Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Θεσπρωτίας

Αγιονήσι

Στο κατάφυτο από πεύκα μικρό νησάκι – Αγιονήσι – που βρίσκεται στην είσοδο του Όρμου της Ηγουμενίτσας, υπάρχει το καθολικό της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, μετοχιού της Μονής Γηρομερίου Θεσπρωτίας. Το καθολικό της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική, χωρίς πρόναο και τοιχογραφίες. Στην εξωτερική Δυτική πλευρά της εκκλησίας, έχει εντοιχιστεί μία μικρή ενεπίγραφη πλάκα, με δυσανάγνωστη χρονολογία. Στα δυτικά της εκκλησίας υπάρχουν τα ερείπια των κελιών του μοναστηριού, ενώ στα ΒΑ της, μία δεξαμενή βρόχινου νερού. Η επίσκεψη του Αγιονησιού γίνεται με καΐκι από την Ηγουμενίτσα

Ασκητήριο Οσίου Νείλου

Βρίσκεται επάνω από το δρόμο που οδηγεί από Φιλιάτες προς Τσαμαντά. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου που βρίσκεται στην είσοδο της σπηλιάς, σώζεται τοιχογραφία Αρχαγγέλου και άλλες στο εσωτερικό της, του 14ου αιώνα. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει στο σπηλαιώδη ναό στη βάση του βράχου.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Γηρομέρι

Στο μέσο της απότομης, καταπράσινης χαράδρας στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι δεσπόζει η εντυπωσιακή μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, από το μοναχό Νείλο Εριχιώτη, στη θέση όπου υπήρχε παλαιότερα μονή της Παναγίας Οδηγήτριας. Η μονή ήταν σταυροπηγιακή, εξελίχθηκε σε σημαντικό μοναστικό κέντρο και γνώρισε μεγάλη ακμή, που κορυφώθηκε το 16ο αιώνα, εποχή κατά την οποία λέγεται ότι φιλοξενούσε 300 μοναχούς. Στους χώρους της λειτουργούσε σχολείο, καθώς και αξιόλογη βιβλιοθήκη, που κάηκε το 1835. Επίσης, στις αρχές του 20ού αιώνα διέθετε ιερατική σχολή με διευθυντή τον ηγούμενό της, ενώ με έξοδά της λειτουργούσαν σχολεία σε ορισμένα χωριά της περιοχής. Το συγκρότημα της μονής περικλείεται από περίβολο και συγκροτήματα κελιών, και στο κέντρο του δεσπόζει το καθολικό. Ο ναός είναι μικρός, σταυροειδής με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Οικοδομήθηκε το 1568, με έξοδα του βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας Αξιώτη, από την Πωγωνιανή, αλλά ορισμένα τμήματά του θεωρείται ότι ανήκουν σε παλαιότερο ναό, του 14ου αιώνα. Το 16ο αιώνα έγινε και η αγιογράφησή του, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη βυζαντινή και τη δυτική τεχνοτροπία, ενώ οι μεταγενέστερες τοιχογραφίες, του 1679, διακρίνονται για το περισσότερο λαϊκό ύφος τους. Το τέμπλο, που κατασκευάσθηκε μάλλον στα τέλη του 18ου αιώνα και επιχρυσώθηκε το 1829, είναι έργο εξαιρετικής τέχνης και αποδίδεται σε Ηπειρώτες τεχνίτες. Οι εικόνες του είναι αφιερώματα πιστών από το Μονοδένδρι, του 1824, έργα του Μονοδενδριώτη αγιογράφου Δημήτριου Παπαδιαμάντη. Σε προσκυνητάρι σύγχρονο με το τέμπλο βρίσκεται η εικόνα Παναγίας Οδηγήτριας, η παλαιότερη της μονής, των αρχών του 14ου αιώνα. Διατηρούνται, επίσης, πολλά ιερά κειμήλια και σημαντικά έγγραφα. Η μονή σήμερα λειτουργεί ως ανδρική και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού του Οσίου Νείλου.

Μονή Παγανιών

Η Ιερά Μονή Παγανιών χτίστηκε το 1652 από τον Ιερομόναχο Ιωακείμ και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στην Παραμυθιά και ο απόηχος της προσφοράς της σε ολόκληρη την Ήπειρο είναι έντονος μέχρι σήμερα. Υπήρξε μετόχι της εν Παλαιστίνη Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και παρά τις καταστροφές που υπέστη κατόρθωσε να επιβιώσει. Πρωτοκτήτωρ ήταν ο ιερομόναχος Ιωακείμ (1652) όπως αναγράφεται στη θύρα του καθολικού. Λέγεται ότι η μονή ήταν μετόχι του μεγάλου σπηλαίου Καλαβρύτων. Ήταν πλούσιο μοναστήρι και έδωσε μεγάλο παρόν στους Εθνικούς Αγώνες. Η ιστορία της δεν είναι γνωστή γιατί τα κειμήλια και ντοκουμέντα που έκρυψε το 1944 (στην κατοχή) ο Παπα-Xρήστος, χάθηκαν.

