσωτερικό του σπηλαίου, όπου το έδαφος είναι εντελώς επίπεδο και από πάνω σας, η οροφή είναι γεμάτη με γεωλογικούς σχηματισμούς. Αν βρεθείτε στο εσωτερικό του Σπηλαίου και σηκώσετε το βλέμμα σας προς τα πάνω και το άνοιγμα της σπηλιάς, απ’ όπου μπαίνει το φως του ήλιου, θα εντυπωσιαστείτε από την αίσθηση απομόνωσης και ηρεμίας που δίνει αυτή η σκοτεινή σπηλιά.

Σπήλαιο Ανθρωπόγραβα

Το σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κληματιά, σε υψόμετρο 270 μέτρων, λίγα μόλις μέτρα από το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στα βόρεια του νησιού. Το Σπήλαιο Ανθρωπόγραβα είναι το πιο ενδιαφέρον από τα μέχρι σήμερα γνωστά και προσβάσιμα στο νησί. Η είσοδος στο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα έχει άνοιγμα που φτάνει τα 4 μέτρα και ύψος περίπου 2,50 μέτρα. Το συνολικό εμβαδόν του σπηλαίου είναι περίπου 500 τ.μ. Το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 25 μέτρα και το μέγιστο πλάτος του τα 24 μέτρα. Το σπήλαιο διαθέτει μερικούς από τους ωραιότερους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που υπάρχουν στα ελληνικά σπήλαια, δυστυχώς όμως δεν είναι επισκέψιμο για απλούς περιπατητές. Έρευνες έφεραν στην επιφάνεια κομμάτια αρχαϊκής κεραμικής, ένα βυζαντινό νόμισμα και δρεπάνια – τα οποία υποδηλώνουν τη χρήση του σπηλαίου Ανθρωπόγραβα από την αρχαϊκή εποχή έως και το πρόσφατο παρελθόν.

Παντοκράτορας

Το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, ο Παντοκράτορας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Η κορυφή του, σε υψόμετρο 906 μέτρων προσφέρει μοναδική θέα σε όλο το νησί, σε μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών, στα Διαπόντια νησιά στα βόρεια, ακόμα και στους Παξούς στα νότια, όταν ο καιρός είναι καθαρός. Στην αρχαιότητα ο Παντοκράτορας ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη Μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού το 14ο αιώνα. Ο Παντοκράτορας είναι ένα βουνό εξαιρετικής ομορφιάς και μια περιοχή που φημίζεται για τις όμορφες περιπατητικές διαδρομές της.

Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου

Η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου βρίσκεται πολύ κοντά στη σύγχρονη πόλη της Κέρκυρας, κάτω από το Κανόνι. Στην είσοδό της βρίσκεται το Ποντικονήσι και η Μονή της Παναγίας Βλαχερνών, που μαζί συνθέτουν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τοπία της Κέρκυρας. Παρόλη την ανθρώπινη δραστηριότητα που εκτυλίσσεται γύρω από τη Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου στο μέγιστο βαθμό, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο για το νησί των Φαιάκων, ενώ φιλοξενεί σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών. Ειδικά κατά τους μεταναστευτικούς μήνες παρατηρείται στις όχθες της Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου σημαντικός αριθμός σπάνιας ορνιθοπανίδας, όπως είναι για παράδειγμα ο αγριοτσικνιάς, ένα από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου έχει έκταση περίπου 2.000 στρέμματα.

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στην Κέρκυρα και ένας εξαιρετικά σημαντικός υγροβιότοπος είναι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, στη βορειοανατολική άκρη του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Αγίου Σπυρίδωνα και την παραλία του Αλμυρού. Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη καταλαμβάνει συνολική έκταση 400 περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και την κυρίως λιμνοθάλασσα. Είναι ένα μέρος γεμάτο αγριολούλουδα και καλαμιές, καθώς και υδρόβια φυτά που δε συναντά κανείς σε κανένα άλλο σημείο των Επτανήσων. Περισσότερα από 90 είδη αποδημητικών πουλιών έχουν καταγράψει οι επιστήμονες στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, μεταξύ των οποίων ερωδιούς και κορμοράνους. Το πιο σπάνιο είδος που συναντά κανείς στην περιοχή είναι η βίδρα που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα στη Λιμνοθάλασσα. Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας, ο τόπος είναι κατάφυτος από λουλούδια και άγρια βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για χαλαρές βόλτες. Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη συνδέεται με τη θάλασσα με δύο στόμια, ενώ στα νοτιοανατολικά της λίμνης, υπάρχουν πηγές γλυκού νερού.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων ή τα Κορίσσια βρίσκεται στη νότια Κέρκυρα και τις δυτικές της ακτές. Έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους και προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Είναι μια ήρεμη λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από το Ιόνιο Πέλαγος με στενή λωρίδα γης (πλάτους 250 μ.) και μεγάλους αμμόλοφους. Καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων και εκτός από τη Λίμνη Κορισσίων περιλαμβάνει τις παράκτιες περιοχές, ένα μοναδικό για την περιοχή Κεδροδάσος, καθώς και μεγάλο αριθμό αμμοθινών, που το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα.  Οι μικροί καλαμιώνες και τα αρμυρίκια, τα άσπρα κρίνα και 14 διαφορετικά είδη ορχιδέας πάνω στην άμμο συμπληρώνουν την πανέμορφη εικόνα της λιμνοθάλασσας.  Πρόκειται για ένα οικοσύστημα μεγάλης βιολογικής, αισθητικής και οικονομικής αξίας, που αποτελεί σταθμό για μεταναστεύοντα πτηνά, περίπου 130 είδη πουλιών (ανάμεσά τους φλαμίνγκο και κορμοράνοι). Η Λίμνη Κορισσίων αποτελεί πόλο έλξης για 126 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων κορμοράνοι, σφυριχτάρια, αργυροτσικνάδες, φλαμίνγκος, πάπιες, αλλά και χιλιάδες πεταλούδες. Στο νότιο τμήμα της παραλίας Χαλικούνα βρίσκεται το σημείο όπου η Λίμνη Κορισσίων ενώνεται με τη θάλασσα μέσω ενός στενού δίαυλου νερού.

