Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στις Οινούσσες

Η θρησκεία είναι ένα σημαντικό συστατικό στη ζωή και στον πολιτισμό των Ελλήνων και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί πολύ εύκολα από την ποσότητα των εκκλησιών και του μοναστηριού που υπάρχουν στο νησί. Το θρησκευτικό στοιχείο διακρίνεται έντονα στο πανέμορφο νησί των Οινουσσών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολλές εκκλησίες και τα ξωκκλήσια του νησιού. Οι εκκλησίες είναι οι περισσότερες τάματα ναυτικών δείγμα της στενής σχέσης των κατοίκων του νησιού τόσο με τη δύναμη της θάλασσας όσο και με την θρησκευτική προσήλωση.

Άγιος Γεώργιος

Ήταν η πρώτη εκκλησία των Οινουσσών που χτίστηκε το 1750. Πριν τους σεισμούς ήταν μια μικρή εκκλησία με τοιχογραφίες και ξύλινη στέγη. Όταν καταστράφηκε με το σεισμό του 1949 αναστηλώθηκε από τα παιδιά του Αναστάση Πατέρα.

Άγιος Νικόλαος

Βαθύτατα ευσεβείς οι Αιγνουσιώτες, λατρεύουν με απαράμιλλη πίστη τον πολιούχο Άγιο του νησιού, τον προστάτη των θαλασσινών Άγιο Νικόλαο. Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός χτίστηκε το 1952 στη θέση του παλιού, δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και εκπέμπει την ευλογία του σε όλους τους ναυτικούς και ξενιτεμένους. Τριγυρισμένος από παραδοσιακά σπίτια, αποτελεί το στολίδι και καμάρι των κατοίκων του νησιού. Στον περίτεχνο, πλούσια διακοσμημένο με εξαίρετες αγιογραφίες και χιλιάδες τάματα των ναυτικών, ναό φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από τη Σικελία τον Δεκέμβριο του 2001. Οι ακολουθίες είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές, ενώ γραφικά τελούνται όλα τα καλοκαιρινά πανηγύρια στις εορτές των Αγίων, που καθένας τιμάται με δικό του ξωκκλήσι. Το δεκαπενταύγουστο τελείται το θρησκευτικό έθιμο της ταφής της Παναγίας με λαμπρότητα και ευλάβεια.

Μονή Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμός της Θεοτόκου βρίσκεται κάτω από το κάστρο της πόλης, στη δυτική ακτή του νησιού. Χτίστηκε το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια Πατέρα ως τάμα της οικογένειας προς την Παναγία. Αποτελεί αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με νωπογραφίες από διάσημους αγιογράφους και δίνει την αίσθηση ότι πλησιάζει τις μονές του Άθω. Οι καλόγριες που ζουν στη Μονή έχουν καταφέρει να δώσουν στο μοναστήρι τη μορφή ενός επίγειου παράδεισου. Τελευταία γιορτή του θέρους η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού στις 28 Αυγούστου (παλαιό ημερολόγιο), το μοναστήρι τιμά την προστάτιδά του.

Διαμονή στις Οινούσσες: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register