Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Χαλκιδικής εκκλησίες, μοναστήρια, μονές, ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Χαλκιδικής

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Χαλκιδικής

Άγιος Δημήτριος Χαλασμού Κασσάνδρας

Χτίστηκε το 1858 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο ο οποίος καταστράφηκε το 1821, στο Χαλασμό της Κασσάνδρας, όπως και ολόκληρο το χωριό. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα και αυλή. Χτίστηκε από βορειοηπειρώτες τεχνίτες με την προσωπική βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Μεγάλη ήταν η συνδρομή του Σιμωνοπετρίτη μοναχού Φίλιππου. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με ζωγραφιστό φυτικό διάκοσμο και κοσμείται με εικόνες του 19ου αιώνα έργα του Γεωργίου Αθανασίου από την Γαλάτιστα. Στο κεντρικό κλίτος του ναού υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας έργο του 14ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κασσάνδρας)

Γέννηση της Θεοτόκου Κασσάνδρειας

Μέσα από πλακόστρωτα σοκάκια της Κασσάνδρειας της Χαλκιδικής, οδηγείται ο επισκέπτης στον κεντρικό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου, πού χτίστηκε το 1850. Στο συγκεκριμένο ναό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παλιό καμπαναριό, το γλυπτό υπέρυθρο τόξο (παλαιοχριστιανικό με ανάγλυφες παραστάσεις), που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο και προέρχεται από το τέμπλο του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ο πλούσιος διάκοσμός του, αναδεικνύοντας την ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία του ναού. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κασσάνδρας)

Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική) (Άγιο Όρος)

Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στη θέση του σημερινού Παλαιομονάστηρου ή Σκήτη Βογοροδίτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θεσσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού. Το 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά το 1497. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο. Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, άρχισε να κτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Το 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875 οπότε και ορίστηκε, οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στη Ρωσική γλώσσα. Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000. Η τράπεζα χτίστηκε το 1890 και είναι χωρητικότητας 1.000 μοναχών. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά. Από τους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμήτισσας, του Προδρόμου, του Αγίου Παντελεήμονος και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νεύσκυ. Εδώ υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Αγίου Παύλου (Άγιο Όρος)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 140 μέτρων από τη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου). Ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αι., από τον Παύλο Ξεροποταμηνό ή Ξεροποταμίτη επάνω στα ερείπια ενός μικρού κελλιού των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο είχε ιδρυθεί το 377. Η Μονή καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορες αιτίες, γι’ αυτό και τα κτίριά της χτίστηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το Καθολικό άρχισε να χτίζεται το 1839 και τελείωσε το 1844 (την ημέρα του Αγίου Γεωργίου). Μετά τις επιδρομές των Καταλανών υποβιβάζεται σε κελλί για να ξαναγίνει οριστικά Μονή στο 3ο τέταρτο του 14ου αι. Το 15ο αι. ενισχύεται οικονομικά από Σέρβους ηγεμόνες και στα Μεταβυζαντινά χρόνια από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Στη Μονή φυλάσσονται φορητές εικόνες, κειμήλια, ιερά λείψανα και ιερά σκεύη. Η βιβλιοθήκη περιέχει 494 χειρόγραφα και περίπου 12.500 έντυπα βιβλία. Ανάμεσα στα κειμήλια ξεχωρίζουν μέρος των Τίμιων Δώρων των Μάγων στο νεογέννητο Χριστό. Σήμερα διαθέτει δώδεκα παρεκκλήσια, με πιο αξιόλογο εκείνο του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες Κρητικής τέχνης (1555). Στη Μονή υπάγονται δυο Σκήτες: η Νέα Σκήτη και του Αγίου Δημητρίου του Λάκκου. Είναι κοινόβια από το 1840 και υπάρχει εγκατεστημένη αδελφότητα 30 μοναχών. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Βατοπεδίου (Άγιο Όρος)

