Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Κοζάνης

Μονή Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου

Το μοναστήρι βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων στους πρόποδες του Σινιάτσικου, κοντά στον οικισμό των Ναμάτων. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα πρώτος ναός πιθανότατα καταστράφηκε και στη θέση του χτίστηκε άλλος στις αρχές του 1500, ο οποίος  σώζεται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για το παλαιότερο μοναστήρι του Βοΐου και τόπου λατρείας ιδιαίτερα των κατοίκων των Ναμάτων και του Πελεκάνου. Οι τοιχογραφίες πιθανόν αποτελούν αριστούργημα αγιογράφων από το Λινοτόπι και χρονολογούνται στις αρχές του έτους 1600. Την ίδια εποχή είναι φιλοτεχνημένο και επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο Ηπειρωτών μαστόρων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γνώρισε την καταστροφή πολλές φορές. Μόνο το έτος 1800 μέχρι το έτος 1840 κάηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους 4 φορές ενώ το 1875, πέρα από τη λεηλασία δολοφονήθηκαν όλοι του οι μοναχοί. Η πολύπαθη ιστορία του μοναστηριού δεν τελειώνει εδώ, αφού, στις 27 Νοεμβρίου του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το λεηλάτησαν, το λήστεψαν και το έκαψαν όμως εκ θαύματος δεν κάηκε ο ναός αλλά μόνο τα συνοδευτικά κτίρια.

Μονή Αγίας Τριάδος

Από τον Αυγερινό μετά από μια ευχάριστη διαδρομή 8 χιλιομέτρων ανάμεσα σε άγρια βουνά και δίπλα σε πολύστροφα ποτάμια ο επισκέπτης φτάνει στη θέση Αλώνια σε υψόμετρο 1500 μέτρων όπου βρίσκεται το μοναστήρι. Είναι χτισμένο μεταξύ των οικισμών Αυγερινού και Βυθού και θεωρείται ότι ανήκει σε όλο το Βόιο και για το λόγο αυτό αποκαλείται η Αγία Τριάδα Βοΐου ή Αϊτριαδίτσα. Στη σημερινή του θέση χτίστηκε το 1792 κρυμμένο κυριολεκτικά σε θεριεμένα δάση οξυάς και αγέρωχα καστανοδάση. Ο ναός χτίστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια από πελεκητή πέτρα και αποτελεί λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Βοΐου. Είναι φημισμένος για το μοναδικό Αθωνικού Τύπου καθολικό και τις υπέροχες τοιχογραφίες του. Ολόκληρο το οικοδόμημα που το υποστηρίζει και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων. Το όνομά του γνωστό στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία διαδιδόταν με σεβασμό και υπερηφάνεια από τους πολυταξιδεμένους μάστορες και εμπόρους του Βοΐου.  Η προσφορά του στους αγώνες και την παιδεία του Βοΐου υπήρξε σπουδαία. Τότε διέθετε 50 κελιά ενώ λειτουργούσε και κρυφό σχολείο.

Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

Το μοναστήρι βρίσκεται 2 χλμ. πάνω από την Εράτυρα στους πρόποδες του όρους Σινιάτσικο, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Χτίστηκε πιθανότατα πριν το έτος 1600, ενώ μετά το 1700 άρχισε η περίοδος της μεγάλης ακμής της μονής. Έχει υποστεί κατά καιρούς πολλές καταστροφές από πυρκαγιές και επιδρομές. Αμέσως μετά την μεγάλη καταστροφή του 1794 ανοικοδομήθηκε. Τότε χτίστηκε και η περίφημη Κούλια, ένα κτίριο με χοντρούς ψηλούς τοίχους και πολεμίστρες, που χρησίμευε ως καταφύγιο των κατοίκων. Ο ναός του έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο που εκτείνεται σε όλο το πλάτος και το ύψος του. Κάποτε υπήρχε εδώ μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Δρυόβουνο)

Το ακμάζον ανδρικό μοναστήρι απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Δρυόβουνο σε μία απομονωμένη τοποθεσία. Η ίδρυσή του χρονολογείται περί το 1592, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Εδώ έφτασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος αφού κήρυξε επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Έκτοτε το νερό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως το παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη Μονή είχαν καταφύγει και φιλοξενηθεί στο παρελθόν ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. Το προαύλιο προσφέρει αίσθηση ηρεμίας και ανυπέρβλητη θέα στο Βόιο και στην Καστοριά.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μικρόκαστρο)

Το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο είναι το μεγαλύτερο του Βόιου. Η ιστορική του αφετηρία ανάγεται στις αρχές του 19 αιώνα. Αρχικά λειτούργησε ως προσκυνηματικός ναός όμως αργότερα με την προσθήκη κτισμάτων διαμορφώθηκε σε μοναστήρι. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πλήρωνε τους δασκάλους των γύρω χωριών και αποτέλεσε καταφύγιο των φτωχών και δύστυχων ανθρώπων. Το καθολικό της μονής είναι κατάγραφο Βυζαντινής Τέχνης τοιχογραφίες. Πολυτιμότερος θησαυρός είναι ο Εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης της οποίας η ιστόρηση αναφέρεται στο 15 αιώνα. Η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία το 1993. Η νέα αδελφότητα είναι οργανωμένη κοινοβιακή ζωή και επιτελεί έργο πνευματικής αναβάθμισης της περιοχής. Την ημέρα εορτασμού του μοναστηριού γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο. Τότε αναβιώνει το ιδιότυπο έθιμο των Καβαλάρηδων της Σιάτιστας.

Ναός Αγίου Δημητρίου Κορυφής

Ο ναός  του Αγίου Δημητρίου στον οικισμό της Κορυφής είναι βασιλικού ρυθμού, πλακοσκεπής, με μικρά παράθυρα, χαμηλός και ημιυπόγειος. Στην κεντρική είσοδο του ναού υψωνόταν η πελώρια βελανιδιά με το σήμαντρο. Υλοτομήθηκε το 1913 προκειμένου να χτιστεί ο νέος ναός. Επίσης στο νάρθηκα του ναού σύμφωνα με τις λαϊκές ρήσεις λειτουργούσε σχολείο. Ο παλιός ναός διατηρήθηκε έως το 1912, ο σημερινός ναός χτίστηκε κατόπιν ειδικής άδειας ειδικού σουλτανικού φιρμανιού, που κατόρθωσαν να αποσπάσουν Κορυφιώτες εργαζόμενοι στην Κωνσταντινούπολη. Το φιρμάνι αυτό σώζεται μέχρι σήμερα. Ο νέος ναός είναι σωστό στολίδι για το χωριό. Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού, τρίκλιτος, με πρόναο και γυναικωνίτη. Είναι χτισμένος με πέτρες σχήματος ορθογώνιου σε παράλληλες και συμμετρικές σειρές. Η στέγη του είναι κεραμοσκεπής. Έχει σκαλιστό τέμπλο, έργο του Μπέλτσιου από τη Μόρφη, και ωραιότατες εικόνες.

Διαμονή στο νομό Κοζάνης: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register