Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στα Κύθηρα

Δάσος Γερακαρίου

Στα βορειοδυτικά του νησιού, συναντάμε το γραφικό χωριό Γερακάρι που στην περιοχή του βρίσκεται η μεγαλύτερη δασώδης περιοχή στα Κύθηρα. Εκτείνεται στην βόρεια-δυτική πλευρά του νησιού και αποτελείται από πεύκα, ευκαλύπτους και ντόπια θαμνώδη βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι την θάλασσα. Το δάσος αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για τα Κύθηρα, φιλοξενώντας ένα μεγάλο αριθμό χλωρίδας, μυκοχλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό των αποδημητικών πουλιών στην πορεία τους από την Πελοπόννησο προς το νότο. Ο ρόλος του στη ρύθμιση του μικροκλίματος της περιοχής είναι πολύ σημαντικός. Την περιοχή τη διασχίζουν χωματόδρομοι – ζώνες πυρός, που προσφέρονται για περπάτημα και μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Δασύλλιο Αγίου Ιωάννη στον Ποταμό

Πανέμορφο μικρό δάσος κοντά στο χωριό Ποταμός. Μέσα από αυτό περνάει ο κεντρικός δρόμος Ποταμού – Αγίας Πελαγίας.Στο δάσος υπάρχει κυκλικό περιπατητικό μονοπάτι το οποίο «αγκαλιάζει» το δάσος και στο κέντρο του βρίσκεται το Δημοτικό ανοιχτό θέατρο στο οποίο δίνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο δασάκι του Ποταμού γίνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις όπως ποδηλασία, τρέξιμο κ.α.

Λαγκάδι του Καραβά

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα  των Κυθήρων στο χωριό Καραβάς. Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό περιτριγυρισμένο από ρεματιές με πανύψηλα πλατάνια, στις οποίες ρέει ασταμάτητα άφθονο μεταλλικό νερό. Στις ρεματιές αυτές υπάρχουν πολλές πηγές, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι οι αυτές του Αμήρ Αλή και του Κεραμαρίου. Η «κοιλάδα της πορτοκαλιάς» είναι μια έκταση μέσα στο λαγκάδι, στην οποία λέγεται ότι υπήρχε μια πολύ μεγάλη πορτοκαλιά, η οποία κάθε χρονιά έδινε χιλιάδες πορτοκάλια. Πολλά τραγούδια και μαντινάδες έχουν γραφτεί για αυτή την πορτοκαλιά.Στην κοιλάδα της πορτοκαλιάς οι κάτοικοι του Καραβά έχουν φτιάξει περιβόλια, παράγοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά και βέβαια πολλές πορτοκαλιές με νοστιμότατα φρούτα. Η πρόσβαση στο λαγκάδι είναι σχετικά εύκολη αφού υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι, ενώ στην πηγή της Πορτοκαλιάς φτάνει κανείς από πλακόστρωτο στενό μονοπάτι.

Λαγκάδι Μητάτων

Τα Μητάτα, είναι ένα από τα γραφικότερα και παλιότερα χωριά των Κυθήρων που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον επισκέπτη. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψωμα και είναι τριγυρισμένο από τα λαγκάδια, του Απόγυρου, της Τσιγκούρας που συνεχίζει στου Μουντάρου, του Βοκολίου, της Γωνίας και της Σκοτεινής. Όλα αυτά τα λαγκάδια ενώνονται στους πρόποδες του Παλιόκαστρου και καταλήγουν στην εύφορη κοιλάδα της Παλαιόπολης. Από το γεφύρι ανάμεσα Μητάτα και Βιαράδικα ξεκινάει μια υπέροχη διαδρομή που καταλήγει  στη Λίμνη της Παλιόπολης. Περπατώντας μέσα από απολιθωμένα κοχύλια μπορεί κανείς να δει τη «Μαύρη Σπηλαία» και στο σπηλαιώδη ναό του Αγίου Γεωργίου και από εκεί να κατέβει στο πανέμορφο λαγκάδι της Σκοτεινής, το οποίο ενώνεται με το φαράγγι του Τσάκωνα. Αυτές οι βαθιές ρεματιές με τα μονοπάτια, τους νερόμυλους, τα περιβόλια, τις πλαγιές με την οργιαστική βλάστηση, με άφθονες μυρτιές, το έμβλημα των Μητάτων, με πορτοκαλιές, λεμονιές και πλατάνια, πραγματικοί νεραϊδότοποι, είναι πηγή ζωής για το χωριό, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος. Περπατώντας σ’ αυτή τη διαδρομή είναι συγκλονιστικό να αναλογίζεσαι ότι κάποτε ήταν βυθός θαλάσσης, όπως μαρτυρούν τα άφθονα απολιθωμένα όστρακα.