Η Μονή χτίστηκε στο 2ο μισό του 10ου αιώνα από τρεις μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο από την Αδριανούπολη. Πρόκειται για μεγάλο μνημειακό σύνολο που περικλείεται από υψηλό τείχος και κτίρια οργανωμένα σε σχήμα τριγώνου. Μέσα στην ευρύχωρη αυλή βρίσκεται ο κεντρικός ναός, η τράπεζα σε σχήμα σταυρού και πολλά παρεκκλήσια. Στον κεντρικό ναό σώζονται τα μοναδικά εντοίχεια ψηφιδωτά που υπάρχουν στο Άγιον Όρος, ενώ οι τοιχογραφίες του είναι ζωγραφισμένες στα 1312 από τον Εμμανουήλ Πανσέληνο. Εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο δάπεδο καθώς και ο πολυέλαιος που κρέμεται από τον τρούλο ο οποίος είναι κατασκευασμένος στη Βιέννη το 1822. Εκτός από τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, η Μονή διαθέτει μεγάλο αριθμό φορητών εικόνων, χειρογράφων και ιερών σκευών μοναδικής αξίας. Από τα κειμήλια ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες: Θεοτόκου της Αντιφωνήτριας, Θεοτόκου της Εσφαγμένης, Παναγίας της Κτιτόρισσας ή Βηματαρίσσας. Εδώ επίσης φυλάσσεται η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, τεμάχια Τίμιου Ξύλου κ.α. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 1.700 χειρόγραφα και 10.000 έντυπα βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Μεγίστης Λαύρας (Άγιο Όρος)

Είναι η μεγαλύτερη και η πρώτη στην ιεραρχία Μονή του Αγίου Όρους. Χτίστηκε το 963 από τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη με χρήματα που προσέφεραν οι αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής. Για δέκα περίπου αιώνες, διατηρούσε την πρώτη θέση μεταξύ των άλλων Μονών του Αγίου Όρους, λόγω του πλούτου και των κειμηλίων που είχε στην κατοχή της (χειρόγραφα, ιστορικά έγγραφα, χρυσόβουλα, φορητές εικόνες κ.λπ.).Το Καθολικό της Μονής είναι το πρώτο που κτίστηκε στο Άγιο Όρος και συμφωνά με αυτό κατασκευάστηκαν τα Καθολικά και των άλλων Μονών. Αρχικά τιμόταν στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά σήμερα τιμάται στη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη στις 5 Ιουλίου. Εκεί υπάρχουν σπάνιες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη (1535). Το Καθολικό συμπεριλαμβάνει δύο μεγάλα παρεκκλήσια, των Αγίων Σαράντα μαρτύρων (όποου βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αθανασίου) και του Αγίου Νικολάου. Στα κειμήλια της Μονής συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων λείψανα καθώς και το ραβδί του Αγίου Αθανασίου, ο σάκκος και το στέμμα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, διάφορες πολύτιμες εικόνες, ευαγγέλια, λείψανα πολλών αγίων κ.α. στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 2.200 κώδικες (470 περγαμηνοί), 50 ειλητάρια από μεμβράνη και 10.000 έντυπα. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Γρηγορίου (Άγιο Όρος)

Η Μονή είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα, το 14ο αιώνα, στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου, ανάμεσα στις Μονές Διονύσου και Σίμωνος Πέτρα και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με χειρόγραφο κώδικα, ιδρύθηκε από τον Όσιο Γρηγόριο τον Σιναΐτη. Το Καθολικό τοιχογραφήθηκε το 1779 από τους ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο από την Καστοριά. Η Μονή διαθέτει δέκα παρεκκλήσια και τέσσερα κελλιά στις Καρυές. Ο Ρώσος περιηγητής του 18ου αι. Μπάρσκυ αναφέρει ότι η μονή ανακαινίζεται το 1500, και ότι στη μεγάλη πυρκαγιά του 1761 χάθηκαν σχεδόν όλα τα κειμήλια και τα έγγραφα που υπήρχαν εκεί. Μετά ακολουθεί μία περίοδος παρακμής, όταν με τη βοήθεια ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, η Μονή ανοικοδομείται. Μέσα στο Καθολικό της Μονής φυλάσσονται πολλά κειμήλια και εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν εκείνες του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου Γαλακτοτροφούσας και της Θεοτόκου Παντάνασσας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 297 χειρόγραφα, περίπου 4.000 βιβλία και πολλά έγγραφα. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Διονυσίου (Άγιο Όρος)

Χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από το μοναχό Διονύσιο με οικονομική ενίσχυση του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄ Κομνηνού από την Τραπεζούντα. Αρχικά ονομαζόταν «Νέα Πέτρα». Το 1535 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε εκ νέου. Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά μοναστηριακά κτίρια, στηριγμένο σε ένα βράχο που υψώνεται κατακόρυφα 80 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μέσα στη Μονή βρίσκεται και ο αμυντικός πύργος χτισμένος το 1520 και χρησιμοποιείται κατά εποχές για τη φύλαξη της πολύτιμης βιβλιοθήκης της. Έχει επίσης 15 παρεκκλήσια. Το καθολικό της Μονής τιμά το Γενέθλιο του Ιωάννη του Προδρόμου. Κτίστηκε το 1537-1547 και τοιχογραφήθηκε από το ζωγράφο Τζώρτζη, έναν από τους κύριους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής των μέσων του 16ου αιώνα. Η τράπεζα έχει τοιχογραφηθεί στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή διαθέτει μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης (κυρίως φορητών εικόνων) και χειρογράφων εικονογραφημένων. Ξεχωρίζει η εικόνα «Παναγία του Ακάθιστου», η οποία είναι κατασκευασμένη από το Ευαγγελιστή Λουκά με κερί. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 804 χειρόγραφα, 27 περγαμηνά ειλητάρια και 5.000 έντυπα βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Δοχειαρίου (Άγιο Όρος)

Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο 10ο αιώνα και ιδρυτής της είναι ο Ευθύμιος, μαθητής και συνασκητής του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο οποίος είχε την υπηρεσία του «Δοχειάρη» στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, εξ’ ου και η ονομασία Δοχειαρίου. Στην αρχή χτίστηκε στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Αργότερα από διάφορα θαύματα των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, πανηγυρίζει κάθε 8 Νοεμβρίου στη Σύναξη των Αρχαγγέλων. Στα μέσα του 16ου αιώνα (1568) χτίστηκε και εικονογραφήθηκε ο καθολικός Ναός και η τράπεζα. Οι τοιχογραφίες του Καθολικού αποδίδονται στον Κρητικό ζωγράφο Τζώρτζη. Η τοιχογράφηση της τράπεζας χρονολογείται στα 1676 και 1700. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής, όπου εκτός από τα πολύ σημαντικά ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται 441 χειρόγραφα και 3.000 έντυπα βιβλία. Σε μικρό ναό δίπλα στην τράπεζα βρίσκεται σε τοιχογραφία η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπήκοου. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Εσφιγμένου (Άγιο Όρος)

Ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αι., ενώ κατά την παράδοση χτίστηκε τον 5ο αι., από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ και την αδελφή του Πουλχερία. Λεηλατήθηκε από τους Αγαρηνούς πειρατές πολλές φορές, αλλά στις επιθέσεις του 1533 και 1634 καταστράφηκε ολοσχερώς. Το Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμά την Ανάληψη Του Κυρίου, χτίστηκε από τον ηγούμενο Θεοδώρητο το 1806-1810. Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι από την σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα, δώρο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ καθώς και ο λεγόμενος σταυρός της Πουλχερίας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 372 χειρόγραφα και πάνω από 6.000 βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Ιβήρων (Άγιο Όρος)

Είναι μια από τις μεγαλύτερες Μονές του Αγίου Όρους και τρίτη σε ιεραρχία. Χτίστηκε το 980 από τον Ιωάννη Τορνίκιο, τον Ίβηρα – αυλικό του ηγεμόνα της Ιβηρίας (Γεωργία) και στρατηγό του Βυζαντίου – στη θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος. Το Καθολικό χτίστηκε από τον Ίβηρα Γεώργιο Βαρασβάτζε το 1030. Το 1357 με Πατριαρχικό σιγίλιο η Μονή έγινε Ελληνική και γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά το 16ο αιώνα όπου μεγάλα ζωγραφικά έργα εκτελέστηκαν την εποχή αυτή. Στο κέντρο βρίσκεται ο κεντρικός ναός, που χρονολογείται από το 10ο αιώνα καθώς και τα δυο σημαντικά για την ιστορία τους παρεκκλήσια, της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Προδρόμου. Ο τελευταίος Ίβηρας μοναχός κοιμήθηκε το 1955. Σήμερα στη Μονή Ιβήρων, ο υπολογισμός της ώρας γίνεται με το Χαλδαϊκό σύστημα που έχει σα βάση την ανατολή του ηλίου ενώ στις υπόλοιπες Μονές του Αγίου Ορούς, χρησιμοποιείται το Βυζαντινό σύστημα που έχει σα βάση την δύση του ηλίου. Δηλαδή όταν ο ήλιος ανατέλλει, η ώρα για τη Μονή Ιβήρων είναι 00:00. Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου – Κοίμηση της Θεοτόκου – (28η Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο). Η βιβλιοθήκη της Μονής έχει 2.000 χειρόγραφα και 15 ειλητάρια καθώς και 15.000 έντυπα. Σημαντικότερο κειμήλιο είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Καρακάλου (Άγιο Όρος)

Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, σε υψόμετρο 200 μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Καρακάλα, υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές. Το Καθολικό, το οποίο χτίστηκε από το 1548 ως το 1563 και τοιχογραφήθηκε το 1716, τιμάται στο όνομα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου. Η Μονή διαθέτει επτά παρεκκλήσια, τέσσερα κελλιά στις Καρυές και δέκα τέσσερα στο δάσος Β.Δ. από αυτήν. Το 13ο αι. ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β’ και Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Το 16ο αι. καταστρέφεται εντελώς και ξαναχτίζεται χάρη στην ενίσχυση των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες, ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 279 χειρόγραφα και 2.500 περίπου βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Κουτλουμουσίου (Άγιο Όρος)

Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 500μ από τις Καρυές. Ιδρύθηκε το 13ο αι. από τον Κωνσταντίνο, εκχριστιανισμένο γιο του Αζζεδίν Β’, της οικογένειας Κουτλουμούς. Αργότερα καταστράφηκε και ξανά αναπτύχθηκε στα χρόνια του ηγουμένου Χαρίτωνος από την Ίμβρο. Αργότερα προσαρτηθήκαν στη Μονή Κουτλουμουσίου οι Μονές Αλυπίου, Φιλαδέλφου και Καλιάγρας. Μεγάλες πυρκαγιές αλλά και κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλές καταστροφές σε όλη τη διάρκεια της ζωής της Μονής. Το καθολικό χτίστηκε το 16ο αι. και τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Περιέχει πολλά κειμήλια (φορητές εικόνες, ιερά άμφια κ.α.) καθώς και τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται Φοβέρα Προστασία. Η τράπεζα χτίστηκε πρόσφατα (1995). Η βιβλιοθήκη διαθέτει 103 χειρόγραφα σε περγαμηνή, 650 χάρτινα και 3.500 έντυπα. Η Μονή κατοικείται από πολυάριθμη αδελφότητα που αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία, μετά την πυρκαγιά του 1981, παράλληλα με τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Κωνσταμονίτου (Άγιο Όρος)

Η μονή ιδρύθηκε περίπου τον 11ο αι. και βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ από τη θάλασσα. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε από το γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κώνστα ή από κάποιον ασκητή που καταγόταν από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας. Το 1278 κάηκε από Λατινόφρονες και ανοικοδομήθηκε με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β’. Το 1428 ξανακάηκε και ερήμωσε και το 1433 ανακαινίστηκε από τον Αρχιστράτηγο της Σερβίας Ράδιτς ο οποίος αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Ρωμανός. Το 1717 κάηκε ξανά και τότε βοήθησαν στην ανέγερση του πολλοί ηγεμόνες καθώς και η σύζυγος του Αλή Πασά, Κυρά Βασιλική. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου). Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας και της Παναγίας της Αντιφωνήτριας καθώς και η εικόνα του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Η βιβλιοθήκη έχει 110 χειρόγραφα, δύο Ευαγγέλια του 11ου αι. και πολλά έντυπα βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Ξενοφώντος (Άγιο Όρος)

Η μονή είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος. Ιδρύθηκε το 998 από τον Όσιο Ξενοφώντα από όπου και πήρε το όνομα της και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Έχει δυο Καθολικά. Το νέο Καθολικό της Μονής χτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. και εκεί βρίσκονται δύο ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου. Στο παλιό Καθολικό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου (1544) καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. Η Μονή έχει 14 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 8 είναι μέσα στο χώρο της Μονής. Πρώτη μνεία της Μονής έχουμε στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αι. Η περίοδος ακμής της διακόπτεται με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες καταστροφές διαδέχονται ανακαινίσεις και δωρεές από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Ανάμεσα στα αξιόλογα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται ένα εικονίδιο από κηρομαστίχα με παράσταση Μεταμόρφωσης, εκκλησιαστικά σκεύη καθώς και οι θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 300 περίπου χειρόγραφα, διάφορα έγγραφα και πάνω από 4.000 βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Ξηροποτάμου (Άγιο Όρος)

Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε γύρω στο 450 από την αυτοκράτειρα Πουλχερία. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, ιδρύθηκε από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμηνό. Το Καθολικό της Μονής το οποίο χτίστηκε το 1761 και τοιχογραφήθηκε το 1783 είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 40 Μαρτύρων. Στην υστεροβυζαντινή περίοδο ενισχύεται οικονομικά από τη δυναστεία των Παλαιολόγων καθώς και από Σέρβους ηγεμόνες. Μετά την πτώση του Βυζαντίου, οι τουρκικές επιδρομές καθώς και δυο μεγάλες πυρκαγιές στα 1507 και 1609, επιφέρουν βαρύτατα πλήγματα στη Μονή. Από την πλούσια συλλογή κειμηλίων ξεχωρίζουν το μεγαλύτερο στον κόσμο τεμάχιο Τίμιου Ξύλου καθώς και ο δίσκος της Πουλχερίας από στεατίτη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει γύρω στα 409 χειρόγραφα και περίπου 4.000 έντυπα βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Ιερά Μονή Ζωγράφου (Βουλγάρικη) (Άγιο Όρος)

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων, σε μια πλαγιά του Ν.Δ. μέρους της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στον ‘Άγιο Γεώργιο. Ιδρύεται, σύμφωνα με την παράδοση, το 10ο αι. στα χρόνια του Λέοντος Σοφού από τρία αδέλφια, το Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα. Αρχικά ονομαζόταν Μονή Αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου. Το 14ο αι. η Μονή καταστρέφεται από Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομείται χάρη στην ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ηγεμόνων Παραδουνάβιων χωρών. Το 1502, αφού είχε ερημωθεί, ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανο τον ΣΤ΄ τον Καλό. Παρότι στην Μονή αρχικά μόναζαν, εκτός από Βούλγαροι, Έλληνες και Σέρβοι, από το 1845 μένουν μόνο Βούλγαροι μοναχοί. Το Καθολικό χτίστηκε το 1801 και τοιχογραφήθηκε το 1817. Τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Εκτός από δυο θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και άλλες δυο της Θεοτόκου του Ακαθίστου και της Επακούουσας, η Μονή κατέχει και άλλα κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη περιέχει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία. Διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια μέσα και οκτώ έξω απ’ αυτήν. Στη Μονή ανήκουν επίσης δυο εργαστήρια στις Καρυές και το κελλί της Μεταμορφώσεως. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Παντοκράτορος (Άγιο Όρος)

Η Μονή είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα, στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αι. από το μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδελφό μέγα πριμικήριο Ιωάννη. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και έχει τοιχογραφηθεί από το Ναουσαίο αγιογράφο Ματθαίο Ιωάννη το 1854. Εκεί είναι θαμμένοι και οι δυο κτήτορες της Μονής. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η Μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Το 1773 και πρόσφατα στα 1948, έγιναν δυο μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές. Η Μονή Παντοκράτορος έχει συνολικά 15 παρεκκλήσια με σπουδαιότατο εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα κελλιά της Μονής ξεχωρίζουν του Ραβδούχου, πιθανώς του 10ου αι. και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ονομάζεται Άξιον Εστί, απ’ όπου και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Στη Μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία. Το Καθολικό διαθέτει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων. Από τα κειμήλια ξεχωρίζουν, ένας επιτάφιος, τμήμα της ασπίδας του Αγίου Μερκούριου και τεμάχια Τίμιου Ξύλου. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα Παναγιά η Γερόντισσα. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Σίμωνος Πέτρας (Άγιο Όρος)

Η επταώροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού. Ο ιδρυτής της, ο όσιος Σίμωνας, έζησε στο Άγιον Όρος στα μέσα του 14ου αι. Ο Όσιος Σίμων ονόμασε αρχικά τη Μονή «Νέα Βηθλεέμ», αργότερα όμως πήρε το σημερινό της όνομα, από τον ιδρυτή της και από την πέτρα πάνω στην οποία είναι χτισμένη. Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του περασμένου αιώνα (1891) η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξαναχτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Το Καθολικό της Μονής χτίστηκε μετά την τελευταία πυρκαγιά και δεν είναι τοιχογραφημένο. Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές. Από άποψη κειμηλίων, διαθέτει ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά, τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία. Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 60 μοναχών. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Σταυρονικήτα (Άγιο Όρος)

