Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Αρκαδίας

Αγία Θεοδώρα

Το θαυμαστό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Τοποθετημένο μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο, έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί «θαύμα της φύσης»: από τη στέγη του ξεφυτρώνουν 17 δέντρα, οι ρίζες των οποίων περνούν μέσα από τους τοίχους του και καταλήγουν στο έδαφος! Το φυσικό αυτό φαινόμενο σχετίζεται με ένα θρύλο που αφορά την οσιομάρτυρα Θεοδώρα, στην οποία είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι: η Θεοδώρα, δεκαεπτάχρονη κοπέλα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να καταταγεί στο στρατό μεταμφιεσμένη ως νεαρό αγόρι, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Μια σειρά γεγονότων, όμως, την οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο έξω από το χωριό της. Η τελευταία της ευχή, πριν ξεψυχήσει, ήταν να γίνουν τα χρόνια της δέντρα και το αίμα της νερό για να τα ποτίζει. Έτσι κι έγινε! Το απόμερο εκκλησάκι, κτίσμα του 12ου αιώνα, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων πιστών κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται για να προσκυνήσουν, αλλά και για να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα που προσφέρει.

Μονή Αρτοκωστάς

Η Ιερά Μονή Αρτοκωστάς Αρκαδίας, είναι ένα ιστορικό μοναστήρι χτισμένο 21 χλμ νότια του Άστρους Αρκαδίας και σε απόσταση 7 χλμ από το χωριό Πραστός Αρκαδίας. Η μονή αυτή, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Κυνουρίας και της Τσακωνιάς. Η μονή ονομάζεται επίσης και Ορθοκωστά. Η μονή, βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό τοπία, ανάμεσα σε καρυδιές και κυπαρίσσια. Η μονή, πλήρως ανακαινισμένη σήμερα, είναι χτισμένη παραδοσιακά σε κλειστό τετράγωνο, που σχηματίζουν τα κτήρια της. Στο εσωτερικό του χώρου, υπάρχει ένας μεγάλος αύλειος χώρος και το καθολικό της μονής. Το καθολικό της μονής, ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Οι τοίχοι εσωτερικά, φέρουν σύγχρονες αγιογραφίες, ενώ μια μεταβυζαντινή έχει διασωθεί στο χώρο του αρχονταρικίου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, κοσμείται με ενδιαφέρουσες εικόνες του 17ου αιώνα. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με μεγάλες σχιστολιθικές πλάκες και έχει διακοσμηθεί, όπως και άλλα μοναστήρια της Κυνουρίας, με παραστάσεις δικέφαλου αετού και λέοντα. Ο σημερινός ναός, ανακαινίστηκε το 1864 από Λεωνιδιώτες μάστορες. Η βιβλιοθήκη της μονής, διαθέτει σπουδαία έγγραφα και πατριαρχικά σιγίλια που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Η μονή, έχει σήμερα 2 μετόχια: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον Άγιο Ανδρέα και τους Τρεις Ιεράρχες επίσης στον Άγιο Ανδρέα. Το καθολικό της μονής, είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο και εορτάζει στην Απόδοσή της, στις 23 Αυγούστου.

Μονή Βαρσών

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών είναι ανδρική μονή που βρίσκεται στο όρος Κτενιάς, 11 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Είναι σταυροπηγιακή μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Μέχρι και σήμερα στη Μονή, εργάζονται μοναχοί κατά τα ορθόδοξα πρότυπα άσκησης. Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής αποθησαυρίζεται το σκήνωμα του Νεομάρτυρα Δημητρίου, τμήμα λειψάνου του Νεομάρτυρα Παύλου καθώς και τεμάχιο λειψάνου του Παιδομάρτυρος Αγίου Κηρύκου. Πρόκειται για τους πολιούχους της Τρίπολης που μαρτύρησαν λίγο πριν από την έναρξη της επανάστασης. Το καθολικό της Μονής ανήκει στο σύνθετο τετρακιόνιο τύπο των εγγεγραμμένων σταυροειδών τρουλλαίων ναών. Ο εξωτερικός περίβολος έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου και με τους κόπους των μοναχών. Η αρχική μονή εδραιώθηκε περί τον 11ο μ. Χ. αιώνα αλλά άκμασε το 14ο αιώνα. Υπέστη όμως πολλές φορές το μένος των κατακτητών του Μοριά, χωρίς ωστόσο ποτέ να αφανιστεί. Η Μονή διαθέτει πλούσιο αρχείο και πλήθος κειμηλίων, καθώς και σημαντική βιβλιοθήκη. Το σημερινό αρχιτεκτόνημα έχει με σεβασμό χρησιμοποιήσει μέλη από όλες τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης

