Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Ιθάκη

Πηγή του Καλάμου

Η πηγή του Καλάμου στη βόρειο Ιθάκη είναι η μοναδική πηγή του νησιού, με τρεχούμενο, καθαρό, πόσιμο νερό. Βρίσκεται κάτω από την Εξωγή, πάνω από τον μεγάλο κόλπο της βόρειας Ιθάκης, τις Αφάλες. Η πηγή του Καλάμου είναι μια πετρόχτιστη βρύση, σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση, από κυπαρίσσια, ελιές, πουρνάρια και κουμαριές. Ο επισκέπτης μπορεί άφοβα να δοκιμάσει το νερό της, που είναι πάντα δροσερό. Η ομηρική Μελάνυδρος Πηγή ταυτίζεται με την πηγή του Καλάμου. Σύμφωνα με την Οδύσσεια, το έπος του Ομήρου για τον βασιλιά της Ιθάκης, τον πολυμήχανο Οδυσσέα, στην πηγή Καλάμου πήγαιναν οι θεραπαινίδες της βασίλισσας Πηνελόπης και γέμιζαν νερό τους βασιλικούς αμφορείς για το παλάτι. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το οδυσσειακό ανάκτορο βρισκόταν στη θέση «Σχολή Ομήρου» στον Άγιο Αθανάσιο, μια περιοχή πολύ κοντά στην πηγή του Καλάμου.

Σπήλαιο Ρίζες

Το Σπήλαιο Ρίζες βρίσκεται μετά το χωριό Περαχώρι, πριν φτάσουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στην Ομηρική Αρεθούσα Κρήνη στην περιοχή Ανεμοδούρι. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μια πινακίδα που γράφει «Σπηλιά Ρίζες» που δηλώνει πως από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει άλλη μια πινακίδα ακριβώς έξω από την σπηλιά. Το μονοπάτι είναι εύκολο και μικρό καθώς θέλετε γύρω στα 20 λεπτά για να φτάσετε.

Σπήλαιο των Νυμφών

Βορειότερα από το Βαθύ βρίσκεται το Σπήλαιο των Νυμφών, το οποίο είναι ένα λατρευτικό σπήλαιο, αφιερωμένο στις Νύμφες. Συχνά για το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιείται και το όνομα Μαρμαροσπηλιά. Σε αυτό το σπήλαιο εικάζεται πως έκρυψε ο Οδυσσέας τους θησαυρούς που του έδωσαν οι Φαίακες, κατά τον δρόμο της επιστροφής του στην Ιθάκη. Υπάρχουν δύο είσοδοι, που απ’ ότι λέγεται η μία είναι για τους θεούς και η άλλη για τους ανθρώπους. Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλαγμίτες, καθώς και λείψανα ενός αρχαίου βωμού.

Διαμονή στην Ιθάκη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register