Είναι η μικρότερη σε κτιριακές εγκαταστάσεις και η φτωχότερη Μονή του Αγίου Όρους. Πήρε το όνομα της συμφώνα με μια μαρτυρία από δυο μοναχούς το Σταύρο και το Νικήτα οι οποίοι είχαν Κελλιά εκεί κοντά. Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ιδρύθηκε από το Νικηφόρο Σταυρονικήτα, αξιωματικό του αυτοκράτορα Ιωαννη Τσιμισκή, πιθανώς το 10ο αι. Το 1533 πουλήθηκε σαν Κελλι από τη Μονή Φιλόθεου στον Ηγούμενο Γρηγόριο με φροντίδες του οποίου και με τη συνδρομή του Πατριάρχη Ιερεμία του Α’ (1537-1545) ανοικοδομήθηκε και πάλι και ανακηρύχτηκε σε σταυροπηγιακή. Το Καθολικό χτίστηκε το 1536 και τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Είναι το μικρότερο από όλα τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Τοιχογραφήθηκε από τον αγιογράφο Θεοφάνη τον Κρητικό και το γιο του Συμεών το 1546. Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά. Η βιβλιοθήκη περιέχει 171 χειρόγραφα (τα 58 περγαμηνά), 3 ειλητάρια περγαμηνά και χιλιάδες έντυπα βιβλία. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μεταμόρφωση)

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της Χαλκιδικής βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του παραθαλάσσιου οικισμού της Μεταμόρφωσης, στην αρχή της Σιθωνίας. Το Ιερό Ησυχαστήριο ιδρύθηκε το 1977. Ο χώρος που στεγάστηκε το μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόνταν το παλιό αγιορείτικο μετόχι της Μονής Διονυσίου. Με την πάροδο του χρόνου ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κτίρια στα οποία βρίσκονται σήμερα τα κελιά των μοναχών. Τα εγκαίνια του Καθολικού έγιναν το 1981. Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια από δωρεές των πιστών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου. (Πηγή πληροφοριών: Μοναστήρια της Ελλάδας)

Μονή Φιλοθέου (Άγιο Όρος)

Ιδρύθηκε το 10ο αι. από τον Όσιο Φιλόθεο. Η μονή παλιότερα λεγόταν Μονή Φτέρης. Το Καθολικό χτίστηκε το 1746 πάνω στο παλιό που είχε πέσει και τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η τοιχογράφηση του αποπερατώθηκε το 1752 και του εξωνάρθηκα το 1765. Σε αυτή τη μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που τη ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Μέσα στη μονή υπάρχουν 6 παρεκκλήσια και έχει ως εξαρτήματα 12 κελλιά. Στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 250 χειρόγραφοι κώδικες (οι 54 είναι περγαμηνοί), 2 περγαμηνά ειλητάρια που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κ.α. εδώ μόνασε το 1728- 1760 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Μονή Χιλανδαρίου ή Χελανδαρίου (Σέρβικη) (Άγιο Όρος)

Η ιστορία της Μονής αρχίζει το 10ο αιώνα, αλλά μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και το γιό του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί και προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτιρίων. Τόσο κατά το 14ο αιώνα όσο και τους επόμενους, η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και συγκέντρωσε πλούτο και κειμήλια τόσο από αυτοκρατορικές όσο και από ιδιωτικές δωρεές. Από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες σε κειμήλια Μονές του Αγίου Όρους. Η Μονή Χελανδαρίου αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από το 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τον κεντρικό Ναό (Καθολικό) που τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπάρχουν πλήθος παρεκκλησιών, η τράπεζα και οι πτέρυγες με τα κελλιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτίρια (Ξενώνας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.). Εκτός από τον πλούτο των τοιχογραφιών (πύργος Αγίου Γεωργίου, καθολικό, παλαιά και νέα τράπεζα κ.λπ.) η Μονή διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες σλαβικών αλλά και ελληνικών χειρογράφων καθώς και 17.000 σλαβικών και 3,000 ελληνικών εντύπων βιβλίων. Επίσης έχει στην κατοχή της πλήθος κειμηλίων από τα οποία ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Τριχερούσας, της Παναγίας της Οδηγητρίας και της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης.  Πρόσφατα μεγάλο μέρος της Μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά και σήμερα ανοικοδομείται με τη συμβολή του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. (Πηγή πληροφοριών: Αθωνική Ζώνη)

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register