Στις δυτικές πλαγιές του όρους Γουλά, πάνω από το χωριό Νεστάνη και σε υψόμετρο 680μ, βρίσκεται η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου. Η Μονή ιδρύθηκε το 1030 μ.Χ. και είναι χτισμένη σε αρχαιολογικό χώρο, με σπουδαία αρχαία λατρευτική παράδοση. Σα μοναστήρι πρέπει να υπήρξε πριν από το έτος 1536, αφού τα τότε περιουσιακά του στοιχεία φανερώνουν ότι ήδη έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα αιώνα ζωής. Το όνομα Γοργοεπήκοος είναι άγνωστο πότε δόθηκε στη Μονή, που έγινε Σταυροπηγιακή το 1594 από τον Πατριάρχη Ιερεμία τον Β. Η Μονή ακμάζει το 13ο αιώνα και γίνεται ευρύτερα γνωστή. Πυρπολείται κατά τα Ορλωφικά το 1769 -1770 και το 1805 έχει 20 μοναχούς. Κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821, χάρη στον Ηγούμενο Γρηγόριο αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα. Ο Γρηγόριος μαζί με άλλους μοναχούς και με αρχηγούς τους Σέκερη, Δαγρέ, Ιερόθ. Αθανασόπουλο, πολέμησε κατά των Τούρκων και τελικά σκοτώθηκε επί Ιμπραήμ στις 10-6-1825 στην Κυνουρία. Το μοναστήρι καταστράφηκε το 1836, από τον Ιμπραήμ και από ένα μεγάλο σεισμό γύρω στα τέλη του Απριλίου, πάλι όμως χτίστηκε. Στη Βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται παλαιά έγγραφα, σφραγίδες, λείψανα Αγίων όπως η κάρα του Αγίου Προκοπίου, καθώς και ο ξυλόγλυπτος σταυρός δώρο της Αικατερίνης της Ρωσίας. Το σπουδαιότερο έγγραφο-κειμήλιο είναι ο κτητορικός Κώδικας-Νομοκάνων, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Η κάτοψη της Μονής παρουσιάζεται ως κλειστό ορθογώνιο σχήμα με ανοιχτή αυλή στο μέσο, στη Βορειανατολική γωνία της οποίας υπάρχει το καθολικό. Το καθολικό είναι ιδιότυπος ρυθμός θολοσκεπούς Βασιλικής, που έχει δεξιά και αριστερά δύο παρεκκλήσια, τον Άγιο Χαράλαμπο και τους Τρείς Ιεράρχες. Στο κτίριο της Ανατολικής πτέρυγας που χτίστηκε το 1895, υπάρχει βρύση πάνω στην πλάκα της οποίας υπάρχει η φράση «Και αυτό θα περάσει», όπως και τα τέσσερα Φ: Φίλε, Φέρε, Φάγε, Φύγε, κατά τη λαϊκή ερμηνεία. Η αγιογράφηση είναι ταλαιπωρημένη και υπάρχουν πολλές φορητές εικόνες, όπως η θαυματουργική εικόνα της Θεοτόκου. Σήμερα στη Μονή είναι Ηγουμένη η μοναχή Μαρκέλλα Μανιακούρα, με συνοδεία επτά αδελφών. Η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας.

