Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αγαθονήσι Δωδεκάνησα

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Αγαθονήσι

Εκκλησίες & Μοναστήρια στο Αγαθονήσι

Το Αγαθονήσι δε διαθέτει κάποια μεγάλη εκκλησία, αλλά διαθέτει αρκετά πανέμορφα και γραφικά εκκλησάκια, διάσπαρτα σε όλο το νησί. Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου κοντά στο λιμάνι είναι κτισμένη η δίκλιτη ομώνυμη εκκλησία προς τιμή των Αγίων Γεωργίου και Αγίου Νεκταρίου. Στο Μικρό χωριό και στην κορυφή του βουνού ο Άγιος Παντελεήμονας. Στο Μεγάλο Χωριό η δίκλιτη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και δίπλα ο Άγιος Ραφαήλ. Στην περιοχή και πιο πέρα από το Μεγάλο Χωριό συναντάμε τα εξωκλήσια: Άγιοι Ανάργυροι, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ψηλά στην κορυφή του βουνού Κεφάλα τον Άγιο Χαράλαμπο. Στο δρόμο προς το Καθολικό είναι το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στην περιοχή Θόλοι το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και είναι ο ενοριακός ναός του Αγαθονησίου. Χτισμένος το 1932, προς τιμή των Αγίων Γεωργίου και Αγίου Νεκταρίου, είναι δίκλιτη με γαλάζιους τρούλους του και επιτηρεί από ψηλά το λιμανάκι.

Άγιος Ιωάννης και Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Τα ξωκλήσια Άγιος Ιωάννης και Αγία Ειρήνης Χρυσοβαλάντου βρίσκονται κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Μεγάλο Χωριό, 200 μέτρα πιο πάνω από την παραλία Τσαγκάρη. Οι δύο ναοί έχουν ξεχωριστό ιερό και ξυλόγλυπτο τέμπλο, χωρίζονται με μία μεσοτοιχία και στο μέσο της στέγης των δύο ναών είναι τοποθετημένο ένα μικρό καμπαναριό. Στον περιβάλλοντα χώρο των δύο ναών υπάρχει ένας όμορφος κήπος με δέντρα και ένας μαρμάρινος κίονας.

Άγιος Νικόλαος

Το ξωκλήσι Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Θόλοι, πάνω από την παραλία Βαθύ Πηγάδι. Η πρόσβαση γίνεται από το δρόμο που συνεχίζει νοτιοανατολικά από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο δρόμος από την παραλία του Πόρου και μετά είναι χωματόδρομος και θα χρειασθεί να ανοίξουμε και να κλείσουμε δύο πόρτες για να φθάσουμε στον προορισμό μας. Μετά τη 2η πόρτα ο δρόμος χωρίζει δεξιά προς την παραλία Βαθύ Πηγάδι και αριστερά προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τους Θόλους. Πολύ κοντά στο ξωκλήσι βρίσκονται οι εντυπωσιακοί βυζαντινοί θόλοι και ο «βότσος», ένα μεγάλο βάραθρο.

Άγιος Παντελεήμονας

Ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό, στην κορυφή του λόφου πάνω από το λιμάνι του Αγαθονησίου. Πρόκειται για να ένα μικρό ξωκλήσι χτισμένο το 1989 από  τα παιδιά της οικογένειας Καμίτση, σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Διαθέτει ένα μικρό αυλόγυρο, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει η τοποθεσία προς το Μεγάλο Χωριό και το λιμάνι του μικρού αυτού νησιού. Γιορτάζει στις 27 Ιούλη με 2ήμερο πανηγύρι, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του νησιού.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Google Maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register