Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ελικώνας Βοιωτία

Ελικώνας στη Βοιωτία

Ένας παρθένος, βουνίσιος προορισμός

Ο Ελικώνας στη Βοιωτία ή Ζέρικα είναι το πιο ορεινό χωριό του ομώνυμου όρους. Μπορεί να το ακούσεις και ως Ζερίκι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων λίγο κάτω από τις κορυφές και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο κυρίως από έλατα αλλά και δρυς. Στην άκρη του δημιουργείται ένα κοίλωμα που το χειμώνα γεμίζει με νερό και σχηματίζεται μια λίμνη.

Ο μύθος λέει πως στον Ελικώνα κατοικούσαν οι εννέα μούσες. Αδερφός με τον Κιθαιρώνα, μετά το τραγικό τέλος και των δύο, οι Θεοί τους μεταμόρφωσαν σε βουνά. Ένας άλλος μύθος θέλει την πηγή που καθρεφτίστηκε ο Νάρκισσος και είδε την ομορφιά του, να βρίσκεται στο ίδιο βουνό. Υπάρχει ένας βωμός αφιερωμένος στον  Ελικώνιο Δία και η πηγή Ιπποκρήνη που σήμερα λέγεται Κρύο Πηγάδι, που προκλήθηκε όταν ο Πήγασος χτύπησε την οπλή του στο έδαφος.

Οι πρώτοι του κάτοικοι ήρθαν στα μέσα του 14ου αιώνα, ήταν Αρβανίτες και ασχολήθηκαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι επισκέπτονται το χωριό τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλο το χωριό διασχίζεται από πλακοστρωμένα σοκάκια που σου επιτρέπουν να κάνεις απεριόριστες βόλτες θαυμάζοντας τα σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν ταβέρνες που μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου φτιαγμένο με ντόπια προϊόντα.

Το χειμώνα το χιόνι είναι πυκνό στην περιοχή και δίνει μια απόκοσμη όψη στο περιβάλλον και η θέα προς τη λίμνη είναι εξωπραγματική. Ενώ την άνοιξη γεμίζει ο τόπος με αγριολούλουδα που σχηματίζουν ένα απέραντο, πολύχρωμο χαλί εκεί, που μέχρι πριν λίγο, βρισκόταν η λίμνη που με τον καιρό υποχωρούν τα νερά της.

Το καλοκαίρι διοργανώνεται ένα τριήμερο φεστιβάλ στο χωριό εδώ και 38 χρόνια που σκοπό του έχει τη διάσωση του παραδοσιακού τραγουδιού και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Πηγή: Αμερίσσα

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register