Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Τήνο

Ιερά Καρδία Ιησού

Ο πρώτος ιερομόναχος Ιησουίτης π. Μιχ. Αλβερτίνης, φθάνει στην Τήνο το 1661 και εγκαθίσταται στο Εξώμβουργο (στην πόλη έξω από το φρούριο). Ο επίσκοπος στη συνέχεια του παραχωρεί εκκλησία και κατοικία εντός του οχυρωμένου φρουρίου έως το 1715 όπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Μέσα σε μία δεκαετία με τη βοήθεια φίλων και πιστών, χτίστηκε η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας η οποία λειτουργούσε κανονικά, αλλά σιγά, σιγά και μέχρι το 1846 εγκαταλείφθηκε. Κατόπιν όμως της άφιξης στο νησί του Ιησουίτη Αλούσιο Δέστρο, ο ναός ανοικοδομείται και μετονομάζεται σε εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Έκτοτε προστέθηκαν και αρκετοί βοηθητικοί χώροι (αίθουσες, υπνοδωμάτια, κουζίνα κλπ) και το συγκρότημα μετεξελίχθηκε σε προσκύνημα. Σήμερα η φήμη του προσκυνήματος φθάνει και έξω από τον Ελληνικό χώρο. Κάθε Παρασκευή και για όλο το έτος, τελείται Θεία Λειτουργία με συρροή πιστών. Τον Ιούλιο τελείται πανηγύρι που διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα και συγκεντρώνει πιστούς από όλο τον Ελληνικό χώρο. Καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας, κυρίως για νέους από όλο τον κόσμο, στις άνετες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος.

Παναγία

Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Τήνου ιδρύθηκε το 1823. Χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με το όραμα της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως εξάλλου και ολόκληρη η εκκλησία. Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό μεγαλόπρεπο ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. Ο ναός έχει xτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Στην ίδια θέση βρισκόταν και ο αρχαίος ναός του Διονύσου. Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της “Έλλης”. Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940. Στο μαυσωλείο φυλάσσονται τα οστά των πρώτων θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και τμήμα της τορπίλης και αντικείμενα του πλοίου. Το εξωτερικό προαύλιο της εκκλησίας είναι στρωμένο με βοτσαλωτό εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και κατασκευάστηκε το 1833. Τα βοηθητικά κτίρια της εκκλησίας φιλοξενούν: το μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, την έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το σκευοφυλάκιο και το αρχείο του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας. Στην Τήνο ανεξάρτητα από το αν είναι καθολικοί ή ορθόδοξοι οι άνθρωποι έχουν όλοι μια βαθιά αγάπη για την Παναγία. Οι ορθόδοξοι γιορτάζουν την Παναγία στις 25 Μαρτίου και το Δεκαπενταύγουστο και οι Καθολικοί την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και το Δεκαπενταύγουστο επίσης.

Παναγία Βουρνιώτισσα

Το συγκεκριμένο προσκύνημα βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, 4χλμ από το χωριό Αγάπη, με υπέροχη θέα η οποία «βλέπει» προς τον όρμο της Κολυμπήθρας και το απέραντο γαλάζιο. Πρόκειται για ένα κάτασπρο μεγαλοπρεπές κτίριο με εμβαδόν 11μ x 6μ. Το πάτωμα είναι στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες και έχει μαρμάρινο τέμπλο. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βουνιώτισσας, η οποία φυλάσσεται στο Μοναστήρι Κεχροβουνίου. Η εικόνα βρέθηκε την αυγή της 8ης Σεπτεμβρίου του 1670 από ψαράδες του Σκλαβοχωριού. Η ιστορία της ευρέσεως περιλαμβάνει ένα θαύμα που αξίζει να το αναφέρουμε. Τα ξημερώματα της 8/9/1670 σε κάποια ακτή, ψαράδες είδαν μια εικόνα να επιπλέει στο πέλαγος. Αμέσως αποφάσισαν να την περισυλλέξουν και να την πάνε στο χωριό τους. Στο δρόμο για το χωριό τους, αποφάσισαν να ξαποστάσουν σε ένα ξωκκλήσι κι έτσι άφησαν την εικόνα στην Αγία Τράπεζα του ξωκλησιού. Όταν αποφάσισαν να συνεχίσουν, το εικόνισμα έμοιαζε ασήκωτο, κάνοντας αδύνατη την μεταφορά του έξω από το ξωκλήσι. Την ίδια μέρα, με αντιπροσωπεία από ορθόδοξους και καθολικούς, έγινε παράκληση και έθεσαν τα θεμέλια της Παναγίας της Βουνιώτισσας δίπλα από το ξωκλήσι. Οι κάτοικοι με τα χρόνια μεγάλωσαν την εκκλησία και κατεδάφισαν την παλιό ξωκκλήσι. Η εκκλησία γιορτάζει ανήμερα της ευρέσεως της θαυματουργής εικόνας, ημερομηνία που συμπίπτει με τα γενέθλια της Θεοτόκου.

