Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ψέριμος Δωδεκάνησα

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ψέριμο

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ψέριμο

Στην Ψέριμο υπάρχουν τα ερείπια πέντε παλαιοχριστιανικών εκκλησιών διάσπαρτα σε όλο το νησί που επί των ερειπίων αυτών έχουν οικοδομηθεί μεταγενέστερα ναΰδρια.

  • Άγιος Γεώργιος στον Γουλιασμένο Σπήλιο
  • Άγιος Κωνσταντίνος στα βόρεια και ανατολικά του οικισμού
  • Κοίμηση της Θεοτόκου στη Χώρα
  • Ταξιάρχης Μιχαήλ στο Λετρί
  • Παναγία η Γραφιώτισσα στον οικισμό

Διάφορα επίσης νεότερα ναΰδρια υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η περιοχή ήταν εμφανώς κατοικημένη κατά την αρχαιότητα. Η πιο γραφική είναι η Παναγιά Γραφιώτισσα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και δεσπόζει πάνω από την ομώνυμη παραλία.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι εντός του οικισμού και είναι ο σημερινός ενοριακός ναός του νησιού στην αυλή του οποίου έχουν συγκεντρωθεί αρχιτεκτονικά μέλη από τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του νησιού. Είναι χτισμένη το 18ο αιώνα και έχει ένα εντυπωσιακά ψηλό καμπαναριό, στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε. Στο ναό υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» ή της «Παναγίας Μελαχρινής» και η εικόνα τα «Εισόδια της Θεοτόκου» (17ου αι.). Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα βρήκε τυχαία ένας ψαράς στη θάλασσα, περίπου το 19ο αιώνα, καθώς πιάστηκε στα δίχτυα του. Λέγεται ότι ήρθε από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, όταν η εικόνα πετάχτηκε στη θάλασσα κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η εικόνα ονομάστηκε «Μελαχρινή» από το σκούρο χρώμα που έχει το πρόσωπο της Παναγίας, πιθανώς λόγω της ρωσικής τεχνοτροπίας. Ο ιερός ναός της Παναγίας γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου από την παραμονή στήνεται στο νησί μεγάλο πανηγύρι.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Google Maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register