Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Σίκινο

Η Σίκινος όπως όλα τα νησιά των Κυκλάδων έχει πολλά ξωκλήσια. Στο νησί υπάρχουν 61 ξωκλήσια της και 6 βυζαντινούς ναούς με απλή μονόκλιτη κεραμόσκεπη βασιλική και τοιχογραφίες του 13ου – 14ου αιώνα. Πρόκειται για την Αγία Άννα παρεκκλήσι της Επισκοπής, τον Άγιο Γεώργιο κοντά στην Επισκοπή, τον Άγιο Νικόλαο στις Ράχες Κατέργου, τον Άγιο Στέφανο κοντά στο Χωριό, την Παναγία στη Συκιά πάνω από την Αλοπρόνοια και το Χριστό ή Μεταμόρφωση του Σωτήρος κοντά στη Xώρα.

Αγία Άννα

Η Αγία Άννα είναι παρεκκλήσι της Επισκοπής σε υψόμετρο 327 μέτρα και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σικίνου. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι ομαλό. Είναι ένα όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι με απλή μονόκλιτη κεραμόσκεπη βασιλική και τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα.

Αγία Βαρβάρα

Το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται μέσα στο Χωριό της Σικίνου.

Αγία Μαρίνα

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου, στην κορυφή του βουνού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής. Η πρόσβαση γίνεται από σύντομο και σχετικά δύσκολο μονοπάτι, από την Επισκοπή. Αρχαίο λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στον αρχαίο οχυρωμένο οικισμό και γύρω από το εκκλησάκι είναι διάσπαρτα ερείπια αρχαίων σπιτιών. Έχει πανέμορφη θέα και ειδικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Στον ορίζοντα μπορείς να δεις τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, τη Μήλο, τη Σίφνο.

Αγία Παρασκευή

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σικίνου και η πρόσβαση γίνεται με ανηφορικό μονοπάτι από το Χωριό, που συνεχίζει και σε άλλες τοποθεσίες.

Αγία Φωτεινή

Το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σικίνου και είναι ένα γοητευτικό ξωκλήσι με φανταστική θέα την Πάρο και την Αντίπαρο. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από αγκαθωτούς θάμνους αλλά αξίζει.

Άγιοι Ανάργυροι

Οι Άγιοι Ανάργυροι βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Σικίνου, σε υψόμετρο 410 μέτρων, στο δρόμο για την Επισκοπή, μετά το οινοποιείο του Μανάλη. Η πρόσβαση γίνεται με δρόμο ομαλό. Είναι ένα γραφικό εκκλησάκι με ωραία θέα στη θάλασσα.

Άγιος Βασίλειος

Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στην είσοδο του Χωριού, με φανταστική θέα στο Κάστρο και τη Μονή Παναγιά Χρυσοπηγή.

Άγιος Γεώργιος

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής. Είναι βυζαντινό εκκλησάκι με απλή μονόκλιτη κεραμόσκεπη βασιλική και τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι εύκολο.

Άγιος Γεώργιος

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Σικίνου, χτισμένο σε λόφο πάνω από την ομώνυμη παραλία. Η πρόσβαση γίνεται με 5λεπτο μονοπάτι από την παραλία.

Άγιος Δημήτριος

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο της Σικίνου και σε κοντινή απόσταση από το Χωριό. Η πρόσβαση γίνεται από το Χωριό με μονοπάτι εύκολο και γενικά προσεγμένο.

Άγιος Ελευθέριος

Το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου, βόρεια από τη Χώρα, πάνω από τη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι μέτριο από τη Χώρα για το εκκλησάκι της Δευτέρας Παρουσίας.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται σε υψόμετρο 276 μέτρων, στη βόρεια πλευρά της Σικίνου, ανατολικά της Χώρας, πριν τον Προφήτη Ηλία. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι δύσκολο.

Άγιος Μάμας

Το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα βρίσκεται στο κέντρο της Σικίνου. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι από τον Παντοκράτορα διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Είναι ένα πολύ γραφικό ξωκλήσι, κτισμένο ανάμεσα στις δύο ψηλότερες κορυφές του νησιού με πανοραμική θέα.

Άγιος Μοδέστος

Το εκκλησάκι του Αγίου Μοδέστου βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, στη βορειοδυτική πλευρά της Σικίνου, ανατολικά του Κάστρου. Η πρόσβαση είναι με δρόμο ομαλό από το Κάστρο προς ελικοδρόμιο.

Άγιος Νικόλαος

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σικίνου, πάνω από την πανέμορφη παραλία Διαλισκάρι. Είναι ένα πολύ ωραίο γραφικό ξωκλήσι, με πρόσβαση από το χωμάτινο δρόμο που φθάνει στην παραλία.

Άγιος Παντελεήμονας

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται σε υψόμετρο 97 μέτρων, στην ανατολική πλευρά της Σικίνου, πάνω από την ομώνυμη παραλία. Η πρόσβαση γίνεται μονοπάτι μέτριο από το Κάστρο και την Αλοπρόνοια. Γιορτάζει με πανηγύρι στις 27 Ιουλίου.

