Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στα Ψαρά

Αντίψαρα

Η βιοποικιλότητα των Ψαρών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική και πλούσια όσον αφορά στη χλωρίδα αλλά και στην πανίδα.
Στη χλωρίδα του νησιού συναντάμε τυπικά μεσογειακά οικοσυστήματα. Με βάση τη βροχομετρική διαβάθμιση έχουν αναπτυχθεί κυρίως δυο βασικές μορφές, με διαφορετικούς μηχανισμούς προσαρμογής, κυρίως στην καλοκαιρινή ξηρασία.

Σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από τα Ψαρά βρίσκονται τα Αντίψαρα, γεμάτα αγριοκούνελα και λαγούς, με βραχώδεις απότομες ακτές όπου φωλιάζουν τεράστιες χελώνες και επιθετικές φώκιες.

Το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από το λιμάνι των Ψαρών φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του (περιοχή Natura 2000), προσφέροντας καταφύγιο σε σπάνια θαλασσοπούλια και αναπαραγόμενα και διαβατικά αρπακτικά.

Προσφέρουν επίσης το πλούσιο, ανθηρό θυμάρι του άγονου Αιγαίου, θησαυρούς από μυριάδες αγριολούλουδα και κάτασπρα κρινάκια της θάλασσας που ανοίγουν τα βελούδινα πέταλά τους στις ζεστές αμμουδιές αφού πέσει ο ήλιος.

Οι μέλισσες των Ψαρών γνωρίζουν πολύ καλά τον αυτοφυή παράδεισο των Αντιψάρων. Με ηρωικό θάρρος και επιμονή, οι Ψαριανές μέλισσες δε διστάζουν να εξοπλιστούν και να αντιπαλέψουν τους αντίξοους ανέμους του πορθμού που τις χωρίζει από την ευτυχία. Ο οπλισμός τους συνίσταται στην επιλογή μιας πολύ μικρής πέτρας την οποία αγκαλιάζουν με τα πόδια τους. Η μικρή στρόγγυλη πέτρα χρησιμεύει σαν έρμα καθ’ όλο τον επικίνδυνο εναέριο διάπλου. Μόλις φτάσουν στα Αντίψαρα, οι μέλισσες απορρίπτουν το πετραδάκι τους και χάνονται στον παράδεισο του θυμαριού και των αγριολούλουδων. Γεμίζουν το σώμα τους νέκταρ και σιγά σιγά βαραίνουν. Χορτασμένες και βαρύτερες, παίρνουν το δρόμο του γυρισμού χωρίς άλλο φορτίο, προσηλωμένες στη φυσική πυξίδα της μητρικής κυψέλης. Έτσι επιστρέφουν στα Ψαρά, πολλές φορές κάθε μέρα, ακάματες εργάτριες του οικογενειακού τους εργοστασίου κηρήθρας και μελιού. Η ζωή μιας μέλισσας δε διαρκεί περισσότερο από λίγους μήνες και εμπνέεται αποκλειστικά από τη χαρά της δημιουργίας.

Πηγή: Μιχάλης Μόσχος

Διαμονή στα Ψαρά: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register