Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Εμπορειό Σαντορίνη

Εμπορειό στη Σαντορίνη

Το χωριό με το πιο όμορφο καστέλι

Το Εμπορειό στη Σαντορίνη ή Εμπορείο ή Νημποριός είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στους πρόποδες του όρους Προφήτη Ηλία.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από την λέξη εμπόριο, είτε γιατί εδώ γινόταν η αγοραπωλησία όλων των εμπορευμάτων , είτε ότι στην περιοχή υπήρχε το εμπορικό λιμάνι της Αρχαίας Ελευσίνας. Άλλη θεωρία λέει ότι το όνομα προέρχεται από τις λέξεις νέο και μπούργκ (Γαλλικά Bourg = μεσαιωνικό οχυρωμένο χωριό) και σήμαινε νέο χωριό.

Το καστέλι του Εμπορείου είναι ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο. Χτίστηκε γύρω στο 1450 επί ενετοκρατίας και αποτελούσε το πιο «εμπορικό» από τα καστέλια, μιας και εδώ λειτουργούσε η αγορά του νησιού και γινόταν η διακίνηση των προϊόντων. Πολλά από τα κτίσματά του έχουν αναπαλαιωθεί από τους ιδιοκτήτες του και κατοικούνται, ενώ διατηρούνται ακόμα πολλές από τις εκκλησίες του.

Χαρακτηριστικό του είναι τα σπίτια που είναι χτισμένα σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο, σε περιμετρική διάταξη, με παράθυρα και εισόδους από την εσωτερική μεριά του οικισμού, με στενοσόκακα, καμαροσκέπαστα μονοπάτια, μυστικά περάσματα, αδιέξοδα και υπόγεια. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές γραφικές εκκλησίες και σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν αναστηλωθεί από τους ιδιοκτήτες. Μετά το τέλος της εποχής της πειρατείας, ο οικισμός επεκτάθηκε μεταγενέστερα έξω από τον οχυρωματικό περίβολο.

Το Εμπορείο έχει πολλά καταστήματα για τις ανάγκες των επισκεπτών, ταβέρνες και εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες που ορισμένα είναι μέσα σε παραδοσιακά υπόσκαφα σπίτια.

Αξιοθέατα είναι ο Πύργος του Γουλά, που χτίστηκε την περίοδο της ενετοκρατίας για να προφυλάσσει τους φεουδάρχες από τις επιδρομές. Στο λόφο του Γαβρίλου υπάρχουν οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα, που αποτελεί αρχαιολογική ζώνη λόγω των βυζαντινών ερειπίων.

Το Εμπορειό έχει αρκετές διάσπαρτες ασβεστωμένες ορθόδοξες εκκλησίες  με μπλε τρούλους και περίτεχνα καμπαναριά.

  • Η Αγία Θεοδοσία έξω από την είσοδο του καστελίου.
  • Ο Άγιος Νικόλαος του Μαρμαρίτη στην είσοδο του χωριού από Φηρά, που από τα πελεκητά μάρμαρα της κατασκευής του φαίνεται ότι έχει χτιστεί πάνω σε ταφικό μνημείο του 3ου αιώνα π.Χ.
  • Η Παναγία Μεσσανή ή η Παλιά Παναγιά είναι η δεύτερη πιο σημαντική εκκλησία του νησιού μέσα στο καστέλι, χτισμένη πιθανότατα το 16ο αιώνα, με το πια όμορφα καμπαναριά του νησιού, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και το βοτσαλωτό δάπεδο.
  • Το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία ή Προφήτης Ηλίας ο χαμηλός, στην κορυφή του λόφου του Γαβρίλου, σε αντίθεση με το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είναι ο υψηλός.

Κοντινές παραλίες είναι του Περίβολου, της Περίσσας και της Βλυχάδας.

Παλαιότερα στο χωριό εργαζόταν ο άνθρωπος με το φανάρι, που ξεκινούσε μέσα στη νύχτα για να ξυπνήσει τους ψαράδες, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register