Μονή Εγκλειστουρίου

Η Μονή Εγκλειστουρίου Αρκαδίας είναι ένα ιστορικό, εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 550 μ. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Τσακωνιάς. Η μονή βρίσκεται χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, 2 χλμ βορειότερα από τον δρόμο που οδηγεί στον Πραστό. Από τη μονή σώζεται σε καλή κατάσταση το καθολικό, ένα διώροφο κτίριο και ερείπια από τα κελιά του. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με πλάκες, ενώ υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις λέοντα και δικέφαλου αετού. Ο ναός σύμφωνα με επιγραφή πλακοστρώθηκε το 1733. Ο ναός ήταν κατάγραφος από αγιογραφίες που σώζονται εν μέρει και δείχνουν ότι είναι έργα των αρχών του 17 αιώνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Μονή Ελώνης

Το παλαιό μοναστήρι της Αρκαδίας είναι χτισμένο στην απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο και λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς της, η περιοχή γύρω του έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η Μονή Ελώνας είναι χτισμένη επάνω στον απόκρημνο βράχο και μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται επάνω από το φαράγγι του Δαφνώνα δημιουργώντας ένα θέαμα επιβλητικό που αξίζει να δεις από κοντά.

Μονή Επάνω Χρέπας

Η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας βρίσκεται σε υψόμετρο 1274 μέτρων σε κατάφυτη πλαγιά του Μαίναλου και φαίνεται από την πόλη της Τρίπολης. Το Μοναστήρι της Επάνω Χρέπας τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει θέα όλον τον κάμπο της Μαντινείας έως τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Είναι το υψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και λέγεται γι’ αυτό «μπαλκόνι της Τρίπολης». Το 1935 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Στη Μονή φυλάσσεται το Δισκοπότηρο, που σύμφωνα με την παράδοση κοινωνήθηκε ο Γέρος του Μοριά και το Ευαγγέλιο που ασπάστηκε πριν την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Η θαυματουργή της εικόνα σύμφωνα με την παράδοση διάλεξε η ίδια, με τη χάρη της Παναγίας να εγκατασταθεί στην ελατοβριθή πλαγιά. Η μονή χρίστηκε γύρω στο 1100 μ.Χ. και υπήρξε ιστορικό προπύργιο των αγώνων των Ελλήνων. Η Μονή είναι σταυροπηγιακή. Εορτάζει όχι μόνο στις 15 Αυγούστου αλλά και στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού. Το καθολικό της είναι καμαροσκέπαστη βασιλική, ενώ η αγιογράφηση μαρτυρείται ακόμα παρά τα ίχνη που έχει αφήσει ο χρόνος.

Μονή των Καλτεζών

Η Μονή των Καλτεζών βρίσκεται σε ένα ύψωμα τριγυρισμένο με βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια στην Κάτω Ασέα Αρκαδίας. Η Μονή Καλτεζών είναι μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Βρίσκεται χτισμένη σε ένα γήλοφο, στις παρυφές του χωριού των Καλτεζών. Το 1969 μετά από επιφάνεια ενός Σμυρνιού που κατόπιν έγινε μοναχός, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Νικολάου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι στη χάρη του. Το 18ο αιώνα έφτασε να μετράει δύναμη 40 μοναχών. Λειτούργησε σαν πυριτιδαποθήκη στον αγώνα και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Εδώ συστάθηκε στις 26 Μαΐου του 1821 η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία, ενώ είχε προηγηθεί το Μάιο του 1819, η πρώτη συνέλευση των οπλαρχηγών με τους προεστούς που σκοπό είχε την έναρξη του αγώνα. Στα κειμήλια της μονής συγκαταλέγεται και το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της Γερουσίας.

Τα θαύματα που ομολογούνται για τη μονή προσελκύουν πλήθος προσκυνητών. Η Ιερά Μονή Καλτεζών γιορτάζει 6 φορές ετησίως:

  • Στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού
  • Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού όπου και ακολουθεί θρησκευτική εορτή και πανηγύρι
  • Στις 26 Μαίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις και ορκίστηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, κατά την πρώτη Εθνική Συνέλευση του 1821 στη Μονή Καλτεζών
  • Στις 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα
  • Στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία
  • Στις 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης προς τιμή του Ιερού Ναού του κοιμητηρίου της Αδελφότητας

