Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Σκιάθο

Αγία Μαρίνα

Βορειότερα και υψηλότερα από το Χριστό στο Κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εκκλησίας είναι σχετικά πρόσφατο καθώς το παλαιότερο κατέρρευσε, για άγνωστους λόγους. Στη θέση που βρίσκεται έχει μεγάλη κλίση. Το πιο πιθανόν είναι να οικοδομήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα.

Άγιος Ιωάννης ο Κρυφός – Παρθένη

Μέσα στην πευκόφυτη περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού κοντά στην Παναγία την Κουνίστρα, στο Μικρό Ασέληνο, βρισκόταν ένα μικρό μοναστήρι, απ’ το οποίο έχουν απομείνει το καθολικό που τιμάται στο γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, υπολείμματα από το περιτείχισμα και τρία ερειπωμένα κελιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρα από τη θάλασσα και είναι γνωστό ως «Αη-Γιάννης ο κρυφός» ή «Αη-Γιάννης του Παρθένη» (που ήταν το όνομα του Σκιαθίτη μοναχού που σύμφωνα με την παράδοση το ίδρυσε) ή (σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη) «Αη-Γιάννης ο Μυρωδίτης». Μισό χιλιόμετρο περίπου ανατολικότερα της μονής, στη θέση «Δασκαλιό», υπάρχουν ερείπια από κτίσμα, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το σχολείο του νησιού κατά την τουρκοκρατία, στο οποίο χρέη δασκάλου είχαν οι μοναχοί του Αη-Γιάννη. Σήμερα, σώζονται οι εξωτερικοί τοίχοι των αρχικών κελιών (το περιτείχισμα της μονής), τα οποία κατασκεύασε σύμφωνα με επιγραφή το 1895 ο Μωραϊτίδης πάνω στα θεμέλια των αρχικών (ήταν ο τελευταίος που έκανε ανακαίνιση στη Μονή). Το ξύλινο εικονοστάσι είναι απλό και κατασκευάστηκε κατά την τελευταία ανακαίνιση σε αντικατάσταση του αρχικού. Οι τοιχογραφίες δεν είναι ιδιαίτερης τεχνοτροπίας, είναι λοιπόν μάλλον μέτριας τέχνης, κατώτερη απ’ αυτήν των τοιχογραφιών του Χριστού στο Κάστρο. Θεωρούμε ότι η οικοδόμηση έγινε κάποια στιγμή απ’ τα τέλη του 16ου στα μέσα του 17ου αιώνα.

Άγιος Νικόλαος

Μέσα στη σημερινή πόλη και πάνω από το νέο λιμάνι βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού ή του Αγίου Νικολάου στα Κοτρώνια (που οφείλεται στο βραχώδες έδαφος της περιοχής). Δε μπορούμε να χρονολογήσουμε την ανέγερση της εκκλησίας, καθώς δεν έχει βρεθεί επιγραφή ή κάποιο κείμενο. Παρόλα αυτά, η εικόνα του Αγίου Νικολάου που ανήκε στο εικονοστάσιο της εκκλησίας και βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών είναι του 1807, άρα συμπεραίνουμε ότι η εκκλησία υπήρχε πριν το 19ο αιώνα. Το βράδυ της 19ης Μαΐου τελείται Εσπερινός κα το πρωί της 20ης Θεία Λειτουργία. Το υπέροχο προαύλιο της εκκλησίας προσφέρεται για μια στάση απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμική θέα στο λιμάνι της Σκιάθου. Εκεί δεσπόζει και ένα ρολόι – σήμα κατατεθέν, από τα πρώτα πράγματα που αντικρύζει ο επισκέπτης μόλις φτάσει στο λιμάνι.

Μονή Αγίου Χαραλάμπους

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, 5 χιλιόμετρα από την πόλη, σε μια βραχώδη περιοχή στη θέση Κακόρεμα και σε υψόμετρο 300 μέτρων βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Άγιου Χαράλαμπου. Στο δρόμο του Προφήτη Ηλία, υπάρχει πινακίδα η οποία οδηγεί στο μοναστήρι, ωστόσο μετά απ’ αυτήν ο δρόμος είναι χωμάτινος. Πρόκειται για ένα απ’ τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού που φιλοξένησε μικρό αριθμό μοναχών, χωρίς ιδιαίτερες κατασκευές και αποκομμένο από τους οικισμούς (Κάστρο, νέα πόλη). Θεωρούμε ότι τα κτίσματα έγιναν κατά την τουρκοκρατία, πιθανόν κατά το 18ο αιώνα, χωρίς να αποκλείουμε ορισμένα τμήματα να είναι και παλαιότερα. Χαρακτηρίζονται από απλότητα στις μορφές και την κατασκευή τους. Από έγγραφα που βρέθηκαν διαπιστώνεται ότι η μονή με το καθολικό υπάρχει πριν το 1809. Δεν υπάρχει εσωτερικός ή εξωτερικός διάκοσμος ή ίχνη που να αποκαλύπτουν την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων. Στο Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους, ο πρώτος εξάδελφος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο διηγηματογράφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, έζησε την τελευταία περίοδο της ζωής του ως μοναχός. Σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση και σίγουρα είναι ένα μέρος τις Σκιάθου που πρέπει να επισκεφτείτε.

Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου – Παναγίας Εικονίστριας

Στην πιο πευκόφυτη περιοχή της δυτικής Σκιάθου, 13 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και σε 200μ. υψόμετρο, στη θέση «Κουνίστρες» βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Μικρό Ασέληνο, μια από τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Η Μονή είναι ο αγιότερος τόπος του νησιού, αφού εδώ βρέθηκε γύρω στο 1650, η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Η περίεργη ονομασία Κουνίστρα προέρχεται από τη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από τον ιερομόναχο Συμεών καθώς αιωρείτο σε ένα κλαδί πεύκου. Είναι η πολιούχος της Σκιάθου, γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και σήμερα, η εικόνα βρίσκεται στο μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών. Τα περισσότερα κτίσματα της μονής εκτός από το καθολικό έχουν κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Πολύ λίγα στοιχεία γνωρίζουμε για τα αρχικά κτήρια της μονής. Η βρύση που βρίσκεται έξω από τη δυτική πλευρά της μονής κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από το Γέροντα Διονύσιο, μια μεγάλη πνευματική μορφή του νησιού αλλά και της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας. Εξωτερικά, το καθολικό δεν έχει κάποιο διακριτικό στοιχείο εκτός από τον τρούλο αλλά εσωτερικά είναι κατάγραφο. Ωστόσο, η υγρασία και οι καπνοί απ’ τα κεριά λόγω του κακού αερισμού αλλού κατέστρεψαν και αλλού αμαύρωσαν τις τοιχογραφίες. Έτσι, οι μορφές των αγίων είναι δυσδιάκριτες εκτός απ’ αυτές που βρίσκονται ψηλά. Το εικονοστάσι θεωρείται ότι είναι πολύ καλής τέχνης με έντονο ανάγλυφο και με μπαρόκ στοιχεία με τα στοιχεία της λαϊκής ξυλογλυπτικής, όμως, να υπερτερούν. Γενικά η κατασκευή δεν θεωρείται επιμελημένη ούτε ακριβής. Το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε επί Τουρκοκρατίας σαν σχολείο. Σύμφωνα με το χρονικό της ανευρέσεως της εικόνας της Παναγίας, που υπολογίζουμε ότι έγινε στα μέσα του 17ου αιώνα καθώς και βάσει δυο επιγραφών που μας ενημερώνουν για την επισκευή του καθολικού το 1726, το καθολικό είναι κτίσμα του τελευταίου τέταρτου του 17ου αιώνα.

Παναγιά Μεγαλομάτα Κάστρου

100 περίπου μέτρα δυτικά από το Χριστό στο Κάστρο βρίσκονται τα ερείπια της Παναγίας της Μεγαλομάτας. Το όνομά της το οφείλει σε αρχαϊκή εικόνα της εκκλησίας που απεικόνιζε την Παναγία με ανδρικά χαρακτηριστικά και πολύ μεγάλα μάτια. Όπως και στην περίπτωση του Αγίου Βασιλείου, τα ερείπια είναι δυσδιάκριτα. Η τοιχοποιία είναι κατώτερης ποιότητας των άλλων εκκλησιών του Κάστρου, ενώ δε διακρίνονται ίχνη διακόσμου. Η εποχή κατασκευής υπολογίζεται στο 17ο ή αρχές 18ου αιώνα.

Χριστός στο Κάστρο

Στο μέσο σχεδόν της μεσαιωνικής πόλης της Σκιάθου, του Κάστρου, βρίσκεται η εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού ή Χριστός στο Κάστρο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, περίοδο που άκμαζε η πόλη, υπήρξε ο μητροπολιτικός ναός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο πλούσια σε διάκοσμο εκκλησία του Κάστρου, κάτι αναμενόμενο καθότι η Σκιάθος ήταν η έδρα του Επισκόπου των Σποράδων μέχρι το 1725. Οι κατά καιρούς περιορισμένης κλίμακας ανακαινίσεις δεν έχουν διαφοροποιήσει αισθητά την εκκλησία. Η είσοδός της σήμερα (από θύρα στα δυτικά) διαφέρει από την παλαιότερη που είναι πια χτισμένη. Ενώ η εκκλησία είναι λιτή και ταπεινή ως προς τη μορφή, τους τοίχους της κοσμούν αξιόλογες τοιχογραφίες με ολόσωμους αγίους ή με θαύματα ή τη ζωή των αγίων και διακρίνονται για την κίνηση, την εκφραστικότητα και τη σχηματικότητα των μορφών που απεικονίζουν. Η εκκλησία κατασκευάστηκε περί τα μέσα του 17ου αιώνα και ανακαινιζόταν ανά τακτικά διαστήματα. Ωστόσο ο αρχικός Ναός είχε χτιστεί πρωτύτερα, μιας και αποτελούσε τη μητρόπολη της πόλης του Κάστρου από το 14ο αιώνα. Στο Χριστό στο Κάστρο τελείται αγρυπνία δυο φορές το χρόνο: της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 5 με 6 Αυγούστου και την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων, 26 προς 27 Δεκεμβρίου, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στον περίβολο του ναού υπάρχει βρύση και αρκετά δέντρα και ιδιαίτερη μνεία στο ναό γίνεται σε πολλά μυθιστορήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραιτίδη.

Πηγή: Δήμος Σκιάθου

Διαμονή στη Σκιάθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register