Μονή Αγία Τριάδας της Γύρλας

Στο δρόμο προς την Αγία Βαρβάρα, 2,5χλμ ανατολικά της Χώρας, βρίσκεται το συγκεκριμένο ιστορικό Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1744. Κατά την Τουρκοκρατία είχαν εγκατασταθεί 20 Αγιορείτες μοναχοί οι οποίοι ίδρυσαν σχολείο για εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης, καθώς και ιεροσπουδαστήριο.

Μονή Αγίου Φραγκίσκου

Ο Άγιος Φραγκίσκος ανεγέρθηκε το 1702 από το τάγμα των Φραγκισκανών που είχαν εγκατασταθεί στο νησί και αναδείχθηκε σε ένα από τα κέντρα Θρησκευτικής ευλάβειας καθολικών της Τήνου. Η αναγνωρισμένη μονή από το τάγμα είχε ενταχθεί από το 1703 στην “Επαρχία της Βενετίας”. Το 1715 έγινε μερική καταστροφή του ναού από τους Τούρκους. Μέχρι το 1721 οι Φραγκισκανοί είχαν χάσει την κυριότητα του ναού, την οποία ξαναπήραν μετά από μεσολάβηση χριστιανών διπλωματών. Έκτοτε η μονή προσαρτήθηκε στην κεντρική μονή Santa Maria Draperis της Κωνσταντινούπολης. Η μονή επισκευάστηκε και αναπτύχθηκε ύστερα από την οικονομική συνδρομή της μονής της Κων/πολης μέχρι το 1923. Μία πυρκαγιά που ξέσπασε τότε την κατάστρεψε ολοσχερώς. Οι Φραγκισκανοί την ανέγειραν πάλι, αλλά μία δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μικρό διάστημα τους απογοήτευσε τόσο που εγκατέλειψαν το νησί. Σήμερα η μονή ανήκει στην Καθολική Εκκλησία της Τήνου.

Μονή Καταπολιανής

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μοναστήρι, φτιαγμένο ψηλά σε μια λοφοσειρά με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο ορίζοντα του νησιού και κοντά στο χωριό Υστέρνια. Ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του μοναστηριού ήταν η Μοναχή Μελανθία. Το 1778 η νεαρή τότε, γόνος πλούσιας οικογένειας, εγκαταλείπει τον χώρο καταγωγής της, την Κρήτη, και μετακομίζει στις Κυκλάδες προκειμένου να μονάσει. Την δοκιμασία της μοναχής την ολοκληρώνει στην Πάρο και στο Μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής. Το περιβάλλον όμως δεν την ικανοποιεί και τελικά φθάνει στην Τήνο, στη Μονή Κεχροβουνίου. Φεύγει ωστόσο κι από εκεί και καταλήγει στο Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς. Η Μοναχή Μελανθία, δυναμικό και ανήσυχο πνεύμα, αρχίζει να ψάχνει να βρει το ιδανικό σημείο για το αγκυροβόλιο της ζωής της. Τα σημείο το βρίσκει σε ένα ερειπωμένο εξωκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου από εκεί το μάτι της απλώνονταν στα βάθη του απέραντου ορίζοντα και ο νους της ανενόχλητος βυθίζονταν στο μυστήριο της θείας δημιουργίας. Βάζει λοιπόν στόχο της ζωής της να κτίσει σε αυτό το σημείο ένα εξαιρετικό εκκλησιαστικό μνημείο προς τιμήν της Μονής που την έχρησε Μοναχή. Έτσι το ονόμασε Καταπολιανή και εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου. Με χρήματα που κληρονόμησε από τους πλούσιους γονείς της, αλλά και από εράνους που μόνη της οργάνωσε σε τρία ξεχωριστά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη, μάζεψε τα απαραίτητα χρήματα για να ολοκληρώσει την θαυμάσια Μονή. Κοιμήθηκε το 1835, ενώ η Τήνος και ειδικά ο Πάνορμος θρήνησαν την απώλειά της.