Μονή Καρυάς

Η Ιερά Μονή Καρυάς Αρκαδίας ή Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς είναι ένα ιστορικό μοναστήρι, χτισμένο δυτικά του οροπεδίου της Παλαιόχωρας Τυρού, ανάμεσα σε δυο υψώματα στο κέντρο της Κυνουρίας σε υψόμετρο 870 μέτρα, κοντά στο χωριό Πραστός και στη Μονή Αρτοκωστάς. Η Μονή Καρυάς, είναι σήμερα πλήρως ανακαινισμένη. Το κτιριακό συγκρότημα της μονής, έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και αποτελείται από τρεις πτέρυγες μοναστηριακών κτισμάτων διατεταγμένων σε σχήμα Π, γύρω από μια επιμήκη αυλή. Στο κέντρο της πλακόστρωτης αυλής που περιβάλλεται από τοξοτές καμάρες, βρίσκεται το καθολικό της μονής. Το καθολικό είναι αθωνικού τύπου και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Ο ναός διαθέτει έναν εντυπωσιακό δωδεκάγωνο τρούλο, που μοιάζει να «αιωρείται». Το εσωτερικό του καθολικού, κοσμούν τοιχογραφίες των αδερφών Μόσχου του 1638, που το έργο τους διακρίνεται για την προσήλωσή τους στην βυζαντινή παράδοση. Ο ναός έχει μαρμάρινο δάπεδο του 1734, διακοσμημένο με παραστάσεις λέοντα, ταύρου, φτερωτού δαίμονα και δικέφαλου αετού. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η μονή διαθέτει σημαντικά λείψανα αγίων, όπως της Αγίας Μακρίνας και άλλων. Η μονή έχει 4 μετόχια: τον Άγιο Γεώργιο και Άγιο Νικόλαο στον Τυρό και τον Άγιο Γεώργιο και Άγιο Ιωάννη στο Λεωνίδιο. Η μονή απαριθμεί σήμερα 2 μοναχούς. Το καθολικό της μονής, εορτάζει στην μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στις 8 Ιουλίου στην μνήμη του Αγίου Προκοπίου.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβής

Στην ειδυλλιακή, κατάφυτη από κέδρους περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις πλαγιές του Πάρνωνα, βρίσκεται η ιστορική Μονή Μαλεβής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η επωνυμία «Μαλεβή» σχετίζεται με την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τον Μαλεβό, όπου ήταν αρχικά κτισμένο το μοναστήρι. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, στο υψηλότερο σημείο του βουνού, στη θέση Κανάλους. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, στις αρχές του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε στην τοποθεσία Πουρνάρια, όπως προκύπτει από χρυσόβουλλο του 1320, του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Στη σημερινή της θέση, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, οικοδομήθηκε το 1616. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας πυρπολήθηκε δύο φορές, το 1786 και το 1826, από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Στην Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς ο ηγούμενός της ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως πρακτικός χειρουργός, ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε εγκαταστήσει εδώ μονάδα για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών. Στους νεότερους χρόνους, κατά την περίοδο της κατοχής, βομβαρδίσθηκε από γερμανικά αεροπλάνα, διότι στους χώρους της περιθάλπονταν αντάρτες που δρούσαν στον Πάρνωνα. Το 1949 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία. Το σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα προστατεύεται με περίβολο που σχηματίζεται από τα νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια. Περίπου στο κέντρο του χώρου βρίσκεται το καθολικό. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο, είναι κτισμένο με αργολιθοδομή, και το εσωτερικό του διακοσμείται με σύγχρονες τοιχογραφίες. Πόλο έλξης των προσκυνητών αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και επαργυρώθηκε το 1362. Στη μονή υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Κοίμηση του Αγίου Νείλου, που εορτάζει στις 12 Νοεμβρίου. Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης, από το χωριό Άγιος Πέτρος, εκάρη εδώ μοναχός και αργότερα ασκήτευσε στο Άγιο Όρος, δίπλα στον άγιο Πέτρο τον Αθωνίτη.

