Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Σύρο

Αγία Πακού

Το καθολικό ξωκλήσι της Αγίας Πακούς δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του Γαλησσά. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό εκκλησάκι στα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας, το λευκό και το μπλε που προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθώς για να επισκεφθεί κάποιος το ξωκλήσι θα πρέπει να περάσει ένα δύσβατο μονοπάτι και να ανέβει τα πολλά μικρά σκαλοπάτια, όμως η μαγευτική πανοραμική θέα σίγουρα θα τον ανταμείψει.

Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή χτίστηκε το 1600 στην Αληθινή και ανήκει στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο. Πρόκειται για μια ιδιωτική εκκλησία με τρούλο χτισμένη σε βυζαντινό ρυθμό που ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1873. Βρίσκεται σε ιδανικό σημείο με μαγευτική θέα στο λιμάνι του νησιού και τις Κυκλάδες. Κάτω από τον ναό υπάρχει ένας μικρότερος ναός, αυτός των Αγίων Πάντων που φιλοξενεί τα οστά των θυμάτων από το πλοίο Ευνομία που χάθηκε στη φωτιά το 1876. Η Αγία Παρασκευή τιμάται στις 26 Ιουλίου με ένα εντυπωσιακό πανηγύρι.

Άγιοι Ανάργυροι

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο σημείο Μάννα, στο δρόμο που συνδέει την Ερμούπολη με τις γύρω περιοχές. Πρόκειται για ένα ναό σταυροειδή βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και μεγάλο προαύλιο χώρο που κοσμεί την περιοχή από το 1862.

Άγιος Αθανάσιος

Η πρώτη εκκλησιά του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε το 1631. Έκτοτε, όμως, υπέστη πολλές καταστροφές και αφού ανακατασκευάστηκε ξανά και ξανά έφτασε σήμερα να κυριαρχεί στο βάθος μιας ρεματιάς, ανάμεσα στα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό της πηγής στην πίσω πλευρά της Άνω Σύρου. Πρόκειται για έναν πανέμορφο πετρόκτιστο ναό με ένα πέτρινο καμπαναριό που κοσμεί το ήδη ειδυλλιακό τοπίο.

Άγιος Αντώνιος

Η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, στην περιοχή του Μέγα Γιαλού. Ξεχωρίζει για το σταυροειδή με τρούλο ρυθμό αρχιτεκτονικής και τη λιτή αγιογράφηση στο εσωτερικό της. Στις 17 Ιανουαρίου οργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου κατά το οποίο προσφέρονται στους επισκέπτες φασολάδα και κρασί.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος χτίστηκε το 1839 στην περιοχή της Ερμούπολης, αρχικά ως μονόκλιτη, ενώ μετά τις διαδοχικές καταστροφές που υπέστη η εκκλησία ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως τρίκλιτη βασιλική με την προσθήκη των παρεκκλησιών της Αγίας Θέκλας και του Αγίου Ανδρέα. Στην είσοδο του προαύλιου χώρου της εκκλησίας βρίσκεται το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό, ενώ την κεντρική αψίδα του ναού κοσμεί η επιγραφή που αναφέρει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ναού, τον πολιούχο, αλλά και τους δωρητές. Στο ναό ξεχωρίζουν, επίσης, οι εικόνες που έχουν φιλοτεχνήσει οι Δ. Κωσταράκης, Φρ. Δεσύπρης και Εμμ. Ψαλτίδης, ενώ δίπλα στο ναό βρίσκεται και το ορθόδοξο νεκροταφείο της Σύρου. Στη δυτική πλευρά του ναού παλαιότερα λειτουργούσε η Ιερατική σχολή του νησιού.

Άγιος Δημήτριος

Στις 25 Μαΐου του 1936 ο Ερμουπολίτης Μανούσος Πελέκης είχε ένα όραμα που τον οδήγησε στην εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα, και μετά από εντολή του τότε Μητροπολίτη Σύρου Φιλάρετου, χτίστηκε ένας πέτρινος μεγαλοπρεπής ναός Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο που υποδέχεται τα πλοία κατά την άφιξή τους. Ο ναός ξεχωρίζει για το εσωτερικό του και την επένδυση από πέτρα, καθώς, επίσης, και τις λίγες εικόνες που κοσμούν τους τοίχους. Τα πλοία που φτάνουν ή αποχωρούν από το λιμάνι της Ερμούπολης σφυρίζουν μόνο καθώς περνούν από τον Άγιο Δημήτριο, ενώ ο παπάς του ναού ανταποδίδει τον χαιρετισμό χτυπώντας κάθε φορά τις καμπάνες.

