Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Ξάνθης

Μονή Αγίας Ειρήνης

Η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές της πόλης. Ιδρύθηκε το έτος 1972 ως γυναικεία Μονή από το Μητροπολίτη Ξάνθης Αντώνιο. Κτίτοράς της θεωρείται ο αρχιμανδρίτης Αντώνιος Δαλάτσης. Στο χώρο της Μονής λειτουργεί το Ιεραποστολικό Κέντρο «Αγία Ειρήνη», στο οποίο φιλοξενούνται ορφανά παιδιά από την Παλαιστίνη. Στις 27 Ιουνίου 1994 δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα της ιδρύσεώς της. Το καθολικό τιμάται στη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης (5 Μαΐου) και εγκαινιάστηκε το 1982. Στη Μονή λειτουργούν επτά ναοί και παρεκκλήσια.

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Το μοναστήρι βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλεως μέσα σε δάσος από ακακίες και πεύκα, κάτω ακριβώς από τη βυζαντινή ακρόπολη της πόλεως, με την οποία φαίνεται ότι ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο. Πότε πρωτοχτίστηκε είναι άγνωστο μιας και δε σώζεται καμιά ενεπίγραφη πλάκα αλλά ούτε καμιά άλλη μαρτυρία. Μόνο από το καθολικό του μοναστηριού με τις τοιχογραφίες που διασώζονται στο εσωτερικό του τρούλου του μπορούμε να συναγάγουμε μερικές έμμεσες πληροφορίες για το μοναστήρι. Ο ναός από πλευράς ρυθμού είναι βυζαντινός τρίκογχος με τρούλο και θυμίζει τον τρόπο της κατασκευής πολλών καθολικών των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Ο τρόπος δε της κατασκευής του τρούλου (τυφλός με μικρούς φεγγίτες αντί μεγάλων παραθύρων) μαρτυρεί ότι πρόκειται για κτίσμα των μέσων του 16ου αιώνα. Της ίδιας εποχής φαίνεται να είναι και οι τοιχογραφίες – αν και αλλοιωμένες και κατεστραμμένες από την υγρασία και την πολυκαιρία – που υπάρχουν στο εσωτερικό του τρούλου. Της ίδιας εποχής είναι και οι διασωζόμενες στο τέμπλο του ναού φορητές εικόνες, σπάνιας βυζαντινής τέχνης, του Χριστού ως μεγάλου αρχιερέως και της Θεοτόκου που φέρνει στην αγκαλιά της το Χριστό. Η τελευταία μάλιστα εικόνα είναι αμφιπρόσωπη, δηλαδή είναι ζωγραφισμένη και από την άλλη πλευρά του ξύλου.

Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς από τη συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται το τρίτο μοναστήρι της Ξάνθης, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα. Σαν κτίσμα το μοναστήρι αυτό όπως είναι σήμερα χτίστηκε το 1841. Αλλά τούτο προϋπήρχε στην ίδια θέση πολλές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα και καταστράφηκε από δύο φοβερούς σεισμούς που έπληξαν το μοναστήρι και την πόλη το 1829. Γι’ αυτή την παλαιότερη ζωή του μοναστηριού δυστυχώς δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Το μόνο ενδεικτικό στοιχείο από πλευράς κτισμάτων είναι μια κρύπτη του μοναστηριού που βρίσκεται πίσω και κάτω από το ιερό βήμα του η οποία ανάγεται στα 1000 έως 1100 μ.Χ.

Μονή Παναγίας Καλαμούς

Η Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς είναι κτισμένη βόρεια της Ξάνθης σε υψόμετρο 170 μέτρων. Το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από της εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας μέσα σε καλαμώνα στις όχθες του ποταμού Κόσσινθου. Η Μονή ιδρύθηκε πιθανότατα γύρω στον 11ο αιώνα. Έμμεσες μαρτυρίες για την ιστορική παρουσία της κατά τη χρονική περίοδο από τον 11ο στον 15ο αιώνα αποτελούν τα λειτουργικά χειρόγραφα τα οποία σήμερα βρίσκονται στη Σόφια. Μετά τα μέσα του 15ου αιώνα, η Μονή παρουσιάζει ακμή και τον 16ο αιώνα φαίνεται ότι στο χώρο της λειτουργούσε βιβλιογραφικό εργαστήριο. Από τον 17ο αιώνα σώζεται κώδικας με κτιτορική σημείωση, που χρονολογείται το 1645. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η Μονή αυξάνει την περιουσία της. Μετά τις σημαντικές καταστροφές που υπέστη από τους σεισμούς του 1829, άρχισε η ανοικοδόμησή της, που θα πρέπει να ολοκληρώθηκε στα χρόνια του Μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρού. Από την εποχή αυτή σώζεται σήμερα η νότια πτέρυγα. Τα ιστορικά γεγονότα που επακολούθησαν συνετέλεσαν στην παρακμή της. Τα κειμήλιά της αφαιρέθηκαν από τους Βούλγαρους κατακτητές της Θράκης το 1913 και βρίσκονται σήμερα και αυτά στη Σόφια. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η περιουσία της παραχωρήθηκε για την αποκατάσταση των ακτημόνων προσφύγων. Από τα σωζόμενα στη Μονή κειμήλια ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εφέστια εικόνα της Παναγίας της «Καλαμιώτισσας», ενδεχομένως έργο του 15ου αιώνα, και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του 15ου αιώνα. Η μονή είναι γυναικεία.

Ναός Αγίου Δημητρίου Σαμακοβίου

O Ναός του Αγίου Δημητρίου Σαμακοβίου χτίστηκε στη σημερινή του μορφή στα τέλη της δεκαετίας του 1940, στα θεμέλια παλαιότερου, του έτους 1834, που ανοικοδομήθηκε από το Μητροπολίτη Ευγένιο. Σήμερα λειτουργεί ως παρεκκλήσιο του ναού των Ταξιαρχών Καβακίου.

Ναός Ακάθιστου Ύμνου

Ο ναός του Ακαθίστου Ύμνου είναι μια τρίκλιτη βασιλική που ανοικοδομήθηκε το 1861 στα θεμέλια παλιότερου και μικρότερων διαστάσεων ναού. Ιδιαίτερης λατρευτικής και καλλιτεχνικής αξίας είναι η εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, που μπορεί να χρονολογηθεί τον 16ο αιώνα, με επιζωγραφήσεις του 18ου αιώνα. Από τις εικόνες του τέμπλου αναφέρονται αυτές του Χριστού, της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Τριάδος, έργα του Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου Νικολάου από το Χάσκιοϊ (1863).

Ναός Ταξιαρχών Καβακίου

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καβακίου είναι μια απλή τρίκλιτη βασιλική με μεταγενέστερο νάρθηκα. Στη σημερινή του μορφή, ανοικοδομήθηκε το έτος 1835. Ενδεχομένως μέρος του ναού (ο ανατολικός τοίχος) ανήκει σε κτίσμα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, κατασκευασμένο πιθανότατα λίγο μετά το 1835, φέρει απλό φυτικό και ζωικό διάκοσμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κεντητή εικόνα του αρχάγγελου Μιχαήλ. Έργο της Κωνσταντινουπολίτισσας, ενδεχομένως, κεντήστρας Αικατερίνας Μπουλλή, αφιερωμένη το έτος 1839, σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή, από τον Ξανθιώτη άρχοντα Σγούρωφ.

Διαμονή στο νομό Ξάνθης: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register