Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Πιερίας

Διάσπαρτες εκκλησίες & μοναστήρια στο Νομό Πιερίας που δεσπόζουν στις επιβλητικές πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων αντανακλώντας το φως της πίστης.

Αγία Κόρη στη Βροντού

Το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, στην έξοδο της ομώνυμης χαράδρας. Στην περιοχή αυτή, κατά την παράδοση, κατέφυγε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια νεαρή κόρη, για να γλιτώσει από τον Αλή-Πασά. Δεν γνωρίζουμε όμως το όνομά της, την καταγωγή της και την ακριβή προέλευσή της.  Γι’ αυτό στη λαϊκή παράδοση ονομάστηκε Αγία Κόρη (άγιο κορίτσι). Μετά από καιρό οι κάτοικοι τη βρήκαν νεκρή μέσα στη ρεματιά, στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι και την έθαψαν στον ίδιο τόπο, κοντά στη σπηλιά όπου κρυβόταν.  Έχτισαν εκεί ένα εκκλησάκι, αρχικά απλό χωρίς ρυθμό και αρχιτεκτονική. Με τον καιρό η αγία Κόρη αναγνωρίστηκε ως Αγία στη συνείδηση όλων των κατοίκων. Πρόκειται για ένα τοπίο μαγευτικό και μυστηριώδες σε υψόμετρο 300 μέτρων. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου.

Αγία Τριάδα στη Βροντού

Μια εκκλησία του 14ου αιώνα χτισμένη σε έναν βράχο σε ύψος 420 μ. Είναι τοποθετημένη στην έξοδο ενός από τα μεγάλα ρέματα του Ολύμπου (ρέμα του Παπά), πλησίον του χωριού Βροντού. Υπάρχουν δύο αγιογραφίες στην εκκλησία, η πιο πρόσφατη χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Άγιος Αθανάσιος στην Άνω Σκοτίνα

Εκκλησία του 17ου αιώνα με ένα έξοχα χρωματισμένο εσωτερικό. Μια σειρά αφηγήσεων από την παλαιά και νέα διαθήκη κοσμούν το Ναό και μια μεγάλη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας το Νάρθηκα. Χαρακτηριστικό είναι το ξύλινο τέμπλο.

Άγιος Νικόλαος στην Παλαιά Βροντού

Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην περιοχή και κατασκευάστηκε από ξύλο. Αυτό ήταν το 1700. Αποκαταστάθηκε ως πετρόκτιστη το 1879. Είναι χτισμένη σε βυζαντινό ύφος με κεραμικό πάτωμα. Περιλαμβάνει ξύλινο τέμπλο χαραγμένο στο χέρι. Οι εικόνες χρονολογούνται από το 1931. Υπάρχουν δύο κηροπήγια από πέτρα με τις ημέρες του μήνα χαραγμένες πάνω τους ξεκινώντας από 1760 και διακοσμείται με το αστέρι της Βεργίνας.

Αγία Παρασκευή στην Άνω Μηλιά

Μια εκκλησία του 17ου αιώνα στο χωριό Άνω Μηλιά, στο ύφος μιας Βασιλικής, χτισμένη από πέτρα. Διαθέτει θαυμάσιο καμπαναριό και υπέροχα διακοσμημένο εσωτερικό.

Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού

Έξω από την κωμόπολη του Κολινδρού και σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από αυτήν, βρίσκεται η παλαιά και ιστορική Μονή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Το ξεκίνημα και η πρώτη καταβολή της πρώην ανδρικής και τελευταίως γυναικείας αυτής Μονής, χάνονται δυστυχώς μέσα στα βάθη του παρελθόντος, δίχως ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ότι γνωρίζουμε για το Μοναστήρι αυτό, προέρχεται από την προφορική κυρίως παράδοση των ευσεβών κατοίκων της περιοχής –κυρίως των παλαιοτέρων- και φθάνει μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνος, οπότε και έπαυσε να οικείτε από μοναχούς. Στα χρόνια της ξενικής κατοχής (1941-44) καταστράφηκαν σχεδόν παντελώς και τα τελευταία παλαιά κελιά της και παρέμεινε μόνο το καθολικό της σε κακή όμως κατάσταση. Κατά τα έτη 1980-82 οι κάτοικοι του Κολινδρού, συνδεδεμένοι παλαιόθεν με την Ι. Μονή και επιθυμούντες την λειτουργική και λατρευτική επαφή τους μ’ αυτήν, απεφάσισαν, με επικεφαλής τους εφημερίους των, την ανέγερση νέου Ναού –αφού κατεδάφισαν τον παλαιό-, τον οποίο εγκαινίασε ο τότε Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και στις 18 Ιανουαρίου, ημέρες μνήμης του προστάτου της Αγίου.

Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900 μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το  1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από τους Ναζί επειδή στα κτήριά της κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο. Μέχρι το 1928 το Μοναστήρι ήταν Σταυροπηγιακό, Πατριαρχικό υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού θρόνου. Το 1928 υπήχθη στις Νέες Χώρες. Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με ολοήμερες εξομολογήσεις και πνευματικές διδαχές κάθε Κυριακή πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως επίσης διαλόγους, συνέδρια και ολονύκτιες αγρυπνίες. Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου που είναι και η ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται η τοπική εορτή του Σταυρού, στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Είναι η μοναδική Ιερά Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ το Σύρο. Είναι γυναικεία και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κονταριώτισσα. Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή. Μάλιστα στις 8 Σεπτεμβρίου 1987, ανέβλυσε θαυματουργικά αγίασμα, κοντά στο Ναό, για την ίαση ψυχών και σωμάτων. Η Μονή πανηγυρίζει κυρίως και μεγαλοπρεπώς στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, οπότε συρρέουν πλήθη προσκυνητών.

Μονή Παναγίας Μακρυρράχης

Το όνομά της προήλθε από την τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένη, 25 χλμ. από την Κατερίνη, κοντά στο χωριό Παλιόστανη. Ιδρύθηκε τον 10ο ή 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θαυματουργή εικόνα της και το αγίασμά της θεραπεύουν ασθενείς με ανίατες αρρώστιες, που προστρέχουν με πίστη και ευλάβεια.

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη

Είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα. Το μοναστήρι ήταν υπό τον έλεγχο του επισκόπου της Πέτρας και σύμφωνα με τους μάρτυρες και τη λαϊκή ιστορία αποτελούσε κρησφύγετο των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των Μακεδονικών Αγώνων.

Μοναστήρι των Κανάλων

Το μοναστήρι των Κανάλων βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ. στη βόρεια πλευρά της χαράδρας Ζηλιάνα. Είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Μητέρας Του Θεού. Λεηλατήθηκε από Αλβανούς κλέφτες το 1843. Σύμφωνα με ένα βυζαντινό έγγραφο, χρονολογείται περίπου από το 1676.

Παναγία Κονταριώτισσα

Το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο του Νομού Πιερίας είναι ο Ναός της Παναγίας Κονταριώτισσας. Είναι ένας ναός σπάνιου αρχιτεκτονικού τύπου με τρούλο και περίστωο με λιτή διακόσμηση που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα. Η λιτή, όμως εντυπωσιακή διακόσμησή του, περιλαμβάνει ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο και την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο, τεχνοτροπία που χρονολογείται στον 5ο ή τον 6ο αιώνα. Στα σπάνια χαρακτηριστικά του προστίθεται και η εξολοκλήρου χρήση οικοδομικού υλικού της ευρύτερης περιοχής του Δίου.

Διαμονή στο νομό Πιερίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register