Η φύση στην Ικαρία
Δάσος Ράντη
Μεγάλο οικολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στο πανάρχαιο δάσος Ράντη, στη νότια πλευρά της Ικαρίας, πάνω στην οροσειρά του Αθέρα. Είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο σπουδαία δάση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει συνολική έκταση 16.000 στρέμματα και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Εύδηλου και 27 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Στο δάσος κυριαρχεί η Αριά, προστατευόμενο είδος βελανιδιάς που σπανίζει στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε Αριές που ζουν εκεί πάνω από μισό αιώνα, σπάνια βότανα και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας (Πετροκούναβο, Τούρκικη σαύρα κ.α.). Πανύψηλα αιωνόβια δέντρα ακανόνιστου σχήματος συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο άπειρου φυσικού κάλους που αξίζει να το επισκεφτείτε.
Καταρράκτης του Ρυάκα
Όσοι θα επισκεφθούν το νησί κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, μπορούν να ακολουθήσουν την υπέροχη διαδρομή που οδηγεί στον ψηλότερο καταρράκτη του νησιού, το Ρυάκα. Θα τον βρείτε κοντά στον Μαγγανίτη, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου περίπου, στο νότο τμήμα του όρους Αθέρας. Σχηματίζει μια μικρή λίμνη που ονομάζεται Σελίνι και συμπληρώνει το μαγευτικό φυσικό τοπίο του καταρράκτη.
Καταρράκτης του Χάλαρη
Μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε, είναι να διασχίσετε το φαράγγι του Χάλαρη. Το καταπράσινο φαράγγι και το ορμητικό ποτάμι του βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στην περίφημη παραλία του Να. Μετά από 30 λεπτά πεζοπορίας, ακολουθώντας τις «κόκκινες πατημασιές» κοντά στην κατάφυτη κύτη του ποταμού, θα βρείτε τον καταρράκτη του Χάλαρη με την καταπράσινη λιμνούλα. Επιβλητικά βράχια και πλούσια βλάστηση συμπληρώνουν αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν προς τον καταρράκτη Ράτσο, ο οποίος φτάνει τα 45 μέτρα ύψος και βρίσκεται στην «Άνω Χάλαρη».
Σπήλαια
Δρακοσπήλαιο: Το Δρακοσπήλαιο βρίσκεται στην καταπράσινη τοποθεσία Αυγολιμή, κοντά στον οικισμό Περδίκι. Σύμφωνα με την παράδοση το σπήλαιο οδηγούσε στον Άγιο Φωκά. Στο εσωτερικό του έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από λατρευτικές τελετές. Η είσοδος στο σπήλαιο έχει καταρρεύσει, ωστόσο αξίζει να δείτε το όμορφο στόμιό του.
Σπήλαιο Αλάμα: Το σπήλαιο Αλάμα βρίσκεται στον οικισμό Ακαμάτρα. Στο εσωτερικό του κρύβει μια πανέμορφη φυσική λιμνούλα.
Σπήλαιο Ιερό: Το σπήλαιο Ιερό βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, κοντά στο Δράκανο. Σύμφωνα με τη παράδοση, αποτελεί τον τόπο γέννησης του θεού Διόνυσου.
Σπήλαιο Καταφυγίου: Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον οικισμό Καταφύγι, βρίσκεται υπόγεια σπηλαιοκαταβόθρα κρυμμένη κάτω από μια καταπακτή στο δάπεδο του ναού. Σύμφωνα με τη παράδοση, το υπόγειο σπήλαιο καταλήγει στον όρμο Νύμφη. Οι ντόπιοι λένε, ότι παλαιότερα ο οικισμός είχε απειληθεί από πειρατές και οι χωρικοί είχαν καταφύγει στο σπήλαιο για να σωθούν. Οι πειρατές δεν μπόρεσαν να τους βρουν και από τότε το χωριό ονομάζεται Καταφύγι.
