Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Ηρακλείου

Άγιος Νικήτας

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα και θεωρείται από πολλούς πιστούς θαυματουργό. Ο ιερός αυτός τόπος ήταν ερημητήριο και σκήτη πνευματικής άσκησης κυρίως από τους μοναχούς της Μονής Κουδουμά. Ο ιερός ναός είναι χτισμένος σε σπηλαιώδη κοιλότητα και με βάση τον ελάχιστα διατηρούμενο τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού, σε δυο αλλεπάλληλα στρώματα, η Μονή φαίνεται ότι ιδρύθηκε τον 14ο-15ο αι., όταν ο αναχωρητισμός είχε διαδοθεί ευρέως στην περιοχή των Αστερουσίων. Αριστερά του ιερού Βήματος, σε μικρότερο σπήλαιο που λειτουργεί ως Διακονικό, λέγεται ότι ρέει αγίασμα από σταλακτίτες. Το μοναστήρι είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα και άλλα οπωροφόρα δέντρα.

Μονή Αγίου Αντωνίου Βροντησίου στο Ζαρό

Βρίσκεται κοντά στο Βοριζιανό φαράγγι στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο νομό Ηρακλείου, σε υψόμετρο 550 μέτρων και ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζα. Η ονομασία της μονής Βροντησίου, ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ιδρυτή της, αφού σε κάποιο έγγραφο χρονολογίας του 1323 αναφέρονται τέσσερις ιερείς στην περιοχή του Χάνδακα, με το όνομα Βροντίσης. Οι ρίζες της Μονής Βροντησίου χάνονται μέσα στο βάθος του χρόνου, πιθανόν στις αρχές της 2ης Βυζαντινής περιόδου, δηλαδή κάπου μετά το 961. Μετά το 1500 οπότε παρακμάζει η γειτονική μονή Βαρσαμονέρου της οποίας ήτανε μετόχι αρχίζει να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη μοναστική ζωή της Κρήτης και ειδικά κατά τον τελευταίο αιώνα της βενετοκρατίας, τον 17ο αιώνα, γίνεται ένα μεγάλο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο με ακτινοβολία σε όλη την Κρήτη.

Μονή Απεζανών

Σε κάποιο πλάτωμα των Αστερουσίων βρίσκεται η ανδρική Μονή Απεζανών. Κατά μια άποψη που θεωρείται η επικρατέστερη, η Μονή ιδρύθηκε το 1458. Ως κτήτορες βέβαια ή ανακαινιστές της Μονής, μνημονεύονται οι αδελφοί Παπαδόπουλοι από τον Χάνδακα. Αν και όπως λέγεται υπήρχε έγγραφο προστασίας της Μονής από τους Τούρκους, αυτό παραβιάστηκε και το μοναστήρι παραδόθηκε στη φωτιά το 1827 μαζί με διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια. Η επανάσταση του 1866-69 ήρθε να ολοκληρώσει την προηγούμενη καταστροφή. Τιμάται στο όνομα του αγίου Αντωνίου.

Μονή Αποστόλου Παύλου

Η Μονή Αποστόλου Παύλου χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας και λειτουργούσε ως ερημητήριο μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αι. Η επιλογή της θέσης του μοναστηριού δεν ήταν τυχαία. Πάνω στην οδό σύνδεσης των Παρανύμφων με τη Μονή Κουδουμά, πάνω από τους επιβλητικούς και ιδανικούς για ασκητεία γκρεμούς και βραχοσπηλιές των Αστερουσίων και, κυρίως, ανατολικά του ιερού κορυφής στον Κόφινα. Η Μονή ήκμασε την εποχή που ο λόγιος Ιωσήφ Φιλάγρης διεύθυνε τη γειτονική Μονή των Τριών Ιεραρχών στην τοποθεσία Λουσούδι των Καπετανιανών. Το μοναστήρι λειτούργησε σε όλο το διάστημα της ενετοκρατίας. Κατά την τουρκοκρατία απογυμνώθηκε από τα περιουσιακά της στοιχεία και όταν κατά το 19ο αι. έγιναν προσπάθειες ανασύστασής της, οι κάτοικοι των Παρανύμφων και του Πλατανιά έσπευσαν να προσφέρουν χρήματα. Η ραγδαία ανάπτυξη του Κουδουμά επηρέασε και αυτή τη Μονή που σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Ακριβώς κάτω από το εκκλησάκι, που είναι χτισμένο σε ένα φυσικό μπαλκόνι, ξεκινά απότομο φαράγγι και οι γκρεμοί των νοτίων Αστερουσίων που είναι ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία της Κρήτης. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι ιδανική για εγκατάσταση πληθυσμών και πιθανότατα είχε προσελκύσει πολλούς και κατά την αρχαιότητα, κρίνοντας από τα διάσπαρτα ευρήματα σε όλη την περιοχή. Ο ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με νάρθηκα ενώ το οξυκόρυφο θύρωμα της εισόδου είναι λαξευτό σε πωρόλιθο, τυπικό για την περίοδο της Ενετοκρατίας. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται κάποια τμήματα από τις πολύ όμορφες αρχικές τοιχογραφίες που κάποτε κοσμούσαν το ναό, στις οποίες έχει γίνει πρόχειρη συντήρηση. Στην αυλή της Μονής φαίνονται ερείπια από τα κελιά των μοναχών, που είναι προσαρτημένα στο κτίριο του ναού, καθώς και κάποιοι τάφοι.

Μονή Γοργολαΐνης

Βρίσκεται στις υπώρειες του Ψηλορείτη κοντά στο χωριό Κάτω Ασίτες και τιμάται στο όνομα των αγίων Γεωργίου και Νικολάου. Είναι ανδρικό μοναστήρι. Η φυσική οχυρή θέση της Μονής διευκόλυνε τις επαναστατικές συνελεύσεις και εξεγέρσεις με αποτέλεσμα να ακολουθήσει την τύχη και των άλλων μονών που σημαδεύεται από καταστροφές, σφαγές και λεηλασίες. Από βενετσιάνικο μαρμάρινο λιοντάρι του 1617 συμπεραίνεται ότι η Μονή χτίστηκε στα όψιμα χρόνια της βενετοκρατίας.

Μονή Επανωσήφη

Μια από τις σπουδαιότερες και πλουσιότερες μονές της Κρήτης είναι η ανδρική Μονή Επανωσήφη που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού Ηρακλείου κοντά στο Μεταξοχώρι. Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 1600. Το ένα από τα δύο κλίτη της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και το άλλο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Πολλά κειμήλια του μοναστηριού με την παρέμβαση του αρμοστή Τομπάζη πουλήθηκαν για να αγοραστούν όπλα και να ενισχυθούν οι σκοποί της επανάστασης. Στη Μονή φυλάσσονται και σήμερα πολύτιμα κειμήλια και είδη της θείας λατρείας.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αγκαράθου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται στην επαρχία Πεδιάδος στα νοτιοδυτικά του υψώματος Σωρός Παντελή, σε υψόμετρο 538 μέτρων. Ο ναός είναι δίκλιτος και το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και είναι από τα πιο παλιά στην Κρήτη, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσής του.

Μονή Κουδουμά

Λίγα μέτρα από την παραλία του Λιβυκού, βρίσκεται η ανδρική Μονή με το όνομα αυτού που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από τα πρώιμα κιόλας χρόνια της βενετοκρατίας (14ος αιώνας) υπήρχε η Μονή Κουδουμά χωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν χτισμένη στον ίδιο χώρο της σημερινής Μονής. Το 1872 οι αδελφοί Παρθένιος και Ευμένιος ανακαίνισαν ή οικοδόμησαν από την αρχή το ναό. Βρίσκεται πάνω από το χωριό Στέρνες.

Μονή Σαββαθιανών

Η Μονή Σαββαθιανών είναι γυναικείο μοναστήρι και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων στο όρος Βασιλικός, κοντά στο χωριό Ρογδιά και συνδυάζει μοναδικά τη βουνίσια φύση με την πυκνή φυσική βλάστηση. Είναι από τις αξιόλογες και ιστορικές μονές της Κρήτης με μεγάλη ιστορική διαδρομή και η μοναδική στην περιοχή Αλμυρού και Ροδιάς του νομού Ηρακλείου που διασώθηκε από τον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο (1645 – 1669). Το μοναστηριακό συγκρότημα το περικλείουν ψηλοί και απότομοι βράχοι, δίνοντας στο τοπίο μια όψη ήρεμη αλλά και συνάμα επιβλητική. Στο μοναστηριακό συγκρότημα της Μονής υπάρχει το καθολικό της μονής που είναι δίκλιτος κεραμοσκεπής ναός χωρίς τρούλο και είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου καθώς και στους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες. Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το ιερό με ένα παλαιό ξύλινο και ανάγλυφο τέμπλο.

