Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Λέρο

Οι εκκλησίες του Κάστρου

Από τις πέντε εκκλησίες που διασώζονται σήμερα στο κάστρο του Παντελίου η σημαντικότερη είναι η Παναγία του Κάστρου στο βορειοδυτικό τμήμα του τρίτου εξωτερικού περιβόλου που οικοδομήθηκε στο τέλος του 17ου αιώνα στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού του 13ου αιώνα, γνωστή για την ομώνυμη φορητή εικόνα της Παναγίας που συνδέεται με αμέτρητους θρύλους. Στο εσωτερικό της διατηρείται το μεταγενέστερο πλούσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1745), το οποίο κοσμείται με τρεις εξαιρετικής ποιότητας φορητές εικόνες του 16ου αιώνα. Στην Παναγία του Κάστρου λειτουργούσε σχολή από το 1726 έως τα μέσα του 18ου αιώνα, η οποία ιδρύθηκε από το λέριο μοναχό Δαμασκηνό και διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη σε χειρόγραφα και σε έντυπα βιβλία. Στη σχολή αυτή ανήκαν τα δύο μακρόστενα κτίσματα που ανασκάφηκαν πρόσφατα στα ανατολικά της εκκλησίας και αναστηλώθηκαν φιλοξενώντας σήμερα το πλούσιο σκευοφυλάκιο του ναού. Οι υπόλοιπες εκκλησίες χρονολογούνται στην περίοδο της ιπποτοκρατίας, με εξαίρεση τη μονόχωρη, τοιχογραφημένη το 15ο αιώνα, εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που ανήκει στους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Από τα υπόλοιπα διάσπαρτα στο χώρο κτίσματα ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει στο διώροφο κτίσμα στο βορειοανατολικό τμήμα του πρώτου εσωτερικού περιβόλου, που φέρει το οικόσημο του διοικητή της Κω κατά το 1430 Fantino Querini (1436-1453).

Άγιος Ισίδωρος

Στην περιοχή της Κόκκαλης (στο βόρειο κέρας του όρμου της Γούρνας), βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Ισίδωρου χτισμένο σε ένα νησάκι μέσα στη θάλασσα το οποίο ενώνεται με ένα μικρό διάδρομο, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι. Το καλοκαίρι η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες, αφού στο συγκεκριμένο εκκλησάκι γίνονται πολλοί παραδοσιακοί γάμοι τους οποίους αξίζει να δει κανείς! Το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι απέχει σχεδόν 50 μέτρα από την ακτή. Στο βυθό πέριξ του νησιού υπάρχουν χαλάσματα τα οποία πιθανολογείται ότι προέρχονται από αρχαία κτίσματα.

Παναγία η Καβουράδαινα στον Ξηρόκαμπο

Στον Ξηρόκαμπο της Λέρου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, που θεωρείται από τα ομορφότερα του νησιού. Πανέμορφο ξωκλήσι, κτισμένο στην εσοχή ενάλιου βράχου. Aκολουθείστε τον παραλιακό δρόμο μέχρι το καμπαναριό και θα βρείτε ένα κλιμακωτό μονοπάτι που οδηγεί στο κατώφλι του. Χαμηλότερα από τον ναΐσκο βρίσκεται το σημείο όπου κατά την παράδοση ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια βρήκε μέσα σε σχισμή την εικόνα της Παναγίας, που την περιφρουρούσαν καβούρια. Γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

Πηγή: Δήμος Λέρου

Διαμονή στη Λέρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register