Σπήλαιο Μάτια ή Δίστομο: Το σπήλαιο Μάτια ή αλλιώς Δίστομο βρίσκεται στην περιοχή Έξω Πλαγιά, κοντά στον οικισμό Πλαγιά. Η ονομασία του οφείλεται στις δύο εισόδους που διαθέτει. Λόγω της θέσης του παρέχει μια φανταστική θέα στη θάλασσα.
Σπήλαιο Φωλιά της Φώκιας: Το σπήλαιο η «Φωλιά της Φώκιας» βρίσκεται στην περιοχή Βελανιδιές κοντά στον περίφημο βράχο του Ικάρου. Η ονομασία του οφείλεται στις φώκιες που φώλιαζαν στους υπόγειους δαιδαλώδεις διαδρόμους του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται μικρές λίμνες θαλασσινού νερού, πλούσιες σε πανίδα.
Σπήλαιο Χάλαρη: Το σπήλαιο Χάλαρη με τον πλούσιο διάκοσμο, βρίσκεται στον οικισμό Χρυσόστομο. Σημαντικά νεολιθικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στο εσωτερικό του (πήλινα αντικείμενα, απολιθώματα ζώων).
Σπήλαιο του Χούτρα το Ράος: Το σπήλαιο «του Χούτρα το Ράος» με τον όμορφο σταλαγμιτικό διάκοσμο, βρίσκεται στη Μεσαρία κοντά στον οικισμό Πετροπούλι. Σύμφωνα με ιστορίες των ντόπιων, το σπήλαιο αποτελούσε κρυψώνα φυγάδων. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα λιθόκτιστο μονοπάτι.
Υγρότοπος ποταμού Μύρσωνα
Η εκβολή του χειμάρρου Μύρσωνα (υγρότοπος Μεσακτής), βρίσκεται περίπου 0,5 χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού Γιαλισκάρι. Αποτελεί ένα φυσικό παράκτιο υγρότοπο, έκτασης 25,5 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα χείμαρρο με σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο και υφάλμυρο νερό και τροφοδοτεί κυρίως τις μικρές καλλιέργειες που βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της κοίτης του. Η παροχή του υγρότοπου σε γλυκό νερό επηρεάζεται από το φράγμα της τεχνητής λίμνης Βάθες, που βρίσκεται περίπου 3 χλμ ανάντη της εκβολής.
Υγρότοπος ποταμού Χάλαρη
Η εκβολή του χειμάρρου Χάλαρη, στην περιοχή Να, βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του οικισμού Αρμενιστής. Αποτελεί ένα φυσικό παράκτιο υγρότοπο, έκτασης 19,9 στρεμμάτων. Ο χείμαρρος έχει μόνιμη ροή σχεδόν όλο το χρόνο με υφάλμυρο νερό, διασχίζει το νησί με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια και τροφοδοτεί κυρίως τις μικρές καλλιέργειες που βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της κοίτης του. Ο υγρότοπος τροφοδοτείται με γλυκό νερό από το φράγμα της τεχνητής λίμνης Πέζι, που βρίσκεται 4 χλμ στα ανάντη της εκβολής.
Υγρότοπος χειμάρρου Βουτσιδέ
Η εκβολή του χειμάρρου Βουτσιδέ, βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα δυτικά του Ευδήλου, στον οικισμό Κάμπου. Αποτελεί ένα φυσικό παράκτιο υγρότοπο, έκτασης 34,4 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα χείμαρρο με σχετικά μόνιμη ροή όλο το χρόνο και υφάλμυρο νερό και τροφοδοτεί κυρίως τις μικρές καλλιέργειες που βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της κοίτης του.