Άγιος Νικόλαος

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένας τρίκλιτος μεγαλοπρεπής ναός κοντά στην πλατεία Μιαούλη που άρχισε να κατασκευάζεται το 1848, βάσει των σχεδίων του Γ. Μεταξά και τη συγκατάθεση του Βασιλιά Όθωνα και ολοκληρώθηκε το 1870. Ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της Ερμούπολης ξεχωρίζει για τα ακριβά υλικά και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της κατασκευής του, την εικόνα του Αγίου Νικολάου που επαργυρώθηκε στη Μόσχα, τον μαρμάρινο δεσποτικό θρόνο, τον άμβωνα και το μαρμάρινο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βιτάλη. Πρόκειται για έναν διώροφο μνημειακό ναό με μαρμάρινα κωδωνοστάσια, μια επιβλητική μαρμάρινη σκάλα και μαρμάρινα προπύλαια, κίονες ιωνικού ρυθμού, αρχαϊκά μοτίβα, τοξοστοιχίες, ανάγλυφες διακοσμήσεις, γκρι-γαλάζιες πλάκες και ένα μοναδικό τέμπλο που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Τις εικόνες του ναού φιλοτέχνησαν κάποιοι από τους καλύτερους αγιογράφους της εποχής, ενώ για την κατασκευή του ναού συνέβαλαν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού αλλά και εφοπλιστές.

Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος είναι ένα πανέμορφο και γραφικό παρεκκλήσι στην περιοχή του Γαλησσά χτισμένο ανάμεσα στα βράχια. Το εκκλησάκι χτίστηκε από έναν ψαρά που σώθηκε από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού μετά από τάμα που έκανε στον Άγιο. Βρίσκεται 15 λεπτά από την κεντρική παραλία απ’ όπου και ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει στο εκκλησάκι. Εύκολη είναι η πρόσβαση και με βάρκα. Ο Άγιος Στέφανος γιορτάζεται στις 19 Αυγούστου και στις 26 Δεκεμβρίου από πλήθος κόσμου που επισκέπτεται το παρεκκλήσι για να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Στη συνέχεια, προσφέρονται στους πιστούς συριανά λουκούμια και μαστίχα Χίου.

Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χτίστηκε το 1898 στην Ερμούπολη, στον δρόμο προς Άνω Σύρο. Πρόκειται για ένα ναό σε σχήμα σταυρού με τρούλο στου οποίου τον προαύλιο χώρο δεσπόζει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμούν ένα νεοκλασικό μαρμάρινο τέμπλο, εικόνες του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και η εικόνα των Ταξιαρχών, δώρο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου για να συμμετέχει στη λειτουργία, τη λιτανεία και την περιφορά της εικόνας.

Σαν Τζώρτζης ή Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος ή αλλιώς γνωστός και ως Σαν Τζώρτζης είναι η καθολική μητρόπολη της Σύρου. Χτίστηκε το 1200 στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Άνω Σύρου και έχει δεχθεί πλήθος ανακαινίσεων και ανακατασκευών κατά την πάροδο των χρόνων με τελευταία αυτή του Τηνιακού αρχιτέκτονα Χατζησήμου. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει το ναό, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου, το επισκοπικό παλάτι και μια ερειπωμένη οικία. Η μητρόπολη είναι μια τρίκλιτη βασιλική με μαρμάρινους κίονες. Στην είσοδο δεσπόζουν αγάλματα Αγίων από Ιταλούς γλύπτες του 18ου αιώνα, ενώ στο εσωτερικό εντυπωσιάζει η ξυλόγλυπτη επένδυση και το μαρμάρινο δάπεδο που εμπνεύστηκε ένας Τήνιος γλύπτης.

Πηγή: Δήμος Σύρου

Διαμονή στη Σύρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register