Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Φλώρινας

Άγιος Αχίλλειος

Στο μαγευτικό τοπίο της Μικρής Πρέσπας, επάνω στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, περιτριγυρισμένος από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της λίμνης, δεσπόζει ερειπωμένος ο ομώνυμος ναός, το σπουδαιότερο από τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 980 από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, για να στεγάσει το λείψανο του αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης. Όταν κατέκτησε τη Λάρισα, ο Σαμουήλ μετέφερε στην Πρέσπα το λείψανο, προκειμένου να δώσει την απαραίτητη ιερότητα στην πρωτεύουσα του νέου του κράτους και μαζί μετέφερε Λαρισαίους τεχνίτες για να οικοδομήσουν τον ναό, που έγινε έδρα του βουλγαρικού πατριαρχείου. Μετά την ανακατάληψη της περιοχής από τους Βυζαντινούς, το 1018, ο ναός εξαρτήθηκε από την αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Το 1072 λεηλατήθηκε από Αλαμάνους και Φράγκους επιδρομείς και ερημώθηκε προσωρινά αλλά συνέχισε να λειτουργεί ως επισκοπικός τουλάχιστον έως τα μέσα του 15ου αιώνα και ο χώρος γύρω του ήταν το κοιμητήριο του βυζαντινού οικισμού. Ο ναός είναι μεγάλος σε διαστάσεις και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με μεγάλο νάρθηκα που είχε πέντε εισόδους. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι από ασβεστόλιθους και το δάπεδό του είναι στρωμένο με μεγάλες ανάγλυφες ασβεστολιθικές πλάκες σε δεύτερη χρήση. Στο εσωτερικό του, τα κλίτη χωρίζονταν με δύο σειρές πεσσών, ενώ το ιερό διακρινόταν με μαρμάρινο τέμπλο. Στο διακονικό διατηρείται η λάρνακα του Αγίου Αχιλλείου και στο νότιο κλίτος του ναού έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις μαρμάρινες ταφικές λάρνακες που περιείχαν τα οστά επιφανών προσώπων και εντυπωσιακά ευρήματα, όπως ένα μεταξωτό χρυσοϋφαντό ύφασμα με απεικονίσεις αετών. Στους τοίχους του ναού διατηρήθηκαν λείψανα τοιχογραφιών του 11ου και του 12ου αιώνα. Στο ιερό διακρίνονται δώδεκα αψίδες ζωγραφισμένες με κόκκινο χρώμα, στις οποίες αναγράφονται οι έδρες επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Οι λιγοστές παραστάσεις του 12ου αιώνα, μορφές στρατιωτικών αγίων, της Παναγίας και ενός αγγέλου, έχουν αποτοιχισθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Άγιος Γερμανός

Στο κέντρο του χωριού Άγιος Γερμανός των Πρεσπών βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μνημεία της περιοχής, ο ομώνυμος βυζαντινός ναός, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 715-730. Ο ναός τοποθετείται χρονολογικά στις αρχές του 11ου αιώνα, στην περίοδο, δηλαδή, που ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος ανακατέλαβε την περιοχή. Λειτούργησε συνεχώς για πολλούς αιώνες και γνώρισε πολλές μετασκευές και ανακαινίσεις. Κάτω από το δάπεδό του έχουν αποκαλυφθεί ταφές, ίσως εκκλησιαστικών προσώπων που συνδέθηκαν με τον ναό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Σε πολύ μεταγενέστερη εποχή, το 1882, προσκολλήθηκε στον δυτικό τοίχο του η μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, επίσης αφιερωμένη στον Άγιο Γερμανό. Αρχιτεκτονικά, ο βυζαντινός ναός ανήκει στο μεταβατικό σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο με τρεις ημικυκλικές αψίδες στα ανατολικά και νάρθηκα στα δυτικά. Ο κυλινδρικός τρούλος του στηρίζεται εσωτερικά σε τέσσερις πεσσούς. Η τοιχοποιία του σχηματίζεται από σειρές λίθων που εναλλάσσονται με σειρές πλίνθων, ενώ στους αρμούς παρεμβάλλονται κεραμοπλαστικά γράμματα, χαρακτηριστικό που συναντάται και στους ναούς της Καστοριάς. Το εσωτερικό του διακοσμείται με τοιχογραφίες, που χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Από τις παλαιότερες, του 11ου αιώνα, διατηρούνται μόνο ελάχιστα σπαράγματα στο Ιερό Βήμα. Η προσωπογραφία του Αγίου Γερμανού, επάνω από την τοιχισμένη σήμερα νότια θύρα, ανάγεται στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Οι νεότερες τοιχογραφίες είναι του 1743, όταν ολόκληρος ο ναός διακοσμήθηκε με πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα.

Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας

Η νότια όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, πολύ κοντά στο τριεθνές, ήταν τόπος όπου κατέφυγαν και ασκήτευσαν μοναχοί στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή. Κατά μήκος της ακτής, μέσα στις εσοχές του βράχου, διατηρούνται μικρά ασκηταριά, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν οι βραχογραφίες που σώζονται στη χερσόνησο ακριβώς απέναντι από το χωριό Ψαράδες. Πιο κοντά στους Ψαράδες του νομού Φλώρινας βρίσκεται το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, του 13ου αιώνα, ακολουθεί το ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης του 15ου αιώνα, και αυτό της Παναγίας Ελεούσας, που οι ντόπιοι έχουν αφιερώσει στον Άγιο Πέτρο. Είναι το πιο απομακρυσμένο, αλλά και το πιο μεγάλο και αξιόλογο, διακοσμημένο με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Μονή Αγίου Αυγουστίνου

Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Φλώρινας, δίπλα στον ενοριακό ιερό Ναό της αγίας Παρασκευής και του Συνοικισμού Νεοφώτιστων. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αυγουστίνο και στις οσίες Μαρία Αιγυπτία και Συγκλιτική. Επίσης υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Παναγίας Εγγυήτριας και της Αγίας Μόνικας, μητέρας του Αγίου Αυγουστίνου. Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως κοινόβιο και γιορτάζει στις 15 Ιουνίου.

Μονή Αγίου Μάρκου

Χτισμένη στην οροσειρά του Βαρνούντος, κοντά στη Φλώρινα, η Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου αποτελεί εδώ και έναν και πλέον αιώνα τόπο συνάντησης των χριστιανών της περιοχής. Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, ενώ περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό το έργο του. Επιπλέον, στα χρόνια του Εμφυλίου που ακολούθησε, το ιστορικό αυτό μοναστήρι οδηγήθηκε σε πλήρη μαρασμό, με τις μοναχές να αποχωρούν και τη μονή να καταστρέφεται από βομβαρδισμούς. Το εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου παρέμεινε ωστόσο όρθιο. Το μοναστήρι επέστρεψε σε περίοδο ακμής, καθώς πριν από περίπου 30 χρόνια επανιδρύθηκε. Στο Καθολικό έγιναν σημαντικές εργασίες, ενώ ο περιβάλλον χώρος εναρμονίστηκε πλήρως στο φυσικό κάλλος της περιοχής. Στη Μονή φιλοξενήθηκε και πάλι γυναικεία αδελφότητα, με τις μοναχές να επιτελούν μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό πνευματικό έργο.

Διαμονή στο νομό Φλώρινας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register