Μονή Λουκούς

Σε μια όμορφη τοποθεσία με πανοραμική θέα, κατάσπαρτη από αρχαιότητες, στον κάμπο της Θυρέας, σε μικρή απόσταση από το Άστρος, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που έχει επικρατήσει να ονομάζεται Μονή Λουκούς. Για την ονομασία της υπάρχουν πολλές απόψεις, με επικρατέστερη αυτή που τη σχετίζει με τη λατινική λέξη lucus, που σημαίνει ειδυλλιακό τοπίο, ιερό άλσος. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Εύας, στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη, το οποίο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο είχε μετατραπεί σε εκκλησία, ενώ δίπλα στη μονή σώζεται η έπαυλη του σοφιστή Ηρώδη του Αττικού, του 2ου αιώνα μ.Χ. Το σημερινό καθολικό της μονής, που διαδέχθηκε την παλαιοχριστιανική βασιλική, χτίστηκε τον 12ο αιώνα, όπως δείχνει ένα χάραγμα του έτους 1117, αλλά και η τοιχοποιία του. Η μονή ήταν σταυροπηγιακή, δηλαδή υπαγόταν κατευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με σιγίλλιο του Πατριάρχη Διονυσίου Β΄, των μέσων του 16ου αιώνα. Την περίοδο της Ενετοκρατίας και έως το 1715 πέρασε στους ρωμαιοκαθολικούς κινστερκιανούς μοναχούς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λόγω της οικονομικής της ευμάρειας, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο, ενισχύοντας τα σχολεία της περιοχής και τον απελευθερωτικό αγώνα. Το 1826, υπό την απειλή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ, εγκαταλείφθηκε και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Με θαυμαστό τρόπο σώθηκε τότε το καθολικό και η μονή ξαναλειτούργησε περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Από το 1946 έχει μετατραπεί σε γυναικεία. Στο μοναστηριακό συγκρότημα αποτυπώνεται όλη η ιστορία της περιοχής, καθώς στο εσωτερικό του περιβόλου του υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ πολλά είναι εντοιχισμένα στα νεότερα κτήρια. Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει το καθολικό, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Εξωτερικά έχει πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, και ρωμαϊκά γλυπτά ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του, ενώ μαρμάρινα γλυπτά κοσμούν και το δάπεδο. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος, με πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στο έτος 1649 και είναι έργο άγνωστου αγιογράφου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι δεσποτικές εικόνες, όπως και η θαυματουργή εικόνα της Μεταμόρφωσης ανάγονται στα μέσα του 17ου αιώνα. Γύρω από το καθολικό υψώνονται διώροφα κτίσματα, κελιά, παρεκκλήσια, και ο μεταβυζαντινός πύργος, ένας από τους τέσσερις που υπήρχαν αρχικά. Σπουδαία είναι η βιβλιοθήκη της μονής, στην οποία φυλάσσονται περίπου 300 τόμοι χειρόγραφων, πατριαρχικά σιγίλλια, κώδικες, και πολλά κειμήλια.

Μονή Παναγίας Βλαχέρνας

Στο χωριό Κάτω Παναγιά, κοντά στην Κυλλήνη, σε μια θαυμάσια κοιλάδα με αιωνόβιες ελιές, βρίσκεται η ιστορική Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, που ονομάστηκε Μονή της Παναγίας Βλαχέρνας, σε ανάμνηση της ξακουστής ομώνυμης μονής της Κωνσταντινούπολης. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά η οικοδόμησή της φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε από τους Φράγκους, που κατέλαβαν την περιοχή το 1205. Παρέμεινε στην κατοχή των Λατίνων μοναχών του Τάγματος των Φρεμενούρων κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα, και πέρασε πάλι στα χέρια των ορθόδοξων τον 17ο αιώνα, οπότε έγινε σταυροπηγιακή. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821 υπέστη πολλές καταστροφές, με αποκορύφωμα την πυρπόλησή της από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, το 1826, γεγονός που οδήγησε στην προσωρινή ερήμωσή της. Λειτούργησε και πάλι ως γυναικεία και από το 1978 μέχρι σήμερα είναι ευαγές ίδρυμα και φιλοξενεί γυναικείο οίκο ευγηρίας. Το καθολικό, που δεσπόζει στο κέντρο της αυλής του μοναστηριακού συγκροτήματος, θεωρείται από τα ομορφότερα δείγματα αρμονικού συγκερασμού της ανατολικής και της δυτικής εκκλησιαστικής τέχνης. Πρόκειται για μεγάλη τρίκλιτη ξυλόγεστεγη βασιλική με νάρθηκα και εξωνάρθηκα, κτισμένη από κοκκινωπό πωρόλιθο, με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας, με διπλές πλίνθους γύρω από κάθε λίθο. Στους τοίχους της έχουν ενσωματωθεί λίθοι και ανάγλυφα από παλαιοχριστιανικό κτίσμα που υπήρχε στην περιοχή. Το ανατολικό τμήμα του ναού θεωρείται παλαιότερο, του τέλους του 12ου ή των αρχών του 13ου αιώνα, ενώ το δυτικό, με τον νάρθηκα και τον εξωνάρθηκα, αναμορφώθηκε από τους Φράγκους κατακτητές σύμφωνα με δυτικά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Σε αυτούς οφείλεται και ο εντοιχισμός του ιδιόμορφου ηλιακού ρολογιού από λευκό μάρμαρο στον εξωνάρθηκα. Το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο με θαυμάσια έργα, των μέσων του 18ου αιώνα. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με κειμήλια και λείψανα αγίων, και στους χώρους της σώζονται τάφοι Φράγκων αρχόντων. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μονή Παναγίας Κλειβωκάς

Η Μονή της Παναγίας της Κλειβωκάς ή αλλιώς Παναγία ή Ζωναρίτισσα, βρίσκεται κοντά στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα στην επαρχία Γορτυνίας, στον Νομό Αρκαδίας. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην είσοδο σπηλιάς, η οποία λόγω βάθους και στενής διαμέτρου από ένα σημείο και μετά είναι ανεξερεύνητη. Η τραχιά φυσιογνωμία του τοπίου και το δύσβατο και απροσπέλαστο σχεδόν του εδάφους έχει τροφοδοτήσει πολλούς θρύλους και παραδόσεις σχετικά με την εύρεση της εικόνας της Θεομήτορος και την κτίση του μοναστηριού. Κατά μια παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι είναι μια από τις έντεκα του Απόστολου Λουκά, ήταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κάτω Κλειβωκά, στη θέση Μπέλκος, όπου στην προχριστιανική περίοδο λατρευόταν η θεά Αλουσία Δήμητρα. Στο σημείο αυτό υπήρξε μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το μοναστήρι αυτό διαλύθηκε και ο ναός κατεστράφη επί τουρκοκρατίας και πιθανότατα κατά την απόβαση του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο κατά τα έτη 1825-1828. Για την τύχη της θαυματουργής εικόνας δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο. Κατά μία άποψη, οι Χριστιανοί, οι οποίοι ήξεραν καλά τα κατατόπια και τις ασφαλείς κρυψώνες, μετέφεραν την εικόνα στη σπηλιά, όπου την έκρυψαν, και από το δύσβατο και μυστικό μονοπάτι πήγαιναν και προσεύχονταν. Κατά άλλη άποψη-παράδοση και θρύλο, λέγεται ότι η εικόνα ευρέθη μετά από σχετικό όνειρο από χωρικό, που καταγόταν από το διπλανό χωριό Δήμητρα Αρκαδίας. Το εκκλησάκι κατασκευάστηκε στο τέλος της περασμένης εκατονταετίας και το κλιμακοστάσιο κατασκευάστηκε δέκα χρόνια αργότερα. Από την κτίση του και μετά, το μοναστήρι λειτούργησε σα γυναικεία μονή. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής.

