Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Ιωαννίνων

Μονή Κηπίνας

Κοντά στους Καλαρρύτες, επάνω από το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού, στην είσοδο της σπηλιάς του κατακόρυφου βράχου είναι κτισμένο ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου. Πρόκειται για τη Μονή της Κηπίνας, που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί της στη γύρω περιοχή. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια κρεμαστή ξύλινη γέφυρα, την οποία σήκωναν οι μοναχοί για να αποκόπτουν την πρόσβαση. Το καθολικό έχει ως στέγη τον φυσικό βράχο, που έχει λαξευτεί έτσι ώστε να σχηματίζει θόλο. Είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα και στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου ή στις αρχές του 18ου αιώνα. Το επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο και οι εικόνες του Ιωάννη από την Σαγιάδα είναι έργα του 18ου αιώνα. Από τον πρόναο του ναού ξεκινά η σπηλιά με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που φθάνει σε μήκος 240 μέτρων, αλλά δεν είναι επισκέψμη. Τα κελιά είναι πλήρως ανακαινισμένα, διαμορφωμένα με ξύλινες προεκτάσεις και δημιουργούν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα δύο επιπέδων, απόλυτα εναρμονισμένο με το βράχο. Η μονή είναι ανδρική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά εορτάζει την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής.

Μονή Ελεούσης

Η Ιερά Μονή Ελεούσης βρίσκεται στο Νησί των Ιωαννίνων, κοντά στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Αρχικά το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο των Ανέμων και έφερε την προσωνυμία των οικογενειών που το ευεργέτησαν, δηλαδή «των Μεθοδάτων» και «των Γκιουμάτων». Τον 16ο αιώνα, μετονομάστηκε σε Παναγία Ελεούσα λόγω της μεταφοράς στη μονή της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου. Η εικόνα, η οποία αρχικά βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Παρασκευής στα Ιωάννινα (στη θέση της σημερινής Νομαρχίας) είχε χαθεί, όταν η Μονή μετατράπηκε σε τζαμί. Εντοπίστηκε όμως και μεταφέρθηκε στη Μονή Ελεούσης από τη μοναχή Παρθενία.

Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών είναι το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι των Ιωαννίνων. Βρίσκεται στο γραφικότατο οικισμό του Νησιού, της λίμνης των Ιωαννίνων. Η επωνυμία «Φιλανθρωπηνών» συνδέεται με την ομώνυμη αριστοκρατική οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Γνωστή επίσης και ως «Μονή του Σπανού», η οικογένεια του οποίου την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1913) προσέφερε δωρεές στη Μονή. Σήμερα η μονή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο του Νησιού των Ιωαννίνων, ενώ ο ναός λειτουργείται μόνο ορισμένες φορές το χρόνο.

Μονή Τσούκας

Σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στο χείλος του βράχου της Τσούκας, με πανοραμική θέα στο φαράγγι του Άραχθου, κοντά στο χωριό Ελληνικό, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ηπείρου, η Μονή της Τσούκας, που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Ήταν φημισμένη για το νερό της, που το θεωρούσαν ιαματικό. Παρέμεινε εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια αλλά αποκαταστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και τότε αναστηλώθηκαν τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι της. Το συγκρότημα μοιάζει με φρούριο, καθώς περιβάλλεται από ψηλό τοίχο και τα διώροφα κτίρια των κελιών. Στο κέντρο του χώρου βρίσκεται το καθολικό, που χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 17ου αιώνα. Κοντά στην είσοδο της μονής υπάρχει παρεκκλήσι της Παναγίας, ενώ στην πίσω πλευρά της έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μαγευτική θέα προς τη χαράδρα του Άραχθου. Η μονή σήμερα είναι ανδρική και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με λαμπρό πανηγύρι.

Μονή Αγίου Νικολάου Στρατηγοπούλου

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο Νησί των Ιωαννίνων και είναι γνωστή και ως Στρατηγοπούλου ή Ντίλιου. Η Μονή αποτελείται από το καθολικό, στο οποίο στα δυτικά έχει προσαρτηθεί διώροφο κελί από την εποχή της Τουρκοκρατίας (1430-1913), ενώ μέσα στον περίβολο σώζονται τμήματα από τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Το καθολικό, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα, είναι μονόχωρος ξυλόστεγος ναός με ημικυκλική αψίδα ανατολικά και νάρθηκα στα δυτικά. Είναι χτισμένο με ακατέργαστες πέτρες και διακοσμημένο με κεραμοπλαστικά στοιχεία στην αψίδα και στη δυτική πλευρά. Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, οι αυθεντικές εικόνες του οποίου φυλάσσονται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων.

