Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Χαλκιδικής
Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Βατοπέδι
Σε απόσταση περίπου 95 χιλιόμετρων από τη Θεσσαλονίκη, και κοντά στο χωριό Βατοπέδι Χαλκιδικής, συναντάται η μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Το Καθολικό είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Πανηγυρίζει στις 10 Νοεμβρίου στη μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και την 1 Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης, σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση.
Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής
Το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκιδικής βρίσκεται σε απόσταση 96 περίπου χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, και δύο χιλιομέτρων βόρεια του παραθαλάσσιου οικισμού της Μεταμόρφωσης Σιθωνίας. Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας. Ο καθολικός ναός του, βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Σημαντικός υπήρξε ο πνευματικός δεσμός του Ησυχαστηρίου με τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, καθώς ο κτήτορας της μονής, ο γέροντας Γρηγόριος, υπήρξε πνευματικό τέκνο του Οσίου.
Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία Χαλκιδικής
Η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πρώτη μονή στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους, βρίσκεται σε απόσταση περίπου εβδομήντα πέντε χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της Αρναίας. Τοποθετημένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, αγναντεύει το Άγιο Όρος.
Μονή Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος και ομολογητής στο Πευκοχώρι
Πρόκειται για Ιερό Ησυχαστήριο βρισκόμενο στην ορεινή πλευρά της χερσονήσου Κασσάνδρας στην ευρύτερη περιοχή του Πευκοχωρίου. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, ζώντας με εγκράτεια, αγνότητα, νηστείες, προσευχές και δοξασίες προς τον Θεό, χαριτώθηκε με ιαματικές ιδιότητες. Έτσι, μπροστά στο σκήνωμά του τυφλοί βλέπουν, παράλυτοι περπατούν, δαιμόνια φεύγουν, και πολλές άλλες ανίατες αρρώστιες ιαίνονται. Ορθόδοξοι, Αρμένιοι, Διαμαρτυρόμενοι, Τούρκοι, όλοι αδιακρίτως ζουν τα θαύματά του. Στο Ιερό Ησυχαστήριο φυλάσσεται τμήμα του σκηνώματός του, ενώ ένα ολόκληρο άφθαρτο ιερό λείψανό του φυλάσσεται στην εκκλησία του στο Προκόπι Ευβοίας.
Μονή Παναγίας Χαράς των Θλιβομένων στο Παλαιοχώρι
Ανδρική μονή βρίσκεται στα όρια του οικισμού Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, στον δρόμο που οδηγεί προς τη Μεγάλη Παναγία. Ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και τη συνοδεία αυτού, από ευλάβεια προς την Κυρία Θεοτόκο και τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Ξωκλήσι του Αγίου προϋπήρχε στο χώρο, ενώ στο μοναστήρι συναντώνται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας η «Χαρά των Θλιβομένων» και το «Ακένωτον Ποτήριον.»
Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια
Βόρεια του κόλπου της Κασσάνδρας, ενάμιση χιλιόμετρο από την κοινότητα Βατοπεδίου και τέσσερα από την Ορμύλια Χαλκιδικής, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα πατριαρχικό κοινόβιο και μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Ελλάδας, έχοντας μοναχές διαφόρων εθνοτήτων, η πλειονότητα των οποίων κατέχει ανώτατη εκπαίδευση. Ο καθολικός ναός του είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, έχοντας ψηφιδωτά δάπεδα και περίτεχνες τοιχογραφίες, όλα φιλοτεχνημένα από τις μοναχές. Η μονή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργαστήρια υφαντικής, ζωγραφικής, ιεροραφείο, ιατρείο και κτηνοτροφικές μονάδες.
Παναγία Φανερωμένη
Το πανέμορφο αυτό εξωκλήσι βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. από τη Ν. Σκιώνη και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Στο ναό φυλάσσεται εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε όρθια βάση αγάλματος. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η εικόνα έφτασε στο εξωκλήσι πλέοντας από τη Θεσσαλία. Στο εσωτερικό του ναού οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν το κείμενο της ιστορίας και των θαυμάτων της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης.