Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Τρικάλων

Άγιος Νικόλαος Ασφάκας

Πρόκειται για έναν πέτρινο ναό χτισμένο στην αγκαλιά ενός ασβεστολιθικού βράχου, στο ρέμα Ασφάκας της Νότιας Πίνδου. Πάνω σε βράχο υπάρχει ζωγραφισμένη η παράσταση του Αγίου Νικολάου. Το συναντάμε στη διαδρομή από το Νεραϊδοχώρι προς την περιοχή Ασπροποτάμου, μεταξύ των χωριών Δέση και Άγιος Νικόλαος. Γιορτάζει την τελευταία Κυριακή του Μαΐου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολουθεί το «μπλότσι», φαγητό το οποίο μαγειρεύεται, σε μεγάλες κατσαρόλες από τις νοικοκυρές του χωριού, το προηγούμενο βράδυ και μοιράζεται στους παρευρισκόμενους.

Μοναστήρι Αγίου Βησσαρίωνος (Δουσίκου)

Στην κατάφυτη ανατολική πλαγιά του όρους Κόζιακας, κοντά στην κωμόπολη Πύλη, σε στρατηγικό σημείο με θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο και σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων, είναι κτισμένη η Μονή του Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Η επωνυμία του οφείλεται στο κοντινό χωριό Δούσικο, το οποίο σήμερα ονομάζεται Άγιος Βησσαρίων. Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535 επάνω στα ερείπια του παλαιότερου βυζαντινού μοναστηριού του 13ου-14ου αιώνα. Κτήτοράς της ήταν ο άγιος Βησσαρίων, μητροπολίτης Λαρίσης, με τη βοήθεια του αδελφού του, Ιγνατίου, επισκόπου Καππούας και Φαναρίου. Αργότερα, το 1557, ο τότε μητροπολίτης Λαρίσης Νεόφυτος, ανιψιός του αγίου Βησσαρίωνα, ίδρυσε το σημερινό καθολικό στη θέση του παλαιού. Η μονή εξελίχθηκε σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο, και διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και εργαστήριο αντιγραφής κωδίκων. Στη μακραίωνη ιστορία της υπέστη πολλές λεηλασίες και καταστροφές. Το 1771 λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς και το 1823 οι μοναχοί της σφαγιάστηκαν από τον Τουρκαλβανό μουσελίμη των Τρικάλων, Σούλτζια Κόρτζα. Στα νεότερα χρόνια, το 1943, βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς και λίγο αργότερα από τους Γερμανούς. Το καθολικό της μονής είναι σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο και ανήκει στον λεγόμενο «αθωνικό» τρίκογχο τύπο. Χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ότι εκτός από την ανατολική ημικυκλική κόγχη του ιερού, υπάρχουν ημικυκλικές κόγχες και στους δύο πλαϊνούς τοίχους, που ονομάζονται «χοροί», διότι εκεί στέκονται οι χοροί των ψαλτών. Στα δυτικά υπάρχει ευρύχωρος νάρθηκας, που στα μοναστήρια ονομάζεται λιτή, και εξωνάρθηκας. Στο εσωτερικό ο ναός είναι κατάγραφος, με πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα, λαμπρό δείγμα της «κρητικής» σχολής της ζωγραφικής του 16ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στο 1557 και αποδίδονται στον σημαντικό αγιογράφο Τζώρτζη ή Ζώρζη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο τεχνιτών από την Ήπειρο, κατασκευάστηκε το 1767 και επιχρυσώθηκε το 1813. Στη μονή ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα παρεκκλήσια των Εισοδίων της Θεοτόκου με τοιχογραφίες του 1675, του Τιμίου Προδρόμου με τοιχογραφίες του 1693, και των Αγίων Πάντων με τοιχογραφίες του 1746. Η μονή είναι ανδρική και εορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Βησσαρίωνος). Στη μονή ισχύει το άβατο των γυναικών, για τον εκκλησιασμό των οποίων έχει κτιστεί παρεκκλήσι έξω από τις εγκαταστάσεις της.

Μονή Αγίας Παρασκευής

Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στη θέση Τσιούκα, σε υψόμετρο 1270 μέτρων, ανάμεσα στα χωριά Νεραϊδοχώρι και Πύρρα. Χτίστηκε το 1792 από τον αρματολό Γούσιο Χατζηπέτρο, στα ερείπια του παλιότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο ρυθμός του είναι βασιλική με τρούλο. Στην περίοδο της ακμής του το μοναστήρι διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη, κτήματα και κοπάδια ενώ, φιλοξενούσε τα λείψανα του Αγίου Μόδεστου της Ιερουσαλήμ.

