Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Κάρπαθο

Χλωρίδα

Στο νησί κυριαρχεί η φρυγανώδης βλάστηση με κύρια είδη τις λαδανιές, τις αφάνες, τις εφέδρες, τις λεβάντες, τα ρείκια, τα κρίταμα, την κάπαρη, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τους στύρακες, τα θρούμπια και τις γαλατσίδες. Τα δέντρα που συναντώνται είναι τα θαλασσόκεδρα, τα θαμνοκυπάρισσα, τα πουρνάρια, οι αριές, τα φυλλίκια, τα σκίνα, οι κοκκορεβυθιές, οι αγριελιές, οι χαρουπιές, οι κουμαριές, οι γκορτσιές, οι κράταιγοι, οι πικραμυγδαλιές και τα αρμυρίκια. Στα κεντρικά και στα βόρεια αναπτύσσονται πλούσια δάση τραχείας πεύκης, τα οποία παλαιότερα κάλυπταν σχεδόν όλο το νησί, ενώ κοντά στα ρέματα υπάρχουν πλατάνια, σφενδάμια, πικροδάφνες και λυγαριές. Είναι σημαντικό ότι σε λίγες περιοχές του νησιού υπάρχουν συστάδες από φοίνικες του Θεοφράστου. Σε ολόκληρη την Κάρπαθο έχουν καταγραφεί 923 είδη φυτών, από τα οποία 66 είναι ενδημικά της Ελλάδας, 28 είναι ενδημικά της Κρήτης, έντεκα είναι ενδημικά του συμπλέγματος Κάσου-Καρπάθου και εννέα είναι ενδημικά της Καρπάθου-Σαρίας. Τα πιο σημαντικά είδη που είναι ενδημικά του νησιού ή στην Ελλάδα απαντώνται μόνο εδώ είναι οι σιληνές, το αγριογαρύφαλλο, οι καμπανούλες, το αμάραντο, η παιώνια, η φτέρη, τα αγριόσκορδα, η ίριδα, ενώ άλλα σημαντικά είδη είναι οι κρόκοι, η βιόλα, το κολχικό και η ορχιδέα.

Πανίδα

Το νησί είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα, καθώς βρίσκεται πάνω σε μια μεγάλη μεταναστευτική οδό. Από τα αρπακτικά εδώ ζουν σπιζαετοί, μαυροπετρίτες, αετογερακίνες, γερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, κιρκινέζια και βραχοκιρκίνεζα. Στα φρύγανα απαντάται ακόμα η νησιώτικη πέρδικα, συχνή είναι η παρουσία του κόρακα και της κοκκινοκαλιακούδας στα βουνά, ενώ στον υγρότοπο του Τριστόμου σταθμεύουν πολλά παρυδάτια. Σημαντική είναι η περιοχή για τα θαλασσοπούλια, όπως ο σπάνιος αιγαιόγλαρος, ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης και ο μύχος. Άλλα πουλιά του νησιού είναι το τρυγόνι, το αγριοπερίστερο, η τυτώ, η κουκουβάγια, ο γκιώνης, το γιδοβύζι, η δεντροκελάδα, ο κορυδαλλός, η σταχτάρα, η ωχροσταχτάρα, ο σπάνιος αμμοπετρόκλης, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, ο μαυρολαίμης, ο μαυροτσιροβάκος, ο αιγαιοτσιροβάκος, η ωχροστριτσίδα, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, ο συκοφάγος, η καρδερίνα, ο φλώρος, το φανέτο, το φρυγανοτσίχλονο, ο αμπελουργός και ο τσιφτάς. Η Κάρπαθος κατέχει ξεχωριστή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας δύο ενδημικών αμφίβιων που απαντώνται αποκλειστικά εδώ. Η κοχυλίνα είναι μια σαλαμάνδρα που ζει στη Βόρεια Κάρπαθο και ο βάτραχος της Καρπάθου είναι ένας μικρός βάτραχος των ρεμάτων. Και τα δύο είδη βρίσκονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας και προστατεύονται αυστηρά με διεθνείς νόμους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει τον ενδημικό κυρτοδάκτυλο, τον αβλέφαρο, το λιακόνι, το σαμιαμίδι, τον οφίσωπα, τον μαύρο εφιό, το θαμνόφιδο, το αγιόφιδο και το νερόφιδο, ενώ συχνή στις θάλασσες είναι η παρουσία της χελώνας καρέτα. Από τα θηλαστικά στην Κάρπαθο υπάρχει μία αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια, η μεσογειακή φώκια. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζουν μόνο σκαντζόχοιροι, λαγοί, αγριοκούνελα, κάποια είδη μικρών ποντικών και νυχτερίδες, όπως ο ρινόλοφος, η πυρρομυωτίδα, η βουνονυχτερίδα, η νανονυχτερίδα και ο νυχτονόμος. Στο νησί ζουν και πολλά σπάνια και ενδημικά ασπόνδυλα, όπως ο χερσαίος κάβουρας, οι γρύλοι, η ακρίδα, η πεταλούδα, ο τζίτζικας, τα ισόποδα, το κολεόπτερο και τα σαλιγκάρια. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάρπαθο υπάρχουν μεγάλες περιοχές με λιβάδια ποσειδωνίας, ενώ ο βυθός κρατάει ακόμα και παρά την υπεραλίευση τους καλούς αριθμούς από αστακούς.

Σπήλαιο Ποσειδώνα

Το σπήλαιο του Ποσειδώνα βρίσκεται στη θέση Μύλοι. Φεύγοντας από Πηγάδια νοτιοδυτικά προς Βρουτσά και μπαίνοντας στο στενό πέρασμα όπου κυλά ο χείμαρρος που χύνεται στα Πηγάδια, στο αριστερό σας χέρι θα συναντήσετε μια έκταση με ξερολιθιές και κτίσματα μισογκρεμισμένα. Σταματήστε και βρείτε το μονοπάτι που με κατεύθυνση προς Μενετές  οδηγεί παράλληλα στον δρόμο προς τον βράχο και τη σπηλιά. Πρόκειται για ένα μνημειώδης λαξευτό τάφο ή ιερό. Ο τύπος ήταν πολύ συνηθισμένος στο ανατολικό Αιγαίο. Πιθανόν στο σπήλαιο να στεγαζόταν κάποιο ιερό αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα, ή στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπροστά υπήρχε ξύλινο στέγαστρο. Ίσως ήταν ιερό της Αφροδίτης, θεάς δημοφιλούς στις λαϊκές τάξεις. Οι εικασίες για την Αφροδίτη στηρίζονται στο ότι αρχαιολόγοι βρήκαν αγαλματίδια της θεάς στην γύρω περιοχή. Στα Πηγάδια, εξάλλου, έχουν βρεθεί αγαλματίδια της θεάς. Το πιθανότερο είναι το υπαίθριο ιερό της θεάς να ήταν το Σπήλαιο της Παρθένου, το οποίο το συναντάμε 2 χλμ μακρύτερα, στην περιοχή του Βαθυπόταμου. Η σπηλιά έχει διαβρωθεί από τη συνεχή χρήση από βοσκούς.

Πηγή: Δήμος Καρπάθου

Διαμονή στην Κάρπαθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register