Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Νομό Αργολίδας

Αγία Μονή Αρίας

H Aγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστιο της Άριας, βορειοανατολικά του Nαυπλίου. To καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δε σώζεται. Έχει χτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί μαζί με άλλους ναούς του 12ου και 13ου αιώνα της Aργολίδας μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο της Eλλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.

Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού

Πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων και στο βόρειο τμήμα του όρους Αυγό είναι χτισμένη η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Η τοποθεσία της είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποταμό Ράδο, τον οποίο και διασχίζεις αν θέλεις να φτάσεις στη Μονή ξεκινώντας από τα Ίρια. Η εναλλακτική διαδρομή είναι από το χωριό Πελεή, που όπως και στην πρώτη διαδρομή οδηγεί στη Μονή ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος. Τόσο για την απόκρημνη τοποθεσία κτίσης της Μονής όσο και για το όνομά της, «Αυγού», έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες, που οι ντόπιοι, κυρίως Ιριώτες, αναπαρήγαγαν με τα χρόνια. Αρχικά λέγεται πως οι ιδρυτές ήθελαν να χτίσουν αλλού τη Μονή και ο Άγιος Δημήτριος υποδείκνυε το σημερινό σημείο χτίσης της Μονής. Ξεκίνησαν λοιπόν οι τεχνίτες να χτίζουν σε άλλο σημείο τη Μονή αλλά τα εργαλεία τους έφευγαν και πήγαιναν στην τοποθεσία που έλεγε ο Άγιος Δημήτριος. Επίσης, λένε πως το «Αυγό» προήλθε από την προσπάθεια των χριστιανών της εποχής για την ορθή επιβεβαίωση του σημείου χτίσης, οπότε και έριξαν ένα αυγό να δουν αν σπάσει. Αυτό δεν έσπασε και θεώρησαν ότι είναι το κατάλληλο σημείο χτίσης της Μονής. Επίσης, κάποιοι ντόπιοι θυμούνται μία ιστορία με μια μάνα, που είχε ένα άρρωστο παιδί και προσευχήθηκε στην Παναγία να της το γιατρέψει. Η Παναγία της απάντησε πως: «αν πιστεύεις ρίξε το παιδί στο γκρεμό και αυτό θα γιατρευτεί». Η μάνα σκέφτηκε να ρίξει πρώτα ένα αυγό να δει αν θα σπάσει. Το ρίχνει και δε σπάει. Ρίχνει και το παιδί και αυτό σκοτώνεται. Τέλος, πολλοί συνδέουν το όνομα «Μονή Αυγού», με τη χρήση της λέξης αυγό, που σε πολλές διαλέκτους σημαίνει γυμνή κορυφή και αυτή φαίνεται να είναι και η πιο πιθανή προέλευση του ονόματος. Πέρα από τις ιστορίες που διασώθηκαν και μεταλλάχθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων, δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά για το έτος ίδρυσής της. Μόνο από την τοιχοποιία και ειδικότερα από τη κατασκευή του σταυροθολίου του καθολικού με πλίνθους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μάλλον πρόκειται για οικοδόμημα του 11ου ή 12ου αιώνα. Το κυρίως χτίσμα της Μονής, χωμένο στα βράχια, αποτελείται από το ισόγειο και άλλους δύο ορόφους. Οι όροφοι συνδέονται με μία στενή πέτρινη σκάλα. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της μονής, που αποτελείται από το δισυπόστατο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη και τους Αγίους Θεοδώρους. Δυστυχώς το εσωτερικό του ναού του Αγίου Δημητρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η φωτιά κατέστρεψε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αλλά και την αγιογράφησή του. Οι δύο ναοί επικοινωνούν με ένα δίλοβο άνοιγμα, το οποίο είναι αγιογραφημένο το 17ο αιώνα. Την ίδια εποχή πρέπει να έχει αγιογραφηθεί και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, όπως μαρτυρούν και οι λίγες αγιογραφίες που έχουν απομείνει. Πάνω από το καθολικό, στη στέγη της Μονής οδηγεί μία πέτρινη σκάλα. Εκεί δεσπόζει ο τρούλος (οκταγωνικός αθηναϊκού τύπου) και η στέγη (οξυκόρυφη) του δεύτερου ναού. Η θέα του κάμπου των Ιρίων από αυτό το σημείο είναι εκπληκτική.

Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά

Πολύ κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού και στα πρόβουνα του Αραχναίου βρίσκεται η μονή Καρακαλά. Η Μονή είχε και δεύτερο όνομα «Ξηροκαστέλι», αλλά οι ντόπιοι το χρησιμοποιούσαν πολύ σπάνια. Το όνομα Καρακαλά φαίνεται να προέρχεται από το τη μετάφραση στα τουρκικά της λέξης «Ξεροκαστέλι», η οποία είναι το “Κουρουκουλέ”. Η παραφθορά της τούρκικης λέξης από τους ντόπιους οδήγησε στη λέξη «Καρακαλά». Αυτή είναι και η πλέον αληθοφανής από τις πολλές εικασίες που υπάρχουν σχετικά με το όνομα «Καρακαλά». Η ακριβής χρονολογία του έτους ίδρυσης της μονής του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστή, αλλά υφίσταται μία περιγραφή της μεγάλης της περιουσίας το 1696. Από αυτή συμπεραίνουμε ότι μάλλον θα πρέπει να λειτουργούσε αρκετούς αιώνες. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της Μονής στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών. Το 1829 έχει καταγραφεί πως η Μονή Καρακαλά είχε έναν ηγούμενο, έξι μοναχούς και δεκαπέντε μισθωτούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ μέρος από τα υλικά που διασώθηκαν λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του οθωμανικού τεμένους στο Ναύπλιο, το σημερινό «Βουλευτικού». Το 1928 απαλλοτριώθηκε η περιουσία της και μοιράστηκε, κυρίως σε ποιμένες, που βοσκούσαν τα πρόβατά τους στην περιοχή. Το 1934 συγχωνεύεται με τη Μονή Ταλαντίου και το 1936 με τις Μονές Αγνούντος και Ταξιαρχών. Το 1943 δυστυχώς οι Γερμανοί καίνε τη Μονή και ανατινάζουν ένα τμήμα της. Το 1963 η Μονή αλλάζει σε γυναικεία και σηματοδοτείται μια νέα περίοδος άνθισής της. Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γνωρίζουμε ότι ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Μονής είναι φρουριακός. Ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που μπορούσε να αμυνθεί αν χρειαζόταν. Τα κτίρια της μονής έχουν εσωτερικό προσανατολισμό και είναι διανθισμένα από καμάρες και μεγάλα συνεχόμενα χαγιάτια. Η Μονή έχει και πέντε εκκλησίες, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου. Στο κέντρο του αύλειου χώρου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής, το οποίο ξαναχτίστηκε το 1871 και έχει διαστάσεις 19 x 8 μ. Το καθολικό είναι ναός που χαρακτηρίζεται σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του ως εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Ένας κεραμικός διάκοσμος ακολουθεί την καμπύλη των τόξων. Στο εσωτερικό του ναού παρατηρούμε την αγιογράφηση που έχει γίνει από Χ. Βούλγαρη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας (18-19ου αιώνα) τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη.

Μονή Αγίου Θεοδοσίου

Για τους Αργολιδείς η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου έχει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Βρίσκεται δίπλα από χωριό του Παναριτίου. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον άσημο τότε μοναχό και μετέπειτα Άγιο Θεοδόσιο. Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου (περίπου το 922) η μονή ερήμωσε και επαναλειτούργησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στις αρχές της Ενετοκρατίας παραχωρήθηκε στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση και το 1835, η περιουσία του μοναστηριού περιήλθε στο κράτος. Πολύ σημαντική ημερομηνία για το βίο της Μονής είναι το 1942, όπου επαναλειτούργησε ως γυναικεία Μονή. Έκτοτε οι μοναχές του μοναστηριού του Αγίου Θεοδοσίου επιτελούν πλούσιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ φροντίζουν για την αρμονία και τη συνεχή συντήρηση των χώρων της Μονής. Η Μονή αποτελείται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες. Το πρώτο εκκλησάκι της «Ιεράς Συνάντησης», είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο. Η παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Θεοδόσιος προϋπάντησε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το σκούφο του γεμάτο με κάρβουνα αναμμένα, σα θυμιατό, χωρίς αυτός να καίγεται. Στο κέντρο του συγκροτήματος βρίσκεται το καθολικό της Μονής, που θα πρέπει να είναι βυζαντινών χρόνων, χωρίς να είναι βέβαιο, καθώς οι πολλές επεμβάσεις στο ναό κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν αλλοιώσει τη μορφή του. Το καθολικό αποτελείται από δύο ναούς, τον πρώτο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεοδόσιο (όπου και σώζεται μια παλιά τοιχογραφία με τη μορφή του Αγίου) και το δεύτερο τιμά τη μεταμόρφωση της Σωτήρος. Επιπλέον στον περίβολο του μοναστηριού ο επισκέπτης θα συναντήσει και το παρεκκλήσι του Προδρόμου. Στα νότια του συγκροτήματος βρίσκεται η σκήτη του Αγίου Θεοδοσίου,η οποία έχει γίνει ναός του Τιμίου Σταυρού.

Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Στα νότια της Ασίνης και δίπλα σε ένα κατεστραμμένο τριώροφο πύργο βρίσκεται το καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Αγία Σωτήρα. Τόσο ο πύργος όσο και τα υπόλοιπα κτίσματα της μονής, πλην του καθολικού έχουν καταστραφεί, αποπνέοντας έναν αέρα ερήμωσης και εγκατάλειψης. Η ύπαρξη ενός ψηλού πύργου στη συγκεκριμένη περιοχή μαρτυρεί τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς από αυτό το σημείο είναι ορατός ο όρμος της Καραθώνας. Ο ναός είναι χτισμένος περίπου 90 εκατοστά μέσα στο έδαφος, το οποίο είναι και επικλινές σε εκείνο το σημείο. Για αυτό το λόγο και ο επισκέπτης χρειάζεται να κατέβει 6 σκαλάκια για να μπει μέσα. Το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο τους μεταβυζαντινούς χρόνους, αν και το μεταγενέστερο επίχρισμα έχει καλύψει κάποια σημεία. Μία κτητορική επιγραφή αναφέρει πως ο ναός ξαναγιογραφήθηκε το 1570, οπότε συμπεραίνεται ότι η Μονή θα λειτουργούσε και αρκετά χρόνια πιο πριν σε σχέση με αυτή χρονολογία.