Παναγία η Μαρτσαλιανή

Στην αρχή του Φαραγγιού του Μαρτσάλου υπάρχει μέσα σε έναν μεγάλο βράχο ένας σπηλαιώδης ναός ο οποίος εκτιμάται ότι στην περίοδο των διωγμών χρησιμοποιήθηκε σαν κατακόμβη-εκκλησία. Η εκκλησία αυτή για κάποιο λόγο εγκαταλείφθηκε ενώ η είσοδος και ο τρούλος της είχαν σκεπαστεί από βράχους λόγω κατολισθήσεων. Στα μέσα του 19ου αιώνα ένας από τους βοσκούς της Μονής Οδηγήτριας ονόματι Λαμπάκης, ανακαλύπτει τυχαία τον σπηλαιώδη Ναό και μέσα σε αυτόν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο σπηλαιώδης αυτός Ναός ο οποίος ονομάστηκε «Παναγία η Μαρτσαλιανή» και είναι αφιερωμένος στον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» (λογω της εικόνας που βρέθηκε μέσα σε αυτόν), παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι λαξευμένος μέσα σε βράχο σε σχήμα κώνου περίπου όπως και ένας φούρνος. Έχει βάθος 8 μέτρων και ύψος 10 μέτρων μέχρι την κορυφή του τρούλου.

Παναγία Σπηλιώτισσα

Στην αρχή του φαραγγιού της Σπηλιώτισσας (από τη μεριά του Αγίου Βασιλείου) βρίσκεται το Σιναϊτικό γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Το μοναστήρι ήταν αρχικά ανδρικό, σήμερα όμως λειτουργεί ως γυναικεία μονή και είναι από τα μικρότερα ενεργά μοναστήρια της Κρήτης. Ο ναός τη μονής είναι χτισμένος σε βράχο όπου, κατά μια παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Τα ίχνη των τοιχογραφιών επάνω στο βράχο του σπηλαίου της Παναγίας χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Γύρω στα 1600 φαίνεται πως η μονή ήκμαζε. Πέρασε στη δικαιοδοσία της Μονής Σινά κατά την περίοδο 1649-1669.

Παναγία Φανερωμένη στις Αρχάνες

Η Παναγία Φανερωμένη πρωτοχτίστηκε το 14ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με πλήθος θρύλων και παραδόσεων. Είναι τρίκλιτη, καμαροσκεπής, έχει χτιστεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Μέσα στην Παναγία τη Φανερωμένη λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, όπου εκτίθενται εικόνες προερχόμενες από διάφορες εκκλησίες των Αρχανών (οι αρχαιότερες του 16ου και οι νεότερες του 20ου αι.), εκκλησιαστικά κειμήλια (το φελόνιο του παπα-Παύλου που κέντησε η πρεσβυτέρα του και κτήτωρ της εκκλησίας Μαρία Αρχογαροπούλα, ευαγγέλια, ασημένια δισκοπότηρα, επάργυροι δίσκοι κ.λ.π.), καθώς και ενθύμια από την επανάσταση του 1897, το εντυπωσιακότερο των οποίων είναι το τηλεσκόπιο του Ναπολέοντα! Το δώρισε ο Ναπολέων στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, κάποιον Χλαπούτη, που τον φιλοξένησε για ένα βράδυ στην Ιεράπετρα, όπου στάθμευσε πηγαίνοντας προς Αίγυπτο. Το 1897 το τηλεσκόπιο παραχωρήθηκε στην Επαναστατική Επιτροπήή των Αρχανών για τις ανάγκες του αγώνα και κατέληξε στο μουσείο της Παναγίας της Φανερωμένης. Στον περίβολο της εκκλησίας, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1902 ως κοιμητήριο των Αρχανών, υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, το εντυπωσιακό καμπαναριό της Φανερωμένης με ανάγλυφες παραστάσεις -χτισμένο το 1857- και το ρολόι, που κατασκευάστηκε το 1930 με δωρεά των Αρχανιωτισσών της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης.

Παναγία στο Φόδελε

Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο Βορειοδυτικά του μικρού χωριού Φόδελε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε τον 11ο αιώνα επάνω στο ανατολικό ήμισυ μιας προγενέστερης χρονολογικά τρίκλιτης βασιλικής του 6ου αιώνα. Ανήκει στον τύπο του απλού τετράστυλου σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο ναό της ελλαδικής σχολής, χωρίς νάρθηκα. Παρότι η αρχιτεκτονική του ναού ανήκει στους τύπους της ελλαδικής σχολής πολλά από τα διακοσμητικά και δομικά στοιχεία του παραπέμπουν στη σχολή της Κωνσταντινούπολης, όπως η στέγαση των γωνιαίων διαμερισμάτων με σταυροθόλια, τα τυφλά αψιδώματα των όψεων του ναού, η χρήση της τεχνικής της κρυμμένης πλίνθου, η απομίμηση ισόδομης τοιχοποίας με χαράγματα στο κονίαμα. 

Διαμονή στο νομό Ηρακλείου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register