Άγιος Σάββας

Το εκκλησάκι του Αγίου Σάββα βρίσκεται στην είσοδο του Κάστρου, πριν το κοιμητήριο.

Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σικίνου, νότια του Χωριού. Είναι ένα όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι με απλή μονόκλιτη κεραμόσκεπη βασιλική και τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Στο δυτικό τοίχο αποκαλύφθηκε η παράσταση ζεύγους κτητόρων.

Άγιος Χαράλαμπος

Το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου βρίσκεται σε υψόμετρο 284 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου. Η πρόσβαση γίνεται με δρόμο και μονοπάτι ομαλό από το Κάστρο προς ελικοδρόμιο.

Δευτέρα Παρουσία

Το εκκλησάκι της Δευτέρας Παρουσίας βρίσκεται σε υψόμετρο 210 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου και 800 μέτρα βόρεια από το Κάστρο προς τη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι ομαλό από το Χωριό. Ξεκινά σαν μικρός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που προχωρά για 400 μέτρα, αλλά στο σημείο αυτό κόβεται και δε μπορεί να συνεχίσει το αυτοκίνητο.

Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου βρίσκεται μέσα στο Χωριό και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στους Αγίους Αναργύρους. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου με μεγάλο πανηγύρι, το οποίο ξεκινάει με ψαρόσουπα στην πλατεία και ολοκληρώνεται με χορούς και τραγούδια.

Παναγία Λότζια

Το εκκλησάκι της Παναγιάς Λότζιας βρίσκεται στην είσοδο του Κάστρου, εκεί που ήταν κάποτε η Λότζια.

Παναγία Παντάνασσα – Τίμιος Σταυρός

Η Παναγία Παντάνασσα βρίσκεται στα ανατολικά της πλακόστρωτης πλατείας του Κάστρου και είναι η Μητρόπολη του νησιού. Χρονολογείται το 1787 και σύμφωνα με την παράδοση της Σικίνου, η θαυματουργή εικόνα έφυγε από την Κρήτη και ταξίδεψε στη θάλασσα του Αιγαίου με αναμμένο το καντήλι της μέχρι και τη Σίκινο. Ο γαλάζιος τρούλος της εκκλησίας και το καμπαναριό της ξεχωρίζει από μακριά. Στο εσωτερικό του διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και σημαντικές εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου της Κρητικής Σχολής. Ανάμεσά τους και η εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση είναι θαυματουργή. Οι εικόνες της εκκλησίας τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρονται στο Βυζαντινό Μουσείο. Γιορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 42 μέρες πριν το Πάσχα, όπου πραγματοποιείται λειτουργία και γεύμα με ρεβυθάδα στην πλατεία της Χώρας. Το Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται ένα λιτό τελετουργικό και κατανυκτικό, το οποίο περιλαμβάνει αρτοκλασία την παραμονή του εορτασμού, λειτουργία και λιτανεία της εικόνας ανήμερα. Στις 8 Σεπτεμβρίου στη Γέννηση της Θεοτόκου πραγματοποιείται λειτουργία και γεύμα με παραδοσιακά όργανα στα οποία φυσικά δε λείπει κανείς.

Παναγία Παντοχαρά

Το εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς ή το εκκλησάκι του Ελύτη, βρίσκεται σε υψόμετρο 339 μέτρων, στο τέρμα του Κάστρου πριν το Μοναστήρι Παναγίας Χρυσοπηγής (Ζωοδόχος Πηγή). Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι σχετικά εύκολο. «Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε» διαβάζει ο προσκυνητής σε επιγραφή επάνω από την είσοδο του ξωκλησιού. Ο Οδυσσέας Ελύτης δεν βρέθηκε ποτέ του στη Σίκινο, ωστόσο την εξυμνεί μέσα από στίχους των ποιημάτων του. Η επιλογή του Οδυσσέα Ελύτη να ανεγερθεί ξωκλήσι στη Σίκινο δεν ήταν τυχαία, αφού του άρεσε η προφορά του ονόματος του νησιού, του άρεσε ακόμη η διαφάνεια, ο ασβέστης, το ελληνικό φως, το Αιγαίο. Θεμελιώθηκε το 2001 σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σικίνου και η ανέγερση έγινε με δαπάνες και φροντίδα της συντρόφου του Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Με θέα στη θάλασσα και με το δροσερό αεράκι να φυσάει πάντα, θυμίζει τους στίχους του ποιητή: «Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας / Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους / Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο» αλλά και πιο συγκεκριμένα «Η Παναγιά το πέλαγο/κρατούσε στην ποδιά της/τη Σίκινο, την Αμοργό/ και τ’ άλλα τα παιδιά της».

