Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Ανάφη

Το ανατολικό τμήμα της Ανάφης, όπου υπάρχει και η χερσόνησος του Κάλαμου, έχει υπαχθεί στο «Νatura 2000». Η ποιότητα της περιοχής προκύπτει από το γεγονός ότι η χερσόνησος είναι φυσικά προστατευμένη, επειδή τα απότομα βράχια, οι γκρεμοί και η απουσία δρόμων καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση. Έχει μεγάλη αισθητική αξία (ιδιαίτερα η χερσόνησος Κάλαμος) και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (ιδιαίτερα η τοποθεσία Μοναστήρι) ενώ υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα σπήλαια.

Το νησί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ορνιθοπανίδα, η οποία χρησιμοποιεί την περιοχή ως μεταναστευτικό σταθμό. Από την Ορνιθολογική εταιρεία εντάσσεται στις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών στην Ελλάδα. Η χλωρίδα της είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη (τα τελευταία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια και ενδημικά του Αιγαίου).

Πανίδα

Στις απόκρημνες πλαγιές της Ανάφης, όπως στον Κάλαμο και τις βραχονησίδες Φτενά, Μακριά και Παχιά, φωλιάζει ο μαυροπετρίτης, το γεράκι του Αιγαίου. Γνωστός και ως βαρβάκι, είναι μεταναστευτικό πουλί που έρχεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο και στα τέλη Οκτωβρίου επιστρέφει στη Μαδαγασκάρη και τα άλλα νησιά του Ινδικού για να ξεχειμωνιάσει. Στην Ελλάδα αναπαράγεται το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Ανάφη υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περίπου 300 ζευγάρια. Σ’ αυτή την περιοχή του Αιγαίου ζει ακόμη το σπάνιο είδος του αιγαιόγλαρου, που είναι το μόνο είδος γλάρου που ζει αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Στην Ανάφη, το είδος αναπαράγεται στις νησίδες γύρω από το νησί. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πολλές φώκιες.

Χλωρίδα

Η Ανάφη διαθέτει πλούσιο και μοναδικό βοτανόκηπο ιδιαίτερα στα Ανατολικά και Νότια τμήματα του Νησιού με καταγεγραμμένα πάνω από 85 είδη φρυγανώδους βλάστησης. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εξαιρετική ποιότητα θυμαριού που βοηθάει την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αυτοφυής βλάστηση της ζαφοράς (κρόκος).  Το ανάγλυφο δημιουργεί αρκετές κοιλάδες σημαντικού μήκους που καταλήγουν στις παραλίες. Στα πρανή του νησιού υπάρχει αρκετή βλάστηση και εκεί αναπτύσσεται κατά κύριο λόγω από τους κατοίκους η γεωργική παραγωγή. Υπάρχει αξιόλογη επιφάνεια δουλεμένη με αναβαθμίδες κυρίως στα νότια του νησιού. Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι ότι στα όρια των ιδιοκτησιών έχουν αναπτυχθεί από παλιά φραγκοσυκιές και αθάνατοι που οριοθετούν και την έκταση που χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση.

Πηγή: Δήμος Ανάφης

Διαμονή στην Ανάφη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register