Μονή Σίντζας

Η Ιερά Μονή Σίντζας Αρκαδίας, είναι ένα ιστορικό μοναστήρι, χτισμένο σε απόσταση 6 χλμ βορειοδυτικά του Λεωνιδίου. Η μονή, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η μονή, βρίσκεται χτισμένη μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο, πάνω από την πεδιάδα του Λεωνιδίου, σε υψόμετρο 500 μ. Πάνω από την είσοδο του μοναστηριού, υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα, με τη χρονολογία 1783, τη χρονιά δηλαδή που ανακαινίστηκε. Κοντά στο μοναστήρι, υπάρχουν δύο αξιόλογοι τάφοι. Ο πρώτος είναι ρωμαϊκός, βρίσκεται λαξευμένος μέσα στο βράχο και φέρει επιγραφή που δε σώζεται ακέραια: «ΤΩΠΟC ΤΙΒ ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΕΥΡΩΤΑ». Ο δεύτερος, είναι πιθανόν τάφος Φράγκου μοναχού. Υπάρχει επιγραφή γραμμένη στα γαλλικά και ανήκει στον Χριστόφορο από τη Μαγαδασκάρη: «on revient toujours….á sa première amour». Το καθολικό της Μονής, είναι κτίσμα των αρχών του 17ου αι. και ανήκει στον τύπου του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Εσωτερικά είναι γεμάτο με αγιογραφίες, οι οποίες δεν διασώθηκαν. Στο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, υπάρχουν εικόνες του 17ου αιώνα. Στο προσκυνητάρι, έχει φιλοτεχνηθεί η εικόνα της Κοιμήσεως του Αγίου Νικολάου, «διά χειρός Κυριάκου Κουλιδᾶ τό ἒτος 1767». Στη λειψανοθήκη της Μονής, φυλάσσονται λείψανα αγίων, ανάμεσα σ’ αυτά και του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τιμώντας τον Άγιο Διονύσιο, οι μοναχές έχτισαν ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο σ’ αυτόν, χτισμένο μέσα στον βράχο. Η μονή έχει ένα μετόχι, τον Άγιο Χαράλαμπο, πλησίον του Λεωνιδίου. Παλαιότερα και ο ναός του Αγίου Λεωνίδα, κοντά στο Λεωνίδιο, αποτελούσε μετόχι της Μονής. Η μονή, εορτάζει στην εορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, στην ανακοιμηδή των λειψάνων του στις 9 Μαΐου και στην εορτή του Αγίου Διονυσίου στις 3 Οκτωβρίου.

Μονή Φιλοσόφου

Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, νότια της Δημητσάνας, στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Αποτελείται από δύο τμήματα, το αρχαιότερο και το νεότερο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το παλαιότερο τμήμα της χτίστηκε το 963 μ.Χ. από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», γραμματέα του Νικηφόρου Φωκά, από τον οποίο η Μονή πήρε το όνομά της. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου δημιουργήθηκε και λειτούργησε περί τον 17ο αιώνα. Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, η οποία είναι σήμερα ερειπωμένη, είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας και μία από τις ιστορικότερες της χώρας μας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε εκεί το ξακουστό σήμερα Κρυφό Σχολειό, το οποίο εξελίχθηκε σε ιερατική σχολή που αργότερα λειτούργησε στη Νέα Μονή. Από τις τάξεις της σχολής αυτής αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας. Μέχρι το 1691 η Μονή συνέχιζε να ακμάζει ως πνευματικό κέντρο. Μεταξύ των ετών 1834-1836, όμως, αποφασίστηκε η διάλυσή της, οπότε και σταδιακά ερήμωσε. Μόλις πρόσφατα, σχετικά, ανακηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και άρχισε η συντήρηση και ανακαίνισή της. Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου στέκει σήμερα ερειπωμένη. Σώζεται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με ελάχιστες, αλλά αξιόλογες τοιχογραφίες, καθώς και κάποια ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου κτίστηκε κοντά στα ερείπια της Παλαιάς, περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Αρχικά χτίστηκε το καθολικό της και κάποια κελιά, και λειτουργούσε παράλληλα με την Παλαιά Μονή. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1693 με έξοδα του Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη: επρόκειτο για κάποιον Στεμνιτσιώτη, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ, αλλά αργότερα επέστρεψε στο Χριστιανισμό. Ο Φαρμάκης απεικονίζεται στη δυτική πλευρά του ναού με τυπικά ανατολίτικα χαρακτηριστικά. Εδώ, μέσα στα πλαίσια της Σχολής λειτουργούσε επίσης αξιόλογη βιβλιοθήκη, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σημαντικά χειρόγραφα του 12ου αιώνα τα οποία πλέον φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών. Η Μονή Φιλοσόφου έχει χαρακτηριστεί η «αρχόντισσα του Φαραγγιού». Πρόκειται για εντυπωσιακό μοναστήρι με πλούσια ιστορία και τεράστια συμβολή στο φωτισμό του Γένους. Μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων άρχισε σταδιακά να παρακμάζει, ώσπου το 1834 έκλεισε οριστικά, με απόφαση της Βαυαρικής Αντιβασιλείας. Έκλεισε έτσι η λαμπρή πορεία που είχε διαγράψει στους αιώνες, εξακολουθεί όμως να στέκεται αγέρωχο μέσα στο επιβλητικό τοπίο που το περιβάλλει, περιτριγυρισμένο από τις μνήμες του παρελθόντος.

Διαμονή στο νομό Αρκαδίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register