Λαγκαδιά Μυλοποτάμου

Η λαγκαδιά ξεκινάει από την τοποθεσία του καταρράκτη της Νεράιδας και φτάνει μέχρι την παραλία Καλάμι όπου υπάρχει και η απόληξή του στην θάλασσα. Σε όλη την διαδρομή της υπάρχει τρεχούμενο νερό, βάθρες με καταρράκτες, πλατάνια και πολύ πλούσια βλάστηση. Στο παρελθόν το άφθονο τρεχούμενο νερό έκανε την περιοχή τόπο εκμετάλλευσης του, με την ύπαρξη εκεί μεγάλου αριθμού νερόμυλων και γεωργικής εκμετάλλευσης όπως περιβολιών, λιόφυτων κ.λ.π. Αυτό πρόσφερε στο Μυλοπόταμο οικονομική ευμάρεια, αυτάρκεια και πληθυσμό που αριθμούσε τα 1200 άτομα, καθιστώντας το ουσιαστικά κεφαλοχώρι. Στις μέρες μας η περιοχή καταφέρνει και πάλι να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ανθρώπινης δραστηριότητας, για τουριστικούς λόγους αυτή τη φορά, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλους. Πολλοί περιπατητές επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου την περιοχή καθώς υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Πράσινη Λίμνη

Από την παραλία Λιμνιώνας ξεκινάει το μονοπάτι για την Πράσινη Λίμνη. Πρόκειται για μια μεγάλη εσοχή στο βράχο στην οποία με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους η θάλασσα εισχωρεί και δημιουργεί μια υπέροχη μικρή λίμνη σε σχήμα καρδιάς η οποία προσφέρεται για κολύμβηση. Η διάρκεια της πεζοπορίας από τον Λημνιώνα είναι περίπου 30 λεπτά, ενώ τα τελευταία 10 λεπτά το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό και το έδαφος βραχώδες. Η συγκεκριμένη εσοχή, (βάθρα), δεν είναι εύκολα ορατή από τη θάλασσα καθώς βρίσκεται ψηλότερα από την επιφάνειά της.

Σπήλαιο Αγίας Πελαγίας στη Φελωτή

Ένας από τους σπηλαιώδεις ναούς των Κυθήρων. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια των Κυθήρων, κάτω από το βουνό της Αγίας Ελέσας. Ο δρόμος προς την περιοχή ξεκινά λίγο πριν την είσοδο στη Χώρα, ενώ η πρόσβαση στο ναό είναι σχετικά εύκολη. Είναι ένας από τους τρεις ναούς, που είναι αφιερωμένοι στην Αγία αυτή στα Κύθηρα, της οποίας οι ναοί ήταν πάντα κοντά στη θάλασσα. Ο ναός καταλαμβάνει τη μισή έκταση του σπηλαίου, από την οροφή του οποίου στάζει νερό που συγκεντρώνεται σε πήλινες λεκάνες. Ο ναός μαρτυρείται το 1669 σε σχετική απογραφή και γιορτάζει το Μάϊο και τον Οκτώβριο. Κοντά στο εκκλησάκι είναι οι τοποθεσίες Κακόπλακα, Λουλούδι και Κάτεργο με τις φυσικές γούρνες όπου οι αλατσάδες μαζεύουν το περίφημο αλάτι των Κυθήρων κατά την περίοδο της συγκομιδής. Στη γιορτή της Αγίας παλιότερα συνέρρεε  από το προηγούμενο βράδυ μεγάλος αριθμός κατοίκων κυρίως από το χωριό Δρυμώνας, αλλά και τους γύρω οικισμούς και γινόταν ολονύκτιο πανηγύρι. Αργότερα την παράδοση της πανήγυρης του ναού συνέχισαν και οι κάτοικοι από τη Χώρα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο, δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και έχει μόνο φυσικό φωτισμό. Είναι προσβάσιμο από τη Χώρα των Κυθήρων με ασφαλτόδρομο και μετά με χωματόδρομο.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία

Όμορφο μικρό σπήλαιο που βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει τον Ποταμό με την Αγία Πελαγία, στον οποίο κατεβαίνεις με πέτρινα σκαλοπάτια. Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στη ρεματιά και την πηγή της Γάλανης. Έχει έκταση 120 περίπου τετραγωνικά μέτρα και έχει όμορφο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη μέση του σπηλαίου υπάρχει ένα μικρό θυσιαστήριο με την εικόνα της Αγίας Σοφίας. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε το 1954 από τον κορυφαίο Κυθήριο σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο αλλά δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και έχει μόνο φυσικό φωτισμό. Είναι προσβάσιμο από τον κεντρικό δρόμο Ποταμού – Αγίας Πελαγίας με εύκολο μικρό μονοπάτι.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου

Βρίσκεται μέσα σε μια όμορφη ρεματιά, στο δρόμο Καλάμου-Καψαλίου αφού στρίψει κανείς στη διασταύρωση προς τον οικισμό Σπηλίες. Πλησιάζοντας την είσοδο του σπηλαίου θα αντικρίσετε το ναό της Αγίας Σοφίας. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι, σε πολύ καλή κατάσταση το οποίο ουσιαστικά είναι και η είσοδος της σπηλιάς. Εντυπωσιάζει η τεράστια εσοχή της σπηλιάς. Το σπήλαιο δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και έχει μόνο φυσικό φωτισμό. Είναι προσβάσιμο από τον οικισμό Σπηλιές με τσιμεντόδρομο.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Είναι το μόνο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο των Κυθήρων το οποίο λειτουργεί με ξενάγηση. Βρίσκεται σε μια απόκρημνη περιοχή δυτικά των Κυθήρων, 60 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Κάποτε ήταν ιερό των νυμφών και μετέπειτα λατρευτικός χώρος στα χριστιανικά χρόνια. Με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου το 1955 εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και χαρτογραφήθηκε. Το σπήλαιο έχει συνολική έκταση 2.000 τετρ. μέτρα. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες προσφέρουν θέαμα μοναδικό με τη χρωματική τους ποικιλία, σε αποχρώσεις του κόκκινου, του άσπρου και του μαύρου. Η ονομασία του σπηλαίου παραπέμπει στη λατρεία της Αγίας Σοφίας. Εντός του σπηλαίου βρίσκεται το εκκλησάκι της ομώνυμης Αγίας. Επίσης ο προθάλαμος της σπηλιάς κοσμείται από ένα κτιστό τέμπλο με σημαντικότατες αγιογραφίες-διατηρημένες σε εξαιρετική κατάσταση, που σύμφωνα με την τεχνοτροπία τους χρονολογούνται στο 13ο αιώνα μ.Χ. Το σπήλαιο είναι μερικώς διευθετημένο, ενώ διατηρεί τα πρωτογενή του χαρακτηριστικά. Το εσωτερικό του σπηλαίου Αγίας Σοφίας προκαλεί αμέσως την προσοχή το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο Πολύμορφος σταλακτικός διάκοσμος είναι εξαιρετικός με τα θαυμάσια λιθομορφικά συμπλέγματα. Υπάρχουν εντυπωσιακές χρωματικές εναλλαγές του μαύρου, του άσπρου και του κόκκινου που οφείλονται στην χημική σύσταση των πετρωμάτων της περιοχής. Οι αίθουσές του γενικά μπορούν να χαρακτηριστούν στην πλειοψηφία τους ευρύχωρες και το ύψος τους σε μερικά σημεία φθάνει τα επτά μέτρα.

