Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η ιστορία της μπύρας

Η μπύρα, σύμφωνα με ευρήματα, αποτελεί το πιο αρχαίο αλκοολούχο ποτό που η ιστορία της χάνεται στους νεολιθικούς χρόνους. Η εμφάνισή της ήρθε παράλληλα με την εξέλιξη του πολιτισμού, όταν οι άνθρωποι, προκειμένου να επιβιώσουν, λειτουργούσαν σαν ομάδα. Έχει τις ρίζες της στους αρχαίους Σουμέριους της Μεσοποταμίας ήδη από το 3.000 π.Χ.

Ακολούθησαν οι Ινδιάνοι και οι Κινέζοι που έφτιαξαν για πρώτη φορά μπύρα με ρύζι και ήταν από τους πρώτους ζυθοποιούς. Αργότερα οι Αιγύπτιοι, με την υποστήριξη του Φαραώ, που πίστευε στην θεϊκή προέλευση και την υπερφυσική δύναμη της μπύρας, ανέπτυξαν την παραγωγή σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τις εξαγωγές στα γειτονικά κράτη και στην Ευρώπη. Οι Ρωμαίοι την διέδωσαν στις χώρες της Ευρώπης, με δικές του πρώτες ύλες.

Κατά το Μεσαίωνα οι ζυθοποιίες ως εξειδικευμένα εργαστήρια και εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας εμφανίσθηκαν μόνο όταν Μοναστήρια και άλλα χριστιανικοί θεσμοί και ιδρύματα άρχισαν να παράγουν μπύρα, όχι μόνο για τη δική τους κατανάλωση, αλλά κυρίως ως μέσο πληρωμής. Κατά τη βιομηχανική επανάσταση, η παραγωγή από τους μικροπαραγωγούς πέρασε στη βιομηχανία και έδωσε την τελική εξέλιξή της.

Σύμφωνα με άρθρο της κυρίας Σουλτάνας-Μαρίας Βαλαμώτη, Αν. Καθηγήτριας του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπύρας στην προϊστορική Ελλάδα.

Η ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα

Αν και στην αρχαία Ελλάδα, η μπύρα ήταν αρκετά διαδεδομένη στα λαϊκά στρώματα, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας (βαρβαρικό) από το κρασί.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η διαδικασία της ζυθοποιΐας βελτιώθηκε σημαντικά, γιατί ανακαλύφθηκε η τεχνητή ψύξη και ξεκίνησε επίσης και η εμπορία της εμφιαλωμένης μπύρας. Η εξοικείωση των Ελλήνων με τη μπύρα, έγινε την εποχή του βασιλιά Όθωνα, που μαζί με τους Βαυαρούς εισήγαγαν μπύρα από την Βαυαρία.

Ο Von Zentner, o πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών που παρακολούθησε την περίοδο της πρωτογενούς ανάπτυξης της Ελλάδας, για τον κλάδο της ζυθοποιίας, αναφέρει ότι το πρώτον ζυθοποιείο στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1840 στην Αθήνα χάρη των Γερμανών που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό. Αναφέρει επίσης ότι το 1885 υπήρχανε 7 ζυθοποιεία που παρήγαν 400 – 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 – 350.000 δρχ.

Από το 1906 λειτουργούσε στην Ελλάδα βυνοποιείο, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να εισάγονται πρώτες ύλες από το εξωτερικό για την παραγωγή μπύρας.

Το 1864 ιδρύεται στην Αθήνα το 1ο εργοστάσιο ζυθοποιίας του Ιωάννη Γ. Φιξ. Το 1890 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η ζυθοποιία «Όλυμπος» και το 1090 η ζυθοποιία «Νάουσα». Από το 1963 τελειώνει το μονοπώλιο των 100 ετών  της μπύρας που είχε εγκαθιδρυθεί επί Όθωνα και παραχωρηθεί στον Φιξ και στην αγορά εμφανιστήκαν πολλές εταιρίες ξένων συμφερόντων με ξένα σήματα.

Το 1996 ιδρύεται η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε  που ξεκινάει την παραγωγή της πρώτης ελληνικής μπύρας με ελληνικό σήμα στην Ελλάδα, τη μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ.

 

You don't have permission to register