Μονή Παναγίας Μίχλας στο Πολύδροσο

Η Μονή Μίχλας ή Μοίχλας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πέντε Εκκλησιές και Πολύδροσο, σε ένα μικρό πλάτωμα του βουνού Μίχλα, από το οποίο πήρε και το όνομα το μοναστήρι. Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας της Λαμποβήθρας (της Παναγίας άνω Λαμπόβου Αργυροκάστρου) που λατρεύεται και στη Θεσπρωτία. Ιδρύθηκε το 1845 από τον ηγούμενο της μονής Βέλλιανης Λεόντιο. Το έτος κτήσης της μονής και το όνομα του ιδρυτή αναφέρονται σε πλίνθινη επιγραφή στην εξωτερική πλευρά του Ιερού Βήματος, ενώ μία δεύτερη εντοιχισμένη πάνω από το παράθυρο του καθολικού επιβεβαιώνει το όνομα του ηγούμενου Λεοντίου. Κατά την επανάσταση της Ηπείρου το 1854, ο Λεόντιος μετέφερε τα περισσότερα ιερά βιβλία της μόνης Βέλλιανης στη μονή της Μίχλας, από τα οποία σώθηκαν τελικά τρία με τις ενθυμήσεις τους. Επίσης, ο Λεόντιος το 1874 ανέλαβε το κτίσιμο σχολείου στην Οσδίνα, το οποίο συντηρούσε η μονή. Σώζεται το καθολικό της μονής. Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό με πολυγωνική αψίδα στα ανατολικά. Περίβολος περικλείει το ναό από τη νότια, δυτική και βόρεια πλευρά, όπου και η τοξωτή θύρα εισόδου στο εσωτερικό. Ο ναός έχει δεχτεί μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στη βόρεια και νότια πλευρά του αντίστοιχα εφάπτονται δύο προσκτίσματα, τα οποία, σύμφωνα με εγχάρακτη επιγραφή που διακρίνεται στην εξωτερική πλευρά του βόρειου προσκτίσματος, είναι μεταγενέστερα της ίδρυσης του ναού. Εσωτερικά φέρει επίχρισμα με ασβεστοκονίαμα. Πάνω από την είσοδο του δυτικού τοίχου σώζεται επιγραφή σε ελλειψοειδές περίγραμμα, σύμφωνα με την οποία ο ναός τοιχογραφήθηκε το 1890. Στην αψίδα του ιερού σώζονται ίχνη τοιχογραφίας της Πλατυτέρας, από την οποία διακρίνεται μέρος των ενδυμάτων.

Μονή Παναγίας Παραμυθιώτισσας

Η Μονή βρίσκεται μέσα στην πόλη της Παραμυθιάς. Πρόκειται για ναό σταυρεπίστεγο με τρούλο και με εξωτερική κεραμική διακόσμηση, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Έγιναν προσθήκες στον αρχικό ναό με νεότερη το τετράζωνο καμπαναριό. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Το όνομά της Παραμυθιάς προέρχεται από την ονομασία του συγκεκριμένου ναού (στα αρχαία ελληνικά σημαίνει παρηγορήτισσα). Η εκκλησία αποτελούταν από ψηφιδωτά τα οποία καλύφτηκαν για να μην καταστραφούν από τους κατακτητές της τουρκοκρατίας και μετέπειτα του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Σήμερα γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των ψηφιδωτών. Αυλόπορτα καμαρωτή με δύο βρύσες πλάι και κελιά με ιδιαίτερη είσοδο. Κατέφευγαν εδώ πολλοί ασθενείς για παρηγοριά και γι’ αυτό «Παναγία η Παραμυθία». Υπάρχει εδώ παλαιό ευαγγέλιο και επιτάφιος χρυσοκέντητος που τον έφεραν από τα Μετέωρα το 1588. Μέχρι το 1960 ήταν μητροπολιτικός ναός. Η μοναδικότητα του ναού τον κάνουν σημείο αναφοράς για την πόλη και δέχεται επισκέψεις από όλο τον κόσμο. Στο χώρο βρίσκεται και το νεκροταφείο της Παραμυθιάς. Βρίσκεται στον κάτω περιφερειακό δρόμο και μέσα στην πόλη.

Παναγία Πλατανιώτισσα στην Κρυσταλλοπηγή

Ένα μικρό εκκλησάκι, της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στη Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς, βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα ενός υπεραιωνόβιου πλατάνου. Το εκκλησάκι εντός του πλατάνου δεν είναι παλαιό, ωστόσο το δένδρο είναι υπεραιωνόβιο. Ο «πλάτανος του αράπη», όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι σημείο αναφοράς. Το δέντρο, που η ηλικία του δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί και η ονομασία του, «του αράπη», δε μπορεί να αιτιολογηθεί, έχει και ιστορική αξία, αφού στην περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου ήταν το σημείο, όπου κάτοικοι της Κρυσταλλοπηγής (παλαιά Σέλλιανη) έστηναν ενέδρες σε Γερμανούς στρατιώτες. Στη δεκαετία του 90 παραλίγο να καεί, όταν μετανάστες, θέλοντας να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο, κατέφυγαν σ’ αυτό και άναψαν φωτιά. Ο πλάτανος δεν κάηκε και ντόπιοι, με αφορμή αυτό το γεγονός, πήραν την απόφαση να φτιάξουν το εκκλησάκι κοντά σ’ ένα χώρο όπου βρέθηκαν ίχνη από παλιότερο μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου.

Διαμονή στο νομό Θεσπρωτίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register