Παλαιά και Νέα Μονή Ταλαντίου

Στο Αραχναίο, ή όπως το λένε οι ντόπιοι «Χέλι», βρίσκονται η Παλαιά και Νέα Μονή Ταλαντίου. Το Αραχναίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Τραπεζώνας και στο όρος Αραχναίο. Στο ανατολικό άκρο του χωριού και ακριβώς μετά τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο στο Λυγουργιό, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία έχει προσκολληθεί και ένα μικρό παρεκκλήσι. Αυτός ο ναός ήταν και το πρώτο καθολικό της Μονής Ταλαντίου. Ο ναός είναι χτισμένος με απλή λιθοδομή και είναι σταυρεπίστεγος με τετράγωνο τρούλο. Στη δυτική πλευρά του ναού βρίσκεται και η μοναδική του θύρα, ενώ ένας κεραμοπλαστικός διάκοσμος και οδοντωτή ταινία περιβάλλουν το τόξο και συνεχίζουν δεξιά και αριστερά από τη θύρα. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται όχι τόσο καλά διατηρημένες αγιογραφίες, οι οποίες μάλλον υποδεικνύουν την εργασία τεχνίτη της Κρητικής Σχολής του 16ου αιώνα. Δεν έχει σωθεί η κτητορική επιγραφή, αλλά από την τοιχοποιία και ειδικά από το σωζόμενο διάκοσμο, συμπεραίνει κανείς ότι έχει χτιστεί μέσα στους Βυζαντινούς χρόνους. Ίσως ο τρούλος να ανήκει σε μεταγενέστερους χρόνους από την κτίση του ναού. Στο παρεκκλήσι που έχει προσκολληθεί στο ναό έχει διασωθεί τοιχογραφία Αγίας με επιγραφή Α.Κ., πιθανόν της Αγίας Κυριακής. Οι Χελιώτες όμως παραμένουν να το αποκαλούν το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Το 1761 οι μοναχοί μετοίκησαν από την Παλαιά στη Νέα Μονή. Το 1892 η μονή συγχωνεύτηκε για δέκα περίπου χρόνια με τις μονές Ταξιαρχών και Αγνούντος της Επιδαύρου. Το 1933 ενώθηκε με τη μονή Καρακαλά. Σύμφωνα με ομολογίες των Χελιωτών, η Μονή κατοικούνταν μέχρι και την κατοχή και μάλιστα επιτελούσε σπουδαίο έργο φροντίζοντας τυφλούς. Ότι αφορά την αρχιτεκτονική της Νέας Μονής, το καθολικό της βρίσκεται στο κέντρο του αύλειου χώρου και είναι σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό. Το εσωτερικό του ναού έχει διακοσμηθεί με αγιογραφίες, χωρίς να σώζεται το όνομα του αγιογράφου. Στη δυτική πλευρά του ναού στέκεται ένα δίλοβο καμπαναριό.

Μονή Αγίων Αναργύρων

Η Μονή των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο μυχό του νοτίου κόλπου της Ερμιόνης στην Αργολίδα. Χτίστηκε το 1340 πάνω στις ιαματικές πηγές του αρχαίου ναού του Ασκληπιού και ήταν αντρικό μοναστήρι με πολύ μεγάλη περιουσία. Η μονή γιορτάζει δύο φορές το χρόνο στις 1 Νοεμβρίου και στις Ιουλίου. Στον προαύλιο χώρο της μονής αναβλύζουν ιαματικά νερά από την πηγή που υπάρχει. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται ο κύριος ναός ο οποίος απαρτίζεται από τρία μέρη. Το βόρειο μέρος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, το κεντρικό στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το νότιο στη γέννηση του Τίμιου Προδρόμου. Ο ναός είναι περιστοιχισμένος από διώροφα κτίρια. Στο εσωτερικό του ναού ο νάρθηκας έχει μήκος 4 μέτρα ενώ στα αριστερά του ναού υπάρχει μαρμάρινο εικονοστάσι με την παλαιά δεσποτική εικόνα του Αγίου Αναργύρου. Ο ναός έχει καταπληκτικές τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα της Κρητικής σχολής. Πάνω στο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο πάνω υπάρχουν πολλές βυζαντινές εικόνες. Στη μονή υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη διαφόρων θεολογικών, ιστορικών και φιλολογικών εκδόσεων. Επίσης στη μονή θα δείτε τα ερείπια του ναού του Αγίου Ισίδωρου αλλά και τα παρεκκλήσια του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Ευπραξίας και της Αγίας Τριάδος.

Διαμονή στο νομό Αργολίδας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register