Παναγία της Συκιάς

Η Παναγία της Συκιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 183 μέτρων, στην ανατολική πλευρά της Σικίνου, βόρεια της Αλοπρόνοιας. Είναι ένα όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι με απλή μονόκλιτη κεραμόσκεπη βασιλική και τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Η πρόσβαση γίνεται από ένα πολύ στενό τσιμεντοστρωμένο δρόμο, που ξεκινά στην αρχή του κύριου δρόμου που πάει για τη Χώρα. Γιορτάζει στις αρχές Σεπτέμβρη

Παντοκράτορας

Το εκκλησάκι του Παντοκράτορα βρίσκεται σε υψόμετρο 365 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου, στο δρόμο που πάει για την Επισκοπή, με εύκολη πρόσβαση. Πάνω από την είσοδο έχει χαραγμένο το έτος 1623.

Προφήτης Ηλίας

Το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε υψόμετρο 337 μέτρων, στη βόρεια πλευρά της Σικίνου, μετά το ελικοδρόμιο. Η πρόσβαση γίνεται με ομαλό χωματόδρομο με υπέροχη θέα και από τις δυο μεριές του νησιού. Γιορτάζει 20 Ιουλίου με παραδοσιακό πανηγύρι.

Ταξιάρχης

Ο Ταξιάρχης βρίσκεται σε υψόμετρο 325 μέτρων, στη δυτική πλευρά της Σικίνου και είναι το πρώτο ξωκλήσι που συναντάς στην αριστερή μεριά του δρόμου, στο δρόμο προς Επισκοπή. Η πρόσβαση γίνεται με δρόμο και μονοπάτι ομαλό.

Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής – Ιερός ναός Ζωοδόχος Πηγή

Η Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σικίνου, ανατολικά του Κάστρου, χτισμένη στην άκρη βράχου σε εκπληκτική τοποθεσία. Η πρόσβαση με τα πόδια από τα πέτρινα σκαλιά διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Είναι λιγάκι κουραστική, λόγω της ανηφόρας, αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη, καθώς η θέα είναι εντυπωσιακή, με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων. Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη, γιατί ο δρόμος είναι στρωμένος με άσφαλτο μέχρι 100 μέτρα πριν το μοναστήρι. Η Μονή λειτούργησε το 1690 ως γυναικείο μοναστήρι μέχρι το 1834, όπου με διαταγή του Όθωνα το μοναστήρι διαλύεται και οι οκτώ γηραιές μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες Σικινιώτικες οικογένειες μέχρι το θάνατό τους. Το 1978 κάποια τμήματα ανακαινίστηκαν, ενώ κάποια άλλα παραμένουν ερειπωμένα και το Πάσχα του 1979 γιορτάστηκε και πάλι η Ζωοδόχος Πηγή. Το εξωτερικό της Μονής φαντάζει σαν φρούριο απόρθητο καθώς περιβάλλεται με τείχος και πολεμίστρες, με θαυμάσια αρχιτεκτονική. Τα τείχη έχουν ύψος 5 μέτρα, με επάλξεις, οι οποίες σε δυο σημεία καταλήγουν σε δυο κυκλικούς πυργίσκους. Η μοναδική είσοδος της Μονής βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Είναι μια μεγάλη βαριά ξύλινη πόρτα, που στο πάνω μέρος της διατηρείται η παραδοσιακή «ζεματίστρα», την οποία χρησιμοποιούσαν οι μοναχές στις περιόδους των πειρατικών επιδρομών, για να αποδιώχνουν με ζεματιστό λάδι ή νερό τους επιδρομείς. Στην πλακόστρωτη αυλή είναι το καθολικό της Μονής,  ο μικρός ναός βυζαντινού ρυθμού της Ζωοδόχος Πηγής και δεξιά μια σειρά κελιών, όπου διατηρούνται σε κάποια, ωραία υπέρθυρα με εκκλησιαστικό μονόγραμμα. Ο ναός έχει μια μικρή είσοδο που την περιβάλλουν ωραία και με ανάγλυφο διάκοσμο μάρμαρα. Σήμερα μετά την τελευταία ανακαίνιση είναι άριστα διατηρημένος και εσωτερικά διακοσμημένος. Στην αυλή σώζονται 4 δεξαμενές νερού και διατηρούνται ακόμα οι παλιές υδρορροές. Στη βορειοανατολική γωνιά των κελιών υπάρχει ένα άνοιγμα προς το βουνό, το οποίο ήταν η τρύπα διαφυγής του μοναστηριού, από την οποία διέφευγαν από τους πειρατές με σχοινί οι καλόγριες και όσοι άλλοι κατέφευγαν στο μοναστήρι. Στο εσωτερικό της Μονής σε ένα από τα ανακαινισμένα κελιά, φιλοξενείται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Η Μονή γιορτάζει της Ζωοδόχος Πηγής, την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Την παραμονή παρατίθεται γεύμα και αυτός που επωμίζεται τα έξοδα του γεύματος έχει το δικαίωμα να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του για ένα χρόνο. Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο το απόγευμα.

Διαμονή στη Σίκινο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register