Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στην Αλόννησο

Καλόβουλος

Το νότιο ακρωτήριο του νησιού, ο Καλόβουλος, η κορυφή του οποίου φτάνει το 325 μέτρα ύψος, αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας. Η ανατολική πλευρά καλύπτεται από πευκοδάση, ελαιώνες και χαμηλές συστάδες θάμνων αλλά η δυτική πλευρά είναι ένα βάραθρο που πέφτει σχεδόν κατακόρυφα στη θάλασσα.

Καστανόρεμα

Στη βορειοανατολική πλευρά της Αλοννήσου θα βρείτε το φαράγγι του Καστανορέματος. Το φαράγγι ξεκινά από μία τοποθεσία που ονομάζεται Καστανιά σαν μια μικρή στενή κοίτη ποταμού αλλά σύντομα μετατρέπεται σε ένα φιδωτό φαράγγι που χαράζει το τοπίο βαθιά ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς και βράχους. Αν και το έδαφος είναι πολύ βραχώδες δέντρα και θάμνοι ξεφυτρώνουν παντού. Υπάρχουν πολλοί αργιοί και σφεντάμια (του Μονπελιέ) στο φαράγγι και το Νοέμβριο όταν τα φύλλα των σφενταμιών παίρνουν πορτοκαλί χρώμα το θέαμα είναι υπέροχο.

Μεγάλο Χωράφι

8,5 χιλιόμετρα από το Πατητήρι στο μέσο του νησιού θα συναντήσετε το Μεγάλο Χωράφι, το οποίο βρίσκετε σε 350 μέτρα υψόμετρο με υπέροχη θέα προς τη νοτιοανατολική ακτή. Αν ενδιαφέρεστε για τη χλωρίδα και την πανίδα αυτό το μέρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εδώ σταματούν τα πευκοδάση και αρχίζουν δάση με τα διάφορα είδη βελανιδιάς και τις κουμαριές.

Κουβούλι

Το υψηλότερο σημείο στην Αλόννησο ονομάζεται Κουβούλι και η κορυφή του μικρού αυτού βουνού είναι 475 μέτρα. Για τα πρώτα 450 μέτρα οι βράχοι υψώνονται σχεδόν κατακόρυφοι στη θάλασσα, μετά το πρανές γίνεται πιο επίπεδο και σταδιακά φτάνει σε ύψος 475 μέτρων. Από ξηράς το Βουνό είναι πολύ πιο εύκολα προσπελάσιμο και μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή ξεκινώντας από το Διάσελο.

Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα

Στα Γιούρα, το μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται 16 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλοννήσου, βρίσκεται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Βορείων Σποράδων, το οποίο σύμφωνα με το μύθο, ήταν η σπηλιά του Ομηρικού Κύκλωπα Πολύφημου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων, οι διαστάσεις του θαλάμου είναι 40 επί 50 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα. Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης διάφορων εποχών, με πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα τα ευρήματα που ανάγονται από την 9η έως την 7η χιλιετία π.Χ., τα οποία είναι τα πρώτα ευρήματα αυτής της περιόδου στο Αιγαίο. Είναι γεγονός ότι τα ευρήματα του σπηλαίου έχουν δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων, μέσα από τις μοναδικότητες που παρουσιάζουν. Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Κύκλωπα μπορεί να γίνει μόνο με καραβάκι από την Αλόννησο ή κάποιο άλλο νησί των Σποράδων.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες). Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός του νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο. Το Κέντρο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το «σπίτι», κατά κύριο λόγο, για τα ορφανά φωκάκια.

Μπλε Σπηλιά

Λέγεται και σπηλιά Παπανικολή γιατί εκεί έβρισκε καταφύγιο στα χρόνια του πολέμου το υποβρύχιο Παπανικολής, απέναντι σχεδόν από το ακρωτήριο Παλιοφάναρο του νησιού της Περιστέρας.

Πηγή: Δήμος Αλοννήσου

Διαμονή στην Αλόννησο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register