Μονή Σπηλαιωτίσσης

Σε ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς στην περιοχή της Αρίστης, ακριβώς επάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη υψώνεται η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, γνωστή ως Σπηλαιώτισσα. Οφείλει την ονομασία της στον τρόπο που είναι κτισμένη, κυριολεκτικά κρεμασμένη στον ψηλό απόκρημνο βράχο, δίπλα σε βραχοσπηλιές. Χτίστηκε το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο, αλλά στην ίδια θέση σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μονή και κατά τη βυζαντινή εποχή. Το συγκρότημα αποτελείται από ψηλά, τριώροφα κτήρια κελιών που σχηματίζουν περίβολο. Είναι χτισμένα με αξιοθαύμαστο τρόπο, ενσωματώνοντας τους βράχους σε αρκετά σημεία, διαμορφώνοντας πολλά επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες. Στην ανατολική πλευρά, στην άκρη του βράχου, ακριβώς επάνω από τον ποταμό, στέκει το καθολικό. Ο ναός είναι μικρός, μονόχωρος, με ελλειψοειδή τρούλο και ο νότιος τοίχος του εξωτερικά είναι διακοσμημένος με κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες. Στο συγκρότημα υπάρχει ακόμη τράπεζα, μαγειρείο, υπόγεια κελάρια, ενώ μερικά από τα κελιά είναι χτισμένα μέσα στις σπηλιές.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Σε ένα πλάτωμα κατάφυτο με βελανιδιές, κοντά στο δρόμο που οδηγεί από το Μέτσοβο στο Ανθοχώρι, στη θέση Κόκκινο Λιθάρι, έχει κτιστεί η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Μονή της Κόκκινης Πέτρας (Κιάτρα Ρόσια στα βλάχικα), λόγω των απόκρημνων θεόρατων κόκκινων βράχων στα ανατολικά της, όπου παλαιότερα υπήρχαν ασκηταριά. Η μονή, που σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως, περιβάλλεται στις δύο πλευρές από γωνιακό συγκρότημα με βοηθητικούς χώρους και κελιά. Στο κέντρο της στέκει το καθολικό, πετρόκτιστο και στεγασμένο με σχιστόπλακες.

Μονή Ευαγγελίστριας Άνω Πεδινών

Στην είσοδο του γραφικού χωριού Άνω Πεδινά, στο Ζαγόρι, στην άκρη του Κάτω Μαχαλά, δεσπόζει η εντυπωσιακή Μονή της Ευαγγελίστριας, εξαίρετο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων. Το καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου χτίστηκε το 1793. Η μονή εξωτερικά έχει την όψη φρουρίου, καθώς προστατεύεται από ψηλά τείχη που χτίστηκαν το 1783 ή το 1786 και από ψηλά συγκροτήματα κελιών. Το καθολικό, ευρύχωρη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, διακοσμείται εσωτερικά με όμορφες αγιογραφίες. Στη μονή υπάρχουν αξιόλογες φορητές εικόνες του 18ου αιώνα, ένα Ευαγγέλιο με αργυρή επένδυση και δύο λειψανοθήκες του 19ου αιώνα.

Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου

Δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στο σημείο όπου ενώνεται ο ποταμός Αώος με τον Σαραντάπορο, βρίσκεται η περίφημη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, από τις παλαιότερες και ωραιότερες της Ηπείρου. Είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή Μολυβδοσκέπαστου, λόγω των φύλλων μολύβδου που καλύπτουν τη στέγη του καθολικού της. Η μονή περιβάλλεται από ψηλό περίβολο με διώροφα συγκροτήματα κελιών και εξακολουθεί να έχει την όψη φρουρίου. Το καθολικό έχει ιδιαίτερα ψηλό τρούλο και οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με λίθινες πλάκες που εναλλάσσονται με πλίνθους και διακοσμούνται με κεραμοπλαστικά στοιχεία και εντοιχισμένα αγγεία. Κατά τις ανακαινίσεις της μονής έγιναν προσθήκες στο αρχικό κτίσμα και προσαρτήθηκαν δύο παρεκκλήσια. Το εσωτερικό του ναού καλύπτεται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται κυρίως στον 16ο αιώνα (1521 και 1537), ενώ σώζονται και λίγα σπαράγματα από τη διακόσμηση του 14ου αιώνα. Σπάνιο δείγμα υστεροβυζαντινής ξυλογλυπτικής αποτελεί η δίφυλλη θύρα του 14ου αιώνα, που διακοσμείται με ανάγλυφες επιχρωματισμένες παραστάσεις τοποθετημένες σε έξι πλαίσια. Από τα πλούσια κειμήλια της μονής ξεχωρίζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Σήμερα η μονή είναι ανδρική και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Μονή Παλιουρής Ζίτσας

Στο πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο της Ζίτσας, κοντά στον οικισμό Παλιουρή, βρίσκεται η μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, γνωστή κυρίως ως Μονή Παλιουρής, ονομασία που οφείλεται στο φυτό παλιούρι, το οποίο υπήρχε παντού στη γύρω περιοχή. Το συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που σχηματίζει ορθογώνια αυλή με δέντρα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το καθολικό, περιτριγυρισμένο από κελιά και βοηθητικούς χώρους. Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και η στέγη του είναι θολωτή, με δώδεκα ισομεγέθεις θόλους διαταγμένους σε τρεις σειρές, που στηρίζονται σε δύο κιονοστοιχίες με τρεις κίονες η καθεμία. Το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο με αγιογραφίες του 1833. Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Διαμονή στο νομό Ιωαννίνων: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register