Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Μήλο

Aγία Mαρίνα

Tο μοναστήρι της Aγίας Mαρίνας είναι χτισμένο στο Xάλακα, σε περιοχή με εκπληκτική θέα προς την είσοδο του λιμανιού. Ως μοναστήρι είναι γνωστό ότι λειτούργησε από το 1672 έως το 1834 και το περιγράφει με τα ωραιότερα λόγια ο Γάλλος περιηγητής Tουρνεφόρτ το 1700.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ή Σιδερένιος

Ένα μοναστήρι του 16ου αι. με μακρά ιστορία. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Άγιος Ιωάννης με θαυματουργικό τρόπο έσωσε τους κατοίκους από πειρατική επίθεση όπως και κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με οβίδα που δέχθηκε και δεν εξερράγη. Σήμερα μπορείτε να δείτε την οβίδα όπως και το όπλο του πειρατή. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Νικόλαος

Στον περίπατό σας στο χωριό Τρυπητή θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με μαρμάρινο τέμπλο, εικονοστάσι του 17ου αι καθώς και εικόνες της Κρητικής Σχολής και του Εμμανουήλ Σκορδίλη.

Άγιος Σπυρίδωνας

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού του Τριοβασάλου και αποτελεί ενιαίο οικοδόμημα με τη μικρότερη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος είναι μία ενδιαφέρουσα εκκλησία, αφού παρουσιάζει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τέσσερις μεγάλες αψίδες. Σε αυτήν θα βρείτε εικόνες από τις κατεστραμένες εκκλησίες της παλιάς πόλης της Ζεφυρίας, καθώς και την εικόνα «Βασιλεύς Βασιλευόντων» του γνωστού κρητικού αγιογράφου Σκορδίλη. Εάν επισκεφτείτε τον Άγιο Σπυρίδωνα ή τον Άγιο Γεώργιο την ημέρα του Πάσχα, θα παρακολουθήσετε το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και αναβιώνει μέχρι και σήμερα. Το έθιμο αυτό, συνδυάζεται και με το έθιμο του «μπαρουτιού», όπου οι νέοι των δύο χωριών, του Τριοβασάλου και του Πέρα Τριοβασάλου, πετάνε δυναμίτες σε χώρο ανάμεσα στις δύο εκκλησίες, διεκδικώντας ο καθένας τον τίτλο του νικητή. Νικητής είναι το χωριό που θα προκαλέσει τον περισσότερο θόρυβο και θα σκάσει τους περισσότερους δυναμίτες.

Γενέσιον της Θεοτόκου ή Παναγία Κορφιάτισσα

Το 1810 στο δυτικό άκρο της Πλάκας, πάνω σε απόκρημνους βράχους χτίστηκε ο ναός της Παναγίας της Κορφιάτισσας. Η τοποθεσία είναι γνωστή ως «Χάλαρα», ενώ ο χώρος μπροστά από το ναό είναι γνωστός ως «Μάρμαρα», λόγω του ότι η αυλή του ναού είναι στρωμένη με μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες από την παλαιά πόλη. Όποιος επισκέπτεται το Γενέσιον της Θεοτόκου ή Παναγία Κορφιάτισσα, θα απολαύσει υπέροχη θέα στο πέλαγος και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Μέσα στο ναό εσείς που θα το δείτε θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού, κειμήλια από τις παλιές εγκαταλελειμμένες εκκλησίες του νησιού, λείψανα αγίων φυλαγμένα σε μικρά ασημένια κιβώτια, εικόνες κρητοβυζαντινής τέχνης από τις εκκλησίες της Ζεφυρίας, καθώς και τον επιχρυσωμένο επιτάφιο του 1600 από την  Παναγιά τη Σκινιώτισσα, ο οποίος είναι παρμένος από τη Σμύρνη.

Κοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιος Χαράλαμπος

Η δυσιπόστατη αυτή εκκλησία βρίσκεται πίσω από το λιμάνι του Αδάμαντα, στο υψηλότερο σημείο του χωριού. Κτίστηκε από Κρήτες πρόσφυγες το 1870 και πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου της Προταϊτισσας (παλιά μητρόπολη του νησιού) και την διπλανή της εκκλησία, τον Άγιο Χαράλαμπο. Οι δύο αυτές εκκλησίες βρίσκονταν στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, την Ζεφυρία, από όπου μεταφέρθηκαν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι παλαιές εικόνες της μεγαλοπρεπής αυτής εκκλησίας. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι τρίκλιτος καμαροσκεπής μετά τρούλου και ο τρούλος της βρίσκεται πάνω στον ημικυλινδρικό θόλο του μεσαίου κλίτους. Στην αυλή του ναού θα θαυμάσετε το μωσαϊκό του Ιωάννη Καβρουδάκη, φτιαγμένο από μηλϊακά βότσαλα, το οποίο παριστάνει έναν αετό που πετάει προς την ανατολή. Παρατηρείστε στο κάτω του μέρος, ανάμεσα στα δυο δελφίνια, το έμβλημα της κοινότητας του Αδάμαντα. Στην Κοιμήση της Θεοτόκου ή Άγιο Χαράλαμπο (οι ντόπιοι την αποκαλούν με το δεύτερο όνομα), θα δείτε εικόνες κρητοβυζαντινής τέχνης από τις κατεστραμμένες εκκλησίες της Ζεφυρίας, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και την πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, που είναι καλυμμένη από ασημένιο φύλλο.

