Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ημεροβίγλι Σαντορίνη

Ημεροβίγλι στη Σαντορίνη

Το πιο ψηλό χωριό της Σαντορίνης με υπέροχη θέα στην καλντέρα

Το Ημεροβίγλι βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σαντορίνης, χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας, σε υψόμετρο 500 μέτρων, πολύ κοντά στα Φηρά, με θέα τα νησιά του ηφαιστείου και τη Θηρασιά. Η εξαιρετική θέα του στη Καλντέρα δικαιολογεί πλήρως το όνομα που του δόθηκε ως «μπαλκόνι της Σαντορίνης» και είναι μια από τις περιοχές που έχουν την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα στο νησί.

Στο Ημεροβίγλι υπήρχε ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού που ονομαζόταν «Σκάρος». Ήταν ο πιο παλιός και ίσως ο πιο σημαντικός από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης, αλλά σήμερα είναι ο μόνος που δεν σώζεται σχεδόν τίποτα που να θυμίζει τη μεσαιωνική του αίγλη. Ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης επί επτά σχεδόν αιώνες, μέχρι τον 18ο αιώνα και η κατοικία του ενετού άρχοντα του νησιού.

Το καστέλι του Σκάρου χτίστηκε επί ενετοκρατίας, από τον Ενετό Giacomo Barozzi μεταξύ του 1205 και 1230 και ήταν γνωστό και ως «Επάνω Κάστρο» ή «La Roka» Οι κάτοικοί του ήταν γνωστοί σαν Καστρινοί. Αναπτύχθηκε γρήγορα κατά μήκος του χείλους της Καλντέρας και η οχύρωσή του προσέφερε ικανοποιητική προστασία από τους πειρατές. Άλλωστε δεν κυριεύτηκε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας. Από εκεί ξεκινούσε ένα σύμπλεγμα στενών μονοπατιών ακολουθώντας τις φυσικές πλαγιές του εδάφους. Αυτό αποτελούσε το δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού. Γύρω υπήρχαν τα σπίτια των ευγενών, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, ακόμα και μοναστήρια, ενώ ο βράχος ήταν τόσο πυκνοκατοικημένος που υπολογίζεται πως εκεί βρίσκονταν περί τα 200 περίπου σπίτια.

Μετά το σεισμό του 1956, μεγάλο μέρος του χωριού και οι περισσότερες εκκλησίες καταστράφηκαν και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που βρίσκονταν στην άκρη του λόφου. Στη δεκαετία του 1970 οι άνθρωποι επέστρεψαν και άρχισαν να αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους, με έμφαση στην κυκλαδίτικη και ειδικά τη θηραϊκή αρχιτεκτονική.

Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι που το τελευταίο κομμάτι του είναι επικίνδυνο. Η ονομασία του πιθανά να προέρχεται από τις λέξεις ημέρα και βίγλα, που στα Λατινικά σημαίνει κάνω σκοπός, από την ύπαρξη μικρού πύργου στη θέση του σημερινού οικισμού, που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο ημέρας, για την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων του νησιού, για την εμφάνιση πειρατών από την πλευρά του Έξω Γιαλού.

Το Ημεροβίγλι έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι και περιορισμοί ως προς τη δόμηση. Εμβληματικά ασβεστωμένα σπίτια με θόλους, σπιτάκια υπόσκαφα στο βράχο, στενά ελικοειδή λιθόστρωτα δρομάκια, προκαλούν τον θαυμασμό κάθε επισκέπτη.

Στο Ημεροβίγλι υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες και πανέμορφα ξωκλήσια που στολίζουν το χωριό, άλλα ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια και άλλα χτισμένα στα βράχια της καλντέρας.

Η Αγία Θεοδοσία, προστάτιδας των κάστρων, που έχει τις ρίζες της στην Αγία Θεοδοσία της Κωνσταντινούπολης και την άλωση της πόλης.

Ο Άγιος Γεώργιος μέσα στο χωριό, με εκπληκτική θέα σε όλη την καλντέρα.

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, γνωστό και ως «Αη Γιάννης Κατηφόρης» βρίσκεται στο μονοπάτι που οδηγεί στον Σκάρο και ξαναχτίστηκε το 1966.

Η εκκλησία της Ανάστασης μέσα στο χωριό, με το γαλάζιο τρούλο, φιγουράρει σε πολλές φωτογραφίες της Σαντορίνης και πολλά ζευγάρια το επιλέγουν για το γάμο τους.

Στο Ημεροβίγλι μπορείτε να δείτε επίσης τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο στο κέντρο του χωριού, την Παναγία Θεοσκέπαστη που είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου του Σκάρου, την Παναγιά του Καλού στην ομώνυμη συνοικία, την Παναγία τη Μαλτέζα ή ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, μέσα στον οικισμό, κοντά στην κεντρική πλατεία με το μνημείο του πολέμου, που ονομάστηκε έτσι γιατί η εικόνα της βρέθηκε στη Μάλτα. Το παλιό οικοδόμημα του 19ου αιώνα, καταστράφηκε από το σεισμό του 1956 και στη θέση του κατασκευάστηκε το 1972 νέος ναός, με εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και στο Ημεροβίγλι βρίσκεται και το γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που ιδρύθηκε το 1651 και φιλοξενεί μια περίφημη βυζαντινή εικόνα. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Παντελεήμονα και στη Ζωοδόχο Πηγή.

Σήμερα το Ημεροβίγλι αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά σημεία της Σαντορίνης, με υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, που υποδέχονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από τα πέρατα του κόσμου.

Το Ημεροβίγλι συνδέεται καθημερινά με τα υπόλοιπα χωριά με τη δημοτική συγκοινωνία και επειδή βρίσκεται στο μέσο περίπου του νησιού, αποτελεί ιδανικό σημείο «αφετηρίας» για να γνωρίσει κανείς ολόκληρη τη Σαντορίνη. Το Ημεροβίγλι πέρα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ενώνεται με την πρωτεύουσα τα Φηρά και με παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνάει από τον οικισμό Φηροστεφάνι, με απέραντη θέα στο μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register