Φαράγγι Χάλαρη
Πριν καταλήξει στην παραλία του Να, ο ποταμός Χάλαρης διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι σχηματίζοντας έναν εντυπωσιακό καταρράκτη που τροφοδοτεί μια μικρή πανέμορφη λίμνη. Θα τον βρείτε μετά από περίπου μισής ώρας περπάτημα. Εάν προχωρήσετε ακόμα πιο πέρα θα βρείτε άλλον έναν καταρράκτη, τον Ράτσο, με 45 μέτρα ύψος! Αξίζει να περπατήσετε το φαράγγι, παρόλο που σε μερικά σημεία η διάβαση δεν είναι εύκολη, για να θαυμάσετε την ομορφιά του καταπράσινου τοπίου με τα τρεχούμενα νερά. Η πορεία μέχρι τις Ράχες, για όσους αποφασίσουν να πάνε μέχρι τέλους, διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Φραγμολίμνη Βαθές
Η φραγμολίμνη Βαθές (Μουντέ) βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο ανατολικά-βορειοανατολικά του οικισμού Καστανιές. Αποτελεί έναν τεχνητό εσωτερικό υγρότοπο, έκτασης 17,8 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε από την κατασκευή δύο φραγμάτων (πρόφραγμα και κυρίως φράγμα) στον ρύακα Μύρσωνα επηρεάζοντας έτσι την παροχή γλυκού νερού στη εκβολή του υγρότοπου Μεσακτής. Η φραγμολίμνη παρουσιάζει μεγάλη βιολογική αξία αφού έχει αποκτήσει στοιχειώδη υγροτοπικά χαρακτηριστικά (βλάστηση και σταθερή στάθμη).
Φραγμολίμνη Πέζι
Η φραγμολίμνη Πέζι βρίσκεται περίπου 3,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Χριστός. Δημιουργήθηκε από την κατασκευή Φράγματος στον ποταμό Χάλαρη επηρεάζοντας έτσι την παροχή γλυκού νερού στην εκβολή του. Αποτελεί έναν τεχνητό εσωτερικό υγρότοπο, έκτασης 110,1 στρεμμάτων, με σταθερή στάθμη γλυκού νερού και μεσαίας βιολογικής αξίας.
Ιαματικά Λουτρά
Ιαματικά Λουτρά Αρτέμιδος: Τα ιαματικά Λουτρά της Αρτέμιδος είναι από τις πλέον ραδιενεργές πηγές του νησιού.
Ιαματικά Λουτρά Θέρμα: Το Θερμό – Χλιό Θερμό (Λευκάδας) είναι η πηγή με τα θερμότερα νερά (48 βαθμών Κελσίου), αλλά και με το μικρότερο ποσοστό ραδιενέργειας. Θα τη βρείτε στα 2,5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό με τα βράχια να σχηματίζουν φυσική πισίνα, ενώ η άμμος της περιοχής είναι κατάλληλη για δερμοτοπάθειες.
Ιαματικά Λουτρά Σπηλαίου: Τα Ιαματικά Λουτρά Σπηλαίου είναι χτισμένα στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, θα σας προσφέρει ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης και επαφής με τη φύση.
Ιαματικά Λουτρά Αθάνατο Νερό: Τα Ιαματικά λουτρά Αθάνατο Νερό βρίσκονται κοντά στο χωριό του Ξυλοσύρτη και έχει διουριτικές ιδιότητες, επομένως είναι κατάλληλο για παθήσεις των νεφρών και της κύστης.
Ιαματικά Λουτρά Απόλλωνος: Τα ιαματικά λουτρά του Απόλλωνος είναι από τις πλέον ραδιούχες πηγές του νησιού και με θερμοκρασία νερών 45,4 βαθμούς Κελσίου. Προσφέρει σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών του και θα το βρείτε στην πλατεία του οικισμού. Διαθέτει αρκετούς λουτήρες και σύστημα υδρομασάζ.
Ιαματικά Λουτρά Αγίας Κυριακής: Τα Ιαματικά λουτρά της Αγίας Κυριακής βρίσκονται στη βορειανατολική πλευρά του νησιού και εκεί θα δείτε ερείπια αρχαίων λουτρών.
Ιαματικά Λουτρά Ασκληπιού: Τα Ιαματικά Λουτρά του Ασκληπιού διαθέτουν δωμάτια με μαρμάρινους λουτήρες και θα τα βρείτε στο κέντρο της πόλης του Αγίου Κηρύκου.