Μονή Βυτουμά Τρικάλων

Είναι χτισμένη στη βουνοπλαγιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο περίπου 540μ., σ’ ένα τοπίο καταπράσινο, όπου αφθονούν τα νερά και  «οργιάζει»  η βλάστηση. Από τη θέση του μοναστηριού αγναντεύεις άλλοτε προς το βουνό και άλλοτε προς τον κάμπο, ο οποίος ξανοίγεται μπροστά σου σε απέραντη έκταση και χάνεται στα βάθη του ορίζοντα. Το μοναστήρι φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επειδή οι κτήτορες ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία.

Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Λιμποχόβου

Σε απόσταση 43 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται το χωριό Παναγία ή Νέα Κουτσούφλιανη, όπου βρίσκεται η ιστορική μονή του Λιμποχόβου, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η Μονή αναφέρεται το 1336 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ. Παλαιολόγου (1328-1341) και σε σιγίλλιο του Πατριάρχη Αντωνίου Δ΄ (1339). Το παλιό μοναστήρι ήταν χτισμένο τετραγωνικά γύρω από τον σημερινό παλαιό ναό. Από τη Μονή αυτή, η οποία κάηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, σώζεται σήμερα το καθολικό, ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός, κατάγραφος εσωτερικά με ενδιαφέρον εικονογραφικό πρόγραμμα. Στο καθολικό είναι εντοιχισμένη πέτρα με χαραγμένη τη χρονολογία 1709. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι του 18ου αιώνα.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου Τρικάλων

Είναι χτισμένη στο χείλος μικρού κρημνώδους βράχου, ενώ αρχικά είχε χτισθεί σε απότομο γκρεμό και αναφέρεται σε χρυσόβουλλο του 1336 ως μετόχι της ακμάζουσας τότε μονής Ζαβλαντίων. Το παλιό καθολικό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι μονόχωρος τρίκογχος ναός. Εσωτερικά κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1650, ενώ το σημερινό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ναός αθωνίτικου τύπου, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλλο, που ανηγέρθηκε στα 1809, με ελάχιστο εναπομείναντα τοιχογραφικό διάκοσμο και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1838.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων στο νομό Τρικάλων συμπλήρωσε χίλια χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς της στον τόπο (1004-2004), γεγονός που την κατατάσσει στις παλαιότερες μονές στον ελλαδικό χώρο. Η μονή βρίσκεται στην ορεινή περιοχή των Χασίων Καλαμπάκας ανατολικά του ομώνυμου χωριού, σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων από αυτό. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι υπάγεται εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Ιδρύθηκε ως ανδρική μονή και στην ακμή της είχε πολυάριθμη αδελφότητα. Η μετατροπή της σε γυναικεία έγινε το έτος 1968. Το Καθολικό είναι σταυροειδής τετράστυλος ναός, εμπλουτισμένος με καλής ποιότητας τοιχογραφίες των αρχών του 17ου αι. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά και μέσα σε ένα απόκοσμο, άγριο τοπίο διακρίνουμε την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας. Χτισμένη στην εξοχή ενός βράχου και σε υψόμετρο 800 μ. θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Η θέα προκαλεί δέος στους επισκέπτες και κυριολεκτικά κόβει την ανάσα! Η Ιερά Μονή Σπηλιάς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, απέχει από το Μουζάκι 41 περίπου χιλιόμετρα και στη βάση της ρέει ο Πετρηλιώτικος, παραπόταμος του Αχελώου. Πήρε το όνομα «Παναγία Σπηλιάς» από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο κάτω ακριβώς από το μοναστήρι, εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τα δύσβατα χώματα της Αργιθέας διάλεξε για καταφύγιο η Παναγιά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως το Δεκαπενταύγουστο, πλημμυρίζει από χιλιάδες προσκυνητές. Αν και ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος, το μοναστήρι είναι επισκέψιμο και η άγρια ομορφιά του τοπίου των Αγράφων αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Μονή Πόρτας Παναγιάς Πύλης Τρικάλων

Σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία στην όχθη του Πορταϊκού ποταμού, κοντά στη σημερινή κωμόπολη Πύλη, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Πόρτας Παναγιάς. Είναι κτισμένος κοντά στον παλαιό ομώνυμο οικισμό, ο οποίος στον μεσαίωνα είχε την ονομασία Μεγάλαι Πύλαι ή Μεγάλη Πόρτα, λόγω της θέσης του, που αποτελούσε τη δίοδο από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με ένα σημείωμα του 1788, ο ναός ιδρύθηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, τον νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ του Δούκα. Ήταν το καθολικό μονής, που είχε κτιστεί πιθανόν στη θέση αρχαίου ιερού. Η μονή ήταν σταυροπηγιακή, διαλύθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και προσαρτήθηκε στην κοντινή Μονή του Αγίου Βησσαρίωνα (Δουσίκου). Η εκκλησία αποτελείται από δύο μέρη, τον κυρίως ναό ανατολικά και τον μεταγενέστερο εξωνάρθηκα, του 14ου αιώνα, δυτικά. Ο κυρίως ναός ανήκει στον τύπο των λεγόμενων τρίκλιτων σταυρεπίστεγων βασιλικών με εγκάρσια καμάρα, ενώ ο εξωνάρθηκας είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Η τοιχοποιία του ναού στο ανώτερο μέρος ακολουθεί το πλινθοπερίκλειστο σύστημα με πολλά κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Στο κατώτερο τμήμα της έχουν ενσωματωθεί μεγάλοι λίθοι σε δεύτερη χρήση, που σε ορισμένα σημεία διαμορφώνουν σταυρούς. Στον εξωνάρθηκα έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως λιθόπλινθοι, επίσης σε δεύτερη χρήση, ενώ στον τρούλο του, που είναι μεγάλος σε διαστάσεις, η τοιχοποιία είναι πιο φροντισμένη. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε αρχικά γλυπτός διάκοσμος, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1854 ή το 1855. Από το σύνολο αυτό σώζονται μόνο τμήματα του μαρμάρινου, αποκατεστημένου σήμερα, τέμπλου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο που αντικατέστησε το αρχικό κατασκευάστηκε το 1767, αλλά είκοσι χρόνια αργότερα πουλήθηκε στη Μονή Δουσίκου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του 13ου αιώνα με τις ολόσωμες μορφές του Χριστού και της Βρεφοκρατούσας Παναγίας (Οδηγήτρια) στους πεσσούς του τέμπλου. Στη νοτιοδυτική γωνία του ναού σώζεται η τοιχογραφία του αρκοσολίου, όπου απεικονίζεται σε μικρότερη κλίμακα ο κτήτορας του ναού, που οδηγείται από άγγελο στην Παναγία. Σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου αιώνα διατηρούνται επίσης στο Ιερό Βήμα, ενώ οι ορισμένες τοιχογραφίες στον κυρίως ναό, καθώς και αυτές του εξωνάρθηκα, χρονολογούνται στον 18ο αιώνα.

Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς Ασπροποτάμου

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα μεταβυζαντινά μνημεία του 18ου αιώνος. Ο φερώνυμος ναός, το μόνο κτίσμα που σώζεται σήμερα, με την πρωτότυπη και επιβλητική αρχιτεκτονική του και τον πλούσιο διάκοσμο, βρίσκει την θέση που αξιολογικά του αρμόζει φωλιασμένος μέσα σε ένα καταπράσινο κατάφυτο από έλατα δάσος μιας από τις ομορφότερες και επιβλητικότερες ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, τον Ασπροπόταμο. Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού υπήρξε το Καθολικό της φερώνυμης Μονής, η οποία απαντάται και ως Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης η Αγίου Νικολάου. Η Μονή αυτή βρίσκεται σε ερειπώδη κατάσταση σήμερα, λίγα μόλις μέτρα από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού. Το οικοδόμημα του ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού χαρακτηρίζεται από την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική, τις καινοτόμες εφαρμογές και την κατασκευαστική πρωτοτυπία του. Συναποτελείται από τον πολύτρουλο και πολύκογχο κυρίως ναό και τον ανακαινισμένο σήμερα νάρθηκα. Ο κυρίως ναός ακολουθεί στην κάτοψη τον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρεις ημικυκλικές αψίδες στην ανατολική πλευρά και τρεις αψίδες, ανά μακρά πλευρά, από τις οποίες οι μεσαίες είναι χοροστάσια. Ο ναός καλύπτεται με στέγη από πλάκες σχιστόλιθου πάνω από την οποία υψώνονται 12 τρούλοι και τρουλίσκοι κτιστοί. Στο εσωτερικό του ο ναός δεν είναι αγιογραφημένος. Μάλιστα δε φέρει καν επιχρίσματα και με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της λίθινης κατασκευής του, που δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια. Το στοιχείο που κυριαρχεί και εντυπωσιάζει στο εξωτερικό μέρος του ναού είναι οι πολλοί του τρούλλοι, οι οποίοι είναι περισσότεροι εξωτερικά από όσους είναι ορατοί στο εσωτερικό. Κάποιοι δηλαδή από αυτούς έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα και είναι επιπρόσθετα χτισμένοι στην στέγη του κτιρίου. Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού είναι ο πλούσιος πλαστικός διάκοσμος, καθώς και  τα αξιόλογα ανάγλυφα λαϊκής τεχνοτροπίας που κοσμούν το εξωτερικό μέρος του ναού.

Διαμονή στο νομό Τρικάλων: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register