Κεδροδάσος

Το Κεδροδάσος στον Ίσσο είναι το μοναδικό δάσος κέδρων που υπάρχει στο νησί, και βρίσκεται στις παρόχθιες περιοχές της Λίμνης Κορισσίων, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου υγρότοπου στο νησί. Το Κεδροδάσος βρίσκεται πάνω στις αμμώδεις παραλίες Χαλικούνα και Ίσσου και αποτελείται από θαλασσόκεδρους, ένα είδος κέδρου που αναπτύσσεται στη βόρεια Μεσόγειο σε παράκτιες εκτάσεις άμμου. Ολόκληρη η περιοχή είναι προστατευμένη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura και περιλαμβάνει, εκτός από το Κεδροδάσος, τη Λίμνη, τις παραλίες, αλλά και τις αμμοθίνες, η δημιουργία των οποίων ξεκινά 120-240 χιλιάδες χρόνια πίσω και το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα,  δημιουργώντας ένα μοναδικό, ως προς την αισθητική του, τοπίο. Οι μικροί καλαμιώνες και τα αρμυρίκια, τα άσπρα κρίνα και 14 διαφορετικά είδη ορχιδέας πάνω στην άμμο συμπληρώνουν την πανέμορφη εικόνα του Κεδροδάσους και της λιμνοθάλασσας.

Καταρράκτης στους Κυπριανάδες

Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταρράκτης στο νησί της Κέρκυρας, μετά τον καταρράκτη Νυμφών,  είναι ο Καταρράκτης στους Κυπριανάδες, ύψους περίπου 8 μέτρων. Σχηματίζεται από έναν παραπόταμο του Τυφλού ποταμού, το ποταμάκι της Κληματιάς, το οποίο στην πορεία του προς το βόρειο Ιόνιο, περνά και έξω από το χωριό Κυπριανάδες.

Καταρράκτες Νυμφών

Οι Καταρράκτες Νυμφών είναι οι πιο εντυπωσιακοί όλου του νησιού, βρίσκονται λίγο έξω από τις Νυμφές, το πανέμορφο αυτό χωριό που είναι χτισμένο στο βουνό Παντοκράτορας, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή με δρύες και πουρνάρια. Το σκηνικό στους Καταρράκτες Νυμφών είναι μαγικό. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων μέσα στην καταπράσινη χαράδρα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και άλλοι δύο, μικρότεροι καταρράκτες.

Ερημίτης

Ένας καταπράσινος παράδεισος με καταγάλανα νερά, πολυδαίδαλη ακτογραμμή στην οποία σχηματίζονται παραλίες, ορμίσκοι και ακρωτήρια και τρεις λίμνες που τον καθιστούν σημαντικό υγρότοπο είναι ο Ερημίτης, που βρίσκεται μεταξύ του Αγίου Στεφάνου Σινιών και της παραλίας Αυλάκι, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Η θέση του Ερημίτη, ακριβώς απέναντι από τις Αλβανικές ακτές, ακριβώς στο βόρειο στενό του νησιού, απέτρεψε την οποιαδήποτε ανάπτυξη ή δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία χρησιμοποιήθηκε από την Ενετοκρατία ήδη για αμυντικούς λόγους. Για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τα πλοία που περνούσαν από το στενό, χτίστηκε στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, στην νησίδα Καπαρέλι ένας φάρος ύψους 9μέτρων, ο δεύτερος παλαιότερος της Κέρκυρας, με πρώτο αυτόν του Παλαιού Φρουρίου. Ο Ερημίτης περιλαμβάνει μία συνέχεια έξι παραλιών, ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών (Βρωμόλιμνη, Άκολη, Σαβούρα ) και αποτελεί καταφύγιο για πλήθος σπάνιων πτηνών και ζώων, όπως η βίδρα. Μαζί με τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στα δυτικά και τον υγρότοπο Βουθρωτού στις απέναντι Αλβανικές ακτές, συγκροτούν ένα ενιαίο υγροτοπικό σύστημα, μεγάλης οικολογικής αξίας.

Αλυκές Λευκίμμης

Οι Αλυκές Λευκίμμης είναι γνωστές ήδη από τον 16ο αιώνα και λειτουργούσαν, αν και με διακοπές κατά περιόδους, έως το 1988. Πρόκειται για μια χερσόνησο, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη νότια Κέρκυρα, κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη. Σήμερα οι Αλυκές Λευκίμμης είναι ένας από τους σπουδαιότερους υγροτόπους του νησιού. Η επίπεδη χερσόνησος δημιουργεί μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα. Στην άκρη της, παρατηρείται διάβρωση καθώς η στεριά χάνεται σταδιακά μέσα στη γαλανή θάλασσα. Στις Αλυκές Λευκίμμης υπάρχει και φάρος που κάποτε βρισκόταν στην ξηρά, αλλά ακριβώς λόγω της διάβρωσης, σήμερα βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι Αλυκές Λευκίμμης έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, κυρίως λόγω της ορνιθοπανίδας που φιλοξενούν. Περισσότερα από 180 είναι τα είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Βαρβάρες, καστανοκέφαλοι, γλάροι, καλαμοκανάδες, θαλασσοσφυριχτές, νανογλάρονα, δρεπανοσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες αλλά και φοινικόπτερα.

Διαμονή στην Κέρκυρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register