Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κουφονήσια

Η φύση στα Κουφονήσια

Η φύση στα Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Άνω (ή Επάνω ή Απάνω) και το Κάτω Κουφονήσι (έκτασης 5,7 και 4,4 τ. χλμ. αντίστοιχα). Είναι και τα δύο ενταγμένα στο δίκτυο Φύση (Natura) 2000, και διαθέτουν ποικιλόμορφες ακτές από μαλακό πωρόλιθο, που έχουν διαβρωθεί από τη θάλασσα και τη βροχή και σχηματίζουν εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το έδαφος τους ομαλό και πετρώδες, έχει χαμηλή βλάστηση που στο ανατολικό τμήμα του Απάνω Κουφονησιού γίνεται πυκνότερη. Σύμφωνα με μια άποψη, το σημερινό τους όνομα οφείλεται στα κοιλώματα και στις σπηλιές των ακτών τους, που παλιότερα φάνταζαν τεράστιες στα μάτια των κουρσάρων, και τους έκαναν να πιστεύουν ότι τα νησιά είναι «κούφια». Στις μέρες μας αυτοί οι γεωλογικοί σχηματισμοί, άλλοτε παιχνιδιάρικοι και άλλοτε αγριωποί, αποτελούν φυσικά αξιοθέατα που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε μαγευτικές παραλίες και εντυπωσιάζουν.

Γάλα ή Τρυπητή

Κουφονήσια

Η Γάλα ή Τρυπητή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στη χερσόνησο του Πορί, στην αριστερή πλευρά της παραλίας, εκεί που είναι και οι σπηλιές του Ξυλομπάτη. Πρόκειται για ένα φυσικό πέρασμα (τρύπα) μέσα από τα βράχια, που δημιουργεί μια μίνι πισίνα με βότσαλα και ένα μικρό άνοιγμα που οδηγεί στη θάλασσα. Η ονομασία της προέρχεται από την απόχρωση που έχουν τα νερά, λόγω της σκόνης που πέφτει από τα τοιχώματα των γύρω βράχων.
Πρόσβαση: Με τα πόδια με μονοπάτι ή με σκάφος. (Πηγή photo: google maps)

Λίμνη ή Πισίνα

Κουφονήσια

Η Λίμνη ή Πισίνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στις παραλίες Πλατιά Πούντα και Πορί, με θέα την Κέρο. Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα σε βράχο, που γεμίζει με θαλασσινό νερό και δημιουργεί μια μικρή πανέμορφη φυσική πισίνα. Πολλοί επισκέπτες την προτιμούν για βουτιές, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στον πυθμένα.
Πρόσβαση: Με τα πόδια με μονοπάτι ή με σκάφος. (Πηγή photo: google maps)

Θαλάσσιες Σπηλιές

Οι θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στη χερσόνησο της παραλίας Πορί. Πρόκειται για ένα φυσικό αξιοθέατο με γεωλογικούς σχηματισμούς από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπηλιές με μικρές παραλίες που μοιάζουν με πισίνες.

Μάτι του Διαβόλου

Κουφονήσια

Το Μάτι του Διαβόλου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στη δεξιά πλευρά του κόλπου Πορί και αριστερά της Λίμνης. Πρόκειται για μια μικρή σπηλιά στα βράχια με μια τρύπα στο εσωτερικό της. Αν έχει κύμα, τα νερά μπαίνουν με ορμή μέσα στο πάτωμα της σπηλιάς και δημιουργεί μια φυσική πισίνα σε ένα μέρος της. Η είσοδός της δεν είναι ορατή από το μονοπάτι και επειδή είναι χαμηλή θα πρέπει να μπείτε σκυφτοί.
Πρόσβαση: Με σκάφος ή με τα πόδια από το μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τη νότια ακτογραμμή του νησιού. (Πηγή photo: google maps)

Σπηλιές του Ξυλομπάτη

Κουφονήσια

Οι Σπηλιές του Ξυλομπάτη βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στον ομώνυμο όρμο, πίσω ή βόρεια από την παραλία Πορί. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές. Ο όρμος Ξυλομπάτης που φιλοξενεί δύο εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές με εντυπωσιακό βυθό. Η πρώτη είναι μακρόστενη και διαμπερής, ενώ η δεύτερη έχει μια μικρή παραλία στο εσωτερικό της και είναι ιδανική για χαλάρωση.
Πρόσβαση: Με σκάφος ή με τα πόδια από το μονοπάτι που περνάει παράλληλα από τη νότια ακτογραμμή του νησιού. Αν τα βορεινά μποφόρ είναι λίγο αυξημένα η πρόσβαση στις σπηλιές γίνεται δύσκολη. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register