Μέσα Παναγιά ή Παναγία Σκινιώτισσα

Στην κορυφή του Κάστρου, βρίσκεται η μικρή καμαροσκέπαστη εκκλησία της Παναγίας της Σκοινιώτισσας ή Μέσα Παναγιά. Την  ονομασία «Σκινιώτισσα» φημολογείται πως την πήρε από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε πάνω  σε σκίνο, στην κορυφή του Κάστρου.
Το σημερινό κτίσμα της εκκλησίας διατηρείτε σε πολύ καλή κατάσταση, αφού είναι μεταπολεμικό. Το παλαιότερο ναϋδριο ανατινάχτηκε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής για να στηθεί στη θέση του το αντιαεροπορικό προβόλο και έτσι οι κάτοικοι την ξαναέχτισαν μετά το 1944.

Παναγία Kήπου

Στην περιοχή του Kήπου, στη νότια Mήλο, υπάρχει η παλαιότερη ίσως εκκλησία του νησιού. Eίναι η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη από τα βυζαντινά χρόνια, πιθανόν από τον 5ο αιώνα μ.X. Στο εσωτερικό της υπάρχουν μαρμάρινα τμήματα σαρκοφάγου ελληνιστικών χρόνων και μαρμάρινη πλάκα στηθαίου της εκκλησίας, απ’ όπου υπολογίζεται και η εποχή της κατασκευής της.

Παναγία Πορτιανή

Η εκκλησία ερήμωσε μετά την καταστροφή του οικισμού Ζεφύρια από το σεισμό, παραμένει ωστόσο σημαντικό μνημείο και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η εικόνα της Παναγίας της Πορτιανής όπως και άλλα κειμήλια μεταφέρθηκαν στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στο χώρο παραμένουν κάποιες παλαιές τοιχογραφίες και τα υπόλοιπα κειμήλια.

Παναγία Ρόδων

Στη βόρεια πλευρά της Παναγίας της Κορφιάτισσας θα βρείτε τη δεύτερη καθολική εκκλησία του νησιού, τη Παναγία των Ρόδων ή Ροζάρια. Η Παναγία των Ρόδων είναι καθολική εκκλησία χτίστηκε  από τον γάλλο υποπρόξενο Λουί Μπρεστ το 1823.  Στο εσωτερικό της είναι θαμμένος ο ίδιος ο Μπρεστ και στην αυλή της η σύζυγός του.

Παναγία Tουρλιανή

Στο λόφο που απλώνεται πάνω από το Kλήμα, στο συνοικισμό Kληματοβούνι, θα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Παναγίας της Tουρλιανής. H θέα απ’ εδώ, τόσο προς την είσοδο του κόλπου όσο και προς τα χωριά, είναι φανταστική, ιδιαίτερα το απόγευμα όταν δύει ο ήλιος. Στο τέμπλο της υπάρχουν πολύ παλιές εικόνες.

Προφήτης Hλίας

Στην περιοχή του Xάλακα, σε ύψος 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το παλαιό ναΰδριο του Προφήτη Ηλία. Είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού, που έχει και το όνομά του, πιθανόν από μοναχούς των γειτονικών μονών. H θέα που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι μαγευτική, καθώς όλο το νησί απλώνεται στα πόδια του.

Υπαπαντή του Χριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα

H Παναγία Θαλασσίτρα το 1739 ήταν ναΰδριο που το κατεδάφισαν για να χτίσουν στη θέση του το 1839 τον ναό, ενσωματώνοντας ως νότιο κλίτος και τη διπλανή Φράγκικη εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας. Η Υπαπαντή του Χριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα, είναι προστάτιδα των ναυτικών και η πιo πολυφωτογραφημένη εκκλησία του νησιού, αφού βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού. Βρίσκεται καθώς ανεβαίνετε στο Κάστρο. Στην Παναγία τη Θαλασσίτρα μπορείτε να δείτε έργα του 17ου αιώνα από το φημισμένο αγιογραφικό εργαστήρι των Σκορδίλιδων, και συγκεκριμένα τις σημαντικές εικόνες, της Παναγίας, του Χριστού και του Αγίου Ελευθερίου δημιουργίες του Εμμανουήλ Σκορδίλη. Ακόμα, μπορείτε να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τον πολύ ωραίο σταυρό, ενώ στο υπέρυθρο της δυτικής θύρας του ναού μπορείτε να διακρίνετε το οικόσημο του δούκα της Νάξου, Κρίσπι.

Διαμονή στη Μήλο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register