Μονή Κεχροβουνίου

Η Ιερά μονή Κεχροβουνίου, βρίσκεται στην περιοχή Μοναστήρι και συγκεκριμένα σε μια απότομη πλαγιά σε ύψος 650 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε από κόρες εύπορης οικογένειας της Τήνου τον 11ο ή 12ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδόμημα, που περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, μικρότερα εκκλησάκια, καθώς και τους βοηθητικούς χώρους και τα κελιά των μοναχών. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι ασκήτεψε η Αγ. Πελαγία, όπου μέσα από το κελί της είδε το όραμα της Παναγίας που την οδήγησε στην εύρεση της θαυματουργής Εικόνας Της. Ο επισκέπτης, εκτός από το κελί της, μπορεί να δει ακόμα αξιόλογες εικόνες και κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα.

Μονή Ουρσουλίνων

Το μοναστήρι των Ουρσουλινών ιδρύεται στα Λουτρά το 1862 από την Αγγλίδα Μαρία-Άννα Λήβς, Πολίτικης καταγωγής. Δυο χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στην Τήνο, είχε ήδη σχηματιστεί μια μικρή κοινότητα από τέσσερις αδελφές και ένα σχολείο όπου φοιτούσαν είκοσι τέσσερα κορίτσια του νησιού. Το 1876-1877, έχουμε αιτήσεις απ’ όλο το χώρο της Ανατολής για να γίνουν δεκτές μαθήτριες στο Σχολείο των Λουτρών. Το 1890 το δυναμικό του Σχολείου αριθμεί 36 καλόγριες (13 Τηνιακές Ελληνίδες, 13 Γαλλίδες και οι υπόλοιπες διαφόρων εθνικοτήτων), και 102 μαθήτριες (54 καθολικές και 48 ορθόδοξες). Κατά την περίοδο 1910-1930, περίοδος της μεγάλης ακμής της Σχολής, φοιτούν σ’ αυτήν περισσότερες από 300 οικότροφες μαθήτριες απ’ όλο τον ελλαδικό κόσμο. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σχολή έκλεισε, αφού ήταν δύσκολη τόσο η φοίτηση όσο και η ασφάλεια των μαθητριών. Μετά τον πόλεμο η επαναλειτουργία ήταν δύσκολη. Οι νησιώτες εγκατέλειπαν τα νησιά τους για να αναζητήσουν δουλειά στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις. Η Τήνος άδειαζε και τα χωριά ερήμωναν. Ελλείψει μαθητριών, το Σχολείο περιορίζεται στα παιδιά του δημοτικού, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1984. Όμως από τη δεκαετία του 1960, στους ίδιους χώρους, λειτούργησε σχολή ταπητουργίας καθώς και αργαλειού, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν απασχόληση στις κοπέλες της Τήνου. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 έκλεισε κι αυτή. Σήμερα, οι τέσσερις Αδελφές Ουρσουλίνες που υπηρετούν στην Τήνο έχουν μεταφερθεί στην πόλη της Τήνου, όπου επιδίδονται κυρίως σε ποιμαντική διακονία και ανθρώπινη συμπαράσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σχολή των Λουτρών Τήνου γνώρισε ένδοξες μέρες στο παρελθόν, που με νοσταλγία αναπολούν όσοι και όσες τις έζησαν από κοντά. Σήμερα, το τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα, ένα τμήμα του έχει παραχωρηθεί για να στεγάζει το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο του νεοσύστατου Δήμου Εξωμβούργου, για τα παιδιά των χωριών των Κάτω Μερών. Από το υπόλοιπο κτίριο, με τη φροντίδα πάντοτε των Αδελφών Ουρσουλινών, ένα μεγάλο μέρος έχει μετατραπεί σε εκθετήριο-μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα τεκμήρια για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε στους χώρους αυτούς στο διάστημα των περισσότερο από εκατό χρόνων λειτουργίας της Μονής: φωτογραφικό υλικό, μαθητολόγια, εργαστήρια (φυσικής, χημείας, φυσικής ιστορίας, μουσικής, ζωγραφικής, ραπτικής), το φαρμακείο της Σχολής, το αναρρωτήριο, υπόλοιπα από τα εργόχειρα των μαθητριών και άλλα πολλά.

Πηγή: Δήμος Τήνου

Διαμονή στην Τήνο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register