Σπήλαιο Παναγίας Ορφανής

Ουσιαστικά είναι σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στην Παναγία της Ορφανής. Βρίσκεται στο φαράγγι του Μυλοποτάμου πλησίον της παραλίας Καλάμι. Το σημείο είμαι πανέμορφο με το ναό χτισμένο ουσιαστικά πάνω στο βράχο της σπηλιάς. Μέσα στη σπηλιά, που για να την επισκεφτείς πρέπει να μπεις μέσα στο χώρο του Ναού, υπάρχουν σταλακτίτες και εντυπωσιακή οροφή. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Μυλοπόταμος με ασφαλτόδρομο.

Σπήλαιο Χουστής Διακοφτιού

Βρίσκεται ανατολικά του Διακοφτίου. Στις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν εδώ βρέθηκαν στοιχεία ύπαρξης ανθρώπινης ζωής από το 3.800 π.Χ. Η πολλαπλή και πολυετής χρήση του σπηλαίου από τους ανθρώπους φαίνεται και από ευρήματα κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκαν εδώ. Πιθανολογείται ότι το σπήλαιο αυτό λειτούργησε και σαν ιερό. Η είσοδός του είναι λαξευμένη στην πέτρα και τα σκαλιά που δημιουργούνται, κατεβαίνουν προς το δάπεδο. Το σπήλαιο δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και έχει μόνο φυσικό φωτισμό. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από το χωριό Διακόφτι με εύκολο χωμάτινο μονοπάτι.

Θαλασσοσπηλιά Χύτρας

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της βραχονησίδας Χύτρα ή Αυγό σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Καψαλίου. Είναι μια υπέροχη θαλάσσια σπηλιά με χρώματα που μαγεύουν έξω και μέσα στο βυθό, που θυμίζει πισίνα. Τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας δημιουργούν μοναδικούς χρωματισμούς. Στο βάθος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Στη βραχονησίδα φύεται η «Σεμπρεβίβα», το λουλούδι της αιώνιας αγάπης που σημαίνει «ζωή για πάντα» και φωλιάζουν οι μαυροπετρίτες, ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος γερακιού. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη σπηλιά με καραβάκι που κάνει καθημερινά δρομολόγια και αναχωρεί από το Καψάλι τους καλοκαιρινούς μήνες ή με ιδιωτικό σκάφος.

Φαράγγι Παλαιόχωρας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια των Κυθήρων είναι αυτό της Παλαιόχωρας, ή Κακιάς Λαγκάδας. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο μικρότερα φαράγγια τα οποία ενώνονται στο σημείο που βρίσκεται η Μεσαιωνική Καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας και συνεχίζουν ως ένα, μέχρι και την απόληξή του ανατολικά της Αγίας Πελαγίας στην παραλία Λίμνη από την οποία έκανε της εισβολή του στην πόλη ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Για να κατεβεί κάποιος το φαράγγι υπάρχουν δύο τρόποι: α) Ακολουθώντας την κοίτη του μικρού φαραγγιού από το χωριό Τριφυλιάνικα και β) από το μονοπάτι που ξεκινάει στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας το οποίο οδηγεί μέσα στην κοίτη του φαραγγιού. Στο φαράγγι, το οποίο διαθέτει μεγάλα κάθετα τοιχώματα, βρίσκονται  πέτρινες κατασκευές που δηλώνουν τις οχυρωματικές εργασίες των κατοίκων της Παλαιοχώρας. Η προσπέλαση του φαραγγιού που διαρκεί περίπου 2 ώρες είναι σχετικά δύσκολη και χρειάζεται να διαθέτει κανείς κατάλληλο εξοπλισμό. Σε δύο σημεία χρειάζεται σχοινί. Το χειμώνα σε πολλά σημεία τα νερά σχηματίζουν μικρές λίμνες. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου το φαράγγι είναι σχεδόν στεγνό και στο τέλος της διαδρομής πριν την παραλία, σχηματίζεται μια μικρή λίμνη με γλυκό νερό.

Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Διαμονή στα Κύθηρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register